asus_z690_plus_wifi_d4_1 asus_z690_plus_wifi_d4_2

Nastavljamo s recenzijama Z690 ploča, a za drugu u nizu smo odabrali model koji podržava DDR4 memoriju. Upravo bi ovakve Z690 ploče mogle biti trenutno tržišno najzanimljivije jer je DDR5 memorija iznimno skupa, a i nedostaje je. Stoga svi koji žele prijeći na 12. generaciju Core procesora zapravo i nemaju izbora u ovom trenutku, nego kupiti ovakvu jednu ploču. Iza stvarno dugačkog TUF Gaming Z690-PLUS WIFI D4 imena krije se ploča iz sredine ponude koja donosi robusnu napojnu jedinicu i dovoljno opreme da vam ništa ne fali.

Ne tako davno, prije samo osam mjeseci, smo unboxali i isprobali TUF Gaming Z590-Plus WiFi matičnu ploču koju ova nova zamjenjuje. Ova nova koja je pred nama ne razlikuje se previše u izgledu, no zato je puno naprednija jer podržava novu generaciju procesora koja je konačno doživjela veće izmjene u odnosu na prethodne generacije. No, samo pakiranje, kao i sadržaj pakiranja nije naročito mijenjano jer je ovo i dalje isti cjenovni segment, pa tako u kutiji uz ploču nalazimo:

  • 2 x SATA 6Gb/s kabele
  • 1 x ASUS Wi-Fi okretna antena
  • 2 x M.2 pakiranje gumica
  • 1 x M.2 SSD pakiranje vijaka
  • 1 x TUF GAMING naljepnica
  • 1 x DVD s aplikacijama i programima
  • 1 x TUF certifikat
  • 1 x korisnički vodič

asus_z690_plus_wifi_d4_3 asus_z690_plus_wifi_d4_4

Kao što smo zaključili, ploča je vrlo slična prethodnici s kojom dijeli većinu elemenata, no strukturalno je ipak drugačija. Novi je socket, pa je i nova unutarnja struktura vodova, ponešto je izmijenjen hladnjak na čipsetu, a novi model više nema onaj karakterističan urez u PCB-u s desne strane. Zadržano je isto RGB LED osvjetljenje, baš kao što su i DIMM utori isti. Da, D4 je među rijetkim modelima matičnih ploča za nove procesore koja podržava staru i za sada puno dostupniju i jeftiniju DDR4 memoriju. Layout ploče je tek malo izmijenjen, no i dalje su zadržali dva vertikalna SATA porta koji i nisu najsretnije rješenje. Ostatak organizacije utora i konektora na ploči je dobar, a dizajnerski je zadržan onaj poznati TUF štih. TUF štih je jasno zadržan i u kvaliteti izrade, kvaliteti komponenata i testiranju na različite stroge vojne standarde (MIL-STD-202(G), MIL-STD-883G, MIL-STD-810H).

asus_z690_plus_wifi_d4_5

Oko novog se socketa LGA1200 nalazi podebljana VRM jedinica u odnosu na prošlu generaciju, te standardno masivni aluminijski hladnjaci. Prostora za hladnjake ima dovoljno, no vanjski će ventilatori na velikim hladnjacima ipak morati stršati iznad tijela hladnjaka. Ono što nismo spomenuli kod recenzije Hero ploče, a zanimljivo je, je da je Asus postavio gumenu cjevčicu na štangicu mehanizma za zaključavanje procesora, što recimo nije slučaj kod drugih proizvođača. Zbog veće površine socketa tako imamo bolju kontrolu kod zaključavanja mehanizma. Iza gornjeg hladnjaka se još nalaze i dva konektora za dodatno napajanje procesora (8 + 4 pinski), te dva 4-pinska konektora za ventilatore.

asus_z690_plus_wifi_d4_6 asus_z690_plus_wifi_d4_7

Napojna je jedinica pojačana na ovoj ploči u odnosu na prethodnu, a nije ni čudo kada su novi procesori veći potrošači od starih. Asus je zadržao 14+1 faznu konfiguraciju (Vishay SiC659), ali su integrirani MOSFET-i (Dr.MOS) sada 80-amperski pa je ukupna struja koju mogu isporučiti procesoru čak 1.200 ampera. Svime upravlja DIGI+ ASP2100 PWM kontroler, a iza svake faze su kvalitetne prigušnice, te solid kondenzatori. Hladnjaci koji se nalaze na MOSFET-ima su masivni, ali nisu znatnije mijenjani u odnosu na one na Z590 ploči.

asus_z690_plus_wifi_d4_7b

Pri dugim opterećenjima s i9-12900K procesorom hladnjak se na jednom mjestu  što smo izmjerili IC termometrom, a temperatura napojnog regulatora je išla sve do 82°C. Ništa što bi bilo dramatično, no svakako je preporuka kod overclockinga osigurati aktivno hlađenje VRM hladnjacima. Mi smo imali malenu pomoć od ventilatora na vodenoj pumpi Ryujin II 360 hladnjaka, no to nije baš dovoljno.

asus_z690_plus_wifi_d4_8

Ono po čemu je ova ploča posebna je to što ima DDR4 DIMM utore i iskorištava činjenicu da memorijski kontroler na Alder Lake procesorima podržava i taj tip memorije, uz naravno DDR5. Moguće je ugraditi maksimalno 128 GB DDR4 memorije frekvencije do 5.333 MHz prilikom overclockinga, dok sam memorijski kontroler procesora službeno podržava do 3.200 MHz. Zbog DDR4 podrške bi ova ploča i još osam drugih modela koje Asus ima u ponudi mogla biti i iznimno popularna, barem u ovo prvo vrijeme dok cijene DDR5 memorije ne padnu.

Na ovoj strani ploče, desno od memorijskih utora, nalazimo još i 24-pinski ATX konektor, USB 3.0 i USB 3.2 interne konektore, ali i korisne dijagnostičke LED-ice za CPU, DRAM, VGA i BOOT greške. Dva su RGB headera na vrhu jedan klasični i drugi za addressable trake, dok su dva 4-pinska konektora za CPU ventilatore smještena odmah iznad gornjeg hladnjaka.

asus_z690_plus_wifi_d4_9

Na donjoj se lijevoj strani ploče nalazi audio jedinica koja je opremljena s neimenovanim Realtekovim 7.1 audio CODEC-om koji podržava jack-detection, multi-streaming, front panel jack-retasking i 24-bitnu/192-kilohertznu reprodukciju. Na čipu se nalazi metalna zaštita, a korišteni su i kvalitetni audio kondenzatori. Malo iznad se nalazi i Intelov 2,5-gigabitni LAN kontroler koji ima TUF LanGuard zaštitu.

Gornji oklopljeni PCIe slot je po 5.0 standardu s x16 propusnošću što mu jasno osigurava sam procesor. Ispod njega se nalaze dva PCIe 3.0 x1 slota, te jedan PCIe 3.0 x4 slot između. Na dnu se nalazi PCIe 3.0 x16 slot, ali s podrškom za x4. Na ovu je ploču tako moguće ugraditi dosta dodatnih PCIe kartica, što bi nekima moglo biti vrlo korisno, premda će prvi PCIe 3.0 x1 slot biti pokriven s dual slot grafičkom karticom.