Veći, 24" 16:10 model donosi identičan dizajn, uz samo sitne preinake, pa sve već rečeno za dizajn P238Q modela vrijedi i ovdje. Dimenzije ove grdosije su 558.4 x 380.8 x 235 mm, a masa mu je 7.3 kg. Na slikama će te ispod vidjeti koliko je zapravo veći od PA238 modela, a za sada možemo samo reći kako ipak donosi znatno veću "radnu" površinu. Sa strane je ergonomije također identičan ranije opisanom modelu. Tako, uz visinu (10 cm), monitoru možemo mijenjati i nagib (-5°- +20°), kut (oko baze za 60°) te ga pivotirati. I uz PA246Q dolazi identičan bundle – uz medij s upravljačkim programima i korisničke upute tu su i DVI, VGA, Displayport, USB, i audio kabeli te vezice za aranžiranje kabela. I ovdje na zasebnom listiću dolaze i rezultati tvorničke kalibracije (Delta E je ispod ili jednak 5). Baš kao i kod manjeg modela, u plastični je rub okvira uz ekran urezana mreža (pomoć za QuickFit), a i na njemu su urezani kutevi na bazi i na nosaču pomoću kojeg pivotiramo ekran).

Kod ovoga su modela tipke za kontrolu smještene uzdužno ispod ekrana na desnoj strani. Raspored je takav da se s lijeva na desno prva sada nalazi QuickFit tipka (7 preddefiniranih predložaka koji se pojavljuju na mreži ekrana). Dalje slijedi tipka za odabiranje preddefiniranih postavaka i automatskog podešavanja slike, tipke za osvjetljenje/kretanje kroz meni između kojih se smjestila tipka za otvaranje glavnog menija, tipka za izbor ulaza i na kraju tipka za paljenje monitora tj. postavljanje u StandBy. Ugrađena LED dioda svijetli bijelo kada je monitor u radnom stanju, tj. crvenkasto kada je u mirovanju. Za razliku od H-IPS panela koji je u slabijem modelu, ovaj monitor koristi još bolji P-IPS (Professional IPS) TFT LCD ekran (30-bitna dubina boja), a u stanju je prikazati 1.07 milijardi boja. Zasićenje bojom iznosi kako slijedi – 98% za Adobe RGB, 100% za sRGB i 102% za NTSC. Ekran je dijagonale 24.1"(61.13 cm), rezolucije 1920×1200 sa pixel pitchom od 0.270 mm. Pozadinsko je LED osvjetljenje, s maksimalnom svjetlinom od 400cd/m2, a ASUS Smart Contrast Ratio (ASCR) iznosi 50000:1. I horizontalni i vertikalni kutevi gledanja iznose odličnih 178°, a odziv ekrana je 6 ms (gray-to-gray).

I ovaj monitor podržava ASUS-ovu SPLENDID Video enhancement tehnologiju, no sa šest preddefiniranih profila – Adobe RGB, sRGB, Scenery, Theater, Standard, i User. Za razliku od slabijeg, P246Q podržava samo Picture-in-Picture tehnologiju. Po pitanju konektora ovaj se monitor samo malo razlikuje od svojeg mlađeg brata. S lijeve se strane kao i kod njega nalaze tipka za paljenje i Euro konektor za napajanje, a s desne (gledano straga) se nastavljaju DisplayPort, HDMI, DVI-D i VGA video ulazi, a tu je i 3.5 mm izlaz za slušalice, te jedan B-type USB 2.0 port (upstream). Na bočnoj se strani nalaze dva A-type USB 2.0 utora (downstream) te čitač multimedijalnih kartica s SD, MS, MS Pro, MS Duo, xD, MMC i SM podrškom. Kao i kod manjeg modela i ovaj ima Kensington Lock kao sigurnosnu značajku.

Kao što smo i obećali donosimo dvije slike na kojima vidljiva razlika između dva danas opisana monitora. Mi moramo priznati kako nam se više sviđa raditi na 16:10 modelu rezolucije 1920×1200 jer donosi znatno veću radnu površinu. Tako je u svemu, bilo da surfate webom, radite u uredskim alatima, obrađujete fotografije ili se pak igrate. Razlika je jedino u gledanju filmova u 720p ili 1080p rezoluciji, zbog prirodnije slike na 1080p monitoru, no nekako se na to lako priviknuti u slučaju većeg PA246 modela. Takav će i biti generalni zaključak, PA246 je skuplji no i znatno ugodniji monitor za rad. I veći model donosi stabilnu i čvrstu bazu, a zbog velike mase odlično sjedi na svakoj podlozi. U stanju mirovanja (StandBy) tipično troši oko 1W, dok u aktivnom stanju potrošnja ne prelazi 75 W. Viša je potrošnja uvjetovana P-IPS ekranom, a zagrijavanje zbog toga ipak nije preveliko. Regulative koje monitor zadovoljava su: TCO’03, UL/cUL, CB, CE, ErP, FCC, CCC, TUV-GS, TUV-ERGO, ISO9241-307, BSMI, Gost-R, C-Tick, VCCI, PSB, PSE, J-MOSS i RoHS.

Prikaz boja je izvrstan, čak još bolji nego kod slabijeg modela (12-bitna Look-up tabela) i tvornička je kalibracija zadovoljavajuća za out-of-the-box rad. Fotografija iznad naravno ne može dočarati kvalitetu, no u odličan prikaz ovoga monitora mogli ste se uvjeriti ako ste nas posjetili na INFO restart sajmu. Ovaj je model bio okrenut prema publici i premda smo rezoluciju zbog drugog morali držati na 1080p slika je svejedno bila odlična i jasno vidljiva iz gotovo svih kuteva. Osvijetljenost je ravnomjerna, boje su vrlo precizne, te baš kao i kod ranije opisanog modela malo i prenaglašene, no to je i normalno za ovakav tip monitora. Mi smo se brzo na to privikli i naš nam L220 nije ni malo falio, premda je ipak zbog slabije naglašenih boja ugodniji za svakodnevni rad. I ovaj model podržava ručno podešavanje čak šest boja – red, green, blue, cyan, magenta i yellow. Oštrina prikaza na cijelom području također oduševljava, dok ćemo i kod ovoga monitora pokuditi lagano izbijanje pozadinskog svjetla u kutevima.

Ponovno kao i kod PA238, teško će te danas na tržištu monitor koji za cijenu od oko 3500 – 3600 kuna koliko se traži za ovaj Asus ProArt PA246Q, nudi ovakve specifikacije. Tvornički je kalibriran, a podržava 98% Adobe RBG, 100% sRGB i 102% NTSC pokrivenosti. Da, nije najidealniji za multimediju, i ima malo prenaglašene boje no na sve se lako priviknuti uz oštrinu i kvalitetu prikaza koju daje. Teško da će vam i zatrebati veća radna površina, a nama je ovih 24" za sve potrebe bilo i više nego dovoljno. Konkurencija postoji (npr. HP ZR2440w, Dell U2412M ili pak Lenovo LT2452p) i jeftinija je no ne nudi mogućnosti ovoga baš kao ni tvorničku kalibraciju i široku pokrivenost spektra, te ima jeftinije i starije IPS panele. Jedini model koji dolazi blizu je Dell U2410, koji je nešto stariji, te ipak koristi H-IPS ekran. Stoga, profesionalci samo navalite na PA246Q.