Pakiranje i bundle

Nova Rampage III dolazi u gotovo identičnoj kutiji kao i njezina prethodnica. Razlika se očituje prvenstveno u bojama, a dizajn je minimalistički. Kutija sa svojim mračnim dizajnom daje naslutiti kako se ovdje ne radi o bilo kakvoj ploči, što ćemo i vidjeti. Prednjom stranom kutije uz ime dominira i ROG logo. Otvaranjem prednje stranice kutije imamo prilike vidjeti matičnu ploču, Thunderbolt, te kraći opis glavnih karakteristika s lijeve strane kutije. Nadalje, sa stražnje strane nas očekuje još nekoliko istaknutosti, kao i glavne specifikacije ploče. Kutija na vrhu ima praktičnu ručku, a sama ploča i Thunderbolt kartca su zaštićene u zasebnoj kutiji od ostatka.

Kako je bilo za očekivati od ploče ovakvog kalibra, bundle je zaista bogat što ćete vidjeti i na fotografijama, pa nabrojimo i ono što dobivate s pločom – korisnički priručnik, upute za instalaciju, zvučni test report Thunderbolta, dvije WiFi antene, Q-Connect konektori, tri termalne sonde, ROG Connect USB kabel, kabel za spajanje zvučne kartice s matičnom pločom, šest SATA 3Gb/s kabela, te dva SATA 6Gb/s kabela crne boje (s konektorima pod 90°), dodatni ventilator za hlađenje northbrigea, I/O limić, naljepnica za kućište, kao i naljepnice za diskove, odnosno SATA kabele radi lakšeg prepoznavanja veće količine diskova u kućištu, te naposljetku dva SLI mostića (jedan obični i jedan 3-Way) i jedan Crossfire mostić. Sve je to upakirano i lijepo raspoređeno u crnoj kutiji odvojene od one u kojoj su matična ploča i Thunderbolt kartica.

Layout

Kako je Black Edition po pitanju dizajna i mogućnosti prvenstveno unaprijeđena verzija stare RIIIE, prvo je bilo potrebno registrirati njezine nedostatke te ih (pokušati) popraviti u novoj. Imali smo sreće da smo na testiranju u isto vrijeme imali obje ploče pa smo vam pripremili detaljan detour obje ploče popraćen mnoštvom fotografija. Radi se dizajnu koji kombinira PCB mat-crne boje u kombinaciji sa crnim, sivim i tamnocrvenim elementima, čiju harmoniju "narušavaju" sitnice kao što su bijele kopče DIMM utora ili crveni USB3.0 header. Iako na prvi pogled ove dvije ploče izgledaju gotovo identično po pitanju dizajna, a razlika se na prvu loptu očituje tek u drukčijem dizajnu hladnjaka, to ipak nije u potpunosti točno kada malo detaljnije proučimo obje ploče. Najveću promjenu je doživio južni dio ploče – od northbridgea na dolje. Bilo da se radi o novom rasporedu starih ili ubacivanje novih komponenti/kontrolera na ploču. Kako budemo napredovali u tekstu tako ćemo isticati specifične stvari. Kao što za očekivati od Asusove high-end ploče, mana po pitanju layouta ima vrlo malo, ili su one isključivo u oku promatrača. Prostora oko LOTES-ovog LGA1366 socketa ima i više nego dovoljno, razmak između DIMM utora i prvog PCI-E utora nije upitan radi praktičnog Q-DIMM dizajna kopči. Nadalje, svi SATA konektori su postavljeni pod kutem od 90°, a prostora između PCI-E utora ima i više nego dovoljno u slučaju bilo koje konfiguracije kartica. Kao što ste dosad vjerojatno zamijetili, Black Edition dolazi u nešto širem E-ATX formatu PCB-a koji je pogodovao ubacivanju dodatnih stvari kao i boljem rasporedu postojećih. Problema po pitanju instalacije neće biti čak i da koristite midi-tower kućište.

Specifikacije ASUS Rampage III Black Edition matične ploče
Podržani procesori Intel® Core™ i7, Core™ i7 Extreme Edition serije procesora u LGA1366 pakiranju; podrška za Turbo Boost
Čipset

Intel® X58/ICH10R čipset

Memorija

6x DIMM, Triple Channel DDR3;
2200/2133/2000/1800(O.C.)/1600/1333/1066MHz;
Maksimalno 48GB memorije;
Podrška za Intel XMP

Utori za proširenja

4x PCIe 2.0 x16;
2x PCIe 2.0 x1

Multi-GPU podrška

Podrška za Nvidia 3-Way SLI i ATI CrossFireX

Pohrana podataka

6x SATA 3.0 Gb/s portova
2x eSATA 3.0 Gb/s porta
2x SATA 6.0 Gb/s porta

LAN

1x Intel® Gigabit Ethernet LAN
1x Bigfoot Killer E2100 chip

Audio SupremeFX X-Fi
Interni konektori 1x USB 3.0/2.0 header
2x USB 2.0/1.1 header
2x SATA 6.0Gb/s konektora
6x SATA 3.0Gb/s konektora
2x CPU Fan konektora
3x Chassis Fan konektora
3x Optional Fan konektora
1x S/PDIF Out konektor
1x 24-pin ATX Power konektor
2x 8-pin ATX 12V Power konektor
3x thermal sensor konektor
1x En/Dis-able Clr CMOS konektor
1x Front panel audio konektor
1x System Panel konektor
1x EZ Plug konektor
1x BIOS Switch button
1x ROG light konektor
USB 4x USB 3.0/2.0 portova
11x USB 2.0/1.1 portova
BIOS AMI BIOS (16Mb FlashROM)
Format 305mm*269mm (E-ATX)
* specifikacije preuzete sa službenih stranica proizvođača

Kao i obično, tu je šest crno-sivih DIMM slotova s podrškom za maksimalno 48GB DDR3 memorije i Intelov X.M.P. Službeno su podržane brzine 1066, 1333 i 1600MHz, odnosno do 2200MHz overclockingom. Ako koristite tri modula memorije, potrebno ih je instalirati u crne memorijske utore. Asus je ponovno išao na provjerenu trofaznu regulaciju napona za memoriju. Odmah pored posljednjeg DIMM slota nalazi se OC Zone koji ćemo nešto kasnije detaljnije spomenuti, kao i MemOK!/GO gumb koji sad već redovito viđamo na Asusovim ROG pločama. Uz to, tu je i dijagnostički POST dvoznamenkasti display kojeg je uvijek lijepo vidjeti na ovakvoj ploči. Po nama svakako bolje rješenje nego u slučaju originalne RIIIE koja je za istu svrhu imala nekoliko LE dioda pored ATX konektora (Q-LED). U gornjem lijevom dijelu ploče se nalaze dva 8-pinska EPS konektora, kao i Q-Reset gumb. Njegovim pritiskom praznite BIOS i instantno bootate sistem; ovo je posebno korisno prilikom overclockinga. U neposrednoj se blizini nalaze headeri za termalne sonde koje je moguće spojiti na ploču.

Regulacija napona je ugrubo ostala ista uz nekoliko promjena. Radi se o sustavu koji Asus naziva Extreme Engine Digi+ kojeg karakterizira specifičan dizajn a očituje se u kombinaciji digitalne i analogne regulacije napona. O Digi+ regulaciji napona smo detaljno pisali u recenziji RIIIE. Glavna razlika je u tome što je Asus napustio stare navike koje sežu još od Rampage Extreme modela s kojim su isti predstavljeni – korištenje Fujitsu Siemensovih SuperML kondenzatora koji imaju veći kapacitet od običnih kondenzatora. Na mjestima gdje smo viđali upravo takve (CPU, VTT, DIMM), sada se nalaze NEC/TOKIN-ovi 0E907 ML kondezatori (iste onakve kakve Gigabyte koristi na svojim SOC (SuperOverclocked) grafičkim karticama. Bilo kako bilo, i dalje se radi o osmerofaznoj regulaciji napona za procesor s osam klasičnih zavojnica, odnosno s duplo većim brojem MOSFET-a. Za memorijski kontroler previđeno je, baš kao i u slučaju memorije – trofazna regulacija napona. Prilikom bilo kakvih stress-testova, ploča je održavala stabilan napon uz minimalan ili nepostojeći pad istog – odličan posao. Na ploči se nalazi sedam 4-pinskih konektora namijenjenih za napajanje dodatnih ventilatora koje je moguće regulirati putem BIOS-a.

Jedna od većih razlika između nova i stare verzije testiranih ploča očituje se u izvedbi hlađenja. Za razliku od starog sustava koji je kompletno bio povezan heatpipeovima, ovdje su istim povezani samo blokovi na regulaciji napona i northbridgea, dok je onaj na southbridgeu odvojen od ostatka. Samim time, aluminijski low-profile southbridge blok je nešto manji, no opet sasvim dovoljan za hlađenje Intelovog ICH10R čipa. Black Edition dolazi sa masivnijim northbridge blokom u odnosu na prethodnicu, a na sebi nosi i ROG logo koji svijetli blago crvenom bojom, a pulsira dok je ploča ugašena. Asus je priložio i dodatni ventilator koji se montira na nortbridge blok, nalik onome kod RIIIE. Glavna razlika je u tome što je Asus registrirao konflikte dodatnog ventilatora prilikom korištenja pojedinih tower hladnjaka, tako da ovoga puta nismo imali problema s instalacijom testnog Venomousa X (neovisno od orijentacije). Dapače, bilo je i nekoliko milimetara razmaka između ventilatora i prvih listića hladnjaka. Negativna strana dodavanja ventilatora je neminovna buka koju ćete čuti kako god okrenete iako ventilator ima regulaciju brzine okretaja za razliku od onog na RIIIE. Da ne ostane na tome, čak i da zažmirimo na buku ventilatora, moramo priznati kako nismo ostali oduševljeni temperaturama koje su bile nešto više (subjektivni dojam, na dodir) u odnosu na RIIIE. To je dakako naš subjektivan dojam; čitav sustav je bio nekako topliji. Trebamo napomenuti i to da u slučaju Black Edition ploče nismo dobivali temperature northbrigea u AIDA64 dijagnostičkom programu. Unatoč tome što smo koristili posljednju verziju i probali nekoliko alata, temperature nije bilo nigdje. Iz istog razloga vam ne možemo reći konkretne vrijednosti. Na regulaciji napona se nalazi pasivni hladnjak koji je nešto manji po pitanju svog obujma. Kompetno hlađenje je fiksirano vijcima, a nasjedanje na kritične elemente je samim time odlično. Još jedna sitnica – Asus je koristio bakrenu bazu središnjeg hladnjaka, za razliku od aluminija koji je korišten kod starije verzije ploče.

Rampage III Black Edition dolazi sa ukupno šest utora za proširenja. Od njih šest, njih četiri su PCI-E 2.0 x16, te dva PCI-E x1. PCI slotovi nisu dostupni. Između svakog utora se nalazi dovoljno prostora kako ne bi bilo problema prilikom korištenja multi-card konfiguracija. Po pitanju propusnosti, moguće su sljedeće konfiguracije: x16/x16, x16/x8/x8 i x8/x8/x8/x8. Podržan je Nvidia 3-Way SLI kao i ATI CrossfireX. Unatoč raznim spekulacijama, ipak nije podržan 4-Way SLI. To je i dalje moguće ostvariti tek preko dodatne ROG Xpander kartice koja na sebi nosi četiri PCI-E 2.0 x16 utora, i dva NF200 čipa koji nose dodatne PCI-E stazice. Black Edition ne dolazi s takvim čipom.

Po pitanju ostalih utora za proširenja, na RIIIBE možemo naći ukupno osam SATA konektora. Prvih šest crne boje (SATA 3.0Gb/s) pogoni Intelov ICH10R kontroler koji podržava RAID polja 0, 1, 5 i 10. Posljednja dva sive boje (SATA 6Gb/s) pogoni Marvellm SE9182 PCI-E kontroler. Radi se o jednoj od novina spram RIIIE koja je koristila stariji Marvell SE9128. Glavna razlika je u tome što stariji kontroler koristi jednu PCI-E x1 stazicu i zaseban BIOS čip, dok novi poboljšani koristi dvije PCI-E x1 stazice i nema zaseban BIOS čip. Po svojim performansama su vrlo blizu onima Intelovih SATA 6Gb/s kontrolera, dakle osjetno bolji od prethodnika. SATA portovi su postavljeni pod kutem od 90° – nešto što je u zadnje vrijeme postala praksa koju svakako pozdravljamo. JMicronov JMB363 kontroler je zadužen za dva eksterna SATA porta. USB3.0 podrška je također ovdje, a za nju je zadužen kao i obično NEC-ov USB3.0 kontroler koji donosi ukupno četiri USB3.0 porta (dva na backpanelu ploče, i dva preko headera na ploči). Tu je i već čest gost na Asusovim pločama novijeg datuma – Intelov gigabitni LAN kontroler. Uz Thunderbolt, Asus je išao i na integriranu varijantu, tako da i dalje imamo prilike vidjeti SupremeFX osmerokanalni codec zadužen za zvuk.

Jedna od stvari koje ćete zamijetiti odmah pri vađenju ploče iz kutije je ubacivanje Bluetooth/WLAN add-in kartice. Podržan je Bluetooth verzije 3.0, dok WiFi kartica podržava 802.11b/g/n standarde. Kako smo već spomenuli, uz ploču dolaze dvije male WiFi antenice, koje dobro dođu za prvu ruku. Tu je i Winbondov W83667HG-AC kontroler koji služi za dodatne izlaze na ploči te za hardverski monitoring. Kao i kod prethodnice, tu je i dalje CHiL CHL8318-20 digitalni naponski kontroler. Ispod southbridge heatsinka se nalaze dva iROG čipa koji služe za pristup pojedinim funkcijama ploče na hardverskoj razini (overclocking, monitoring). Za razliku od RIIIE koja je imala dva 4-pinska molex konektora na sebi za dodatno napajanje prilikom korištenja multi-card konfiguracija, nova verzija ima samo jedan, i iza posljednjeg PCI-E x16 utora. Od ostalih pin-outa na ploči, možemo naći već spomenuti USB3.0 header za dva dodatna USB3.0 konektora, kao i dva USB2.0 headera za četiri dodatna USB2.0 konektora. Tu su i pin-outi za SPDIF_OUT kao i za front-panel komponente. Zanimljivo je za spomenuti kako je ROG OC Station header, uklonjen s nove verzije ploče. Ono što nas je ugodno iznenadilo skidanjem southbridge heatsinka bio je PLX PEX8608 bridge čip koji donosi dodatne PCI-E stazice, koje će dobro doći prilikom istovremenog korištenja više grafičkih kartica i novih SATA/USB kontrolera. Na ploči se nalaze ukupno dva BIOS čipa s podrškom za diskove preko 3TB. Pohvalno je što su BIOS čipovi u socketu, a ne zalemljeni na ploču što znači da ih neće biti problem zamijeniti ukoliko to bude potrebno. Zgodna stvar je što je u BIOS-u moguće birati s kojeg želite bootati ploču, što je recimo korisno ukoliko probavate različite verzije BIOS-a u potrazi za milisekundama razlike.

Najzanimljiviji dio za overclockere i entuzijaste bio bi svakako OC Zone na ploči, koji se nije mijenjao od prošle verzije ploče. Prvi dio OC Zonea su ProbeIT točke – radi se o osam mjernih točaka za napone procesora, memorije, ICH_PCI-E, ICH, IOH_PCI-E, IOH, QPI/DRAM i CPU_PLL napona. Time dakle imamo na raspolaganju mjeriti sve relevantne napone ploče. Napone možemo mjeriti na dva načina – prvi je direktno "pikanje" multimetra na ploču, a drugi je putem dodatne dvije žice koje ubodemo u željeno mjesto, stavimo sonde multimetra i mjerimo. Ovo je lakši način ako vam je ploča u kućištu, no pošto su žice ProbeIT sondi kratke, a rupe na vrhovima preplitke, mjerenje je pomalo nespretno. Druga značajka se zove PCIe x16 Lane Switch. Radi se o setu od četiri prekidača jednostavne on/off funkcije kojima možemo gasiti i paliti PCI-E x16 utore, on-the-fly. Ovo je korisno ako nešto testirate (maksimalni overclock kartice npr.) a imate instalirano više kartica, pa samim time ne trebate vaditi pojedine kartice. Ispod njih se nalazi četiri LE diode koje označavaju koji su slotovi ugašeni. LN2 Mode jumperom imamo mogućnost izolirati cold/cold boot bugove prilikom niskih temperatura i uspješno bootati ploču u slučaju istih. Bez ovakve opcije biste morali čekati pad temperature i pokušavati ugrijati ploču da se vrati u normalu. Crveni gumb pod nazivom GO_Button ima dva svojstva. Pritiskom istog prilikom boota aktiviramo MemOK! koji provjerava i omogućava memorijsku kompatbilnost. S druge strane, ako ga aktiviramo u Windowsima, učitavamo profil koji smo prethodno definirali u BIOS-u (GO_Button File). Nešto niže od njega, iza ATX utora se nalazi Q-LED (set LED-ica koje služe za dijagnostiku ploče prilikom POST-anja). Za razliku od RIIIE koja dolazi samo s Q-LED-om, RIIIBE dolazi i s Q-LED i debug displayom.