asus_rog_maximus_z790_formula_9 asus_rog_maximus_z790_formula_10

Stražnji je I/O panel iznimno bogat portovima i sastoji se od:

  • 2 x Thunderbolt 4 USB Type-C porta
  • 6 x USB 10Gbps portova (5 x Type-A + 1 x USB Type-C)
  • 4 x USB 5Gbps portova (4 x Type-A)
  • 1 x HDMI porta
  • 1 x Wi-Fi modula
  • 1 x Realtek 5Gb Ethernet porta
  • 5 x pozlaćenih audio jackova
  • 1 x Optical S/PDIF out porta
  • 1 x BIOS FlashBack tipke
  • 1 x Clear CMOS tipke

USB portova ima sasvim dovoljno za sve potrebe, a ploča je bogata i brzim USB opcijama za prednji panel. Ono što je potpuna novost je podrška za WiFi 7. Ploča ima Intelov 2×2 WiFi 7 modul koji jasno podržava 802.11be standard i tri pojasa – 2.4/5/6GHz. WiFi 7 donosi 320 MHz kanal koji podržava brzine transfera do 5,76 Gbps, a tu je i podrška za Bluetooth v5.4. WiFi 7 podržava i MLO (Multi-link Operation) funkciju koja će u potpunosti biti podržana u Windowsima 11 tek od nadolazeće 24H2 verzije. Novost za ovu seriju bežične mreže je i novi način priključivanja konektora koji je sada svakako jednostavniji neko ranije, a uvijek zgodna opcija u Armoury Crateu je i Direction finder za traženje najboljeg smjera postavljanja antene u odnosu na jačinu signala. Za mrežnu povezivost kabelom, tu je Realtekov 5-gigabitni kontroler.

asus_rog_maximus_z790_formula_11

Ostala nam je i audio jedinica koja je na ovoj ploči na zavidnoj razini. Marketinškog naziva je ROG SupremeFX 7.1 Surround Sound, a toga se krije High Definition Audio CODEC ALC4082 koji podržava Jack-detection, Multi-streaming i Front Panel MIC Jack-retasking, zatim prilagodbu impedancije za prednje i stražnje slušalice, 120 dB SNR za playback i 110 dB SNR za snimanje. Naravno podržani su formati do 32-bita/384 kHz na prednjem panelu. Tu je i ESS-ovo ES9218 QUAD DAC pojačalo za slušalice, pozlaćeni kontakti, premium kondenzatori, S/PDIF izlaz itd. 

asus_rog_maximus_z790_formula_12

Za osvjetljenje i specijalne efekte su kao i kod prethodnice zaduženi 2-inčni LiveDash OLED ekran na M.2 hladnjaku i RGB LED traka koja se nalazi ispod mliječne plastike koja se nalazi pod limom i ROG izrezom u njemu. Sve se kontrolira putem Aura Sync softvera, a OLED ekran može prikazivati animacije, slike, korisničke bannere kao i hardverske informacije. ROG logo svijetli u uobičajenim Aura efektima.

asus_rog_maximus_z790_formula_uefi_1 asus_rog_maximus_z790_formula_uefi_2

asus_rog_maximus_z790_formula_uefi_3 asus_rog_maximus_z790_formula_uefi_4

UEFI sučelje BIOS-a se nije mijenjalo u odnosu na prethodnu generaciju, i zapravo je isto kao kod ostatka ROG obitelji ploča. Pregledno, brzo i prepuno opcija za tweaking i overclocking, no kod ove nove generacije ploča smo primijetili malo duže POST vrijeme i sam ulazak u BIOS. U sučelju će nas dočekati uobičajeni izbornici i opcije za igranje, a novost je DIMM Flex opcija koja u ovisnosti o temperaturi modula automatski podešava tajminge i ubrzava rad memorije. Overclockirali smo uz pomoć AI OC moda jer ručno podešavanje nije urodilo plodom. No, ni AI OC nije donio drastične pomake kao što ćemo vidjeti kasnije u grafovima.

asus_rog_maximus_z790_formula_armoury_1 asus_rog_maximus_z790_formula_armoury_2

asus_rog_maximus_z790_formula_armoury_3 asus_rog_maximus_z790_formula_armoury_4

Softverska je podrška standardno bogata, a uključuje Armoury Crate, AI Suite 3, AIDA64 Extreme (jednogodišnja licenca), Aura Creator, Aura Sync, GameFirst, ROG CPU-Z, Sonic Studio, DTS Sound Unbound i Internet Security (jednogodišnja puna licenca), WinRAR (trial), Adobe Creative Cloud (trial) itd. Sve radi stabilno.