ASUS ROG Maximus Z790 Formula recenzija

Datum objave 18.10.2023 - Krešimir Matanović

ROG Maximus Z790 Formula - prvi dio

asus_rog_maximus_z790_formula_1 asus_rog_maximus_z790_formula_2

Asus je prošle godine propustio predstaviti Z790 Forumula ploču i posljednja je ona iz Z690 serije. Sada su to s ovim refreshom ispravili i upravo nju prvu testiramo. Ploču krasi Moonlight White estetika te naravno HybridChill VRM hladnjaci koji su spremni za integraciju u custom sisteme vodenih hlađenja. Tu su i standardni PCIe 5.0 te M.2 5.0 slotovi, WiFi 7 mreža, 2-inčni LiveDash OLED ekran, Thunderbolt 4, AI overclocking, AI Cooling II, DIMM Flex i ostale tehnologije.

Baš kao i njena prethodnica ROG Maximus Z690 Formula, i ova dolazi u sivoj kutiji s bijelim detaljima koji naglašavaju njenu Moonlight White estetiku. Ploča je unutar kutije adekvatno zaštićena u kartonsko ležište i pokrivena plastičnim poklopcem, a ispod svega se nalazi relativno bogati bunde. U videu otpakiranja ste mogli vidjeti kako je što to sve točno dolazi uz nju, a donosimo i puni popis:
 • 1 x ARGB RGB produžni kabel
 • 2 x ROG weave SATA 6G kabela
 • 2 x SATA 6Gb/s kabela
 • 1x držač ventilatora za DDR5 module
 • 1x termalna podloška za M.2
 • 1 x ASUS Wi-Fi okretna Q-antena
 • 1 x M.2 paketić gumica
 • 1 x Q-konektor
 • 3 x M.2 Q-Latch paketića za M.2 backplate
 • 1 x ROG privjesak za ključeve
 • 1 x ROG naljepnice
 • 1 x ROG VIP kartica
 • 3 x M.2 paketić gumica ua backplate
 • 1 x USB disk s driverima i ostalim programima
 • 1 x vodič za korisnike

asus_rog_maximus_z790_formula_3

Zanimljivo je kako Asus ne izdaje u svakoj generaciji Formula ploče, pa smo tako imali Z270, Z490 i Z690 modele, te tek sada u refreshu Z790. Riječ je o ploči koja je namijenjena igračima koji su istovremeno i entuzijasti za custom sistemima vodenih hlađenja. Praktički ni nema smisla kupovati ovu ploču ako ju nećete smjestiti u custom loop jer će tek onda njeni VRM hladnjaci doći do punog izražaja. Ploča je standardnih ATX dimenzija, tj. mjeri 30,5 x 24,4 centimetara i na prvi pogled layout joj se nije drastično promijenio u odnosu na prethodnicu. I dok je gornji dio ploče identičan, donji je malo reorganiziran kako bi se oslobodila dva dodatna mjesta za M.2 uređaje. Asus je sada na ploču smjestio ukupno pet M.2 slotova za razliku od tri koliko je imala Z690 Formula, te je izbacio eksternu Hyper M.2 karticu. Ipak, layout je ostao vrlo dobar i ništa ničemu neće smetati.

asus_rog_maximus_z790_formula_4

Ploča je u osnovi zadržala i izgled prethodnice s ponekim redizajniranim detaljima. Osvijetljeni ROG znak na poklopcu stražnjih I/O portova je dobio novi izgled, a i nova je grafika na velikom hladnjaku koji pokriva četiri M.2 slota. Zadržan je izgled hladnjaka koji pokriva prvi M.2 slot, kao i 2-inčni OLED ekran na njemu. Moonlight White boja je na većini elemenata na ploči i ploča izgleda odlično. Lijepo će se uklopiti u moderne bijele buildove, a i prozirne cijevi vodenog hlađenja bi mogle samo dodatno naglasiti njen dizajn. VRM hladnjaci jesu masivni, no ujedno su i šuplji kako bi kroz njih mogla prolaziti rashladna tekućina i odvoditi toplinu, pa će svoj puni potencijal hlađenja pokazati tek uklopljeni u custom loop. Na dnu se ploče, kao i kod prethodnice nalazi bijela metalna ploča koja učvršćuje konstrukciju i poboljšava hlađenje.

asus_rog_maximus_z790_formula_5

Ispod HybridChill VRM hladnjaka se nalazi 20+1+2 fazna napojna jedinica s DIGI+ VRM (PWM) kontrolerom. Riječ je o teamed up rješenju koje na jednoj fazi PWM kontrolera ima dvije faze tj. dva power stagea (integrirani MOSFET-i i driver) te dvije pripadajuće prigušnice. Asus je koristio 105 amperske power stageove, MicroFine alloy prigušnice i 10K black metallic kondenzatore. Osim 24-pinskog konektora, ploči i procesoru još treba i struja iz dva 8-pinska EPS 12V konektora (ProCool II). Sam HybridChill II hladnjak ima metalni bijeli pokrov ispod kojeg se nalazi plastični poklopac s G1/4" navojima, zatim gumena brtva i konačno pokiklani bakreni hladnjak s dizajnom zaobljenih bakrenih pera koja predaju toplinu tekućini. Ispod hladnjaka su jasno termalne podloške visoke provodljivosti. HWInfo64 nam nije uspio povezati se sa senzorom na VRM dijelu, a IC termometrom smo s vanjske strane izmjerili 67°C na najtoplijem dijelu ploče. To je dosta visoka temperatura i pokazatelj da ova ploča mora biti uklopljena u custom loop vodenom hlađenje.

asus_rog_maximus_z790_formula_6

Ploča dolazi s podrškom za DDR 5 memoriju, ima četiri slota u dvokanalnoj konfiguraciji, a podržava maksimalno 192 GB takta do 8.000 MHz (OC). Oko memorijskih slotova se nalazi metalni pokrov koji integrira Retry, Start i FlexKey tipke, spušta se uz 24-pinski ATX konektor te integrira i poznati Q-latch sustav za jednostavnije vađenje grafičke kartice. Uz rub ploče se nalazi i interni USB 3.2 Gen 2×2 konektor, dodatni 6-pinski power konektor za Quick Charge podršku, zatim ADD LED header, LED dijagnostika, te četiri 4-pinska konektora za ventilatore i AIO pumpe. Interni USB 3.2 Gen 2×2 header ima podršku za Quick Charge 4+ (do 60W (5/9/15/20V max. 3A, PPS:3.3–21V max. 3A)). Kako bi dobili maksimalnih 60 W potrebno je spojiti PCIe 6-pinski konektor koji se nalazi pored 24-pinske ATX utičnice.

asus_rog_maximus_z790_formula_7

Na dnu su ploče je došlo do određene reorganizacije u odnosu na model koji zamjenjuje prvenstveno zbog smještaja dva dodatna M.2 slota. I dalje su na samom dnu smješteni uobičajeni headeri, prekidači i konektori. S lijeva na desno nalazimo ALT_PCIE_MOD prekidač, zatim front audio header, pa tri RGB headera (dva su ARGB), tu je Nuvotonov Super I/O kontroler, baterija, tri 4-pinska chassis fan konektora, dva interna USB 2.0 headera, jedan USB 3.0 interni header, jedan 4-pinski konektor za vodenu pumpu, dva konektora za Water In i Out, te jedan 4-pinski za Water Flow (Asus Hydranode). Dva gornja PCIe x16 slota su po 5.0 standardu a rade u x16 ili x8/x8 modu. Tako da ako popunite oba morate računati na x8/x8 mod rada. Donji je PCIe x16 po 4.0 standardu, te podržava x4 mod rada.

asus_rog_maximus_z790_formula_8

Kao što smo rekli, za razliku od prethodnice koja ima tri M.2 slota, ova ima čak pet i došlo je do manje reorganizacije kako bi se svi smjestili. Gornja dva su kontrolirana od strane procesora, a ostala tri od strane čipseta. Najgornji, tj. M.2_1 slot podržava 22110 uređaje i manje, te radi u PCIe 5.0 x4 modu. Ispod njega je M.2_2 slot (Key M) koji podržava 2280 uređaje i manje, te radi u PCIe 4.0 x4 modu. Treći u nizu odozgo je M.2_3 slot koji podržava 2280 i manje uređaje, a radi u PCIe 4.0 x4 modu. Sva ta tri M.2 slota imaju i donje aluminijske hladnjake s termalnim podloškama, dok donja dva nemaju. M.2_4 i M.2_5 slotovi podržavaju samo 2280 uređaje i rade u PCIe 4.0 x4 modu rada. Standardna je i RAID podrška, a treba znati da M.2_1 slot dijeli propusnost s drugim PCIe x16 slotom, pa će ako bude popunjen M.2_1 taj drugi PCIe x16 slot biti onemogućen, a prvi PCIe x16 slot raditi u x8 modu.

ROG Maximus Z790 Formula - drugi dio

asus_rog_maximus_z790_formula_9 asus_rog_maximus_z790_formula_10

Stražnji je I/O panel iznimno bogat portovima i sastoji se od:
 • 2 x Thunderbolt 4 USB Type-C porta
 • 6 x USB 10Gbps portova (5 x Type-A + 1 x USB Type-C)
 • 4 x USB 5Gbps portova (4 x Type-A)
 • 1 x HDMI porta
 • 1 x Wi-Fi modula
 • 1 x Realtek 5Gb Ethernet porta
 • 5 x pozlaćenih audio jackova
 • 1 x Optical S/PDIF out porta
 • 1 x BIOS FlashBack tipke
 • 1 x Clear CMOS tipke
USB portova ima sasvim dovoljno za sve potrebe, a ploča je bogata i brzim USB opcijama za prednji panel. Ono što je potpuna novost je podrška za WiFi 7. Ploča ima Intelov 2x2 WiFi 7 modul koji jasno podržava 802.11be standard i tri pojasa - 2.4/5/6GHz. WiFi 7 donosi 320 MHz kanal koji podržava brzine transfera do 5,76 Gbps, a tu je i podrška za Bluetooth v5.4. WiFi 7 podržava i MLO (Multi-link Operation) funkciju koja će u potpunosti biti podržana u Windowsima 11 tek od nadolazeće 24H2 verzije. Novost za ovu seriju bežične mreže je i novi način priključivanja konektora koji je sada svakako jednostavniji neko ranije, a uvijek zgodna opcija u Armoury Crateu je i Direction finder za traženje najboljeg smjera postavljanja antene u odnosu na jačinu signala. Za mrežnu povezivost kabelom, tu je Realtekov 5-gigabitni kontroler.

asus_rog_maximus_z790_formula_11

Ostala nam je i audio jedinica koja je na ovoj ploči na zavidnoj razini. Marketinškog naziva je ROG SupremeFX 7.1 Surround Sound, a toga se krije High Definition Audio CODEC ALC4082 koji podržava Jack-detection, Multi-streaming i Front Panel MIC Jack-retasking, zatim prilagodbu impedancije za prednje i stražnje slušalice, 120 dB SNR za playback i 110 dB SNR za snimanje. Naravno podržani su formati do 32-bita/384 kHz na prednjem panelu. Tu je i ESS-ovo ES9218 QUAD DAC pojačalo za slušalice, pozlaćeni kontakti, premium kondenzatori, S/PDIF izlaz itd. 

asus_rog_maximus_z790_formula_12

Za osvjetljenje i specijalne efekte su kao i kod prethodnice zaduženi 2-inčni LiveDash OLED ekran na M.2 hladnjaku i RGB LED traka koja se nalazi ispod mliječne plastike koja se nalazi pod limom i ROG izrezom u njemu. Sve se kontrolira putem Aura Sync softvera, a OLED ekran može prikazivati animacije, slike, korisničke bannere kao i hardverske informacije. ROG logo svijetli u uobičajenim Aura efektima.

asus_rog_maximus_z790_formula_uefi_1 asus_rog_maximus_z790_formula_uefi_2

asus_rog_maximus_z790_formula_uefi_3 asus_rog_maximus_z790_formula_uefi_4

UEFI sučelje BIOS-a se nije mijenjalo u odnosu na prethodnu generaciju, i zapravo je isto kao kod ostatka ROG obitelji ploča. Pregledno, brzo i prepuno opcija za tweaking i overclocking, no kod ove nove generacije ploča smo primijetili malo duže POST vrijeme i sam ulazak u BIOS. U sučelju će nas dočekati uobičajeni izbornici i opcije za igranje, a novost je DIMM Flex opcija koja u ovisnosti o temperaturi modula automatski podešava tajminge i ubrzava rad memorije. Overclockirali smo uz pomoć AI OC moda jer ručno podešavanje nije urodilo plodom. No, ni AI OC nije donio drastične pomake kao što ćemo vidjeti kasnije u grafovima.

asus_rog_maximus_z790_formula_armoury_1 asus_rog_maximus_z790_formula_armoury_2

asus_rog_maximus_z790_formula_armoury_3 asus_rog_maximus_z790_formula_armoury_4

Softverska je podrška standardno bogata, a uključuje Armoury Crate, AI Suite 3, AIDA64 Extreme (jednogodišnja licenca), Aura Creator, Aura Sync, GameFirst, ROG CPU-Z, Sonic Studio, DTS Sound Unbound i Internet Security (jednogodišnja puna licenca), WinRAR (trial), Adobe Creative Cloud (trial) itd. Sve radi stabilno.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Matična ploča ASUS ROG Maximus Z790 Formula
Procesor Intel Core i9-14900K
Memorija G.Skill Trident Z5 RGB F5-6800J3445G16GX2-TZRS
Grafičke kartice AMD Radeon RX 7900 XT
Zvučna kartica On board
Napajanje SilverStone DA1000R Gold
SSD ADATA Swordfish 2 TB; Corsair MP600 2TB
Monitor Dell S2721DGF
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 11 22H2
DirectX verzija 12
AIDA64 Engeneer 6.92.6600
PCMark 10
3DMark TimeSpy: CPU Profile
Cinebench R20 & R23 (32.2)
JetStream 2 Benchmark (Chrome)
wPrime 2.0 1024M
Corona Benchmark v1.3
Blender BMW Benchmark & Gooseberry benchmark
Handbrake v1.4.2
V-Ray Benchmark 4.10.03

Način testiranja

asus_rog_maximus_z790_formula_13

Testirali smo uz pomoć G.Skill Trident Z5 RGB F5-6800J3445G16GX2-TZRS memorije, AMD Radeon RX 7900XT grafičke kartice i ostalog već poznatog hardvera kojeg možete vidjeti u tablici. Procesor je hlađen moćnim Alphacoolovim 360-milimetarskim T38 hladnjakom čiju ste recenziju mogli čitati. Testovi su kao i do sada uobičajena mješavina između sintetike, CPU benchmarka i grafičkih benchmarka. Iskoristili smo ranije dobivene rezultate i grafove. Kao i do sada, testirali smo i potrošnje te zagrijavanje. Testirali smo na Windows 11 operativnom sustavu. Overclocking

asus_rog_maximus_z790_formula_uefi_5

Procesor smo overclockirali uz AI Overclocking opcije što je rezultiralo blagim porastom performansi, no očito smo kod 14900K procesora ipak limitirani hlađenjem za još bolje rezultate.

Rezultati testiranja

UL test

[ichart headers="ID, Score" title="PCMark 10" htitle="score" labels="Asus ROG Maximus Z790 Formula,Gigabyte Z790 Aorus Master X" values="10351,10081" colors="red,blue" height="200"] [ichart headers="ID, Score" title="3DMark CPU profile" htitle="score (max threads)" labels="Asus ROG Maximus Z790 Formula,Gigabyte Z790 Aorus Master X" values="17054,16362" colors="red,blue" height="200"] U oba sintetička testa Formula izvlači veće performanse od Master X ploče.

CPU testovi

Blender [ichart headers="ID, Time (s)" title="Blender BMW Benchmark (sekunde, manje je bolje)" labels="Gigabyte Z790 Aorus Master X,Asus ROG Maximus Z790 Formula" values="59.33,59.59" colors="blue,red" height="200"] [ichart headers="ID, Time (s)" title="Blender Gooseberry benchmark (sekunde, manje je bolje)" labels="Gigabyte Z790 Aorus Master X,Asus ROG Maximus Z790 Formula" values="292.85,292.97" colors="blue,red" height="200"] Cinebench R23 [ichart headers="ID, CPU (pts)" title="Cinebench 23 nT" labels="Asus ROG Maximus Z790 Formula,Gigabyte Z790 Aorus Master X" values="39700,39314" colors="red,blue" height="200"] [ichart headers="ID, CPU (pts)" title="Cinebench 23 1T" labels="Asus ROG Maximus Z790 Formula,Gigabyte Z790 Aorus Master X" values="2306,2306" colors="red,blue" height="200"] Corona 1.3 [ichart headers="ID, Time (s)" title="Corona 1.3 Benchmark (sekunde, manje je bolje)" labels="Asus ROG Maximus Z790 Formula,Gigabyte Z790 Aorus Master X" values="36,36" colors="red,blue" height="200"] Handbrake transcode 4K to 1080p [ichart headers="ID, CPU (average fps)" title="Handbrake" htitle="4K H.264 mkv to mp4 (average fps)" labels="Asus ROG Maximus Z790 Formula,Gigabyte Z790 Aorus Master X" values="83.53,83.034" colors="red,blue" height="200"] V-Ray [ichart headers="ID, Score (ksamples)" title="V-Ray Benchmark 4.10.03 (ksamples)" labels="Asus ROG Maximus Z790 Formula,Gigabyte Z790 Aorus Master X" values="39294,38968" colors="red,blue" height="200"] Zanimljivo, obje se ploče izmjenjuju u vodstvu, a razlike su minimalne u svemu osim u Cinebench nT testu. Nema traga onoj "brzini" pokazanoj u UL testovima za Formulu.

AI Overclocking

[ichart headers="ID, Score" title="3DMark CPU profile" htitle="score (max threads)" labels="Asus ROG Maximus Z790 Formula @ OC,Asus ROG Maximus Z790 Formula" values="17084,17054" colors="red,blue" height="200"] [ichart headers="ID, CPU (pts)" title="Cinebench 23 nT" labels="Asus ROG Maximus Z790 Formula @ OC,Asus ROG Maximus Z790 Formula" values="41112,39700" colors="red,blue" height="200"] [ichart headers="ID, CPU (pts)" title="Cinebench 23 1T" labels="Asus ROG Maximus Z790 Formula,Asus ROG Maximus Z790 Formula @ OC" values="2306,2270" colors="blue,red" height="200"] [ichart headers="ID, Time (s)" title="Blender BMW Benchmark (sekunde, manje je bolje)" labels="Asus ROG Maximus Z790 Formula @ OC,Asus ROG Maximus Z790 Formula" values="59.24,59.59" colors="red,blue" height="200"] [ichart headers="ID, Time (s)" title="Blender Gooseberry benchmark (sekunde, manje je bolje)" labels="Asus ROG Maximus Z790 Formula @ OC,Asus ROG Maximus Z790 Formula" values="281.82,292.97" colors="red,blue" height="200"] [ichart headers="ID, Score (ksamples)" title="V-Ray Benchmark 4.10.03 (ksamples)" labels="Asus ROG Maximus Z790 Formula,Asus ROG Maximus Z790 Formula @ OC" values="39294,38835" colors="blue,red" height="200"] I ovdje je jedino Cinebenchov nT test pokazao opipljivu prednost kod overclockinga, dok je 1T rezultat pao, kao i V-ray rezultat. Ponavljamo, potrebno je iznimno moćno hlađenje za ovaj procesor.

Zaključak

asus_rog_maximus_z790_formula_14

Asus je primijenio uspješnu "formulu" korištenu kod Z690 modela i napravio njenu moderniju verziju spremnu za buduća vremena. Realno, 13. i 14. serija Intelovih Core procesora imaju sasvim dobre performanse za sve potrebe, a tako će i ostati u narednim godinama. Ovakva ploča s modernom opremom, mnoštvom brzih USB portova, brzom mrežom, WIFi-em 7, odličnom audio jedinicom i izvrsnom kvalitetom izrade još će puno godina biti itekako aktualna. Naravno, Formula se kupuje za integraciju u custom loop vodeno hlađenje i kao takva je namijenjena entuzijastima. Ujedno, i i9-14900K procesor kakav ova ploča i zaslužuje će biti adekvatnije hlađen pod kakvim moćnim custom loopom. Sve ovo dolazi naravno s prikladnom cijenom pa smo tako u Americi naišli na cifru od vrtoglavih 750 USD, dok u Europi cijene još nisu formirane. Prisjetimo se, Z690 Formula je kada je izašla početkom 2022. godine koštala oko 700 €.