asus_rog_maximus_z690_formula_1 asus_rog_maximus_z690_formula_2

Pred nama je još jedna Asusova Z690 ploča, a ovaj put je riječ o Maximus Formuli koja donosi moćnu napojnu jedinicu i povećane hladnjake u koje je ukomponiran EK CrossChill III vodeni hladnjak za open loop sisteme. Uz to tu je i bogata oprema u obliku WiFi 6E modula, Marvellovog 10 Gbps LAN kontrolera, PCIe 5.0 rješenja, ROG Hyper M.2 kartice, mnoštva USB-a itd. Eh da, i ploča je svakako posebna po svom izgledu s bijelim hladnjacima i osvijetljenim ROG elementima.

Uz ROG Maximus ploče i bundle je obično vrlo bogat, a u videu možete vidjeti kako je ploča pakirana i što sve točno dolazi uz nju. Kako bi vam olakšali posao prepoznavanja dodataka evo i punog popisa:

 • 1 x ARGB RGB produžni kabel
 • 1 x RGB produžni kabel
 • 2 x ROG weave SATA 6G kabela
 • 4 x SATA 6Gb/s kabela
 • 1 x ROG Hyper M.2 kartica
 • 2 x M.2 paketića vijaka za ROG Hyper M.2 karticu
 • 1 x ASUS Wi-Fi okretna antena
 • 1 x M.2 paketić gumica
 • 1 x Q-konektor
 • 1 x M.2 Q-Latch paketić
 • 2 x M.2 Q-Latch paketića za M.2 backplate
 • 1 x ROG privjesak za ključeve
 • 1 x ROG naljepnice
 • 1 x ROG zahvalnica
 • 1 x ROG držač grafičkih kartica
 • 1 x USB disk s driverima i ostalim programima
 • 1 x vodič za korisnike

asus_rog_maximus_z690_formula_3

Asus je u prošloj generaciji preskočio Formula ploču, pa je zadnja bila ona sa Z490 čipsetom tj. ROG Maximus XI Formula koju smo recenzirali prije malo više od tri godine. Prije toga, recenzirali smo ROG Maximus IX Formula ploču koja je bila opremljena Z270 čipsetom početkom 2017. godine. Ako otvorite te recenzije vidjet će te da Asus i dalje s Formula modelima ploča slijedi istu filozofiju ugradnje EK CrossChill vodenih blokova na napojnu jedinicu što čini ploču idealnom za ugradnju u open loop sistem vodenog hlađenja. Na ovoj se nalazi CrossChill hladnjak treće generacije, a kao i do sada pokriva kompletan napojni dio, te ima dva standardna G1/4″ navoja. Na hladnjak je postavljen i tzv. moonlight-white metalni pokrov, a i ostatak hladnjaka te pokrova na ploči je sada bijeli, što je odmak od dosadašnje prakse.

asus_rog_maximus_z690_formula_4

Bijela boja je u modi i u Asusu su očito odlučili kako Formula serija mora donijeti takav štih, te se uklopiti u moderna svijetla i prozirna kućišta. Uz to donosi i LED osvjetljenje u obliku ROG natpisa na pokrovu stražnjih I/O portova, ROG logoa na pokrovu hladnjaka čipseta, te čak jedan OLED ekrančić na hladnjaku prvog M.2 slota. PCB, elementi na njemu i konektori su kontrastno crni i sve skupa jako dobro izgleda. Ploča je većim dijelom zatvorena, tj. prekrivena no layout je dobro odrađen. Sve je pametno smješteno uz rubove ploča, ništa ničemu ne smeta i neće biti posebnog “mučenja” s provlačenjem kabela i žica. Ploča je vrlo teška i robusna, te je kvalitetno sastavljena.

asus_rog_maximus_z690_formula_5

S obzirom na to da smo ploču morali vratiti nismo skidali hladnjake kako bi vam pokazali VRM jedinicu, pa ćemo ovdje Asusu morati vjerovati na riječ. Ispod EK-ovog hladnjaka se tako nalazi 20 + 1 fazna jedinica s power stageovima (integrirani MOSFET-i) koji su u stanju isporučiti 105 ampera struje svaki (ukupno dakle 2.205 A), a koji su u teamed up layoutu. Iza njih su MicroFine prigušnice (45 A), i 10K black metallic kondenzatori. Ispred svega su dvije 8 + 8-pinske ProCool II utičnice, te jasno Digi+ VRM kontroler (Asus ne navodi koji). S obzirom na to da nemamo open loop sustav vodenog hlađenja, nismo mogli isprobati hlađenje VRM-a u realnim uvjetima, nego samo kao pasivni hladnjak. No, i kao takav odrađuje posao pa se VR Vcc temperatura penjala do maksimalnih 55°C s i9 12900K procesorom.

asus_rog_maximus_z690_formula_6

Ploča dolazi s podrškom za DDR 5 memoriju, ima četiri slota u dvokanalnoj konfiguraciji, a podržava maksimalno 128 GB takta do 6.400 MHz (OC). Oko memorijskih slotova se nalazi metalni pokrov koji integrira Retry, Start i FlexKey tipke, okružuje 24-pinski ATX konektor te integrira i genijalni Q-latch sustav za jednostavnije vađenje grafičke kartice. Tu se još nalazi i interni USB 3.2 Gen 2×2 konektor, dodatni 6-pinski power konektor za Quick Charge podršku, zatim ADD LED header, LED dijagnostika, te četiri 4-pinska konektora za ventilatore i AIO pumpe. Posebnost internog USB 3.2 Gen 2×2 headera je i podrška za Quick Charge 4+ (do 60W (5/9/15/20V max. 3A, PPS:3.3–21V max. 3A)). Kako bi dobili maksimalnih 60 W potrebno je spojiti PCIe 6-pinski konektor.

asus_rog_maximus_z690_formula_7

Na dnu su ploče smješteni uobičajeni headeri i konektori. Izdvajamo tri LED headera, tri 4-pinska za ventilatore, jedan za temperaturni senzor, te prednji panel. Za open loop vodena hlađenja tu je 4-pinski konektor za vodenu pumpu, dva konektora za Water In i Out, te jedan 4-pinski za Water Flow (Asus Hydranode). Dva gornja PCIe x16 slota su po 5.0 standardu a rade u x16 ili x8/x8 modu. Tako da ako postavite grafičku u jedan, a ROG Hyper M.2 karticu u drugi morate računati na x8/x8 mod rada. Donji je PCIe x16 po 4.0 standardu, a podržava x4 mod rada.