asus_rog_rapture_gt6_white_1 asus_rog_rapture_gt6_white_2

Prije par dana smo donijeli recenziju ROG Rapture GT6 gamerskog routera u crnoj izvedbi i kao samostalnog uređaja, a paralelno uz njega, Asus nam je poslao i drugo pakiranje s dvije bijele GT6-ice. Asus promovira svoju AiMesh tehnologiju i ugrađuje ju u gotovo sve svoje routere pa je i GT6 zamišljen tako, a osim kao samostalan uređaj i ovakav s dva u paketu, dolazi i s tri u paketu.

asus_rog_rapture_gt6_white_3 asus_rog_rapture_gt6_white_4

Kao što ste mogli vidjeti u videu otpakiravanja i kod ovog i kod crnog modela, pakiranja su standardnom ROG stilu na kojima se nalaze sve bitne informacije o proizvodima. Ovaj put, s obzirom na to da je paket s dva routera, kutija je nešto veća. U njoj se jedan pored drugoga nalaze routeri, a u odvojenom pretincu i po dva para AC/DC adaptera snage 45 W, LAN kabela dužine 1,8 metara, europskih i britanskih strujnih kabela. Uz to, tu su opet i brze upute za instalaciju i podešavanje, jamstveni listić, te listić o certificiranju  sigurnosnim stavkama.

asus_rog_rapture_gt6_white_5 asus_rog_rapture_gt6_white_6

I dok je crna izvedba zgodna i neupadljiva, bijela nam se zapravo više sviđa jer bolje dolaze do izražaja rešetke elementi dizajna i natpisi. Ujedno, prozirni tamni poklopac na vrhu čini bolji kontrast i bolje pokazuje antene ispod njega. Sa svih su strana uređaji prožeti rešetkastim elementima, koji plastično kućište routera čine prozračnom za efikasnije hlađenje hardvera koji se nalazi unutra. Kao što smo već zaključili, uređaji nisu glomazni i mase su 880 grama svaki, a dizajn i boja ih čine pogodnima za ugradnju u moderne svjetlije prostore.

asus_rog_rapture_gt6_white_8

Kao što već znamo, unutar svakog se routera nalazi moćan hardver u obliku trojezgrenog ARM procesora koji radi na 1,7 GHz, 256 MB flash memorije i 512 MB DDR4 radne memorije. Routeri imaju WiFi 6 kontroler koji podržava tri pojasa – 2,4 GHz 2×2, 5 GHz-1 4×4 i 5 GHz-2 4×4, 160 MHz kanale, ima uplink/downlink OFDMA i MU-MIMO. GT6 routeri već sami po sebi obećavaju odličan signal unutar stana ili kuće bez mrtvih zona (Smart Antenna), smanjene smetnje (prošireni 5.9 GHz pojas s do tri 160-hercna kanala) i niže latencije zahvaljujući ROG softverskim tehnologijama. S obzirom na to da pred nama danas stoje dva identična uređaja, pokrivenost signalom kuće s tri etaže ukupne površine od 240 kvadrata ne bi smio biti problem.

asus_rog_rapture_gt6_white_9

Svaki GT6 ima i moćno hlađenje, koje je potpuno pasivno. Veliki aluminijski hladnjaci se brinu o odvođenju topline s ključnih komponenata. Uz to, cijelo je kućište prošarano rebrastim strukturama kroz koje zrak može ulaziti ili izlaziti, pa u radu nema pregrijavanja. Na dnu se routera nalaze gumene nožice koje ga odlično drže uz svaku površinu, a tu su i Reset te WPS tipke.

asus_rog_rapture_gt6_white_7

Na stražnjoj se strani svakog od routera nalaze po jedan 2,5-gigabitni WAN port (plavi), tri 1-gigabitna porta (žuti), jedan USB 3.2 Gen 1×1 port, Power On prekidač, te ulaz za AC/DC adapter. Korisna je i LAN agregacija koja omogućava 2 Gbps vezu virtualnim spajanjem dva gigabitna LAN porta. Preko USB-a je moguće spojiti i 3G/4G dongle, a podržane su i ostale opcije (AiDisk, Servers Center, Network Printer Server, Time Machine i Download Master).

asus_rog_rapture_gt6_white_10

U svakom se routeru nalazi po 9 antena koje su strateški raspoređene po unutrašnjosti, od kojih neke možemo i vidjeti ispod prozirnog plastičnog gornjeg pokrova ispod kojeg se nalazi i veliki ROG logo. Sve je vrlo efektno izvedeno, uostalom kao i ostatak routera. Antene su postavljene u svim smjerovima kako bi se izbjegle mrtve zone u većim prostorima, tj. kako bi se signal širio u svim smjerovima. Router podržava i RangeBoost Plus tehnologiju koja povećava WiFi doseg, a proizvođač obećava pokrivenost do 540 kvadratnih metara prostora s jednim ili duplo s ovakva dva routera. Naravno, stvarna pokrivenost uvelike ovisi o preprekama.

asus_rog_rapture_gt6_white_12

Sučelje i sve njegove funkcije su nam već dobro poznate i nećemo ih opet opisivati. Onaj tko se želi podsjetiti neka pogleda recenziju GT6, ili neku od ranijih. Ovdje je bitan onaj AiMesh dio u kojem konfiguriramo mrežu dva routera, tj. jedan koji će biti router i drugi koji preuzima ulogu noda. Za povezivanje se može koristiti jedna od 5 GHz veza ili pak LAN portovi. Ako se koristi WiFi onda brzina kojom node pristupa glavnom routeru ovisi o udaljenosti i preprekama, a ako se povezuju preko LAN-a tada je teoretski limit 1 Gbps. Ostatak priče je kao i kod jednog GT6 routera što smo i objasnili u toj recenziji. Svaki od njih pruža stabilnu i brzu vezu dok god su oba međusobno povezana stabilnom vezom. Propusnost će se nešto smanjiti kada su razdvojeni etažama ili zidovima, ali u pravilu je visoka i kreće se između 200 i 500 Gbps kada su smješteni na različitim etažama.

asus_rog_rapture_gt6_white_11

Već je i samo jedan GT6 router moćan uređaj koji bežičnom mrežom pokriva veliki prostor, a dva su samo pojačanje koje nam treba kada imamo veće i kompleksnije stanove ili kuće te želimo svaki njihov kvadrat pokriti jakim WiFi signalom. Ova dva u paru rade odlično i nama su kompletnu kuću, a i čitavu okolinu oko kuće pokrili vrlo snažnim signalom. S cijenom od oko 555 € u njemačkim dućanima i oko 680 € u hrvatskim vrlo je skup, no riječ je o moćnom setu koji će pokriti veliki prostor koliko god kompliciranih prepreka imao. Ima moćno sučelje koje će zadovoljiti i entuzijaste, a i gamerske opcije su izvrsne!