asus_strix_b550-f_1 asus_strix_b550-f_2

Asus danas na tržište izlazi s mnoštvom B550 matičnih ploča u ROG Strix, TUF Gaming i Prime serijama. Mi vam za početak donosimo test ROG Strix B550-F Gaming (Wi-Fi) ploče koja donosi vrlo dobru opremu, visoku kvalitetu komponenata i izrade te vrlo robusnu napojnu jedinicu. ROG Strix modela je ukupno pet – ATX verzije B550-E Gaming, B550-F Gaming (+ Wi-Fi model s testa), te B550-I Gaming i B550-A Gaming ITX verzije.

asus_strix_b550-f_3

Pakiranje je standardno za ROG Strix ploče, crno – crvena kutija s grafikom, slikama proizvoda i detaljnim objašnjenjima tehnologija, a u njoj je ploča smještena u antistatički najlonsku vrećicu te kartonsko ležište. U bundleu uz ploču kupac dobiva:

  • User’s manual
  • 4 x SATA 6Gb/s cables
  • 1 x Supporting DVD
  • 1 x ROG Strix stickers
  • 1 x Cable ties pack
  • 1 x Extension cable for Addressable LED
  • 1 x ROG Thank you card
  • 1 x Wi-Fi moving antenna
  • 1 x M.2 SSD screw package
  • 1 x M.2 Rubber Package

asus_strix_b550-f_4

Prije skoro dvije godine smo testirali prethodnicu ove ploče, B450-F Gaming, kod koje jedino nismo bili zadovoljni činjenicom da se VRM jedinica s 8 faza dosta zagrijavala prilikom overclockinga. Njena nasljednica, B550-F Gaming (Wi-Fi), donosi potpuno novi dizajn napojne jedinice, koja je sada robusnija pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se ponašati pod teretom testnog 3900X procesora. Ploče su na prvi pogled slično dizajnirane, stara i nova, pri čemu je nova lagano face-liftana i modernizirana. Nova sada donosi čak dva M.2 hladnjaka, a stara nije imala ni jedan. Uz to, neki su elementi izbačeni, neki malo pomaknuti i prilagođeni modernijim vremenima i potrebama.

asus_strix_b550-f_5

Ploča izgleda vrlo dobro, a ROG ukrasi na njoj su nenametljivi. Takva je i rasvjeta koja je vrlo decentna kao što ćemo vidjeti kasnije. Osnovni je layout ostao vrlo sličan kao kod prethodnice, a kozmetičke izmjene uključuju izbacivanje trećeg PCIe slota pune dužine, te reorganizacija PCIe x1 slotova. Hladnjaci su malo drugačijeg dizajna, a i malo su masivniji zbog nove napojne jedinice. Layout je dobar, sve je razmješteno onako kako treba biti, što znači da su svi headeri i bitni konektori uz rub ploče, pazili su na smještaj internog USB 3.0 headera, kao i na činjenicu da su svi SATA konektori horizontalni.

asus_strix_b550-f_6 asus_strix_b550-f_7

Hladnjaci napojne jedinice su dovoljno masivni, imaju proreze za lakše otpuštanje topline i cirkulaciju zraka, a svaki element je zaseban. Napojna jedinica je podijeljena na dvije skupine elemenata, pa su tako orijentirani i hladnjaci. Pokrov I/O portova je plastičan, a završava tik iznad početka aluminijskog hladnjaka pa neće dodatno smetati ventilatorima. Sami su hladnjaci visoki, i vanjski će ventilatori velikih CPU hladnjaka stršati van ako ih tako orijentiramo.

Na desnoj su strani memorijski slotovi koji primaju četiri modula DDR4 memorije maksimalnog kapaciteta 128 GB i maksimalne brzine prilikom overclockinga 4.400 MHz. Arhitektura je dvokanalna, s podrškom za Asusovu OptiMem II tehnologiju. Do slotova se nalazi 24-pinski ATX konektor, te USB 3.0 header. Iznad ATX konektora je i jednostavna LED dijagnostika s četiri LED-ice koje signaliziraju grešku prilikom Boota, te na VGA, CPU ili DRAM-u. Iznad memorijskih slotova se nalaze dva 4-pinska konektora za ventilatore, te jedan za RGB LED trake.

asus_strix_b550-f_8

Audio jedinica je kao i do sada smještena na odvojenom dijelu PCB-a, a riječ je kao i ranije o SupremeFX jedinici. CODEC Realtekov kojeg je Asus preimenovao u S1220A, a uz njega su i dva operacijska pojačala (Texas Instrumentsovi R4580I i OPA1688), te japanski audio kondenzatori (Nichicon). Mogućnosti audio jedinice uključuju automatski osjet impedancije za slušalice na prednjem i stražnjem izlazu, visokokvalitetni 120 dB SNR za playback i 113 dB SNR za snimanje, podrška za  32-bitni/192kHz playback ali ne u 8 kanala itd. Sa softverske strane tu su onic Studio III + Sonic Studio Virtual Mixer, Sonic Radar III i DTS Sound Unbound.

Dva su PCIe utora pune x16 dužine, no samo je gornji (oklopljeni) po PCIe 4.0 x16 specifikaciji, dok je donji po PCIe 3.0 x4 specifikaciji te dijeli resurse s PCIe x1 utorima. Podržan je 2-way CrossFire. Tri su PCIe 3.0 x1 slota i smješteni su na dobrim pozicijama. Za mrežne se mogućnosti ploče brine Intelov još uvijek problematični I225-V 2.5 Gbps ethernet, a tu je i Intelov Wi-Fi 6 AX200 modul koji podržava 802.11ax standard (dual band, HT160, 1024QAM/OFDMA/MU-MIMO).

asus_strix_b550-f_9

Na dnu su ploče smješteni uobičajeni headeri s lijeva na desno – AAFP (prednji audio), Tunderbolt header, COM Debug, RGB + ADD RGB headeri, CRRTC, T_Sensor, dva 4-pinska konektora za ventilatore, dva interna USB 2.0 konektora i front panel header. Čipset je pokriven velikim i masivnim aluminijskim hladnjakom koji se umjereno zagrije u radu, a pored njega su smješteni i SATA 6 Gbps portovi (6 komada) s podrškom za RAID 0, 1 i 10 polja diskova.