asus_fusion_500_9

Na lijevoj se slušalici nalazi i micro USB konektor za spajanje kabela, ali i tipka kojom aktiviramo virtualni 7.1 surround zvuk koji je razvijen u suradnji s Bongiovi Acoustics tvrtkom. Iznad tipke je i crvena LED-ica koja indicira da je surround uključen. Konektor na kabelu je dosta dugačak i krut pa je ponekad zapinjao za rame prilikom okretanja glave.

asus_fusion_500_11 asus_fusion_500_12

Svaka je slušalica izvlačiva za oko tri i pol centimetra i slušalice su udobne za nošenje i na manjim i na većim glavama. Unutarnji plastični dio je narezan kako bi znali koliko je lijeva, a koliko desna strana izvučena, a sam hod je stupnjevan. Vanjski dio je metalni i dizajniran u ROG stilu, s ROG znakom na fiksnom dijelu nosača. Ukupan izgled slušalica bi s ovim detaljima ocijenili kao nenametljiv, te vrlo uspješan.

asus_fusion_500_14

Posebnost ovih slušalica su i 50-milimetarski zvučnici s neodimijskim magnetima koji su smješteni u tzv. airtight komoru za bolju reprodukciju zvuka (impedancija je 32 Ohma). Zvučnici su frekventnog raspona 20 Hz do 20 kHz, a potpomognuti su s ESS-ovim ES9018 DAC-om (digital to analog converter), koji donosi veći dinamički raspon i nisku distorziju (24-bit/96 kHz lossless playback). Uz njega je ugrađeno i ESS-ovo Spectre 9061 pojačalo koje je zaduženo za niske tonove, tj. dublji bas. Na sve to se nadograđuje i virtualni surround 7.1 zvuk koji emulira prostornost zvuka. Slušalice su kao što smo vidjeli opremljene i digitalnim boom mikrofonom koji se aktivira i deaktivira vađenjem i spremanjem u svoje ležište. Mikrofon ima osjetljivost od -39 dB (+/- 3 dB).

asus_fusion_500_16 asus_fusion_500_15

Aura Headset aplikacija je vrlo jednostavna za korištenje, a ugrađeni Bluetooth modul omogućuje komunikaciju s pametnim telefonima. Uparivanje je jednostavno i brzo, a u aplikaciji možemo birati između statičkog osvjetljenje i “disanja”, te jasno isključenja svjetla.

Svjetlosni efekti su malo slabiji na dnevnom svjetlu, no u mračnoj prostoriji na turniru će lijepo doći do izražaja. Spomenimo i kako je moguće kontolirati više različitih slušalica istom aplikacijom.

asus_fusion_500_17

Fusion 500 slušalice smo koristili gotovo dva tjedna. Slušali smo muziku, igrali igre, gledali filmove i koristili ih za komunikaciju. Reprodukcija zvuka je vrlo dobra, s jasno naglašenim niskim i visokim tonovima, a tek smo ponekad u razgovoru primijetili kako su srednji tonovi mrvicu slabije izraženi. Snaga 50-milimetarskih je zvučnika vrlo dobra, a taj je osjećaj naglašeniji s jastučićima u imitaciji kože koji bolje zatvaraju uho. Slušanje je različitih muzičkih žanrova u .flac formatu pružilo najbolje iskustvo s ovim slušalicama, a i zvuk u igrama je na visokom nivou. Kvalitetom reprodukcije su dosta iznad gaming slušalica u kategoriji od oko 100 €, no za cijenu ovih se može naći i kvalitetnijih audiofilskih slušalica. Virtualni je 7.1 surround zvuk jedan od boljih koje smo čuli, zvuk je prostoran no i dalje je to jasno ipak samo virtualno iskustvo. S uključivanjem surrounda zvuk gubi snazi i rasponu pa je preporuka držati ga isključenim. Slušalice su udobne prilikom dugotrajnog nošenja, a i na dodirne se komande lako priviknuti pa smo ih stalno koristili. Ono što nam je smetalo je kruti micro USB konektor koji bi zapinjao za rame i pomicao slušalice na glavi.

Asus traži za ove slušalice visokih 180 €. Cijena je opravdana dobrom kvalitetom izrade, 50-milimetarskim zvučnicima, ugrađenim pojačalom i DAC-om i touch kontrolama. Surround je i dalje samo gimmick bez kojega se može. Hvalimo dvostruke jastučiće koji svaki na svoju stranu donose prednosti i mane, ali korisniku ipak daju izbor. Na kraju krajeva, 180 € je puno novca što vjerujemo neće spriječiti hardcore ROG fanove, a ostali će možda za taj iznos pronaći slušalice koje ipak donose malo veće audiofilsko iskustvo.