asus_strix_vega64_1 asus_strix_vega64_2

Konačno smo u labu dočekali i jedan nereferentni model Vega 64 kartice, koji je ujedno i dugo vremena bio jedini takav. Asus je vrlo rano, još ljetos, prvi predstavio nereferentnu Vega 64 karticu, a u zadnje vrijeme ih se pojavilo još nekoliko. Ovo je tipična STRIX kartica s najvećim Asusovim hladnjakom koji premašuje debljinu od dva slota, i donosi već dobro poznate Asusove kvalitete i tehnologije.

asus_strix_vega64_3

Kartica dolazi u velikoj kutiji, dizajna tipičnog za Asusove STRIX proizvode. S kutije je vidljivo kako je riječ o velikom hladnjaku s tri ventilatora, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će hladiti kombinaciju GPU-a i HBM2 memorije na istom interposeru. Te naravno svu popratnu elektroniku, uključujući i moćnu napojnu jedinicu. Kartica je u kutiji odlično zaštićena u debeloj stiropjeni, a uz nju kupac neće dobiti puno toga. Tek knjižicu s kratkim uputstvima, medij s upravljačkim programima i aplikacijama, Y kabel za napajanje i kabel za LED osvjetljenje.

asus_strix_vega64_4

Sama je kartica ogromna, duga je 30 centimetara i debela 2.5 slota. Ne čudi, jer hladnjak mora biti moćan. Zapravo smo ovakvu konstrukciju već vidjeli kod STRIX RX580 modela kojeg smo testirali još tamo u travnju. Na RX580 čipu je imao relativno jednostavan zadatak u odnosu na Vegu 64, pa će čip vjerojatno biti nešto topliji, a ventilatori bučniji. Poznata je kvaliteta Asusovih kartica, pa je tako i ova napravljena i tu ne treba kubiti riječi. PCB je sa svih strana stisnut aluminijem i masivnim hladnjacima i savijanja nema. Isto tako, u gradnji su korištene kvalitetne komponente, a napojna jedinica je vrlo robusna – 12 faza za GPU (poduplane – 6×2) i jedna za memoriju.

asus_strix_vega64_5

Ispod svog tog metala i plastičnog oklopa obasjanog RGB LED-icama se nalazi Vega 64 čip koji ima 4.096 shadera i odmah do njega 8 GB HBM2 memorije na istoj pločici (interposeru). Detaljno smo Vega 64 čip i HBM2 memoriju, kao i arhitekturu pokrili u recenziji Liquid verzije pa tu nećemo previše duljiti. Bitno za znati je kako Asus obećava 1.590 MHz takta za GPU u boost-u (OC Mod), a kako memorija radi na 945 MHz. Pregledom GPUZ loga smo utvrdili kako u Turbo modu GPU prijavljuje maksimalnu brzinu od čak 1.630 MHz, ali u stvarnosti najčešće radi u rasponu od 1.420 do 1.510 MHz. Kartica ima i dva BIOS-a, od kojih je jedan malo štedljiviji (i za kojeg sumnjamo da će ga itko koristiti), a drugi za punu snagu. No, razlike između dva moda rada nisu velike.

asus_strix_vega64_7

STRIX je ponešto drugačija u odnosu na referentne modele kada su video izlazi u pitanju. Ona ima dva Display Porta 1.4 i dva HDMI 2.0 i jedan DVI-D. Display Port 1.4 podržava HBR3, MST, HDR i high-precision formate boja, a HDMI 2.0 podržava do 4K/60Hz, 12-bitne boje po kanalu i 4:2:0 kodiranje. Kao i sve Vege, i ova podržava FreeSync 2, Eyefinity, DirectX 12 (FL 12_1), Vulkan 1.0 i Open GL API-e.

asus_strix_vega64_8

Već poznato, straga se nalaze FanConnect II headeri za ventilatore kojima upravlja sama grafička kartica, a do njih je RGB LED header te dva zauzeta konektora za tri ventilatora na hladnjaku. Za dodatno napajanje kartica koristi dva 8-pinska konektora pa je ukupna snaga koju može povući 375 W. Pored PCIe Power konektora su i VDDCI, MVDD, VDDC, OVCI, OVM i OVC za ROG Connect funkciju i modifikacije bitne kod ekstremnog overclockinga.