asus_z590_e_gaming_wifi_9

Donji dio ploče se dosta razlikuje u odnosu na generaciju koju zamjenjuje. Za početak, tu su četiri M.2 socketa, nova je audio jedinica i novi je Ethernet kontroler. Srce audio jedinice je novi Realtekov ALC4080 CODEC (384 kHz), kojem u pomoć pristiže i Savitechovo SV3H712 pojačalo za poboljšanje THD+N performansi (sa 72 na 83 dB), a tu su i Nichiconovi audio kondenzatori. Za dobru se mrežnu povezanost brinu čak dva Intelova I225-V 2.5Gb ethernet kontrolera, uz jasno WiFi o kojem ćemo više malo kasnije. Tri su PCIe x16 4.0/3.0 slota, od kojih prva dva rade s x16 propusnosti u kombinacijama – x16, x8/x8 ili x8/x4. Najniži je PCIe 3.0 x4. Prva dva su kontrolirana od strane procesora pa o tome ovisi rade li u PCIe 4.0 ili 3.0 modu, dok je treći kontroliran od strane čipseta.

asus_z590_e_gaming_wifi_10

Na dnu se ploče nalaze uobičajeni konektori i headeri. S lijeva na desno tu su – front audio header, dva RGB LED headera (A-RGB + RGB), zatim je tu Thunderbolt header, dva USB 2.0 konektora, baterija i header prednjeg panela uz jedan 4-pinski konektor za ventilatore. Dva su konektora za ventilatore još smještena uz sami rub ploče tik do hladnjaka čipseta. A taj je hladnjak vrlo zanimljivog dizajna, uz svjetleći ROG logo, tu je i ROG tag od tekstila koji je uvijek odličan stilski dodatak.

asus_z590_e_gaming_wifi_11

Tri velika aluminijska hladnjaka pokrivaju M.2 sockete. Prvi, koji će biti aktivan samo s nadolazećim Rocket Lake S procesorima ima i donji hladnjak, a gornji ima i svijetleći element. Najniži hladnjak je i najduži, a on pokriva dva M.2 socketa. Tri socketa su za 22110 uređaje, a samo je jedan donji za 2280. Gornji podržava PCIe 4.0 x4 mod rada uz nove nadolazeće procesora, a ostali rade u PCIe 3.0 x4 modu. Tu je i šest klasičnih SATA 6Gbps portova, od kojih drugi dijeli bandwidth s M.2_4 portom. Zanimljivost vezana za M.2 sockete je i plastični mehanizam za osiguravanje M.2 uređaja koji eliminira potrebu za vijcima – jednostavno i elegantno.

asus_z590_e_gaming_wifi_13 asus_z590_e_gaming_wifi_14

Stražnji je I/O panel nakrcan s portovima i konektorima:

 • 1 x USB 3.2 Gen 2×2 port (1 x USB Type-C)
 • 3 x USB 3.2 Gen 2 port(s) (2 x Type-A, 1 x USB Type-C)
 • 4 x USB 3.2 Gen 1 port(s) (4 x Type-A)
 • 2 x USB 2.0 port(s) (2 x Type-A)
 • 1 x HDMI port
 • 1 x DisplayPort
 • 1 x Intel Wi-Fi 6E
 • 2 x Intel I225-V 2.5Gb Ethernet
 • 5 x Gold-plated audio jacks
 • 1 x Optical S/PDIF out port
 • 1 x BIOS FlashBack button
 • 1 x Clear CMOS button

Vidimo da tu ima svega, a pažnju najviše zaokupljaju tri USB 3.2 Gen 2 porta, dva RJ-45 LAN porta, pozlaćeni audio jackovi, tipke za resetiranje i nadogradnju BIOS-a te naravno dva izlaza za antenu Intelove AX610 WiFi kartice koja ujedno podržava i Bluetooth 5.0. Kao što od ranije znamo, ovo je odlično WiFi 6E rješenje s dobrim prijamom signala i visokom propusnosti.

asus_z590_e_gaming_wifi_16 asus_z590_e_gaming_wifi_18

asus_z590_e_gaming_wifi_17 asus_z590_e_gaming_wifi_19

Asus poslovično radi najbolja UEFI sučelja BIOS-a pa je tako i kod ove generacije. Pregledno, jednostavno i brzo. Uz to, nudi i pregršt opcija za tweakanje koje će napredni korisnici obožavati. Pogotovo u pogledu podešavanja različitih opcija za ponašanje procesora, kakvih primjerice ni nema u konkurentskim sučeljima. Ipak, ovo UEFI sučelje je više usmjereno novim Rocket Lake S procesorima i njihovim mogućnostima i performansama. Mi smo ploču testirali s i9 10850K procesorom kojeg svakako podržava, no čudno se ponaša, kao da ne zna točno što bi s njim po pitanju Turbo taktova i overclockinga. Možda će ove sitnije problemčiće riješiti neka buduća revizija, no za sada smo na raspolaganju imali samo prvu tvorničku – 0232.

asus_z590_e_gaming_wifi_15

Osvjetljenje na ploči se sastoji od tri elementa – holografskog ROG znaka na hladnjaku iznad stražnjeg I/O-a, zatim osvijetljeni STRIX znak na gornjem M.2 hladnjaku i ROG oznaka na hladnjaku čipseta. Efekti su uobičajeni i dobro poznati koje Asus koristi već duže vremena putem Aura Sync aplikacije.

Sa softverske strane kao i obično kod Asusa ima svega i to s AI predznakom. U centru priče su AI Suite 3 (TPU, EPU, 5-way optimizacija, Fan Xpert 4, MemTest 86 itd.), Armoury Crate (AIDA64 Extreme, AURA Creator, AURA Sync i two-way AI noise cancellation), a tu je i ROG ekskluzivni softver – RAMCache III, ROG CPU-Z, GameFirst VI, SonicStudio III + SonicStudio Virtual Mixer, Sonic Radar III, DTS Sound Unbound, Overwolf i antivirusni program.