ASUS Strix Z590-E Gaming WiFi recenzija

Datum objave 02.03.2021 - Krešimir Matanović

Strix Z590-E Gaming WiFi - prvi dio

asus_z590_e_gaming_wifi_1 asus_z590_e_gaming_wifi_2

Prva Asusova Z590 ploča koju testiramo je Strix Z590-E Gaming WiFi. Riječ je ploči iz Republic of Gamers serije koja je okrenuta entuzijastima, gamerima i overclockerima. Najjača je iz Strix serije i donosi vrlo robusnu i dobro hlađenu napojnu jedinicu, kao i mnoštvo opreme. Z590 serija ploča je kao što znamo namijenjena nadolazećim Rocket Lake S procesorima, no kompatibilna je i s aktualnom Comet Lake S serijom pa smo ju i testirali s našim i9 10850K.

U unbox videu možete vidjeti što kako je pakirana ova ploča i što sve s njom dolazi. Asus nije previše mijenjao ni dizajn ni način pakiranja u odnosu na prošlu generaciju, a bundle se sastoji od:
 • 4 x SATA 6Gb/s kabeli
 • 1 x pomoćni ventilator (40mm)
 • 1 x paket vijaka za pomoćni ventilator
 • 1 x ASUS 2x2 Dual-Band Wi-Fi antena
 • 1 x M.2 Q-Latch paket
 • 2 x M.2 gumeni paket
 • 1 x ROG privjesak za ključeve
 • 1 x plastična vezica
 • 1 x ROG držač za grafičke kartice
 • 1 x ROG STRIX naljepnice
 • 1 x ROG STRIX zahvalnica
 • 1 x DVD s upravljačkim programima i apikacijama
 • 1 x korisničke upute

asus_z590_e_gaming_wifi_3

ROG STRIX Z590-E Gaming WiFi je direktna nasljednica ROG STRIX Z490-E Gaming WiFi ploče koju smo imali prilike testirati prije otprilike 9 mjeseci. Tada doduše nije nosila WiFi prefix, ali je bila opremljena AX mrežom s Bluetooth podrškom. Dizajnom se novi model itekako naslanja na stari, a izmjene se više svode na kozmetiku. Ploča je teška, prepuna aluminijskih hladnjaka. Dva masivna su na VRM jedinici, tri su na ukupno četiri M.2 socketa i jedan je na čipsetu. Čak je i stražnji I/O pokrov sada aluminijski, tj. dio hladnjaka VRM-a. Ovakav masivni hladnjak je potreban, jer je Asus pojačao napojnu jedinicu.

asus_z590_e_gaming_wifi_4

Ploča izgleda odlično, s različitim decentnim ukrasima na sebi, a prevladava moderni "Cyberpunk" dizajn. Kose linije presijecaju aluminijske hladnjake, a između njih je uklopljena holografska RGB LED rasvjeta koja se nalazi na pokrovu stražnjeg I/O-a. Na hladnjaku čipseta se nalazi osvijetljeni ROG znak, a na njegovom se kosom dijelu nalazi i ROG tag od tkanine. Sve skupa izgleda nenametljivo i po nama odlično - ploča za poželjeti. Layout, odnosno raspored elemenata po ploči je dobar, unatoč dojmu prenatrpanosti. Jasno je da standardna ATX površina uz ovoliko elemenata postaje premala, no Asusovi su inženjeri odradili dobar posao i sve je logično raspoređeno. Ništa ničemu neće smetati, a svi su bitni konektori i headeri smješteni uz rub ploče.

asus_z590_e_gaming_wifi_5

Gornji dio ploče, tj. područje napojne jedinice pokriva masivan crni aluminijski hladnjak koji je ispresijecan kosim paralelnim prorezima koji omogućavaju strujanje zraka i bolju odvodnju topline. I pokrov stražnjeg I/O-a je aluminijski, dio je jedinstvenog hladnjaka, a dva su dijela naravno povezana toplovodnim cijevima. Uz to, Asus je tvornički ugradio i nosač za maleni ventilator koji isporučuju s pločom, koji stvara dodatnu zračnu struju po hladnjacima. Sve ovo je nužno ako koristimo najjače 10-jezgrene procesore i želimo ih overclockirati. Tada je zagrijavanje napojne jedinice visoko i svaki dodati vid hlađenja dobro dođe. Između tih masivnih aluminijskih hladnjaka se smjestio LGA1200 socket koji podržava aktualnu Comet i nadolazeću Rocket Lake S seriju procesora.

asus_z590_e_gaming_wifi_6

Oko socketa ima dovoljno mjesta za hladnjake, ali ipak treba pripaziti kod nabavke, jer će vanjski ventilatori velikih hladnjaka svakako stršati van zbog velikih VRM hladnjaka. Novi Rocket Lake S procesori će podržavati i više brzine memorije pa je tako s overclockingom moguće postići do 5.333 MHz, a u nekim slučajevima i više. Maksimalno je moguće ugraditi do 128 GB memorije, tj. 4 x 32 GB. Podržana je Asusova OptiMem III tehnologija. Ispred memorijskih slotova nalazi se LED dijagnostika, 24-pinski ATX konektor, te USB 3.2 i USB 3.0 interni headeri. Iznad memorijskih slotova su smještena dva od ukupno četiri headera za RGB LED i dva od ukupno šest 4-pinskih konektora.

asus_z590_e_gaming_wifi_7 asus_z590_e_gaming_wifi_8

Napojna jedinica je iste 14+2-fazne konstrukcije kao i kod Z490-E Gaming, ali i srodne joj Maximus XII Hero. Korišten je poznati ISL69269 VRM kontroler, a integrirani MOSFET-i su 59880RWJ o kojima jedino znamo da su 90-amperski. Kod starije dvije ploče su oni bili 60-amperski, pa je maksimalna struja koju napojna jedinica može isporučiti porasla s 960 na 1.440 A - impresivno. To bi trebalo biti sasvim dovoljno za ekstremni overclocking najjačih LGA1200 procesora. Kao što smo vidjeli, hladnjaci to svojom masivnošću prate, a osim na integriranim MOSFET-ima, termalne podloške se nalaze i na prigušnicama.

Strix Z590-E Gaming WiFi - drugi dio

asus_z590_e_gaming_wifi_9

Donji dio ploče se dosta razlikuje u odnosu na generaciju koju zamjenjuje. Za početak, tu su četiri M.2 socketa, nova je audio jedinica i novi je Ethernet kontroler. Srce audio jedinice je novi Realtekov ALC4080 CODEC (384 kHz), kojem u pomoć pristiže i Savitechovo SV3H712 pojačalo za poboljšanje THD+N performansi (sa 72 na 83 dB), a tu su i Nichiconovi audio kondenzatori. Za dobru se mrežnu povezanost brinu čak dva Intelova I225-V 2.5Gb ethernet kontrolera, uz jasno WiFi o kojem ćemo više malo kasnije. Tri su PCIe x16 4.0/3.0 slota, od kojih prva dva rade s x16 propusnosti u kombinacijama - x16, x8/x8 ili x8/x4. Najniži je PCIe 3.0 x4. Prva dva su kontrolirana od strane procesora pa o tome ovisi rade li u PCIe 4.0 ili 3.0 modu, dok je treći kontroliran od strane čipseta.

asus_z590_e_gaming_wifi_10

Na dnu se ploče nalaze uobičajeni konektori i headeri. S lijeva na desno tu su - front audio header, dva RGB LED headera (A-RGB + RGB), zatim je tu Thunderbolt header, dva USB 2.0 konektora, baterija i header prednjeg panela uz jedan 4-pinski konektor za ventilatore. Dva su konektora za ventilatore još smještena uz sami rub ploče tik do hladnjaka čipseta. A taj je hladnjak vrlo zanimljivog dizajna, uz svjetleći ROG logo, tu je i ROG tag od tekstila koji je uvijek odličan stilski dodatak.

asus_z590_e_gaming_wifi_11

Tri velika aluminijska hladnjaka pokrivaju M.2 sockete. Prvi, koji će biti aktivan samo s nadolazećim Rocket Lake S procesorima ima i donji hladnjak, a gornji ima i svijetleći element. Najniži hladnjak je i najduži, a on pokriva dva M.2 socketa. Tri socketa su za 22110 uređaje, a samo je jedan donji za 2280. Gornji podržava PCIe 4.0 x4 mod rada uz nove nadolazeće procesora, a ostali rade u PCIe 3.0 x4 modu. Tu je i šest klasičnih SATA 6Gbps portova, od kojih drugi dijeli bandwidth s M.2_4 portom. Zanimljivost vezana za M.2 sockete je i plastični mehanizam za osiguravanje M.2 uređaja koji eliminira potrebu za vijcima - jednostavno i elegantno.

asus_z590_e_gaming_wifi_13 asus_z590_e_gaming_wifi_14

Stražnji je I/O panel nakrcan s portovima i konektorima:
 • 1 x USB 3.2 Gen 2x2 port (1 x USB Type-C)
 • 3 x USB 3.2 Gen 2 port(s) (2 x Type-A, 1 x USB Type-C)
 • 4 x USB 3.2 Gen 1 port(s) (4 x Type-A)
 • 2 x USB 2.0 port(s) (2 x Type-A)
 • 1 x HDMI port
 • 1 x DisplayPort
 • 1 x Intel Wi-Fi 6E
 • 2 x Intel I225-V 2.5Gb Ethernet
 • 5 x Gold-plated audio jacks
 • 1 x Optical S/PDIF out port
 • 1 x BIOS FlashBack button
 • 1 x Clear CMOS button
Vidimo da tu ima svega, a pažnju najviše zaokupljaju tri USB 3.2 Gen 2 porta, dva RJ-45 LAN porta, pozlaćeni audio jackovi, tipke za resetiranje i nadogradnju BIOS-a te naravno dva izlaza za antenu Intelove AX610 WiFi kartice koja ujedno podržava i Bluetooth 5.0. Kao što od ranije znamo, ovo je odlično WiFi 6E rješenje s dobrim prijamom signala i visokom propusnosti.

asus_z590_e_gaming_wifi_16 asus_z590_e_gaming_wifi_18

asus_z590_e_gaming_wifi_17 asus_z590_e_gaming_wifi_19

Asus poslovično radi najbolja UEFI sučelja BIOS-a pa je tako i kod ove generacije. Pregledno, jednostavno i brzo. Uz to, nudi i pregršt opcija za tweakanje koje će napredni korisnici obožavati. Pogotovo u pogledu podešavanja različitih opcija za ponašanje procesora, kakvih primjerice ni nema u konkurentskim sučeljima. Ipak, ovo UEFI sučelje je više usmjereno novim Rocket Lake S procesorima i njihovim mogućnostima i performansama. Mi smo ploču testirali s i9 10850K procesorom kojeg svakako podržava, no čudno se ponaša, kao da ne zna točno što bi s njim po pitanju Turbo taktova i overclockinga. Možda će ove sitnije problemčiće riješiti neka buduća revizija, no za sada smo na raspolaganju imali samo prvu tvorničku - 0232.

asus_z590_e_gaming_wifi_15

Osvjetljenje na ploči se sastoji od tri elementa - holografskog ROG znaka na hladnjaku iznad stražnjeg I/O-a, zatim osvijetljeni STRIX znak na gornjem M.2 hladnjaku i ROG oznaka na hladnjaku čipseta. Efekti su uobičajeni i dobro poznati koje Asus koristi već duže vremena putem Aura Sync aplikacije. Sa softverske strane kao i obično kod Asusa ima svega i to s AI predznakom. U centru priče su AI Suite 3 (TPU, EPU, 5-way optimizacija, Fan Xpert 4, MemTest 86 itd.), Armoury Crate (AIDA64 Extreme, AURA Creator, AURA Sync i two-way AI noise cancellation), a tu je i ROG ekskluzivni softver - RAMCache III, ROG CPU-Z, GameFirst VI, SonicStudio III + SonicStudio Virtual Mixer, Sonic Radar III, DTS Sound Unbound, Overwolf i antivirusni program.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Matična ploča ASUS ROG Strix Z590-E Gaming WiFi
Procesor Intel Core i9-10850K
Memorija G.Skill Trident Z Royal 3.600 MHz C16 16GB
Grafičke kartice Gigabyte Radeon RX 5700 XT Gaming OC & AMD Radeon RX 6800 XT
Zvučna kartica On board
Napajanje Superflower Leadex Platinum 1200W
SSD ADATA Swordfish 2 TB
Monitor Dell S2721DGF
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 10 (October 2020)
DirectX verzija 12
AIDA64 Engineer 6.30.5500
PCMark 10
3DMark TimeSpy
Cinebench v20
7-Zip 19.00
wPrime 2.0 1024M

Način testiranja

asus_z590_e_gaming_wifi_20

Za potrebe testa novih Z590 ploča smo nabavili i novi procesor koji će ih sve staviti na kušnju jer je riječ i 10-jezgrenom i9-10850K. On ima zadatak opteretiti njihove VRM jedinice do maksimuma, pogotovo prilikom overclockinga. Usporedbu rezultata ćemo napraviti s nedavno testiranim Gigabyteovim Z590 Aorus Pro AXZ590 Vision G pločama, te sa Z490 Aorus Master pločom. Grafove ćemo dodatno popunjavati kako nam druge Z590 ploče budu stizale na recenziju. Overclocking

asus_z590_e_gaming_wifi_21

Procesor smo overclockirali preko UEFI sučelja. Baš kao i kod testa Gigabyteovih ploča, napon smo postavili na 1.375 V te smo došli do stabilnih 5,1 GHz. Kao i tada, ovu smo frekvenciju postigli samo s G.Skillovim ENKI 360 hladnjakom, dok je primjerice Noctua D15 procesor držala stabilno na 5,0 GHz pri 1,35V. Overclockirali smo i memoriju i to do maksimalnih 4.000 MHz, što je rezultat koji smo viđali i ranije.

Rezultati testova

UL testovi [ichart headers="ID, Score" title="PCMark 10" htitle="score" labels="ASUS ROG Strix Z590-E Gaming WiFi,Gigabyte Z490 Aorus Master,Gigabyte Z590 Vision G,Gigabyte Z590 Aorus Pro AX" values="7502,7423,7381,7310" colors="orange,blue,blue,blue" height="400"] [ichart headers="ID, Score" title="3DMark TimeSpy" htitle="score" labels="Gigabyte Z590 Aorus Pro AX,Gigabyte Z490 Aorus Master,Gigabyte Z590 Vision G,ASUS ROG Strix Z590-E Gaming WiFi" values="9899,9873,9844,9728" colors="blue,blue,blue,red" height="400"] PCMark 10 mjeri općenite performanse sistema, a 3DMark nam kombinirane performanse snage procesora i grafike. Iz nekog je razloga Asusova ploča na vrhu u PCMarku, no kada treba izvući maksimum iz grafičkih testova tu podbacuje. Spomenuli smo da se ploča malo čudno ponašala po pitanju izvlačenja performansi iz procesora, pogotovo u MCE modu i to se tu i vidi. Što se MCE-a tiče, Asuove ploče "po defaultu" ga imaju isključenog pa smo ga uključili kako bi izjednačili uvjete testiranja s Gigabyteovim pločama koje ga tvornički imaju uključenog (MCE = Multri Core Enhancement). CPU testovi [ichart headers="ID, MIPS" title="7-ZIP" htitle="MIPS" labels="Gigabyte Z590 Aorus Pro AX,Gigabyte Z490 Aorus Master,Gigabyte Z590 Vision G,ASUS ROG Strix Z590-E Gaming WiFi" values="83850,83266,83196,82111" colors="blue,blue,blue,orange" height="300"] [ichart headers="ID, CPU (pts)" title="Cinebench 20 nT" labels="ASUS ROG Strix Z590-E Gaming WiFi,Gigabyte Z490 Aorus Master,Gigabyte Z590 Vision G,Gigabyte Z590 Aorus Pro AX" values="6247,6164,6085,6035" colors="red,blue,blue,blue" height="300"] [ichart headers="ID, CPU (pts)" title="Cinebench 20 1T" labels="Gigabyte Z490 Aorus Master,ASUS ROG Strix Z590-E Gaming WiFi,Gigabyte Z590 Aorus Pro AX,Gigabyte Z590 Vision G" values="507,501,501,474" colors="blue,orange,blue,blue" height="400"] [ichart headers="ID, Time (s)" title="wPrime 2.0" htitle="1024M Time (s, manje je bolje)" labels="Gigabyte Z490 Aorus Master,Gigabyte Z590 Vision G,Gigabyte Z590 Aorus Pro AX,ASUS ROG Strix Z590-E Gaming WiFi" values="67.975,69.399,69.51,73.732" colors="blue,blue,blue,red" height="300"] Zanimljivo, no ploča je izvukla slabije performanse iz procesora u 7-Zipu i wPrimeu, ali je rasturila u 20nT testu u Cinebenchu. BIOS očito nije do kraja optimiziran za Comet Lake S procesor i performanse su malo nekonzistentne. Pravo stanje stvari vidjet ćemo s Rocket Lake S procesorima. Memorijske performanse @ 3.600 MHz CL16 [ichart headers="ID, MB/s" title="AIDA64 RAM Read" htitle="Read (MB/s)" labels="Gigabyte Z590 Vision G,Gigabyte Z490 Aorus Master,Gigabyte Z590 Aorus Pro AX,ASUS ROG Strix Z590-E Gaming WiFi" values="52468,52467,52414,51695" colors="blue,blue,blue,orange" height="300" min="0"] [ichart headers="ID, MB/s" title="AIDA64 RAM Write" htitle="Write (MB/s)" labels="Gigabyte Z490 Aorus Master,Gigabyte Z590 Vision G,ASUS ROG Strix Z590-E Gaming WiFi" values="51550,51323,51236,51135" colors="blue,blue,blue,red" height="300" min="0"] [ichart headers="ID, MB/s" title="AIDA64 RAM Copy" htitle="Copy (MB/s)" labels="Gigabyte Z590 Aorus Pro AX,Gigabyte Z590 Vision G,Gigabyte Z490 Aorus Master,ASUS ROG Strix Z590-E Gaming WiFi" values="48325,47844,47789,45534" colors="blue,blue,blue,orange" height="300" min="0"] [ichart headers="ID, ns" title="AIDA64 RAM Latency" htitle="Latency (ns, manje je bolje)" labels="Gigabyte Z590 Aorus Pro AX,Gigabyte Z590 Vision G,Gigabyte Z490 Aorus Master,ASUS ROG Strix Z590-E Gaming WiFi" values="45.9,46.2,46.6,52.7" colors="blue,blue,blue,red" height="300" min="0"] Memorijske performanse su slabije od konkurentica, a i vrijeme pristupa je sporije. Očito se problem s optimizacijom performansi procesora prelio i na memorijske performanse. Rightmark

asus_z590_e_gaming_wifi_audio

Kvalitetu audio jedinice mjerimo RightMark audio analizatorom i dobivene vrijednosti su pred nama. Sve karakteristike su izvrsne i novi je Realtekov ALC4080 zaslužio visoke ocjene, premda su rezultati na Gigabyteovim pločama nešto uvjerljiviji.

Zaključak

asus_z590_e_gaming_wifi_22

Asus je ponovno odradio odličan posao i na tržište izbacio moćnu i odlično opremljenu ploču koja će zadovoljiti i apetite najprobirljivijih. Uz ovakav ROG Strix model tko treba Maximuse? Vjerojatno samo oni najzagriženiji overlockeri. Svi ostali bit će i više no zadovoljni s onime što može ponuditi ova ploča. Treba li spominjati da ima unaprijeđenu napojnu jedinicu spremnu pružiti 1.440 ampera struje? Uz to, hlađenje je odlično riješeno i ni prilikom overclockinga našeg 10-jezgrenog procesora nismo zabilježili visoko zagrijavanje, a ako do toga i dođe tu je dodatni ventilator za VRM hladnjake. Kvaliteta izrade i materijala je besprijekorna, a oprema je vrlo bogata. Tu su četiri M.2 socketa, dva brza 2.5 Gigabitna LAN priključka, dva Type C i jedan Type A USB 3.2 Gen 2 porta, WiFi 6E (802.11ax), te nova audio jedinica. Jasno, puni potencijal ove ploče će tek biti poznat s izlaskom Rocket Lake S procesora na koje još malo treba pričekati, pa tako i na kupovinu Z590 ploča. No, da su uhvatili korak s AMD-om po pitanju opremljenosti i mogućnosti ploča, to jesu. Uz hardverski dio, Asus tradicionalno isporučuje i odličan softverski paket kao i odlično UEFI sučelje. Softver se polako okreće prema umjetnoj inteligenciji, barem onoj primitivnoj, pa se Asus hvali AI oveclockingom, AI hlađenjem i AI mrežnim mogućnostima koji će svi korisniku olakšati svakodnevni suživot s pločom. Za sve ove ljepote, Asus traži oko 350 do 360 € u Njemačkoj te oko 3.200 kuna u Hrvatskoj. Njemačka je cijena vrlo konkurentna i nadajmo se da će i hrvatska pasti na tu razinu jednom kada i novi procesori postanu dostupni.