gigabyte_z590_vision_g_1 gigabyte_z590_vision_g_2

Mnogi će se sada sigurno pitati otkud Z590 ploče, a još nema nikakvih novih procesora za njih, a osim toga i za Z490 je rečeno da će podržavati nadolazeće Rocket Lake-S procesore. Sve je ovo istina. Intel još nije spreman s novim procesorima, koji se očekuju kroz mjesec – dva, a i ti novi procesori jednom kada izađu moći će raditi na Z490 pločama.

Međutim, Intel sa Z590 čipsetom lovi konkurenciju i dodaje PCIe 4.0 podršku te USB 3.2 Gen 2, pa će svi koji žele imati “latest and greatest” opet morati u nabavku nove ploče. Gigabyte je objavio dosta novih ploča, a prva koju testiramo je Z590 Vision G. Vision serija kako sam proizvođač tvrdi namijenjena kreatorima sadržaja, zbog pouzdanih performansi, velikih opcija povezivosti i podrške za brzi storage kako bi izdržala velike napore prilikom editiranja video materijala ili pak 3D renderiranja.

gigabyte_z590_vision_g_3

Vidion G je manje opremljena od dvije Z590 Vision ploče koje izlaze na tržište (druga je Vision D), pa je i pakiranje te bundle nešto malo skromniji kao što smo i mogli vidjeti u unboxing videu. Tako uz ploču kupac dobiva četiri SATA kabela, četiri vijka za M.2 uređaje, senzor buke, knjižicu s uputstvima i medij s upravljačkim programima i aplikacijama. U odnosu na neke od skupljih modela, ovaj bundle svakako možemo nazvati skromnijim.

gigabyte_z590_vision_g_4

Vision G i D modeli nisu ništa novo, Gigabyte ih je nudio i u Z490 varijantama, pa će biti zanimljivo vidjeti što se promijenilo i što to buduće kupce očekuje. Na prvi pogled, ploče su vrlo slične. Korištena je ista kombinacija boja – crna za PCB i elemente te slotove, bijela za plastične pokrove, te srebrna za hladnjake. Na prvi pogled, više je M.2 hladnjaka na ploči – jedan je manji tik ispod socketa, jedan je veliki koji pokriva dva M.2 socketa na sredini, i jedan je crni dugački pri dnu. Da, ova ploča ima više PCIe utora i više mogućnosti za skladišni prostor.

gigabyte_z590_vision_g_5

Dimenzije ploče su ostale jednake, i dalje je to ATX standard od 30,5 x 24,4 centimetra, a raspored elemenata po ploči je gust. S godinama kako se mogućnosti ploča povećavaju sve je manje praznog prostora na PCB-u. Veliki dio površine nastanjuju i hladnjaci, kako oni spomenuti za M.2 uređaje, tako i onaj na čipsetu, te dva spojena na VRM elementima.

Z590 čipset je ono što je novost, a on je osvježen kako bi se borio s konkurentnim X570. Još uvijek nije toliko fleksibilan po pitanju broja PCIe stazica (ima ih 24 kao i Z490), no dostigao ga je po pitanju podrške za PCIe 4.0 te USB 3.2 Gen 2 (20 Gbps) podrške. PCIe 4.0 je podržan samo od strane novih procesora koji tek dolaze (Rocket Lake S), a sam čipset i dalje ima 24 PCIe 3.0 stazice. Brzina sabirnice je 8 GT/s kao i ranije, baš kao i TDP koji iznosi 6 W. Čipset ima podršku do tri USB 3.2 Gen2x2 (20 Gbps) porta, do 10 USB 3.2 Gen2x1 (10 Gbps) porta, i do 10 USB 3.2 Gen 1×1 (5 Gbps) porta, kao i za 14 USB 2.0 portova.

gigabyte_z590_vision_g_6

Gornji dio ploče je kao i uvijek rezerviran za socket, koji je jasno LGA1200. Ovaj LGA koristi deseta Core generacija procesora (Comet Lake S), a koristit će ga i 11 (Rocket Lake S). Već će 12. generacija (Alder Lake) donijeti i novi LGA1700 socket. Iako se u osnovi (arhitekturalno) ništa bitnije nije mijenjalo kod prijelaza s Coffee Lake na Comet Lake arhitekture, bilo je potrebno postojeći LGA1151 socket nadograditi na LGA1200 zbog povećanja broja jezgri a time i veće potrošnje.

I tako ispada da će dvije generacije čipseta i socketa (Z490/Z590 i LGA1200) obje podržavati dvije generacije procesora – 10. i 11. Deseta generacija će još po nečemu ostati poznata, prva je u mainstream segment donijela 10-jezgrene modele. K tome, možda je posljednja, barem u ovakvom obliku. Već će kod Rocket Lakea S top model imati “samo” osam jezgri prema trenutnim saznanjima.

gigabyte_z590_vision_g_7

Kada je u pitanju memorija, Rocket Lake S će imati memorijski kontroler s podrškom za memoriju brzine 3.200 MHz, dok je prethodnik imao podršku za 2.933 MHz. Ostalo sve ostaje isto kod ove ploče, maksimum je 128 GB (DDR4), raspoređen u četiri slota s podrškom za dvokanalni rad. Oko memorijskih su se slotova na ovoj ploči rasporedili i različiti headeri i utičnice. Tako na vrhu imamo tri 4-pinska konektora za ventilatore, dva konektora za RGB, utičnicu za senzor buke koji dolazi u bundleu, zatim 24-pinsku ATX power priključnicu, interni USB 3.0 header, te interni USB 3.2 gen 2 (20Gbps) header.

gigabyte_z590_vision_g_8

Skidanjem plastičnog poklopca dolazimo do dvodijelnog VRM hladnjaka. Jedan je dio, onaj koji pokriva gornji segment srebrni i od punog aluminija, a onaj na desnom segmentu je crn i s gornje strane rešetkast. Povezani su spljoštenom toplovodnom cijevi, i prema temperaturama koje smo izmjerili rade dobar posao čak i prilikom overclockinga. VRM jedinica je 12 + 1 izvedbe s Vishayevim SIC649 60-amperskim dr.MOS integriranim power stageovima (MOSFET-ima) i jasno digitalnim VRM kontrolerom (ISL69269). Ovo je solidna izvedba za ovaj cjenovni razred i vjerujemo kako ćemo bez problema overclockirati naš i9-10850K procesor. Ujedno, to je i pojačanje u odnosu na prethodnicu koja je imala 50-amperske stageove.