gigabyte_z590_aorus_pro_ax_1 gigabyte_z590_aorus_pro_ax_2

Nakon testa Vision G ploče, na red dolazi i druga iz našeg unboxing videa – Z590 Aorus Pro AX. Riječ je o modelu namijenjenom entuzijastima i igračima, a u odnosu na prošlu generaciju ima poboljšanu napojnu jedinicu, all-PCIe 4.0 dizajn i odličnu povezivost. To uključuje 2.5G LAN, WiFi AX bežičnu mrežu i USB 3.2 Gen 2×2 portove. Uz to, kao i kod Vision G ploče, ima čak četiri M.2 konektora s hladnjacima.

gigabyte_z590_aorus_pro_ax_3

U unboxing videu smo vidjeli da ploča dolazi u standardnoj kutiji unutar koje je smještena u antistatičku vrećicu i položena na karton. Ispod kartona se nalazi bundle koji uključuje deblju knjižicu s uputstvima, tanji vodič za instalaciju na nekoliko svjetskih jezika, četiri SATA kabela, jedan Q-konektor za prednji panel, četiri M.2 vijka, dvije temperaturne sonde, produžni kabel za RGB LED i jedna poznata Aorus 2T2R antena za WiFi + Bluetooth.

gigabyte_z590_aorus_pro_ax_4

Z590 Aorus Pro AX je vizualno vrlo slična Z490 Aorus Pro AC ploči koju zamjenjuje, no ipak promjena ima dosta. Za početak, ima bolju napojnu jedinicu, ima kompletan PCIe 4.0 dizajn, ima jedan M.2 utor više, ali i potpuno novu audio jedinicu. Dizajn, kao i boje se nisu previše mijenjale, tek tu i tamo pokoja kozmetička promjena. Ploča je i dalje u dimenzijama ATX standarda (30,5 x 24,4 centimetra), ima crni PCB s 2oz bakrenim vodovima i napravljena je po UltraDurable principu koji Gigabyte već dugo koristi i naravno unaprjeđuje s vremenom.

gigabyte_z590_aorus_pro_ax_5

Nismo testirali prethodnicu ove ploče pa vam ne možemo s naših fotografija pokazati razlike u izgledu, no one se svode na malo drugačije kombinacije boja hladnjaka. Layout je vrlo sličan s tome razlikom da su svi M.2 socketi na ploči sada 22110 standarda i svi su pokriveni aluminijskim hladnjacima s gornje, te ujedno imaju i aluminijske hladnjake s donje strane. Hlađenje M.2 SSD-a je prepoznato kao problem i proizvođači sada moraju potrošiti puno više materijala na to. Ova je ploča po layoutu identična Vision G, sa svim elementima na istim mjestima uz drugačiju napojnu jedinicu, unaprijeđenu audio jedinicu, dodan WiFi, dodanim pojačanjima na DIMM utorima i još ponekom sitnicom.

gigabyte_z590_aorus_pro_ax_6 gigabyte_z590_aorus_pro_ax_7

Raspored elemenata na gornjem dijelu ploče je isti kao i kod Vision G, a u njegovom centralnom dijelu, unutar napojne jedinice smjestio se LGA1200 socket koji podržava Comet Lake S i Rocket Lake S procesore. Naravno, ova će ploča tek s izlaskom Rocker Lake S modela imati smisla i svi će njeni potencijali biti iskorišteni. Dok se to ne desi imamo stare procesore s kojima barem možemo testirati. Memorijski utori na ploči su pojačani metalnim okvirima, a podržavaju maksimalno 128 GB DDR4 memorije. S desetom generacijom procesora maksimalna brzina memorije je 2.933 MHz, a jedanaesta će to povisiti na 3.200 MHz. Naravno, s overclockingom su moguće i puno više frekvencije.

gigabyte_z590_aorus_pro_ax_8

Napojna je jedinica samo po layoutu (12+1 faza) slična onoj na Z590 Vision G ili pak Z490 Aorus Pro AX. Zapravo su svi elementi drugačiji. Gigabyte je ovdje koristio dvanaest Renesas/Intersil ISL993090 integriranih MOSFET-a koji su svaki u stanju isporučiti 90 Ampera struje. Ako se prisjetimo, Vision G ima 60-amperske. Uz to, jedna faza je SIC649 integrirani MOSFET od 60 ampera za integriranu grafiku. Kontroler je Renesas/Intersil ISL69269 kao i kod Vision G. Tu moramo napomenuti i kako je prijašnja generacija imala 55-amperske MOSFET-e, pa je ovo poboljšanje u svakom pogledu. Gigabyte ovdje koristi i klasične feritne prigušnice, te tantal polymer kondenzatore s donje strane ležišta za procesor.

Sljedeće što je bitno za napajanje je hlađenje, a Gigabyte ovdje koristi istu Fins-Array II tehnologiju hladnjaka. Jedan je hladnjak od punog aluminija, smješten na gornjim fazama, a drugi je spojen od aluminijskih limova, i međusobno su povezani s toplovodnom cijevi. Između hladnjaka/toplovodne cijevi i MOSFET-a je Lairdov 7.5 W/mK podložak. Na ovaj način je osigurano optimalno hlađenje, a koliko se sve skupa zagrijava izmjerit ćemo s našim procesorom i9-10850K.