asus_tuf_z790_plus_d4_1 asus_tuf_z790_plus_d4_2

Nastavljamo sa Z790 pločama, a ovaj put je riječ o jednom zanimljivom primjerku. Nakon Z690 ploča pomislili smo kako je DDR 4 memorija konačno spremna za povijest, no Asus je ipak pripremio modele ploča koje ju podržavaju i s najnovijim Z790 čipsetom. TUF Gaming Z790-PLUS WiFi D4 je ploča srednje klase, koja iskorištava nisku cijenu DDR 4 memorije kako bi se približila masama.

U unboxing videu ste mogli vidjeti da Asus nije previše mijenjao filozofiju pakiranja za ovu generaciju ploča i da je naslijeđeno od ranijih TUF Gaming ploča. S obzirom na to da je ploča iz srednjeg tržišnog razreda, bundle nije naročit i sastoji se od:

 • 2 x SATA 6Gb/s kabela
 • 1 x ASUS Wi-Fi okretna antene
 • 1 x TUF GAMING naljepnice
 • 2 x M.2 gumice
 • 1 x seta M.2 SSD vijaka
 • 1 x TUF kartice certifikata
 • 1 x vodiča za korisnike

asus_tuf_z790_plus_d4_3

Na prvi se pogled ova ploča malo razlikuje od prethodne Z690-PLUS WiFi D4. Tek pomnijim pregledom vidimo da su poneke komponente malo drugačijeg dizajna ili je pokoji port na drugom mjestu. U osnovi, vrlo su slične do te mjere da su im napojne jedinice i hladnjaci na njima isti, pozicije PCIe i m.2 utora i hladnjaka su iste itd. Lijepo je vidjeti da je Asus odlučio ugraditi i izbacivač za PCIe kartice na prvi slot – to je uvijek korisno.

asus_tuf_z790_plus_d4_4

S aspekta dizajna, promijenjene su neke grafike. Prvo što upada u oči su drugačije grafike na pokrovu stražnjih I/O portova i hladnjaka čipseta, a onda i šare na PCB-u. No, ona osnova se nije previše promijenila i to je dobro. TUF Gaming ploče su namijenjene igračima, a nude visoku stabilnost rada i izdržljivost komponenata, što potvrđuju i različiti military standardi koje zadovoljavaju. Layout komponenata na ploči kao što smo rekli nije znatnije mijenjan, i kao takav je solidan. Pokoji header je dobio novo mjesto (gornji RGB-i su recimo preseljeni), a i dalje su tu dva vertikalna SATA porta na dnu ploče što nam nije baš drago vidjeti.

asus_tuf_z790_plus_d4_5 asus_tuf_z790_plus_d4_6

Oko LGA1700 socketa je dovoljno mjesta za hladnjake svih vrsta, a hladnjaci napojne jedinice su dovoljno robusni – pogotovo ovaj na desnoj strani. Nisu spojeni toplovodnom cijevi, no u ovoj cjenovnoj klasi realno ni ne trebaju biti. Svoje podrijetlo još vuku sa Z590 ploče. Za dodatno napajanje procesora tu su 8+4 pinski EPS konektori, a na ovom gornjem dijelu ploče se nalaze i tri konektora za ventilatore. Općenito je vidljivo po gradnji i elementima da je ovo srednja klasa ploča, i da nema toliko opcija kao što ih imaju skuplje Strix ploče.

asus_tuf_z790_plus_d4_7

Konfiguracija napojne jedinice je povećana s 14+1 na 16+1 u odnosu na prethodnicu, no integrirani su MOSFET-i nešto drugačiji. Na Z690 ploči su bili 80-amperski SIC659, a ovdje su 60-amperski SIC623. Time je napojna jedinica nešto oslabljena, no realno ni nije potrebno više od 960 ampera čak i za najjače procesore. To je pokazalo i mjerenje temperature IC termometrom koje je pokazalo ugodnih 58,1°C pri punom opterećenju 13900K procesora. Naravno, ova ploča nije za ekstremni overclocking i zato napojna jedinica ni ne treba izuzetno moćna. Kontroler je DIGI+ EPU ASP2100R.

asus_tuf_z790_plus_d4_8 asus_tuf_z790_plus_d4_9

Kao što smo već napisali, taman kad smo pomislili da više nećemo vidjeti DDR4 DIMM utore na pločama za nove Intel procesore, Asus reciklira zapravo stariji model ploče i iskorištava činjenicu da memorijski kontroler na Alder Lake procesorima podržava i DDR4 uz DDR5. Na ploču je  maksimalno moguće ugraditi  128 GB DDR4 memorije frekvencije do 5.333 MHz prilikom overclockinga, dok kao što znamo memorijski kontroler procesora službeno podržava do 3.200 MHz. Ima li smisla ova ploča trenutno na tržištu ne znamo, jer su se cijene DDR 5 memorije koliko toliko stabilizirale, no moguće je da će netko htjeti nadograditi svoj stari sustav i iskoristiti staru memoriju.

Desno od memorijskih utora, nalazimo još i 24-pinski ATX konektor, USB 3.0 i USB 3.2 interne konektore, ali i korisne dijagnostičke LED-ice za CPU, DRAM, VGA i BOOT greške. Dva su RGB headera tu, kao i TUF rez u PCB-u koji s donje strane osvjetljavaju malene LED-ice. Kad smo već kod donje strane ploče ona je poprilično standardna.

asus_tuf_z790_plus_d4_10

Na donjoj se lijevoj strani ploče nalazi audio jedinica koja je opremljena s Realtekovim S1220A 7.1 audio CODEC-om koji podržava jack-detection, multi-streaming, front panel jack-retasking i 32-bitnu/192-kilohertznu reprodukciju. Na čipu se nalazi metalna zaštita, a korišteni su i kvalitetni audio kondenzatori.  Ovo je maleni upgrade u odnosu na prethodnu generaciju. Malo iznad se nalazi i Intelov 2,5-gigabitni LAN kontroler koji ima TUF LanGuard zaštitu.

Gornji PCIe slot je po 5.0 standardu s x16 propusnošću što mu osigurava sam procesor, a on sam je oklopljen te ima i integrirani izbacivač kartica. Ispod njega se nalaze dva PCIe 3.0 x1 slota, te jedan PCIe 3.0 x4 slot između, dok se na dnu nalazi PCIe 3.0 x16 slot, ali s podrškom za x4. Ovdje je tako moguće ugraditi dosta dodatnih PCIe kartica, baš kao i na prethodnicu. Treba računati pri tom da će prvi PCIe 3.0 x1 slot biti pokriven s dual slot grafičkom karticom.

asus_tuf_z790_plus_d4_11

Na dnu se ploče nalaze uobičajeni headeri i konektori, a izdvojiti možemo tri 4-pinska konektora za ventilatore, još dva za ADD-RGB trake, interne USB 2.0 konektore, legacy COM port, i pomalo nespretno orijentirane SATA portove. Na čipsetu se nalazi aluminijski hladnjak koji na sebi ima plastični TUF ukras. Čipset se u radu dosta zagrijava baš kao i kod prethodnice.

Na ploči se nalaze četiri M.2 slota i četiri SATA 6Gbps porta. Prvi M.2 je povezan s procesorom i on je po PCIe 4.0 x4 standardu, a prihvaća 22110 uređaje. Hlađen je pasivnim aluminijskim hladnjakom samo s gornje strane. Drugi po redu – desno od drugog PCIe 3.0 x1 utora nema hladnjak, a podržava PCIe 4.0 i SATA modove rada, te uređaje 2280. Donja dva su pokrivena zajedničkim pasivnim hladnjakom, pri čemu desni podržava uređaje formata 22110, a lijevi 2280. Oba rade u PCIe 4.0 x4 modu. Svi M.2 slotovi imaju jednostavan Asusov mehanizam za pričvršćivanje uređaja. Dva SATA porta su vertikalna a dva horizontalna i smještena desno od čipseta.

asus_tuf_z790_plus_d4_12

Stražnji je panel dosta bogat portovima, i tu nalazimo sljedeće:

 • 1 x USB 3.2 Gen 2×2 port (1 x USB Type-C)
 • 3 x USB 3.2 Gen 2 ports (2 x Type-A + Type-C)
 • 4 x USB 3.2 Gen 1 ports (4 x Type-A)
 • 1 x DisplayPort
 • 1 x HDMI port
 • 1 x Wi-Fi Modul
 • 1 x Intel 2.5Gb Ethernet port
 • 5 x Audio jackova
 • 1 x optički S/PDIF izlaz

Dva su Type C porta na stražnjem panelu- jedan je propusnosti 20 Gbps, a drugi 10 Gbps. USB portova Tipa A ima šest na stražnjem panelu, a još šest ih je moguće spojiti preko internih konektora, kao i još jedan Type C gen 2.

Za spajanje na bežične mreže Asus je ovu ploču opremio WiFi 6 adapterom koji ima 2×2 MU-MIMO podršku. WiFi je dual band tipa (2,4 i 5 GHz), a tu je i podrška za Bluetooth v5.2 protokol. Sve u svemu bežična mreža radi standardno dobro i prijam signala je odličan. Možda bi tek zamjerili što nije po 6E standardu.

asus_tuf_z790_plus_d4_15 asus_tuf_z790_plus_d4_16

UEFI sučelje je standardno bogato, pregledno i brzo. Nudi različite opcije za tweaking i overclocking, uz dovoljno izdašne napone za zračno ili vodeno hlađenje. AI Tweaker je glavno mjesto za podešavanje mnoštva opcija, a tu se nude i napredniji meniji poput Tweakers Paradisea. Softverska je priča također lijepo zaokružena s Armoury Crateom, AI Suiteom 3, TUF Gaming CPU-Z-om, DTS Audio Processingom, MyASUS-om, WinRAR-om, trialom Norton anti-virusa itd.