asus_zenwifi_xd5_1 asus_zenwifi_xd5_2

Pred nama je danas Asusov ZenWiFi XD5 mesh sustav za pokrivanje cijelog doma WiFi mrežom. Može se kupiti u konfiguraciji od po jedan, dva ili tri uređaja u crnoj ili bijeloj izvedbi čime možemo pokriti do 460 kvadrata prostora. Uređaji su maleni, jednostavni za konfigurirati a podržavaju WiFi 6 tehnologiju i propusnosti su do 3000 Mbps u kombiniranim uvjetima rada.

Nama su na test stigla dva bijela uređaja u istom pakiranju, a kao što smo spomenuli možemo još kupiti jedan ili tri u bijeloj ili crnoj izvedbi. U videu otpakiravanja se vidi kako su pakirana dva bijela uređaja i što sve dolazi uz njih. Naravno, ništa tu nije fancy kao kod skupljih gamerskih routera, no sve što zapravo trebate je tu.

asus_zenwifi_xd5_3

Uz uređaje u pakiranju nalazimo i AC/DC adaptere za europsko tržište, koji imaju ulazni napon od 100 do 240 V (50/60 Hz), a na izlazu daju 12 V napona, 1,5 ampera struje te maksimalnu snagu od 18 W. U radu se ne zagrijavaju previše, baš kao ni routeri. Naravno, adapteri su bijeli kao i routeri, a kabeli su im dovoljno dugački za sve primjene.

asus_zenwifi_xd5_4

Kao što ste u videu mogli vidjeti, XD5 routeri su malenih dimenzija i zauzimaju vrlo malo mjesta. Naravno, oni su više okrenuti manje zahtjevnim korisnicima kojima je bitno pokriti čim veću površinu doma, pa ih stoga u Mesh sustav možete dodati tri. Maleni bijeli uređaji imaju zlatne Asus natpise, a na vrhu je rezani rub iz kojeg prirodno izlazi toplina koja se generira unutar uređaja.

Segmentacija ovih uređaja je AX3000, što znači da im je maksimalna teoretska propusnost 3.000 Mbps. Ovo je sasvim dovoljno za dom u kojem nema previše uređaja koji se “bore” za propusnost. Kombinirano, preko 5 GHz kanala je propusnost 2.402 Mbps u teoriji, a preko 2,4 GHz 574 Mbps. To znači kako ovi uređaji podržavaju WiFi 6 ili 802.11ax standard (i sve prije njega). U unutrašnjosti se svakog uređaja nalaze po dvije antene za prijem i odašiljanje (2.4 GHz 2×2 i 5 GHz 2×2), s podrškom za MIMO tehnologiju i 160 MHz širinu kanala.

asus_zenwifi_xd5_5

S donje se strane uređaja nalaze četiri nožice na kojima stoje u uspravnoj poziciji, ali postoje i rupe za montažu na zid. Tu su još i WPS tipka, Reset tipka, port za napajanje, te LAN i WAN/LAN portovi. Uređaji su maleni i lagani i mogu biti sasvim neprimjetni u prostoru.

asus_zenwifi_xd5_6

Osim WPS tehnologije, uređaji nude i ostale poznate oblike zaštite mreže poput WiFi enkripcije (WPA3-Personal, WPA/WPA2/WPA3-Personal, WPA/WPA2-Enterprise), kao i UTF-8 SSID, Guest Network,
Guest Network Connection time limit. S WAN strane podržani su standardni tipovi veze – PPPoE, PPTP, L2TP, Automatic IP, Static IP, a podržani su i Android tethering, Port forwarding, Port triggering, DMZ, DDNS, Let`s encrypt, Automatic IP, Static IP, PPPoE(MPPE supported), PPTP i L2TP. S LAN strane tu su DHCP Server, IGMP snooping, IPTV i ručna dodjela IP adrese. Uređaj podržava jasno i VPN i to Client L2TP, Client OVPN, Client PPTP, Server IPSec, Server OVPN te Server PPTP. Uređaji podržavaju i Alexa tehnologiju.

asus_zenwifi_xd5_7 asus_zenwifi_xd5_8 asus_zenwifi_xd5_9 asus_zenwifi_xd5_10

Uređaje jednostavno dodajemo i konfiguriramo putem mobilne aplikacije (ASUS Router APP), a na njima se “vrti” poznati ASUSWRT operativni sustav koji podržava besplatne nadogradnje, firewall, Wake on LAN, SSD, spremanje i povlačenje konfiguracija, dijagnostičke alate, sistemsko logiranje itd. Standardno, podržana je i AiProtection tehnologija (AiProtection Classic, Malicious site blocking, Infected Device Prevention and Blocking), zatim roditeljska kontrola, te nadzor prometa (Bandwidth Monitor, Bandwidth limiter, Traditional QoS, Real-time traffic monitor, Wired Traffic Monitor, Wireless Traffic Monitor).

Uređaji se konfiguriraju i funkcioniraju na vrlo jednostavan način. Ako imate dva, odabirete jednog koji će primarni router (usmjerivač) na mreži, dok je ostali pridodani satelit mreži. S obzirom na to da možete kupiti i tri u istom pakiranju, tada će dva biti sateliti. Ujedno, možete i ove uređaje koristiti kao satelite postojećem Asus routeru koji podržava AiMesh – sva ljepota te tehnologije. Ovi uređaji su znatno jednostavniji po softverskim mogućnostima od jačih Asusovih modela i tako ih treba i doživljavati, te ne očekivati previše. Ipak, za prosječnog korisnika bit će i više adekvatni.

asus_zenwifi_xd5_11

ZenWiFi XD5 donosi solidnu pokrivenost prostora. Mi smo uređaje testirali u kući s tri etaže po 80 kvadrata i sve je bilo dobro pokriveno. Na etažama i u prostorijama u kojima su se nalazili je veza bila do oko 600 Mbps, da bi u udaljenijim prostorijama pala na oko 200 Mbps. Uređaji su vrlo kompaktni, uklopit će se u bilo koji prostor, a može ih se montirati i na zid. Zamjeramo što nemaju najnoviju WiFi 6E tehnologiju koja se sve više probija, te jednostavnije QoS i AiProtection opcije neko kod jačih modela. Tu je i manjak LAN portova. No, sve u svemu, za manje zahtjevne kućne korisnike ovo će biti vrlo dobar Mesh sustav koji će im osigurati dobru WiFi vezu po cijelom stanu ili kući. Cijena ovakvog dvostrukog pakiranja u njemačkim dućanima je oko 240 € što je možda malo iznad onoga što bi očekivali za ove ipak jednostavnije Mesh routere.

Ako ste napredniji korisnik, svakako bacite pogled na naše recenzije ZenWiFi AX Hybrid (XP4)ZenWiFi Pro XT12 uređaja.