asr_e3v5_ws_1 asr_e3v5_ws_2

S drugog kraja spektra matičnih ploča namijenjenih 1151 socketu dolazi E3V5 WS koja donosi podršku kako za desktop tako i za single socket serverske Xeon procesore koji korisnicima mogu biti zanimljivi zbog svojih jedinstvenih značajki kao što su podrška za ECC memoriju, vPro tehnologiju te Trusted Execution uz čak 8 MB priručne memorije. Ploča je bazirana oko C232 čipseta koji nije jednako napredan kao Z170 no ipak donosi tu ključnu Xeon podršku. Čipset ne podržava overclocking, ima samo osam PCIe 3.0 stazica, podršku za šest USB 3.0 portova, šest SATA 6 Gbps portova te ne podržava vPro i Rapid Storage tehnologije koje su rezervirane za jači C236 čipset. Ipak, ova ploča se može pohvaliti I219M (server grade) LAN kontrolerom te punom podrškom za AMD FirePro i Nvidia Quadro kartice čime je u potpunosti spremna za kakav manji workstation.

asr_e3v5_ws_3

S obzirom da je ipak riječ o relativno jeftinoj ploči bundle nije naročito bogat i sastoji se tek od dva SATA kabela, zaštite za stražnji I/O, medija s aplikacijama i upravljačkim programima te uputa za korištenje.

asr_e3v5_ws_4

Ploča je uskog ATX formata s velikim praznim dijelovima PCB-a pa ne djeluje nabijeno, a i layout je sasvim solidan. Svi su elementi na njoj crni, s izuzetkom sivih šara na PCB-u koje malo razbijaju to crnilo. No, u skladu s workstation namjenom, ploča djeluje ozbiljno. Oko 1151 socketa (podrška za Xeon E3-1200 v5 procesore kao i za i7/i5/i3/Pentium/Celeron procesore šeste generacije), ima mnoštvo prostora za hladnjake različitih veličina a VRM jedinica i DIMM utori su na velikoj udaljenosti od istoga. VRM je jednostavnije konstrukcije s obzirom kako čipset nema podrške za overclocking te je pet fazni (50A prigušnice) s digitalnom kontrolom. Jedna od bitnijih značajki ploče je i LAN kontroler koji je Intel razvijao za serverske ploče I219LM ali je u suštini vrlo sličan onome za desktop ploče – I219V. LM donosi vPro, AMT, Stable Image Platform Program (SIPP) i podršku za serverske operativne sisteme.

asr_e3v5_ws_5

DIMM utora su četiri s podrškom za dvokanalnu DDR4 memoriju brzine do 2133 MHz (non-ECC, un-buffered), ali tu je i podrška za DDR4 ECC UDIMM module i to maksimalnog ukupnog kapaciteta 64 GB. Svi su bitniji konektori razmješteni po rubovima ploče pa na vrhu nalazimo šest pinski EPS konektor i jedan četvero pinski konektor za ventilator, dok je na desnom rubu 24-pinski ATX konektor. USB 3.0 interni konektor je pomaknut malu u unutrašnjost ploče tik iznad PCIe konektora, a prema donjoj se strani ploče još protežu i još dva četiri pinska konektora za ventilatore.

asr_e3v5_ws_6 asr_e3v5_ws_7

Donji je dio ploče rezerviran za utore – dva su PCIe 3.0 x16 slota (x16 i x4 brzine, s podrškom za CrossFire), a tu su i tri PCIe 3.0 x1 slota. Na lijevom se rubu od ostatka PCB-a izolirana, smjestila audio jedinica s poznatim Realtekovim ALC892 CODEC-om a tu su i ELNA Audio kondenzatori. Na donjem rubu ploče se nalaze dva interna USB 2.0 konektora, te šest SATA 6 Gbps konektora. Iznad je baterija i BIOS čip (UEFI, 128 Mb). Stražnji je I/O panel jednostavne i malo razvučene konstrukcije a sadrži PS/2 konektore za miša i tipkovnicu, dva USB 2.0 porta, četiri USB 3.0 porta, RJ-45 port i tri audio konektora.

asr_e3v5_ws_9 asr_e3v5_ws_10

UEFI sučelje BIOS-a je vrlo slično kao kod prethodno opisane ploče, samo je bojama smirenije. Tu su EZ i Advanced sučelja a opcija ima dovoljno za osnovno tweakanje. Overclocking nije podržan pa je taj dio izostavljen. Softverska podrška je klasična – A-Tuning, Disk Health Report, USB Key, APP Charger, XFast LAN i RAM te Fast Boot.