Brzi test – Logitech PRO periferija i G533 slušallice

Datum objave 01.09.2017 - Krešimir Matanović

Logitech PRO periferija

PRO tenkeyless tipkovnica

logitech_g_pro_set_1

Na test su nam stigli tipkovnica, miš i slušalice iz Logitechove PRO serije. PRO tipkovnicu krasi robusna izvedba i Romero-G prekidači s RGB osvjetljenjem, a miš je žičani s optičkim senzorom i RGB LED osvjetljenjem. G533 slušalice nisu osvjetljenje, no bežične su i podržavaju virtualni DTS 7.1 Surround zvuk. Sve ih objedinjuje isti Gaming softver koji im omogućava promjene i podešavanje najbitnijih parametara.

logitech_g_pro_set_2

Ovo je prva Logitechova G (gaming) tipkovnica koja nosi ime PRO, a kako sami kažu dizajnirana je i napravljena kako bi zadovoljila standarde vrhunskih svjetskih esports igrača. Iz tog razloga je i tenkeyless dizajna. Tipkovnica dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji u kojoj je dobro zaštićena od eventualnih mehaničkih oštećenja. Uz nju dolaze i kratke upute te kabel koji se pomoću posebnog konektora spaja na tipkovnicu - još jedna značajka dizajna za esports.

logitech_g_pro_set_3

Tipkovnica je potpuno plastična, no vrlo je masivna i teži 980 grama. Plastika kućišta je vrlo kvalitetna pri čemu su gornja i donja strana matirane, a bočni je rub oko cijele tipkovnice sjajan. Na rub se stoga vrlo lako primaju otisci prstiju i ostala prljavština pa ga je za dobar izgled potrebno češće očistiti. Tenkeyless dizajn (nema numeričkog dijela), osigurava manje dimenzije pa je široka samo 360 milimetara, dok je dubina više manje standardnih 153 milimetra, uz visinu od 34.3 milimetra. Prekidači ispod crnih konkavnih poklopaca su poznati Romer-G prekidači koje proizvodi Omron. Riječ je o mehaničkim prekidačima nove generacije koji su taktilni, imaju silu akutacije 45 grama uz točku akutacije na oko 1.5 milimetara i ukupan hod od oko 3 milimetra. Napravljeni su kako bi bili brži od Cherry MX prekidača i namijenjeni su gamingu, a izdrže 70 milijuna prekidanja. U prekidačima se nalazi i SMD RGB LE dioda za osvjetljenje koje prolazi kroz prozirne znakove na poklopcima. I dok su solidni za gaming, za dugotrajan nam se rad (tipkanje), ipak malo više sviđaju Cherry MX prekidači no to je vjerojatno samo stvar navike. Ono što smo primijetili kod pisanja je povremeno dvostruko prihvaćanje tipke I\ ili Ž, no to je vrlo vjerojatno do tog jednog lošijeg prekidača. Layout tipkovnice koju smo testirali je US, sve tipke su odgovarajuće veličine i nikakvih drugih problema nismo imali. Tipkovnica ima i 26-key rollover za multi-key unose.

logitech_g_pro_set_4 logitech_g_pro_set_5

Na vrhu se tipkovnice nalazi tipka za uključivanje i isključivanje osvjetljenja, te tipka za trajno isključivanje Windows tipke. Postoje i multimedijske tipke. Od F9 do F12 su play/pouse, stop i previous te next funkcije, a Print Scrn, Scroll Lock i Pause dubliraju kao Mute, te Volume Up i Down. Lijevo od njih su dvije statusne LE diode - Caps i Scroll Lock, a skroz lijevo je osvijetljeni G logo. Kabel je upleten, dužine 1.8 metara i s micro USB konektorom na strani tipkovnice, te USB Type A konektorom na suprotnom kraju. S donje strane tipkovnice se nalazi pet velikih gumenih nožica koje sprječavaju klizanje, te dvije izvlačive za regulaciju nagiba (0, 4 ili 8°).

logitech_g_pro_set_6 logitech_g_pro_set_7

Svaki je Romer-G prekidač osvijetljen RGB LED-icom a svjetlost se probija kroz polu prozirne znakove na poklopcima prekidača. Svjetlost je u samo jednoj jačini, i ne bježi s donje strane kapica. Efekti koje možemo koristiti su razni a podešavaju se putem softvera.

logitech_g_pro_set_24 logitech_g_pro_set_25

logitech_g_pro_set_26 logitech_g_pro_set_27

Logitechov Gaming softver objedinjuje sve njihove uređaje, a kod PRO tipkovnice omogućava snimanje različitih profila (Macro naredbe za F1 do F12) i naredbi, odabir efekta osvjetljenja i načina osvjetljenja, te mogućnost programiranja tipke za isključivanje funkcija koje nam smetaju prilikom igranja - Win, Fn, Right Click ili neke druge po želji. Softver je jednostavan za korištenje i stabilan u radu i s višestrukim uređajima. G PRO miš

logitech_g_pro_set_8 logitech_g_pro_set_9

I G PRO miš je kao i PRO tipkovnica namijenjen igračima, posebice onima esports naslova. Lagan je i s preciznim optičkim senzorom pa je namijenjen brzoj akciji. Miš dolazi u kartonskoj kutiji u kojoj je dobro zaštićen, a na njoj se nalaze i sve bitne informacije o proizvodu.

logitech_g_pro_set_10 logitech_g_pro_set_11

G PRO je klasičnog dizajna i jednostavne konstrukcije u potpuno plastičnom kućištu. Mase je svega 83 grama (bez kabela), za brzu akciju, a i dimenzijama je prilagođen tome - 116.6 x 62.15 x 38.2 milimetra. U našoj većoj šaci je nestao, no s vremenom smo se navikli na manje dimenzije zbog visoke preciznosti i rezolucije optičkog senzora. Naime, u G PRO je ugrađen PMW3366 senzor koji ima promjenjivu rezoluciju od 200 pa do 12.000 DPI-a (dots per inch) i četiri on-the-fly promjenjiva profila za manju i veću preciznost. Maksimalnu ubrzanje iznosi preko 40G, a maksimalna brzina je 300 IPS-a (inch per second). Maksimalni report rate je 1 ms (1000 puta u sekundi), no i to je moguće promijeniti na 125, 250 ili 500 puta u sekundi.

logitech_g_pro_set_12

Miš ima šest tipaka - na lijevom boku su Forward i Backward, a gore su Left Click, Right Click, DPI i Middle Click na Scroll kotačiću. Scroll kotačić je gumiran i solidne razine otpora s koračnim kretanjem. Na stražnjem se dijelu miša nalazi RGB LED osvijetljena traka, kao i G logo. Plastika je solidnog gripa i na dodir djeluje kako će dugo izdržati bez da se pohaba. Ukupan dojam kvalitete je solidan, premda nema onoga premium osjećaja. Prekidači su Omronovi izdržljivosti 20 milijuna klikova, a četiri teflonske nožice bi trebale izdržati 250 kilometara pokretanja po površini. Miš na računalo spajamo putem USB konektora na kraju upletenog kabela, a report rate je 1 ms.

logitech_g_pro_set_28 logitech_g_pro_set_29

logitech_g_pro_set_30 logitech_g_pro_set_31

Miš ima i on-board memoriju za spremanje profila, a putem softvera je moguće mijenjati način osvjetljenja, promijeniti DPI postavke, sinkronizirati ga s ostalom Logitech periferijom ali i napraviti "tuning" podloge po kojoj će se kretati. Nama je za brzu akciju odgovarao DPI od oko 6.000 i iznad toga nam nije imalo smisla dizati, dok je za svakodnevan rad bilo dovoljno upola te vrijednosti - 3.000. Miš dobro radi na različitim podlogama, a lift-off udaljenost je između 1 i 2 milimetra.

G533 Wireless

logitech_g_pro_set_13 logitech_g_pro_set_14

Za kraj opisa dolazimo i do G533 Wireless slušalica koje karakteriziraju Pro-G driveri (zvučnici) i DTS Headphone:X 7.1 Surround zvuk, tj. pozicionirani zvuk. Dolaze u kartonskoj kutiji, na kojoj se naravno nalaze sve bitne informacije o proizvodu.

logitech_g_pro_set_15 logitech_g_pro_set_16

Unutar su kutije slušalice dobro zaštićene u debljem kartonu i najlonu, a uz njih će kupac dobiti i kabel za punjenje baterije (Type-A i MicroUSB) i USB primo predajnik za kojeg proizvođač tvrdi kao zvuk prenosi bez gubitka na kvaliteti i to na udaljenost do 15 metara optičke vidljivosti. Isprobali smo ga u kući sa zidovima i radio je normalno do oko 6 - 7 metara u drugoj prostoriji.

logitech_g_pro_set_17

Slušalice i svi zglobovi su napravljeni od kvalitetne plastike i zadovoljavajuće su robusne. U zvučničkim se kutijama nalaze 40-milimetarski PRO-G driveri koji imaju specifičan dizajn mreže za kvalitetniju reprodukciju. I stvarno, zvuk je odličan u cijelom frekventnom rasponu s dobro izraženim niskim i čistim visokim tonovima. Ujedno, i jačina je vrlo dobra. Mrežica koja nasjeda na uho je malo grublje izrade, pa baš i ne "mazi" kožu, no zato je zadovoljavajuće prozračna i može se skinuti radi čišćenja. Slušalice su dimenzija 197 x 189 x 85 milimetara i mase 350 grama, a za dobru se ergonomiju brinu četiri zgloba za okretanje i rotiranje zvučničkih kutija, te izvlačivi dijelovi nosača za glavu (svaki se izvlači za oko 40 milimetara).

logitech_g_pro_set_18

Mikrofon ima noise-canceling funkciju, automatski se deaktivira u gornjem položaju i aktivira čim ga pomaknemo, a vrh mu se može izvući iz tijela za oko 3 centimetra i može ga se prilagoditi po potrebi jer je na fleksibilnom nosaču. Na mikrofonu se nalazi i LE dioda koja signalizira kada je uključen. Na vrhu se mikrofona također nalazi i micro pop filter koji smanjuje pucketanje i zvuk disanja.

logitech_g_pro_set_19

Na kutiji se nalazi i kotačić za kontrolu zvuka (digitalni sa zvukom upozorenja kada stišavamo i pojačavamo zvuk), tu je i Mute tipka, Power tipka te MicroUSB utor za punjenje baterije. Punjenje traje malo više od jednog sata, a deklarirana autonomija je oko 16 sati - nama su izdržale malo preko 10 sati.

logitech_g_pro_set_20 logitech_g_pro_set_21

logitech_g_pro_set_22 logitech_g_pro_set_23

S obzirom na to da slušalice imaju i virtualni surround i to smo isprobali i možemo reći kako je isti dojam kao i kod svih sličnih. Dubine i prostornosti zvuka ima, no čuje se da je to samo softversko pozicioniranje tj. emulacija. Softver nudi pregled istrošenosti baterije, Custom Equalizer s pretpodešenim profilima i onima koje možemo sami odabrati te naravno fino podešavanje virtualnog surround zvuka.

logitech_g_pro_set_32

PRO tipkovnica je vrlo robustan komad hardvera, koji će zadovoljiti podjednako i igrače i one koji puno tipkaju pod uvjetom da mogu bez numeričkog dijela. Kao i svaka tenkeyless tipkovnica, tako i ova je praktičnija za prenošenje zbog manjih dimenzija, no ova je uz to i dosta teška. Da nije jednog prekidača koji nas je "zezao" (ž) dali bi joj bezuvjetnu preporuku, no ovako ćemo se okrenuti tradicionalno odličnim Cherry MX prekidačima i primjerice Corsairovoj K63 tipkovnici koja je i nešto jeftinija. PRO se naime u Hrvatskoj prodaje za oko 1.000 kuna. G PRO miš se u hrvatskim dućanima prodaje za oko 600 kuna što je puno novca za osjećaj pod rukom koji nije premium, no cijena može donekle biti opravdana vrlo preciznim i brzim senzorom. 12.000 DPI-a je maksimum koji će oduševiti i najzahtjevnije, a mi smo bili sasvim zadovoljni i s polovicom toga iznosa za brzi gaming. Da nije samo prosječnog kućišta i visoke cijene i G PRO bi zaslužio samo najviše ocjene. G533 Wireless su nas u potpunosti zadovoljile svojim dobrim zvukom koji ostaje takav i na većim udaljenostima od primopredajnika. Ergonomski su dobro riješene, još samo da je malo mekanija tkanina i užitak bi bio potpun. Surround zvuk je virtualan, i kao takav umjetan i ne isplati se petljati s tim, pogotovo jer je stereo reprodukcija i više no dobra. Za jedne kvalitetne wireless slušalice, iznos od oko 1.000 kuna koliko otprilike koštaju je sasvim u rangu s konkurencijom.