noctua_l9a_black_1 noctua_l9a_black_2

Posljednji u nizu chromax.black hladnjaka koji je Noctua izbacila na tržište je NH-L9a-AM4. Za razliku od nedavno testiranog L9i koji je namijenjen LGA115x ležištima procesora, ovaj je namijenjen za AM4 ležišta. Noctua je originalni L9a-AM4 na tržište izbacila još 2017. godine kada smo ga i testirali, sa sada će ovo biti brzi test chromax.black verzije.

noctua_l9a_black_3 noctua_l9a_black_4

Kao i uvijek, pakiranje kod Noctue odaje premium dojam počevši od kvalitetne vanjske kutije s reljefnim pismom, pa preko unutrašnjosti koja je prezantacijski besprijekorna. Tu nalazimo lijepo izložene upute za korištenje, hladnjak, vijke, NT-H1 pastu, metalnu naljepnicu za kućište te low-noise adapter, a s donje strane se još nalazi i pločica koju postavljamo s donje strane matične ploče te četiri dodatna vijka za ventilator (za slučaj za želimo montirati deblji ventilator).

noctua_l9a_black_5 noctua_l9a_black_6

Hladnjak je aluminijski s bakrenom bazom i jednom toplovodnom cijevi koja kroz njega prolazi u obliku slova U. Cijeli je poniklan i u ovoj chromax.black izvedbi presvučen crnom bojom. Dimenzije hladnjaka bez ventilatora su 114 x 92 x 24 milimetra bez ventilatora, a njegovim se dodavanjem samo visina povećava na 37 milimetara. To ga čini visoko  kompatibilnim sa svim AM4 pločama, te ostalim hardverom kojeg na njih stavljamo. Masa aluminijskog tijela je 390 grama bez ventilatora i 465 grama s njim. Baza je jedina ostala “izložena”, pa je vidljiv nikal i fine sitne brazde na njemu koje će popuniti H1 pasta i ostvariti bolji kontakt s IHS-om procesora.

noctua_l9a_black_7

Hladnjak je kompatibilan s 92 x 92 x 14 i 92 x 92 x 25-milimetarskim ventilatorima. Uz njega se tvornički isporučuje tanji, 14-milimetarski, ali u pakiranju dolaze i vijci za deblji kojeg je potrebno naknadno kupiti. Ovaj 14-milimetarski NF-A9x14 HS-PWM chromax.black ima SSO2 ovjes, maksimalnu brzinu vrtnje od 2.500 okretaja u minuti, a minimalnu od 600. Uz low-noise adapter maksimalna je brzina 1.800 rpm. Maksimalni protok zraka je 57,5 metara kubnih u satu, a maksimalna buka prema proizvođaču iznosi 23,6 dB(A). MTTF je 150.000 radnih sati. Mi smo na maksimumu izmjerili čujnih 43,5 dB(A), a uz low-noise adapter je bio vrlo tih s 36 dB(A).

noctua_l9a_black_8 noctua_l9a_black_9

Instalacija na AM4 matične ploče je relativno jednostavna. Hladnjak dolazi s tvornički montiranim nosačem, i sve što je dodatno potrebno su četiri vijka i donja ploča. Kao i kod L9i lakše ga je instalirati ako je ploča položena naopako na hladnjak ili pak ako je već ugrađena u kućište.

Testni se stroj bazirao na ASRockovoj X570 Phantom Gaming X ploči na kojoj je bio Ryzen 3400G. Testirali smo zagrijavanje procesora uz pomoć OCCT-a (medium data set), a temperaturu smo očitali nakon sat vremena opterećenja u HWInfo64 aplikaciji. Kao što vidimo na grafu, hladnjak smo usporedili s Wraith Spire hladnjakom koji AMD daje uz procesor. Samo za usporedbu, Wraith Spire je visok oko 50 milimetara čime nadvisuje memorijske module, dok je L9a-AM4 niži od njih. Vidimo da je i Noctuin hladnjak nešto moćniji i bolje hladi 3400G, a Wraith Spire je nešto malo i bučniji – 44 vs. 43,5 dB(A), unatoč činjenici da mu je ventilator nešto sporiji na maksimumu 1.870 vs. 2.560 RPM.

noctua_l9a_black_10

Kao što smo iz testa vidjeli, L9a-AM4 je odlična zamjena za BOX hladnjake koji dolaze uz Ryzene. Malo je tiši (iako zapravo čujan), ima niži profil i bolje hladi procesor kao što je Ryzen 3400G. Kvalitetno je napravljen, dolazi sa 6 godina jamstva, jednostavno ga je montirati i uz čujnost mu je jedina mana cijena. U hrvatskim ga dućanima još nema, a u Njemačkoj košta oko 50 €. Ako je suditi prema cijeni L9i, onda bi u Hrvatskoj mogao koštati oko 400 kuna. No, sada je konačno crn, što su mnogi korisnici zahtijevali, pa ne sumnjamo kako će se dobro prodavati.