noctua_l12s_l9a_2

Iz Austrijske Noctue su nam na test došla dva low-profile hladnjaka koji su unaprijeđeni i podržavaju AM4 socket. AMD je izbacio mnoštvo procesora za AM4 socket, a još ih i dolazi pa je i Noctua reagirala te unaprijedila postojeće modele. Tako korisnici koji slažu manje računalo u nisko kućište sada imaju mogućnost kupiti i dokazane Noctuine hladnjake. I dok je L9a isključivo namijenjen AM4 socketu, L12s uz njega podržava i sve ostale aktualne AMD i Intel sockete. Kakve su im performanse smo provjerili s Ryzenom 1800X.

noctua_l9a_1 noctua_l9a_2

Abecednim redom krećemo od manjeg modela koji je s visinom od samo 37 milimetara namijenjen najnižim kućištima na tržištu. Njegovog smo daljnjeg rođaka, model NH-L9i testirali prije više od četiri i pol godine, a taj je bio namijenjen LGA115x procesorima TDP-a do 65 W. Nakon njega je Noctua izbacila i L9a model koji je bio namijenjen AM2/3 i FM2/3 socketima, a sada je isti taj hladnjak redizajniran za novi AMD-ov AM4 socket.

noctua_l9a_3 noctua_l9a_4

Pakiranje je ostalo u potpunosti isto, a to je kod Noctue na najvišoj razini s kvalitetnim materijalima čak i kada je karton u pitanju. Hladnjak je udobno i sigurno smješten u kartonski dio s donje strane i spužvasti s gornje. U spužvi su izrezani i otvori u kojima su se smjestili thumb-vijci, low noise adapter, NT-H1 pasta i Noctua metalna naljepnica za kućište. U gornju su stranicu umetnute upute za instalaciju i korištenje. Ispod hladnjaka, na dnu, se još nalazi i drugi set vijaka za ventilator debljine 25 milimetara, te metalna pločica NM-ABP4 koja se montira s donje strane matične ploče.

noctua_l9a_5

Kako bi ostvarili visinu od samo 37 milimetara tijelo je moralo biti iznimno nisko, a i ventilator je niskog profila. Dimenzije niklanog aluminijskog hlandjaka bez ventilatora su samo 114 x 92 x 24 milimetra, što se dodavanjem 14 milimetara visokog ventilatora onda povećava na spomenutih 37 milimetara. Masa aluminijskog tijela je solidnih 390 grama, što znači kako hladnjak ima visoki kapacitet za preuzimanje topline. Ukupna masa se s ventilatorom penje na 465 grama.

noctua_l9a_7

Tijelo se hladnjaka sastoji od tankih spajanih aluminijskih limova, vanjskog oklopa koji služi za učvršćivanje konstrukcije te kao nosač ventilatora i naravno baze koja je na centralnom dijelu, tj. kontaktnoj površini s procesorom podebljana. Kroz aluminijske limove prolazi i jedna toplovodna cijev oblikovana u slovo U za efikasniji transfer topline.

noctua_l9a_6

Baza, tj. aluminijska površina oko baze služi i kao mjesto za montažu dva NA-AFB6 nosača koji su prilagođeni dimenzijama rupa oko AM4 socketa. Kompletan hladnjak je niklan pa je takva i baza, na kojoj se primijete sitne brazde koje će popuniti NT-H1 pasta. Općenito, kvaliteta materijala i izrade je na najvišem nivou kao i uvijek kod Noctue.

noctua_l9a_8

Način montaže je vrlo jednostavan. Hladnjak već tvornički dolazi s nosačima, pa je nakon nanošenja paste potrebno samo okrenuti ga na ventilator, okrenuti ploču na njega, na ploču postaviti aluminijsku pločicu i zavinuti četiri vijka. Jednostavno, no zbog obrnutog načina montaže će montaža biti otežana unutar kućišta i preporučujemo to obaviti prije ugradnje ploče. Također, primijetili smo kako pretjerano zatezanje sva četiri vijka može uzrokovati svijanje matične ploče pa i na to trebamo paziti. Vijke treba stegnuti taman toliko da se ploča ne počne svijati, a da oni čvrsto drže hladnjak.

noctua_l9a_9

Ventilator koji dolazi s hladnjakom je promjera 92 milimetra i visine samo 14 milimetara (NF-A9x14 PWM), a već smo se i ranije imali prilike sresti s ovim modelom. Maksimalna brzina mu je 2.500 okretaja u minuti, pri čemu je protok zraka 53 metra kubna u satu, a statički pritisak 2.11 mm H2O. Noctua navodi podatak o buci od 23.6 dB, a mi smo pametnim telefonom smještenim dvadesetak centimetara od ventilatora izmjerili 46 dB. Nije nečujno, no nije ni glasno. Ventilator dodatno možemo utišati L.N. (low noise) adapterom koji smanjuje broj okretaja na 1.800 i buku na samo 40 dB. (14.3 dB po tvornici).