Noctua NH-L9a-AM4 & NH-L12S recenzija

Datum objave 31.10.2017 - Krešimir Matanović

Noctua NH-L9a-AM4

noctua_l12s_l9a_2

Iz Austrijske Noctue su nam na test došla dva low-profile hladnjaka koji su unaprijeđeni i podržavaju AM4 socket. AMD je izbacio mnoštvo procesora za AM4 socket, a još ih i dolazi pa je i Noctua reagirala te unaprijedila postojeće modele. Tako korisnici koji slažu manje računalo u nisko kućište sada imaju mogućnost kupiti i dokazane Noctuine hladnjake. I dok je L9a isključivo namijenjen AM4 socketu, L12s uz njega podržava i sve ostale aktualne AMD i Intel sockete. Kakve su im performanse smo provjerili s Ryzenom 1800X.

noctua_l9a_1 noctua_l9a_2

Abecednim redom krećemo od manjeg modela koji je s visinom od samo 37 milimetara namijenjen najnižim kućištima na tržištu. Njegovog smo daljnjeg rođaka, model NH-L9i testirali prije više od četiri i pol godine, a taj je bio namijenjen LGA115x procesorima TDP-a do 65 W. Nakon njega je Noctua izbacila i L9a model koji je bio namijenjen AM2/3 i FM2/3 socketima, a sada je isti taj hladnjak redizajniran za novi AMD-ov AM4 socket.

noctua_l9a_3 noctua_l9a_4

Pakiranje je ostalo u potpunosti isto, a to je kod Noctue na najvišoj razini s kvalitetnim materijalima čak i kada je karton u pitanju. Hladnjak je udobno i sigurno smješten u kartonski dio s donje strane i spužvasti s gornje. U spužvi su izrezani i otvori u kojima su se smjestili thumb-vijci, low noise adapter, NT-H1 pasta i Noctua metalna naljepnica za kućište. U gornju su stranicu umetnute upute za instalaciju i korištenje. Ispod hladnjaka, na dnu, se još nalazi i drugi set vijaka za ventilator debljine 25 milimetara, te metalna pločica NM-ABP4 koja se montira s donje strane matične ploče.

noctua_l9a_5

Kako bi ostvarili visinu od samo 37 milimetara tijelo je moralo biti iznimno nisko, a i ventilator je niskog profila. Dimenzije niklanog aluminijskog hlandjaka bez ventilatora su samo 114 x 92 x 24 milimetra, što se dodavanjem 14 milimetara visokog ventilatora onda povećava na spomenutih 37 milimetara. Masa aluminijskog tijela je solidnih 390 grama, što znači kako hladnjak ima visoki kapacitet za preuzimanje topline. Ukupna masa se s ventilatorom penje na 465 grama.

noctua_l9a_7

Tijelo se hladnjaka sastoji od tankih spajanih aluminijskih limova, vanjskog oklopa koji služi za učvršćivanje konstrukcije te kao nosač ventilatora i naravno baze koja je na centralnom dijelu, tj. kontaktnoj površini s procesorom podebljana. Kroz aluminijske limove prolazi i jedna toplovodna cijev oblikovana u slovo U za efikasniji transfer topline.

noctua_l9a_6

Baza, tj. aluminijska površina oko baze služi i kao mjesto za montažu dva NA-AFB6 nosača koji su prilagođeni dimenzijama rupa oko AM4 socketa. Kompletan hladnjak je niklan pa je takva i baza, na kojoj se primijete sitne brazde koje će popuniti NT-H1 pasta. Općenito, kvaliteta materijala i izrade je na najvišem nivou kao i uvijek kod Noctue.

noctua_l9a_8

Način montaže je vrlo jednostavan. Hladnjak već tvornički dolazi s nosačima, pa je nakon nanošenja paste potrebno samo okrenuti ga na ventilator, okrenuti ploču na njega, na ploču postaviti aluminijsku pločicu i zavinuti četiri vijka. Jednostavno, no zbog obrnutog načina montaže će montaža biti otežana unutar kućišta i preporučujemo to obaviti prije ugradnje ploče. Također, primijetili smo kako pretjerano zatezanje sva četiri vijka može uzrokovati svijanje matične ploče pa i na to trebamo paziti. Vijke treba stegnuti taman toliko da se ploča ne počne svijati, a da oni čvrsto drže hladnjak.

noctua_l9a_9

Ventilator koji dolazi s hladnjakom je promjera 92 milimetra i visine samo 14 milimetara (NF-A9x14 PWM), a već smo se i ranije imali prilike sresti s ovim modelom. Maksimalna brzina mu je 2.500 okretaja u minuti, pri čemu je protok zraka 53 metra kubna u satu, a statički pritisak 2.11 mm H2O. Noctua navodi podatak o buci od 23.6 dB, a mi smo pametnim telefonom smještenim dvadesetak centimetara od ventilatora izmjerili 46 dB. Nije nečujno, no nije ni glasno. Ventilator dodatno možemo utišati L.N. (low noise) adapterom koji smanjuje broj okretaja na 1.800 i buku na samo 40 dB. (14.3 dB po tvornici).

Noctua NH-L12S

noctua_l12s_1 noctua_l12s_2

L12 je još stariji od L9, a mi smo prvoga testirali još 2012. godine. Sada je unaprijeđen, u novom je pakiranju, s novim ventilatorom te novim mogućnostima montaže. L12S nije samo AM4 hladnjak, već podržava i sve postojeće desktop sockete što uključuje i Intelove LGA115x, te LGA2011 (-0 i -3), kao i sve AMD-ove - AM2/3/3+/4 i FM1/2/3. Hladnjak dolazi u klasično dizajniranoj kutiji, s bitnim informacijama na sebi. Unutar kutije je odlično zaštićen u debelom kartonu i pokriven kutijicom u kojoj su setovi za instalaciju i ostalo.

noctua_l12s_3

S obzirom na to da podržava sve navedene sockete, uz hladnjak dolazi i kompletan SecuFirm 2 komplet za instalaciju kako na AMD-ove, tako i na Intelove sockete. Uz setove vijaka, odstojnika i nosača tu su i tri listića s uputstvima, praktični odvijač, HT-H1 pasta i low noise adapter.

noctua_l12s_4

Hladnjak nije mijenjao svoj izgled još od originalne izvedbe. L oblika je s visoko postavljenim tijelom kako bi između njega i baze stao ventilator. Ipak, ukupna je visina samo 70 milimetara pa će hladnjak bez problema stati u kućišta niskog profila. Opcionalno, možemo postaviti i još jedan ventilator kako bi dobili push-pull kombinaciju, što smo mi u svrhu testa i napravili. Ostale dimenzije, širina 128 i dubina 146 milimetara, nažalost znače kako u bilo kojoj orijentaciji bio postavljen, hladnjak će uvijek blokirati najbliži DIMM utor. To je nešto o čemu treba voditi posebnog računa ako imamo namjeru koristiti sve dostupne DIMM utore na ploči.

noctua_l12s_l9a_3

U usporedbi s NH-D15 hladnjakom, L9a i L12s izgledaju kao patuljci, no ono što je kod Noctue standard je ista razina kvalitete materijala i izrade u cijeloj liniji proizvoda. Tanki su aluminijski listovi spojeni u tijelo, kroz koje prolaze četiri toplovodne cijevi, a čije je izvorište u bakrenoj bazi koja nasjeda na IHS procesora. Sve zajedno je niklano pa se ne vidi razlika između bakra i aluminija, a to znači i kako je završna obrada odlična.

noctua_l12s_5 noctua_l12s_6

Ventilator koji Noctua isporučuje s L12S je poznati NF-A12x15 koji ima maksimalnu brzinu vrtnje od 1.850 okretaja u minuti. Pri tom ima maksimalni protok zraka od 94 metra kubna na sat i proizvodi maksimalnu buku od 23.9 dB/A. Mi smo mjerenjem pametnim telefonom utvrdili kako buka na maksimalnom broju okretaja ne premašuje ugodnih 45 dB. Okretaji i buka se još mogu smanjiti LN (low-noise) adapterom na 1.400 okretaja, kada je ventilator praktički nečujan, a i dalje proizvodi protok zraka od respektabilnih 70.8 metara kubnih na sat.

noctua_l12s_7

U bakrenoj se bazi s aluminijskim poklopcem spajaju četiri bakrene toplovodne cijevi koje prenose toplinu na tijelo hladnjaka. Aluminijska konstrukcija služi i kao nosač za ugradnju mehanizma za pričvršćivanje hladnjaka na nosač matične ploče. Bakrena je baza nikalana, s vidljivim sitnim brazdama koje popunjava NT-H1 pasta.

noctua_l12s_8 noctua_l12s_9

L12S je na AM4 socket moguće instalirati na dva različita nosača, tj. u četiri različita smjera. Ipak, kako god ga okrenuli, uvijek će smetati i nadvisiti prvi DIMM utor, a u nekim slučajevima i lagano dodirivati i odgurivati memorijski modul.

noctua_l12s_11 noctua_l12s_12

Mi smo isprobali sve načine orijentacije i možemo zaključiti kako su performanse iste kako god da hladnjak okrenuli. Orijentacija će tako isključio ovisiti o korisniku i načinu na koji je posloženo kućište i zračna struja u njemu. Instalacija je inače vrlo jednostavna, a koriste se donja pločica koja dolazi uz AM4 ploče, plastični odstojnici i vijci. Hladnjak nakon toga pričvršćujemo uz pomoć priloženog L odvijača koji je dovoljno tanak da prođe kroz rupe u tijelu hladnjaka i dopre do vijaka.

Test sistem i način testiranja

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Platforme Asus Crosshair VI Hero
Procesor(i) AMD Ryzen 7 1800X
Memorija 2x 8GB Corsair Vengeance RGB 3.000 MHz CL15
Grafičke kartice ASUS RX580 Dual
Zvučna kartica On Board
Napajanje SuperFlower Leadex Platinum 1200W
Hard disk(ovi) Corsait Neutron XT 480GB; Patriot Hellfire M.2 240 GB
Monitor Dell UltraSharp U2713HM
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 10
Chipset datoteke Intel Chipset Driver 10.1.1.42
DirectX verzija 12
AIDA 64 Engeneer Edition, v.5.92.4300
OCCT v.4.5.0
  Način testiranja

noctua_l12s_l9a_1

Hladnjake smo testirali na našoj AM4 platformi koja se sastoji od Asus Crosshair VI Hero ploče i Ryzen 7 1800X procesora. Memorija je bila Corsairova Vengeance RGB čiju će te recenziju moži čitati uskoro, a ostatak hardvera je poznat od ranije. S Ryzenom 7 1800X smo hladnjake nategnuli do granica njihovih mogućnosti čime smo dokazali da ako mogu njega držati pod kontrolom, mogu i sve one modele ispod njega koji su namijenjeni ugradnji na AM4 socket. Vrijednosti buke smo mjerili Android pametnim telefonom i Sound Meter aplikacijom.

noctua_l12s_10

Svi su testovi zagrijavanja trajali oko sat vremena nakon čega se sve pošteno zagrijalo, a kod L12S smo dodali još jedan ventilator kako bi simulirali push-pull kombinaciju što će vjerujemo i neki korisnici napraviti.

Rezultati testova i zaključak

Rezultati testova AMD Ryzen 7 1800X @ Stock [ichart headers="ID,Load (°C)" title="Temperature (Tdie)" htitle="Load (°C, manje je boilje)"  labels="Arctic LF 240,Cooler Master ML 240 Lite, Noctua D15, Noctua L12S push-pull, Noctua L12S stock,Noctua L9a" values="59.5,59.5,62,66.9,69.5,75" colors="blue,blue,blue,orange,red,purple" height="500" min="0"] Za početak ćemo samo naglasiti kako su prikazane temperature T(die), tj. za 20°C su niže od T(ctl). Vidimo kako i najmanji L9a hladnjak 1800X drži pod kontrolom, pa će tako biti pogodan i za sve one procesore koji su ispod njega. Performanse L12S u push-pull konfiguraciji daju za nagovijestiti kako bi procesor mogli i overclockirati, jer temperatura je samo oko 4°C slabija od Noctue D15. U svakom slučaju, oba su hladndjaka pokazala da se mogu nositi i s najjačim AM4 procesorom. AMD Ryzen 7 1800X @ 4.0 GHz [ichart headers="ID,Load (°C)" title="Temperature (Tdie)" htitle="Load (°C, manje je boilje)"  labels="Arctic LF 240,Cooler Master ML 240 Lite, Noctua D15, Noctua L12S push-pull" values="79,80.3,85,97" colors="blue,blue,blue,orange" height="300" min="0"] Overclocking je ipak malo zahtjevniji zadatak za L12S i premda je procesor bio stabilan, nema smisla držati ga na ovako visokoj temperaturi. No, to ujedno znači i kako može pod kontrolom i na nižim temperaturama držati kakav Ryzen 3 ili 5, za što je i puno prikladniji. Buka [ichart headers="ID,dB" title="Buka" htitle=" Decibeli (manje je boilje)"  labels="Noctua L12S,Arctic LF 240 @ Max.,Noctua L9a,Cooler Master ML 240 Lite @ Max.,Noctua D15 @ Max." values="45,46,46,49,50" colors="red,blue,purple,blue,blue" height="400" min="0"] Zadovoljavajuće niska buka se kod oba hladnjaka može dodatno sniziti i low-noise adapterom. Zaključak

noctua_l12s_l9a_4

Oba Noctuina hladnjaka imaju vrlo specifičnu namjenu, a to je hladiti AM4 procesore u manjim, skučenijim kućištima. Pred njih smo u ovom testu stavili najteži zadatak, hladiti Ryzena 7 1800X u čemu su oni i uspjeli. To znači kako će u kućištima niskog profila bez problema hladiti Ryzene 3 ili 5 za koje ju jasno i puno prikladniji. U push-pull konfiguraciji će L12S čak ohladiti i overclockirani Ryzen procesor što je vrlo dobro, jer ostavlja prostora i entuzijastima. I dok je manjem L9a hladnjaku teško naći manu, L12S ju ima. Unatoč različitim načinima orijentacije unutar kućišta, uvijek će prvi DIMM slot biti prekriven i onemogućen za korištenje, pa je to nešto na što treba dobro pripaziti prilikom nabavke. Ako nemamo namjeru koristiti prvi DIMM do socketa, tada problema neće biti. Oba su hladnjaka vrlo kvalitetno napravljena, oba imaju sve što je potrebno za instalaciju i korištenje i oba su zadovoljavajuće tiha u radu. Ako je suditi po cijeni L12 modela, NH-L12S bi mogao koštati oko 400 kuna kada se pojavi na tržištu, a NH-L9a košta oko 300 kuna. Nisu jeftini, no Noctuine su se performanse i kvaliteta uvijek plaćale.