noctua_l12s_1 noctua_l12s_2

L12 je još stariji od L9, a mi smo prvoga testirali još 2012. godine. Sada je unaprijeđen, u novom je pakiranju, s novim ventilatorom te novim mogućnostima montaže. L12S nije samo AM4 hladnjak, već podržava i sve postojeće desktop sockete što uključuje i Intelove LGA115x, te LGA2011 (-0 i -3), kao i sve AMD-ove – AM2/3/3+/4 i FM1/2/3. Hladnjak dolazi u klasično dizajniranoj kutiji, s bitnim informacijama na sebi. Unutar kutije je odlično zaštićen u debelom kartonu i pokriven kutijicom u kojoj su setovi za instalaciju i ostalo.

noctua_l12s_3

S obzirom na to da podržava sve navedene sockete, uz hladnjak dolazi i kompletan SecuFirm 2 komplet za instalaciju kako na AMD-ove, tako i na Intelove sockete. Uz setove vijaka, odstojnika i nosača tu su i tri listića s uputstvima, praktični odvijač, HT-H1 pasta i low noise adapter.

noctua_l12s_4

Hladnjak nije mijenjao svoj izgled još od originalne izvedbe. L oblika je s visoko postavljenim tijelom kako bi između njega i baze stao ventilator. Ipak, ukupna je visina samo 70 milimetara pa će hladnjak bez problema stati u kućišta niskog profila. Opcionalno, možemo postaviti i još jedan ventilator kako bi dobili push-pull kombinaciju, što smo mi u svrhu testa i napravili. Ostale dimenzije, širina 128 i dubina 146 milimetara, nažalost znače kako u bilo kojoj orijentaciji bio postavljen, hladnjak će uvijek blokirati najbliži DIMM utor. To je nešto o čemu treba voditi posebnog računa ako imamo namjeru koristiti sve dostupne DIMM utore na ploči.

noctua_l12s_l9a_3

U usporedbi s NH-D15 hladnjakom, L9a i L12s izgledaju kao patuljci, no ono što je kod Noctue standard je ista razina kvalitete materijala i izrade u cijeloj liniji proizvoda. Tanki su aluminijski listovi spojeni u tijelo, kroz koje prolaze četiri toplovodne cijevi, a čije je izvorište u bakrenoj bazi koja nasjeda na IHS procesora. Sve zajedno je niklano pa se ne vidi razlika između bakra i aluminija, a to znači i kako je završna obrada odlična.

noctua_l12s_5 noctua_l12s_6

Ventilator koji Noctua isporučuje s L12S je poznati NF-A12x15 koji ima maksimalnu brzinu vrtnje od 1.850 okretaja u minuti. Pri tom ima maksimalni protok zraka od 94 metra kubna na sat i proizvodi maksimalnu buku od 23.9 dB/A. Mi smo mjerenjem pametnim telefonom utvrdili kako buka na maksimalnom broju okretaja ne premašuje ugodnih 45 dB. Okretaji i buka se još mogu smanjiti LN (low-noise) adapterom na 1.400 okretaja, kada je ventilator praktički nečujan, a i dalje proizvodi protok zraka od respektabilnih 70.8 metara kubnih na sat.

noctua_l12s_7

U bakrenoj se bazi s aluminijskim poklopcem spajaju četiri bakrene toplovodne cijevi koje prenose toplinu na tijelo hladnjaka. Aluminijska konstrukcija služi i kao nosač za ugradnju mehanizma za pričvršćivanje hladnjaka na nosač matične ploče. Bakrena je baza nikalana, s vidljivim sitnim brazdama koje popunjava NT-H1 pasta.

noctua_l12s_8 noctua_l12s_9

L12S je na AM4 socket moguće instalirati na dva različita nosača, tj. u četiri različita smjera. Ipak, kako god ga okrenuli, uvijek će smetati i nadvisiti prvi DIMM utor, a u nekim slučajevima i lagano dodirivati i odgurivati memorijski modul.

noctua_l12s_11 noctua_l12s_12

Mi smo isprobali sve načine orijentacije i možemo zaključiti kako su performanse iste kako god da hladnjak okrenuli. Orijentacija će tako isključio ovisiti o korisniku i načinu na koji je posloženo kućište i zračna struja u njemu. Instalacija je inače vrlo jednostavna, a koriste se donja pločica koja dolazi uz AM4 ploče, plastični odstojnici i vijci. Hladnjak nakon toga pričvršćujemo uz pomoć priloženog L odvijača koji je dovoljno tanak da prođe kroz rupe u tijelu hladnjaka i dopre do vijaka.