riotoro_be600w_1 riotoro_be600w_2

I premda je Riotoro sa svojim napajanjima i ostalim proizvodima prisutan na tržištu oko tri godine, do sada nismo imali prilike sresti se s ovim proizvođačem. Malo istraživanja nas je dovelo do toga da koriste platforme različitih proizvođača za svoja napajanja, i kako u pravilu ne biraju loše platforme. Sama je firma nastala udruživanjem bivših zaposlenika tvrtki Corsair i Nvidia, pa su time prirodno orijentirani prema gamerima i entuzijastima. Osim napajanja, proizvode i kućišta, rashladne sustave, te gamerske miševe i tipkovnice.

riotoro_be600w_3

Builder Edition serija napajanja se sastoji od dva modela s fiksnim kabelima (500 i 600W), te jednog modela s potpuno modularnim kabelima snage 1.200 W. Danas testiramo 600 W model koji dolazi u standardnoj kartonskoj kutiji koja je u Riotoro bojama, i na vanjskoj se strani nalaze sve kupcima bitne informacije. Unutra kutije, napajanje je zaštićeno u najlon s mjehurićima zraka, a osim njega tu nalazimo i četiri vijka za ugradnju u kućište, knjižicu s uputstvima te napojni kabel. Jamstvo na uređaj je 3-godišnje.

riotoro_be600w_4

PR-BFX600 napajanje dolazi u standardnom metalnom kućištu crne boje, koje je dimenzija 150 x 140 x 85 milimetara i mase 1,66 kilograma. Na stražnjoj se strani nalazi utičnica i prekidač, a cijela je stranica perforirana, kao što je to slučaj i inače. Ulazni napon može varirati od 115 do 230 V, ulazna struja je 10 ampera, a frekvencija 50 ili 60 Hz – pokrivena su dakle sva svjetska tržišta.

Napajanje je nazivne snage 600 W, ima DC-DC platformu, što znači da su +5V i +3.3V vodovi izvedeni iz +12V voda. Taj +12V vod maksimalno može dati 50 ampera struje, dok druga dva voda isporučuju po 18 A. Prema izvorima s interneta platforma je Sirfaina, a glavni kondenzatori koji su korišteni su japanske proizvodnje, i deklarirani su kao 85°C – potpuno očekivano za uređaj u ovoj cjenovnoj klasi. Napajanje ima 80 Plus (White) certifikat efikasnosti, što znači da je u području od 20 pa do 100% opterećenosti uvijek iznad 80% efikasnosti (no ne i puno preko te vrijednosti). Ovom je napajanju na 230V i pri 50% opterećenja maksimalna efikasnost na oko 85%.

riotoro_be600w_5

Ventilator se kao i obično nalazi iznad sklopa napajanja, na kojeg uvlači zrak i ispuhuje ga kroz stražnju rešetku. Ventilator je dosta čujan na maksimumu, a riječ je o modelu sa sleeve ovjesom. Ipak, buka nije nadglasala ventilatore na Noctuinom NH-D15 hladnjaku koji su radili na punoj brzini pod opterećenjem. Iz tog razloga nismo mogli ni izmjeriti maksimalnu buku ventilatora napajanja. Proizvođač nažalost ne daje nikakve detaljnije tehničke informacije o primjerice Hold Up vremenu, Power good signal vremenu, pa čak ni u zaštitama koje se koriste (osim OTP-a (over temperature)).

riotoro_be600w_6

Svi su kabeli fiksno spojeni za uređaj, a dobra stvar je da su svi osim glavnog kabela s 24-pinskim konektorom flat tipa, pa će njihovo aranžiranje u kućište biti jednostavnije. Taj je kabel s 24-pinskim ATX konektorom dug 550 milimetara, što je dovoljno za mid-tower kućišta. Jedan je kabel dužine 600 milimetara opremljen s EPS 8-pinskim konektorom, a jedan je dužine 550 milimetara opremljen s dva PCI-E konektora (6+2-pina). Uz njih, tu su i po dva kabela dužine 690 milimetara s po tri SATA Power konektora, i još jedan je dužine 690 milimetara s tri MOLEX 4-pinska konektora.

riotoro_be600w_7

Testna je platforma se sastojala od ASRockove X570 Phantom Gaming X ploče, AMD-ovog Ryzena 9 3900X i   Gigabyteove Radeon RX 5700 XT Gaming OC grafičke kartice. Procesor smo overclockirali na 4.2 GHz pri naponu od 1.35 V. U kombiniranom opterećenju procesora i grafičke kartice potrošnja sistema je bila 485 – 490 W, što je značilo da smo napajanja opteretili do oko 80%. Svakako trebamo napomenuti da oba testirana napajanja nemaju dva EPS konektora, pa smo koristili samo jedan što je dovoljno čak i za overclockirani 3900X. Drugi, 4-pinski EPS konektor je koristan tek kod ekstremnijih oblika hlađenja i puno više potrošnje.