asus_z490_tuf_strix_prime

S obzirom na to da smo već detaljnije obradili jednu ROG i jednu STRIX ploču, danas donosimo brzi test triju Asusovih Z490 ploča u kojem ćemo samo prijeći njihove osnovne karakteristike i performanse. Modeli u pitanju su – PRIME Z490-A, ROG STRIX Z490-E Gaming i TUF Gaming Z490-PLUS (Wi-Fi). Z490 ploče su kao što znamo namijenjene Comet Lake-S procesorima, a navodno će biti kompatibilne i sa sljedećom generacijom (Rocket Lake-S), pa je bitno kakve su im karakteristike za budućnost.

asus_prime_z490a_1 asus_prime_z490a_2

asus_prime_z490a_3 asus_prime_z490a_4

PRIME Z490-A je abecedno prva pa ona dolazi odmah na red. Z490-A ploča i kategorija u koju spada je uvijek bila dobar izbor za sve one koji ne žele potrošiti puno novca, ne trebaju svu opremu koju donose ROG i STRIX ploče, a opet imaju sve što je potrebno i kvalitetno su napravljene. Asus je u ovoj generaciji Z490-A podijelio na dva modela, ovu u PRIME segmentu u kojem je oduvijek i bila, ali ju je podigao i u STRIX segment sa Z490-A Gaming pločom koju smo nedavno testirali. Ipak, razlike nisu velike, kako u opremi tako i u cijeni (oko 20 €).

PRIME-ica dolazi u poznato dizajniranoj kutiji, čiju grafiku Asus nije već duže mijenjao, a unutar nje je pakirana u karton i antistatički najlon. Bundle je malo siromašniji nego kod STRIX verzije, a uključuje:

 • User’s manual
 • 3 x SATA 6Gb/s cables
 • 1 x Supporting DVD
 • 1 x Q-Connector
 • 1 x CPU Fan Holder
 • 1 x M.2 SSD screw package
 • 1 x M.2 Key E screw package
 • 1 x M.2 Rubber Package

asus_prime_z490a_5 asus_prime_z490a_6

Na prvi pogled, PRIME i STRIX Z490-A ploče se ne razlikuju previše, no kada bolje pogledamo, vidimo da se kod STRIX više koristio aluminij, te da su hladnjaci masivniji. Malo je drugačiji stilski dizajn PCB-a s bijelim linijama koje idu u drugom smjeru. Raspored elemenata na PCB-u je vrlo sličan kod dvije ploče, s tek sitnijim razlikama koje primjećujemo tek pomnim promatranjem. Layout, tj. raspored elemenata na ploči je solidan, s tek malom zamjerkom na smještaj prvog M.2 socketa tik ispod grafičke kartice, no barem je hladnjak za njega dovoljno debel.

asus_prime_z490a_7

Napojna je jedinica vrlo slična kao kod STRIX-ice s 12+2-faznom konfiguracijom, no na ovoj su ploči hladnjaci ipak malo manjih dimenzija, što će značiti i više zagrijavanje s jačim procesorima. S obzirom na to da smo testirali s i5-10400 modelom, napojna se jedinica i hladnjaci nisu ni pošteno zagrijali. Procesor se dodatno napaja preko 8 i 4-pinskih 12V konektora. Oko LGA1200 socketa je dovoljno mjesta za sve tipove hladnjaka.

asus_prime_z490a_8

Kao i kod STRIX-ice, memorijski slotovi podržavaju dvokanalnu DDR4 memoriju kapaciteta do 128 GB i brzine do 4.800 MHz kod overclockinga. Na ovom se dijelu ploče nalazi i 24-pinski ATX konektor, interni USB 3.2 Gen 2 konektor, interni USB 3.0 konektor, dva 4-pinska konektora za ventilatore, dva RGB LED konektora, LED dijagnostika (4 LED-ice – Boot, VGA, DRAM i CPU), te CPU_OPT jumper (sinkronizacija oba 4-pinska konektora za ventilatore) – sve isto kao i kod STRIX ploče s tom razlikom da je USB 3.2 konektor smješten na donjoj strani memorijskih utora.

asus_prime_z490a_9

Na donjem se dijelu ploče nalazi audio jedinica sa S1220A CODEC-om koja ima Crystal Sound, a ne SupremeFX marketinški naziv jer nema neke elemente poput dvostrukih operacijskih pojačala. Playback je i dalje 120dB SNR, a snimanje 113 dB SNR, tu su isti japanski audio kondenzatori, automatskom prilagodbom impedancije za slušalice te Sonic Studio III (+ Virtual Mixer), Sonic Radar III i DTS Sound Unbound softverskom podrška. U blizini je i Nuvotonov Super I/O kontroler, a malo više i Intelov I255 2,5 Gbitni LAN kontroler koji kao što znamo ima problema na maksimalnoj propusnosti s određenim 2,5G switchevima i routerima.

asus_prime_z490a_10

Dva su oklopljena PCIe x16 utora koji rade u kombinacijama x16 + x0 ili x8 + x8, a treći PCIe x16 utor radi na x4 propusnosti. Tri su PCIe 3.0 x1 konektora. Asus navodi kako su PCIe 3.0 kompatibilni. Kod ove ploče drugi PCIe x1 utor dijeli resurse sa M.2 slotom za Key E. Dva su M.2 socketa za 110-milimetarske uređaje, pri čemu gornji podržava SATA i PCIe 3.0 x4, a donji samo PCIe 3.0 x4. Gornji je pokriven hladnjakom, a i dijeli resurse sa SATA_2 portom. Drugi M.2 socket pak dijeli resurse sa SATA_5/6 portovima. Raspored ostalih elemenata je identičan kao kod STRIX modela, osim što su na njoj svi SATA portovi u jednom redu, a ovdje su u dva – broj je isti i funkcije su iste.

asus_prime_z490a_11

Raspored portova na stražnjem I/O panelu je vrlo sličan no ipak s nekim razlikama. Nedostaje USB BIOS FlashBack podrška, a i konektori nisu pozlaćeni. Raspored je ovakav:

 • 1 x Intel I225-V 2.5Gb Ethernet
 • 1 x DisplayPort
 • 1 x HDMI
 • 4 x USB 3.2 Gen 2 (3 x Type-A+1 x USB Type-C)
 • 2 x USB 3.2 Gen 1
 • 2 x USB 2.0
 • 1 x Optical S/PDIF out
 • 5 x Audio jack(s)

asus_prime_z490a_13

PRIME ploča je malo siromašnije opremljena RGB LED osvjetljenjem, te nema sve one produžne kabele u bundleu koje ima STRIX. Poklopci hladnjaka na čipsetu i stražnjim I/O portovima su drugačije dizajnirani, malo jeftinije djeluju, a osvjetljenje je samo jedna manja traka ispod mliječne plastike. Softverska podrška, kao i UEFI sučelje je identično STRIX-u i tu vrijedi sve već napisano.