Chieftronic G1 & PowerPlay 650W recenzija

Datum objave 21.12.2019 - Krešimir Matanović

Chieftronic G1 & PowerPlay 650W - prvi dio

G1-01-standard-view

Chieftronic, brand poznatijeg Chiefteca nam je na test poslao svoje G1 kućište i uz njega PowerPlay 650 W napajanje. G1 je prvo kućište koje je Chieftronic predstavio početkom ove godine, kada je brand i lansiran. Riječ je o mid tower modelu klasičnog i pomalo retro unutarnjeg rasporeda, što podrazumijeva smještaj napajanja u vrh kućišta. S druge strane, modernizirano je s dvije RGB LED trake na prednjoj strani i takvim ventilatorom na ispuhu. Uz kućište stiglo je i PowerPlay napajanje snage 650 W i Gold certifikata učinkovitosti.

chieftronic_g1_1 chieftronic_g1_2

Predstavljanjem Chieftronic branda, Chieftec je početkom ove godine proslavio svoju 25. godišnjicu postojanja, a svi su im proizvodi zamišljeni i dizajnirani u Njemačkoj. Već dugo nismo na testu imali nikakav njihov proizvod, pa je došlo vrijeme da to ispravimo. G1 kućište je prvi proizvod koji se pojavio pod novim brandom, a dolazi u bijeloj kartonskoj kutiji s crnim natpisima i grafikom. Unutar kutije je kućište smješteno u debeli stiropor i platnenu crnu vrećicu s Chieftronic natpisom i logoom s obje strane.

chieftronic_g1_3 chieftronic_g1_4

G1 kućište, ili punog imena GR-01B-OP je standardno mid tower kućište, dimenzija 502 x 210 x 476 milimetara s nožicama i mase okruglih 8 kilograma. Napravljeno je od čelika pobojanog u crnu mat boju, s plastičnom prednjom stranicom, plastičnim nožicama i staklenom bočnom stranicom. Čelik je debljine 0.8 milimetara (SPCC), a bočna je stranica od kaljenog stakla debljine 3 milimetra i malo je zatamnjena. Prednja plastična stranica je po sredini prepolovljena na dva dijela cijelom dužinom, a u tom se centralnom "kanjonu" nalaze dvije trake od mliječne plastike iza kojih su RGB LED trake za osvjetljenje. U donjem se lijevom kutu nalazi Chieftronic logo. Bokovi prednje stranice su zaobljeni i tu se sa svake strane nalaze usisne rešetke s filtrima protiv prašine. Tako je ovo kućište po svojoj prirodi zatvoreno, jer je kapacitet usisa zraka manji.

chieftronic_g1_5

Na gornjoj strani prednje stranice nalazi se prednji ili u ovom slučaju gornji panel. S lijeva na desno tu nalazimo dva jacka za slušalice i mikrofon, dva USB 2.0 porta, dva USB 3.0 porta, tipku za uključivanje i isključivanje LED traka i ventilatora, te osvijetljenu Power tipku. Ovdje smo očekivali i barem jedan Type C USB konektor, jer se sve više matičnih ploča proizvodni s internim USB 3.1 konektorima, no Chieftronic je u ovom kućištu pazio na krajnju cijenu pa ugradili konvencionalne Type A portove.

chieftronic_g1_6 chieftronic_g1_7

Bočna je stranica kao što smo napisali napravljena od 3 milimetra debelog kaljenog stakla koje je lagano  zatamnjeno. Da, staklo na malo skupljim konkurentskim kućištima je deblje za 1 milimetar, no ovo na Chieftronicu nam se nije činilo kao krhkije i zapravo je dovoljno robusno. Stražnja strana otkriva klasičan, neki bi rekli zastarjeli, dizajn unutrašnjosti. Da, napajanje ide na vrh i opet je prisiljeno uvlačiti topli zrak generiran od strane ploče, procesora i grafike. Više nam se sviđa sistem s napajanjem dolje, no što je tu je. Ispod napajanja se nalazi otvor za stražnji I/O ploče, rešetka na koju je tvornički montiran ispušni 120-milimetarski ventilator, te sedam mjesta za dodatne kartice. Svaki je prorez pokriven perforiranim "limićem" kojeg drži vijak pa ga se lako skida ali i vraća na mjesto.

chieftronic_g1_8 chieftronic_g1_9

I dok je gornja stranica kućišta potpuno zatvorena bez ikakvih izreza, donja je gotovo cijela rešetkasta i na njoj se nalazi plastični filtar za prašinu koji je integriran u sklop prednjih i stražnjih nožica kućišta. Filtar se lako vadi i lako vraća, a i jednostavno ga je za očistiti pod mlazom vode ili uz pomoć usisavača. Prednje i stražnje nožice su od jednog komada, a na svakoj su strani po dvije gumene podloške koje služe za kontakt s površinom.

chieftronic_g1_10

Staklena je bočna stranica s dvije strane obložena plastičnim okvirima. Lijevo je okvir koji ima izbočinu za povlačenje i dva thumb vijka za pričvršćivanje, a desno je okvir s tri nosića koja ulaze u šasiju kućišta i drže bočnu stranicu. Baš kao i ova staklena, i bočna se suprotna pričvršćuje s dva thumb vijka, a ona je potpuno metalna.

Chieftronic G1 & PowerPlay 650W - drugi dio

chieftronic_g1_11

Unutrašnjost je kućišta vrlo prostrana zbog velikih vanjskih dimenzija, a podijeljena je u dva dijela. Već nekoliko godina je uobičajeno vidjeti kućište pregrađeno na dnu, s mjestom za napajanje i kavezima za diskove. U Chieftronicu su se odlučili za pregradu na vrhu, a u donji prostor idu matična ploča i ostale komponente. G1 prima Mini ITX, microATX i ATX matične ploče maksimalnih dimenzija 305 x 245 milimetara što znači da Extended ATX matične ploče ne stanu. Maksimalna visina CPU hladnjaka može biti 160 milimetara, a dužina grafičke kartice 400 milimetara.

chieftronic_g1_12

Na drugoj strani nalazimo dva odvojiva nosača za SSD-e tik ispod proreza za donji nosač CPU hladnjaka, mjesto za montažu trećeg i četvrtog SSD-a s lijeve strane, s tim da se na gornjem nalazi kontroler za ventilatore o kojem ćemo malo više kasnije. U gornjem se odjeljku nalazi prostor za napajanje dužine između 140 i 200 milimetara, te kavez za dva 3,5-inčni disk. Prostora za aranžiranje kabela, kao i metalnih ušica za vezice ima dovoljno pa je kabele moguće vrlo uredno složiti.

chieftronic_g1_13 chieftronic_g1_14

Prostora će i oko najveće podržane matične ploče biti dovoljno, a tu su i gumirani prorezi za kabele. Chieftronic se odlučio za crvenu gumu koja unosi malo živosti. Iznad i ispod matične ploče su također prorezi za kabele pa je slaganje uredne unutrašnjosti time olakšano. Chieftec je u kućište ugradio samo jedan ventilator an ispuh koji je promjera 120 milimetara a ima i integrirane RGB LED-ice. Ventilator u radu nije pretjerano bučan, a pričvršćen je za kućište gumenim nosačima pa je i prijenos vibracija smanjen.

chieftronic_g1_15 chieftronic_g1_28

Posebno zanimljiv je DF-908 ARGB kontroler koji omogućava kontrolu za šest ventilatora, od čega jedan može biti RGB LED. Dva su LED porta već popunjena, i to s dvije LED trake na prednjoj stranici, te ispušnim 120-milimetarskim ventilatorom. Na kontroleru se nalazi i ulaz za kabel koji ga spaja s matičnom pločom (priložen) pa je sve moguće kontrolirati i uz pomoć RGB Sync, ASUS Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion 2.0, MSI Mystic Light Sync i ASRock Polychrome Sync softvera. Na kontroleru se nalaze i fizičke tipke za brzinu rada osvjetljenja i izbor moda osvjetljenja. Kontroler je također povezan i s tipkom na prednjem panelu kojom kontroliramo osvjetljenje, a napaja se iz jednog SATA Power konektora. Uz to, kontroler ima magnetne kopče pa ga je moguće i premještati po unutrašnjosti kućišta, ali postaviti izvan kućišta. No za vanjsku kontrolu Chieftronic je priložio i daljinski upravljač o kojem ćemo malo više kasnije.

chieftronic_g1_16

Uz kućište dolazi knjižica s uputstvima na nekoliko jezika, sva oprema potrebna za gradnju računala - daljinski upravljač koji komunicira se RGB kontrolerom, ARGB kabel za spajanje kontrolera s matičnom pločom, plastične vezice, vijci, alat za pričvršćivanje odstojnika, dodatni thumb vijci itd.

chieftronic_g1_17

Skidanjem prednje stranice dolazimo do prostora i nosača na kojeg je moguće montirati dva 120 ili 140-milimetarska usisna ventilatora ili pak 280-milimetarski radijator. Inače, na dno je kućišta moguće instalirati i 360-milimetarski radijator, no samo u kombinaciji s mini ATX pločom - još jedan razlog zbog kojeg je layout s napajanjem na dnu bolji.

chieftronic_g1_18 chieftronic_g1_19

Chieftronic u svojoj ponudi ima i napajanja i to marketinškog imena PowerPlay. Dvije su serije razvrstane po učinkovitosti, Gold i Platinum, a sadrže 550/650/750 i 850/1050W modele. Zanimljiv detalj ih dijeli, osim platforme i snage, različiti su po činjenici da Gold serija ima samo jedan 4+4-pinski EPS konektor, a Platinum ima dva takva konektora. Zanimljiva odluka, s obzirom na to da veliki broj ploča na tržištu ima po dva EPS konektora i to najčešće 8-pinski i 4-pinski. Jamstvo na sva napajanja je 3-godišnje.

chieftronic_g1_20 chieftronic_g1_21

Nama je na test stigao model GPU-650FC koji ima nazivnu vršnu snagu od 650 W. Napajanje dolazi u crno-crvenoj kutiji, unutar koje je dobro  zaštićeno u stiro-pjeni i najlonu. Svi su kabeli  smješteni u torbici zatvorenoj velcro trakom, a osim toga tu je i knjižica s uputstvima na nekoliko jezika, napojni kabel za gradsku mreži i set vijaka za kućište. Treba spomenuti da je napajanje potpuno modularno, te da su svi kabeli flat tipa što olakšava njihovo aranžiranje. Popis kabela:
  • 1x kabel dužine 600 milimetara s 24-pinskim konektorom
  • 2x kabela dužine 600+150 milimetara s četiri 8-pinska PCIe konektora za grafičke kartice
  • 1x kabel dužine 700 milimetara i 8-pinskim (4+4) EPS konektorom
  • 3x kabela dužine 800+150+150 milimetara s ukupno devet (3 po kabelu) SATA Power konektora
  • 1x kabel dužine 700+150+150+150 milimetara s tri MOLEX i jednim Floppy konektorom

chieftronic_g1_22 chieftronic_g1_23

Napajanje je zanimljivo dizajnirano. U crnoj metalnoj kutiji grube teksture, s donje je strane umetnuta rešetka koja pokriva ventilator napravljena u obliku paukove mreže i pobojana u crveno. Chieftronic je opet pokazao razigranu stranu, okrenutu gamerima i odlično su pogodili dizajn nečega što je teško napraviti zanimljivim. Ipak, ono što je bitnije, nalazi se unutra. Posudili su poznatu CWT-ovu DC-DC platformu s jednim +12V vodom koji je u stanju dati 54.2 A struje, tj. 650,4 W snage. Uz to, +3,3 i +5V vodovi daju maksimalnih 22A tj. kombiniranih 120 W. CWT je u izradi koristio japanske 105°C kondenzatore pa bi i trajnost trebala biti vrlo dobra. Primijenjen je i niz zaštita - AFC (Automatic Fanspeed Control), OCP (Over Current Protection), OPP (Over Power Protection), OTP (Over Temperature Protection), OVP (Over Voltage Protection), SCP (Short-Circuit Protection), SIP (Surge & Inrush Protection), UVP (Undervoltage Protection) i No-load Operation. PFC je aktivan.

chieftronic_g1_24 chieftronic_g1_25

Ulazne karakteristike su 100 do 240 V napona, 47 do 63 Hz frekvencije i 10 A struje, pa je napajanje pogodno za rad u svim strujnim mrežama svijeta. Teško je 2,36 kilograma i dimenzija je 160 x 150 x 86 milimetara. Razina efikasnosti je već spomenutih 80 Plus Gold što znači da u cijelom radnom području efikasnost mora biti iznad 88%. Ventilator koji se nalazi u napajanju je promjera 140-milimetara, te može raditi i u polupasivnom načinu rada. No i pri maksimalnom broju okretaja nije naročito bučan. Na stražnjoj se strani nalazi i tipka za uključivanje polupasivnog moda rada. Konektori za kabele su dobri, nismo imali problema sa spajanjem i odspajanjem, a njihov je broj proporcionalan broju kabela koji dolaze uz napajanje. Ponovno, čudi nas izbor samo jednog EPS konektora no što je tu je - većina ploča će ionako raditi samo s jednim, no dva su ipak poželjna za overclocking.

Chieftronic G1 & PowerPlay 650W - treći dio

chieftronic_g1_26 chieftronic_g1_27

Napajanje se odlično izgledom uklapa u ostatak kućišta, no lijepu će paukovu mrežu zakriti bilo koji veći CPU hladnjak. Masivni poput naše Noctue D15 u potpunosti ju pokriva. Mi smo se odlučili u ovo kućište ugraditi ASRockovu X570 Taichi ploču s AMD-ovim Ryzenom 9 3900X na njoj i G.Skillovom Trident Z Royal 3.600 MHz memorijom kapaciteta 16 GB. Ugradnja komponenata je relativno jednostavna i jedino na što treba paziti je da ako ploču ugrađujemo s već montiranim hladnjakom, je da prije nego ju ugradimo i pričvrstimo vijcima spojimo EPS konektor. Prostora kraj ovako velikog hladnjaka jednostavno nema, pa je naknadno prikopčavanje nemoguće. Sve ostalo je vrlo jednostavno, a i kabeli se lako aranžiraju i provlače.

chieftronic_g1_29

Na ploču smo ugradili i Gigabyteovu Radeon RX 5700XT Gaming OC grafičku karticu, koja tek za malo prelazi dužinu matične ploče pa je prostora u unutrašnjosti ostalo pregršt. To znači da smo i bez većih problema mogli ugraditi 280-milimetarski radijator na prednju stranicu. U ovoj kombinaciji nismo imali usisnih ventilatora, pa smo performanse hlađenja testirali u lošijim uvjetima, tj. onako kako kućište dolazi iz tvornice. Uz to, Noctui smo ostavili i samo jedan ventilator, jer je drugi pretjerano stršao van kućišta.

chieftronic_g1_30

I straga je situacija ostala koliko toliko uredna. Kabele nismo posebno aranžirali jer računalo ne ostaje u upotrebi, a za kraj smo samo ugradili dva SSD-a na za to predviđena mjesta i bez problema i njihove kabele posložili da ne smetaju. Gore je kao što vidimo ostalo mnoštvo neispunjenog prostora jer je PowerPlay napajanje dovoljno kratko, pa se bez problema mogu ugraditi i dodatna dva diska u nosač.

chieftronic_g1_31 chieftronic_g1_32

Kao što se i s početne fotografije ovoga članka vidi, kućište dolazi s tri svjetleća elementa. Dvije su RGB LED trake smještene u prednjoj stranici iza mliječne plastike, a treći je element ventilator na ispuhu. Svi su elementi povezani na kontroler koji smo opisali ranije i svi su jasno sinkronizirani. Efektima se može upravljati putem tipke na gornjem panelu ili pak putem softvera ako želimo sve sinkronizirati s pločom.

Treći i najzabavniji način kontrole rasvjete je putem malenog daljinskog upravljača koji dozvoljava promjenu brzine, promjenu efekta, promjenu brzine ventilatora itd. U videu smo probali dočarati sve efekte koje nudi, a moramo priznati i da je Chieftronic samu kvalitetu osvjetljenja izveo solidno. Nije na razini najboljih (Corsaira), no nije ni jako daleko pa će te se bez srama moći hvaliti svojim novim kućištem pred prijateljima s 20 dinamičkih i 9 statičkih modova osvjetljenja.

chieftronic_g1_34 chieftronic_g1_35 chieftronic_g1_36

Performanse hlađenja ovoga kućišta su unatoč činjenici da nema usisne ventilatore vrlo solidne, pogotovo kada ih usporedimo s primjerice Corsair 110R rezultatima. Maksimalna temperatura procesora je bila 76,5°C, a prosječna boost frekvencija veća nego u 110R. Ploče su različite no opet vrlo slične pa tu ne bi smjelo biti razlika. S druge strane, kućište otvorenog tipa kao što je Corsairovo 220T je bolje hladilo sve komponente. Na kraju je zaključak da bi bilo poželjno ugraditi jedan ili dva usisna ventilatora za dugoročno niže temperature, a pogotovo ako želimo malo i overclockirati.

chieftronic_g1_33

Sve u svemu, Chieftronic G1 je zanimljivo kućište koje u Europi košta prihvatljivih 65 €. Kvaliteta izrade je solidna, ponuda prostora također, pa ako nemate velika očekivanja od modularnosti i naprednijih značajki, bit će te sasvim zadovoljni s G1. Nama je jedino smetalo što je starije filozofije s napajanjem na vrhu, pa je napajanje "prisiljeno" uvlačiti topal zrak iz kućišta. Modernim ga čini staklena bočna stranica, ali i dobro osmišljeno i izvedeno osvjetljenje. Dvije prednje LED trake osiguravaju zanimljive efekte zadovoljavajuće vjernih boja, a sve to prati i solidan ventilator. Kontroler je odličan, s mogućnošću priključenja do 6 ventilatora i kontrole njihove brzine putem daljinskog upravljača, kao uostalom i osvjetljenja. PowerPlay 650W se lijepo uklapa u cijelu Chieftronic priču jer je zadovoljavajuće efikasno i dovoljno snažno. AMD Ryzen 3900X i RX 5700 XT kombinacija su odlični za gaming i nešto ozbiljniji rad, a 650 W se pokazalo sasvim dovoljno. Naravno, velika zamjerka ide na samo jedan 8-pinski EPS konektor, no naša je konfiguracija dobro radila i samo s jednim što je najčešće i slučaj. No, ako će te htjeti overclockirati, ili ugraditi još moćniju grafičku karticu, tada treba razmisliti o 850 W Platinum modelu. Cijenom od oko 140 € nije najpovoljnije Gold napajanje snage 650 W na tržištu, no modularno je, svi su kabeli flat, te ima solidnu CWT-ovu DC-DC platformu.