corsair_110r_13

Na stražnjoj je strani dovoljno prostora za provlačenje i aranžiranje kabela, a i prorez za donju ploču CPU hladnjaka je vrlo velik. To će svakako olakšati posao onima koji hladnjak postavljaju naknadno, tj. jednom kada je matična ploča već fiksirana u kućištu. Iz prednjeg panela izlazi standardan set kabela s konektorima, a svi su oni dovoljno dugački za dosezanje bilo kojeg dijela matične ploče. Na stražnjoj se strani nalazi i dovoljno proreza za provlačenje plastičnih vezica koje koristimo za aranžiranje kabela.

corsair_110r_14 corsair_110r_15

U donjem se dijelu stražnje strane nalazi kavez s dvije ladice za 3,5-inčne diskove kojeg drži pet vijaka. Tako se kavez može ili pomaknuti ili pak u potpunosti ukloniti. Ladice su tool-less sistema i plastične su. Prostora ima za napajanja od 180 centimetara, no i ona s pripadajućim kabelima će stati “na knap”. Iznad napajanja se baš kao i kod 220T nalaze dvije ladice za 2,5-inčne diskove koje svaku drži po jedan thumb vijak. U ovo kućište je tako moguće maksimalno ugraditi četiri diska – dva 2,5 i dva 3,5-inčna, pa o tome treba voditi računa kod kupovine.

corsair_110r_16

Uz kućište dolazi i uobičajeni set opreme za ugradnju ostatka hardvera. Tu su tri vrećice s različitim vijcima, plastične vezice za aranžiranje kabela, metalne podloške, odstojnik i knjižica s uputstvima na nekoliko svjetskih jezika. Jamstvo koje proizvođač daje na kućište je dvogodišnje.

corsair_110r_17

U kućište smo odlučili ugraditi isti hardver kao i kod 220T testa kako bi vidjeli razlike u temperaturama kod kućišta s velikim protokom zraka i kod ovoga s manjim. Matična ploča je bila ASRockova X570 Phantom Gaming X, procesor AMD Ryzen 9 3900X, hladnjak Noctuin D15, memorija G.Skillova Trident Z Royal 3.600 MHz, te XFX-ova Radeon RX 5700 XT THICC II grafička kartica. Sve su komponente kao i kod 220T stale bez ikakvih problema, a opet smo Noctuu D15 morali koristiti samo s jednim ventilatorom, jer bi vanjski stršao previše te se stranica ne bi mogla zatvoriti.

corsair_110r_18

Na stražnjoj je strani dovoljno prostora za aranžiranje kabela, a s obzirom na to da smo ovaj put koristili Seasonicovo Prime Titanium 850 W napajanje njegove smo flat kabele mogli provući i ispod ladice za SSD. Da smo kojim slučajem morali ostaviti kavez za 3,5-inčne diskove napajanje bi nešto teže sjelo u svoj prostor, tj. kabeli bi svakako malo smetali a i bilo bi ih teže organizirati i spremiti. Ovo je ograničenje manjeg kućišta i tu se ne može puno toga napraviti. Tako da svi oni koji žele koristiti klasične 3,5-inče diskove možda bolje da uzmu kraće, 160-milimetarsko napajanje.

corsair_110r_19 corsair_110r_20

Kabele smo s prednje strane uredno složili da čim manje smetaju protoku zraka, a onog pravog protoka zapravo nije ni bilo zbog nedostatka usisnih ventilatora. Stoga je ovo kućište bilo na pravim mukama ohladiti moćne komponente. Naravno, ovako je bilo samo radi testiranja kućišta onakvog kako dolazi iz tvornice, da smo slagali računalo za svakodnevno korištenje obavezno bi na prednju stranu ugradili barem dva 120-milimetarska usisna ventilatora. Bočna je stranica zatamnjena i skriva bistar pogled na komponente, no podiže ukupni elegantni izgled kućišta i puno je primjerenija od potpuno prozirne.

corsair_110r_21a corsair_110r_21b corsair_110r_21c

Računalo smo opteretili OCCT-om, ali i grafičkim testovima kako bi zagrijavanje svih komponenata bilo maksimalno. Nakon malo više od sat vremena smo napravili screenshotove HWInfo aplikacije. Kada rezultate usporedimo s onima iz recenzije 220T kućišta vidimo da je procesor radio na prosječno niže taktu i nižem naponu (oko 50 MHz), a da se ujedno više zagrijavao – 80,5°C vs. 72,4°C. I ostale su temperature bile nešto više (VRloop1 temperatura je bila 53°C vs. 45°C), a i ventilator se na X570 čipsetu vrtio na oko 2.000 okretaja više. Najzanimljivije je zapravo usporediti temperature grafičke kartice:

  • GPU temp. – 81°C vs. 68°C
  • GPU HMB temp. – 96°C vs. 82°C
  • GPU VR VDDC temp. – 84°C vs. 73°C
  • GPU Hot spot temp. – 99°C vs. 88°C

Po svemu ovome vidimo koliko je bitno osigurati visoku protočnost zraka moćnijim komponentama. Da smo ugradili dva ili tri usisna ventilatora temperature bi svakako pale, no vjerojatno ne na razinu u 220T kućištu, jer 110R ima ograničen usis zraka kroz samo dvije bočne rešetke. Stoga je 110R primjerenije za nešto slabije komponente, koje ne zahtijevaju iznimno visok protok zraka, dok je 22oT primjereno i za jake komponente te overclocking. S druge strane, zatvorena kućišta su tiša pa smo kod ovoga izmjerili 39 dBA na maksimumu, a kod 220T je to bilo na 42 dBA (mjereno uređajem Meterk MK09 s udaljenosti jedan metar od kućišta).

corsair_110r_22

Corsair 110R je mid tower minimalističkog dizajna, no pri tom vrlo elegantno u potpuno crnoj izvedbi i sa zatamnjenom staklenom bočnom stranicom. Kućište je to koje prima ATX ploče, koje ima dovoljno mjesta i za veće hladnjake te grafičke kartice, ali je malo skučenije u prostoru napajanja i kaveza za tvrde diskove. Ujedno, kućište je zatvorenog tipa, pa mu je protok zraka nešto ograničeniji i nema tako dobre performanse hlađenja kao primjerice nedavno testirano 220T. Uz to, Corsair daje samo jedan ispušni ventilator pa je u tvorničkoj konfiguraciji protok zraka još ograničeniji. Kod kupovine svakako preporučujemo kupovinu još barem dva ventilatora, što će povoljnu cijenu od oko 60 €, ponešto podići. Ako planirate ugraditi slabije komponente možete proći i bez tog troška, no za snažnije se svakako preporučuje. 110R je svakako za preporučiti zbog kvaliteta koje posjeduje, te dobrog izgleda.