Corsair 110R recenzija

Datum objave 01.11.2019 - Krešimir Matanović

Corsair 110R - prvi dio

corsair_110r_1 corsair_110r_2

Nakon testa iCUE 220T RGB kućišta, na red dolazi kućište bazirano na istoj šasiji, no drugačije izgledom i izvedbom. 110R je minimalistički dizajnirano mid tower kućište, potpuno crne boje, sa zatamnjenom bočnom stranicom od kaljenog stakla. Unutrašnjost je zadovoljavajuće prostrana, a za razliku od 220T, 110R je zatvorenog tipa, ima 5,25-inčni kavez, te dolazi samo s jednim ventilatorom. Kućište je smješteno u klasičnu kartonsku kutiju, i unutar nje zaštićeno u najlon i u stiropor. Na kutiji se nalaze sve bitne informacije o proizvodu, koje će svakako biti korisne kupcima.

corsair_110r_3

110R je napravljeno na šasiji koju Corsair koristi za nekoliko različitih modela kućišta uključujući i 220T koje smo testirali nedavno. Na tu poznatu čeličnu šasiju je ovaj put stavljena plastična maska s 5,25-inčnim izrezom pri vrhu, koja ima perforacije samo s bočnih strana kroz koje uvlači zrak u kućište. Tako je 110R zatvoreni tip kućišta u odnosu na 220T koje je otvoreni. To znači da će zračna struja kroz njega biti manja, ali i da će manje buke "bježati" van. Ujedno, to znači i da će ga se češće birati uz komponente koje ne zahtijevaju jako hlađenje. Bočna je lijeva stranica napravljena od 4 milimetra debelog kaljenog stakla koje je neprozirno po rubovima i zatamnjeno u sredini. Na ovaj način je osigurana elegancija staklene bočne stranice, a unutarnje osvjetljenje neće jako "bježati" izvan kućišta.

corsair_110r_4 corsair_110r_5

Prednja je stranica dakle potpuno plastična, dok je ostatak kućišta čelik, s izuzetkom staklene stranice. Kućište je dimenzija 418 x 210 x 480 milimetara i mase 6,5 kilograma. Dimenzijama spada u mid towere, a unutrašnjost maksimalno prima ATX matične ploče. Kvaliteta izrade je solidna za cjenovni rang u kojem se nalazi. Stražnja je strana klasičnog rasporeda, kao i kod 220T, gdje je na dnu prostor za napajanje, iznad kojega su sedam otvora za kartice za proširenja, a na vrhu je 120-milimetarski ispušni ventilator desno, i prorez za stražnji I/O ploča lijevo.

corsair_110r_6

Prednji, odnosno gornji panel je smješten uz desni rub i sastoji se od osvijetljene Power tipke, dva USB 3.0 Type A porta, combo utičnice za slušalice i mikrofon te Reset tipke. Jednostavan panel kojem možda još nedostaje Type C konektor, no Corsairu je ovdje ipak prioritetna bila štednja i čim niža cijena kućišta.

corsair_110r_7 corsair_110r_8

Gornja je stranica perforirana do polovice, s mjestima za montažu za 120/140-milimetarske ventilatore ili pak 120-milimetarski radijator, a na vrhu se nalazi metalni filtar za prašinu s magnetskim trakama koje ga drže na mjestu. S donje strane se kao i kod 220T nalazi plastična mrežica koja je filtar za prašinu napajanja, te četiri vijka koji drže kavez za 3,5-inčne diskove. U kutevima kućišta su četiri plastične nožice s gumenim podloškama koje sprječavaju klizanje.

corsair_110r_9

Na bokovima se plastične stranice nalazi mrežica za usis zraka koja je filtrirana protiv ulaza prašine. Sa svih je ostalih strana prednja strana kućišta zatvorena, pa te dvije rešetke/mrežice treba stalno držati čistima. Stranica se jednostavno povlačenjem prema van uklanja kako bi se omogućio pristup prostoru za montažu ventilatora ili pak radijatora vodenih hlađenja. Ovdje stanu tri 120-milimetarska ili dva 140-milimetarska usisna ventilatora, ili pak maksimalno 280-milimetarski radijator. 110R je kompatibilno s Corsairovim H55, H60, H75, H80i, H90, H100i, H105, H110i i H115i AIO hladnjacima. Iznad je ladica za 5,25-inčne uređaje, pa tako u ovo kućište možete ugraditi i optički uređaj, koji je zapravo sve rjeđi komad hardvera u modernim računalima.

corsair_110r_10

Lijeva bočna stranica je kao što smo napisali napravljena od zatamnjenog kaljenog stakla, koje je potpuno neprozirno na sva četiri ruba u širini od oko dva centimetra. U kutevima su četiri rupe za četiri montažna mjesta na kućištu koja su gumirana, baš kao i vijci kojima stranicu pričvršćujemo i to samo prstima (thumb vijak). Stranica je zatamnjena (tinted) i ne dopušta jasan pogled na unutrašnjost i komponente, a ponešto prigušuje i prodor RGB svjetlosti prema van koje stvaraju različite komponente. Corsair je ovdje išao na stealth pristup, no ipak s elegancijom stakla.

corsair_110r_11

Unutrašnjost je identična kao i kod 220T kućišta, s malom razlikom da ovo ima 5,25-inčni kavez na vrhu. 110R prima ploče Mini-ITX, Micro ATX i ATX formata, a prostora ima za grafičke kartice dužine do 330 milimetara (ako ne ugrađujemo radijator vodenog hlađenja i/ili ventilatore), te hladnjake procesora visine do 160 milimetara. Sedam je proreza za dodatne kartice, limovi su svaki za sebe i svaki je pričvršćen vijkom. Corsair uz ovo kućište isporučuje samo jedan 120-milimetarski ventilator na ispuhu, pa će svakako biti potrebno kupiti bar još dva za usis. To je trošak na kojeg moramo računati, ako želimo adekvatno hladiti iole snažnije komponente. Na vrhu ima mjesta za još jedan ispušni ventilator, a ugradnja 120-milimetarskog radijatora s ventilatorom bi mogla predstavljati problem u ovisnosti kakav VRM hladnjak imate na ploči - prostora nema previše.

corsair_110r_12

Desno od matične ploče se ka i kod 220T nalaze tri gumirana proreza za provlačenje kabela, a još je jedan takav na limu koji odvaja donji prostor za napajanje i 3,5-inčne diskove. Iznad ploče se nalaze tri proreza za kabele koji nisu gumirani, a još su dva takva ispod ploče. Na vrhu se nalazi kavez za 5,25-inčne uređaje koje je kod ugradnje potrebno pričvrstiti vijcima. U kućište su tvornički postavljeni odstojnici za ATX matične ploče, sa srednjim koji je izbočen i lijepo fiksira matičnu ploču točno na mjesto.

Corsair 110R - drugi dio

corsair_110r_13

Na stražnjoj je strani dovoljno prostora za provlačenje i aranžiranje kabela, a i prorez za donju ploču CPU hladnjaka je vrlo velik. To će svakako olakšati posao onima koji hladnjak postavljaju naknadno, tj. jednom kada je matična ploča već fiksirana u kućištu. Iz prednjeg panela izlazi standardan set kabela s konektorima, a svi su oni dovoljno dugački za dosezanje bilo kojeg dijela matične ploče. Na stražnjoj se strani nalazi i dovoljno proreza za provlačenje plastičnih vezica koje koristimo za aranžiranje kabela.

corsair_110r_14 corsair_110r_15

U donjem se dijelu stražnje strane nalazi kavez s dvije ladice za 3,5-inčne diskove kojeg drži pet vijaka. Tako se kavez može ili pomaknuti ili pak u potpunosti ukloniti. Ladice su tool-less sistema i plastične su. Prostora ima za napajanja od 180 centimetara, no i ona s pripadajućim kabelima će stati "na knap". Iznad napajanja se baš kao i kod 220T nalaze dvije ladice za 2,5-inčne diskove koje svaku drži po jedan thumb vijak. U ovo kućište je tako moguće maksimalno ugraditi četiri diska - dva 2,5 i dva 3,5-inčna, pa o tome treba voditi računa kod kupovine.

corsair_110r_16

Uz kućište dolazi i uobičajeni set opreme za ugradnju ostatka hardvera. Tu su tri vrećice s različitim vijcima, plastične vezice za aranžiranje kabela, metalne podloške, odstojnik i knjižica s uputstvima na nekoliko svjetskih jezika. Jamstvo koje proizvođač daje na kućište je dvogodišnje.

corsair_110r_17

U kućište smo odlučili ugraditi isti hardver kao i kod 220T testa kako bi vidjeli razlike u temperaturama kod kućišta s velikim protokom zraka i kod ovoga s manjim. Matična ploča je bila ASRockova X570 Phantom Gaming X, procesor AMD Ryzen 9 3900X, hladnjak Noctuin D15, memorija G.Skillova Trident Z Royal 3.600 MHz, te XFX-ova Radeon RX 5700 XT THICC II grafička kartica. Sve su komponente kao i kod 220T stale bez ikakvih problema, a opet smo Noctuu D15 morali koristiti samo s jednim ventilatorom, jer bi vanjski stršao previše te se stranica ne bi mogla zatvoriti.

corsair_110r_18

Na stražnjoj je strani dovoljno prostora za aranžiranje kabela, a s obzirom na to da smo ovaj put koristili Seasonicovo Prime Titanium 850 W napajanje njegove smo flat kabele mogli provući i ispod ladice za SSD. Da smo kojim slučajem morali ostaviti kavez za 3,5-inčne diskove napajanje bi nešto teže sjelo u svoj prostor, tj. kabeli bi svakako malo smetali a i bilo bi ih teže organizirati i spremiti. Ovo je ograničenje manjeg kućišta i tu se ne može puno toga napraviti. Tako da svi oni koji žele koristiti klasične 3,5-inče diskove možda bolje da uzmu kraće, 160-milimetarsko napajanje.

corsair_110r_19 corsair_110r_20

Kabele smo s prednje strane uredno složili da čim manje smetaju protoku zraka, a onog pravog protoka zapravo nije ni bilo zbog nedostatka usisnih ventilatora. Stoga je ovo kućište bilo na pravim mukama ohladiti moćne komponente. Naravno, ovako je bilo samo radi testiranja kućišta onakvog kako dolazi iz tvornice, da smo slagali računalo za svakodnevno korištenje obavezno bi na prednju stranu ugradili barem dva 120-milimetarska usisna ventilatora. Bočna je stranica zatamnjena i skriva bistar pogled na komponente, no podiže ukupni elegantni izgled kućišta i puno je primjerenija od potpuno prozirne.

corsair_110r_21a corsair_110r_21b corsair_110r_21c

Računalo smo opteretili OCCT-om, ali i grafičkim testovima kako bi zagrijavanje svih komponenata bilo maksimalno. Nakon malo više od sat vremena smo napravili screenshotove HWInfo aplikacije. Kada rezultate usporedimo s onima iz recenzije 220T kućišta vidimo da je procesor radio na prosječno niže taktu i nižem naponu (oko 50 MHz), a da se ujedno više zagrijavao - 80,5°C vs. 72,4°C. I ostale su temperature bile nešto više (VRloop1 temperatura je bila 53°C vs. 45°C), a i ventilator se na X570 čipsetu vrtio na oko 2.000 okretaja više. Najzanimljivije je zapravo usporediti temperature grafičke kartice:
  • GPU temp. - 81°C vs. 68°C
  • GPU HMB temp. - 96°C vs. 82°C
  • GPU VR VDDC temp. - 84°C vs. 73°C
  • GPU Hot spot temp. - 99°C vs. 88°C
Po svemu ovome vidimo koliko je bitno osigurati visoku protočnost zraka moćnijim komponentama. Da smo ugradili dva ili tri usisna ventilatora temperature bi svakako pale, no vjerojatno ne na razinu u 220T kućištu, jer 110R ima ograničen usis zraka kroz samo dvije bočne rešetke. Stoga je 110R primjerenije za nešto slabije komponente, koje ne zahtijevaju iznimno visok protok zraka, dok je 22oT primjereno i za jake komponente te overclocking. S druge strane, zatvorena kućišta su tiša pa smo kod ovoga izmjerili 39 dBA na maksimumu, a kod 220T je to bilo na 42 dBA (mjereno uređajem Meterk MK09 s udaljenosti jedan metar od kućišta).

corsair_110r_22

Corsair 110R je mid tower minimalističkog dizajna, no pri tom vrlo elegantno u potpuno crnoj izvedbi i sa zatamnjenom staklenom bočnom stranicom. Kućište je to koje prima ATX ploče, koje ima dovoljno mjesta i za veće hladnjake te grafičke kartice, ali je malo skučenije u prostoru napajanja i kaveza za tvrde diskove. Ujedno, kućište je zatvorenog tipa, pa mu je protok zraka nešto ograničeniji i nema tako dobre performanse hlađenja kao primjerice nedavno testirano 220T. Uz to, Corsair daje samo jedan ispušni ventilator pa je u tvorničkoj konfiguraciji protok zraka još ograničeniji. Kod kupovine svakako preporučujemo kupovinu još barem dva ventilatora, što će povoljnu cijenu od oko 60 €, ponešto podići. Ako planirate ugraditi slabije komponente možete proći i bez tog troška, no za snažnije se svakako preporučuje. 110R je svakako za preporučiti zbog kvaliteta koje posjeduje, te dobrog izgleda.