coolermaster_mb500_1 coolermaster_mb500_2

MasterBox MB500 kućište je predstavljeno na ovogodišnjem CES-u, a jedna od glavnih značajki su tri predinstalirana RGB LED ventilatora čije se osvjetljenje može direktno kontrolirati preko matične ploče. MB500 je inače namijenjeno kupcima koji žele veći protok zraka preko komponenata, a to im je omogućeno uz pomoć mreže na donjem dijelu prednje stranice, te još ponekih proreza za usis zraka. Svi su usisi filtrirani pa prašina ne bi trebala biti (pre)veliki problem. U kućište stanu veće komponente, dugačke grafičke kartice i relativno visoki procersorski hladnjaci, te radijator dužine do 360 milimetara.

MB500 (MCB-B500D-KGNN-S00) je pakirano u standardnu smeđu kutiju u kojoj je smješteno u tanku najlonsku vreću i debeli stiropor radi zaštite tijekom transporta. Naše se kućište naputovalo, kutija je stigla sva izudarana, ali bez ikakvog utjecaja na njen sadržaj. Ipak, pakiranje nije na razini kako to primjerice radi Antec.

coolermaster_mb500_4 coolermaster_mb500_5

Kućište spada u mid tower segment, napravljeno je od čelika, plastike i kaljenog stakla, a dimenzija je 494 x 211 x 475 milimetara, te je mase 6.5 kilograma. Već na prvi je dodir (i prvo podizanje), vidljivo kako su stjenke nešto tanje nego kod nedavno testiranog Antec P110 Luce kućišta, no ovo je sasvim u okvirima klase i cjenovnog razreda. Dizajn kućišta je klasičan, s poluotvorenom plastičnom prednjom stranicom koja ima metalnu mrežu koja je ujedno i filtar za prašinu. Bočna mu stranica od kaljenog stakla debljine 4 milimetra, daje određenu dozu elegancije, a jedino od svega malo odskače plastični dio na vrhu koji sadrži prednji panel, ali i otvore za zrak. Straga je raspored klasičan, sa sedam proreza za proširenja, a dovoljno je i prozračan za dobru cirkulaciju zraka.

coolermaster_mb500_6 coolermaster_mb500_7

Prednji je panel na zakošenom dijelu plastične izbočine, i nije dio prednje stranice. Na njemu se s lijeva na desno nalazi Reset tipka, 3.5-milimetarski utori  za slušalice i mikrofon, osvijetljena Power tipka, dva USB 3.0 utora te statusna LED-ica aktivnosti diska. Iza plastične izbočine se smjestila rešetka pokrivena metalnim filtrom za prašinu koji po rubovima ima magnetske trake te se tako drži na kućištu. S donje (unutarnje strane rešetke) je moguće instalirati dva 120-milimetarska ventilatora ili dva takva radijatora (240-milimetarski radijator ne stane).

coolermaster_mb500_8 coolermaster_mb500_9

Skidanjem prednje stranice dolazimo do unutarnje strane filtra za prašinu kojeg tako možemo očistiti. Za kućište se nalaze pričvršćena dva usisna RGB LED ventilatora s Rifle Bearing ovješenjem koje Cooler Master standardno stavlja u svoja kućišta. Na donjoj se strani nalazi rešetka za hlađenje napajanja s filtrom za prašinu. Kućište stoji na četiri plastične noge koje imaju gumene podloške i na svim površinama stoji stabilno.

coolermaster_mb500_10 coolermaster_mb500_11

Skidanjem bočnih stranica vidimo kako je unutrašnjost podijeljena u dvije komore. U gornju smještamo matične ploče Mini ITX, Micro ATX i ATX formata, grafičke kartice dužine do 400 milimetara, te CPU hladnjake visine do 160 milimetara. Na desnoj su strani i dva nosača za 2.5″ SSD/HDD-ove. Straga, dolje je prostor za napajanje dužine do 180 milimetara koje ugrađujemo sa zadnje strane kućišta, te kavez s plastičnim ladicama za dva 2.5/3.5″ diska. Gore je dovoljno prostora za aranžiranje kabela, a za to će dobro poslužiti i ušice za provlačenje plastičnih vezica. Primjećujemo i kako su sva tri ventilatora vezana zajedno i napajaju se iz jednog Molex konektora, a svaki ima i četveropinske konektore za RGB LED kontrolu i napajanje.

coolermaster_mb500_12 coolermaster_mb500_13

Na ispuhu je jedan 120-milimetarski Rifle Bearing ventilator koji ima RGB LED funkciju, i identičan je onima sprijeda na usisu. Ventilatori nisu pretjerano bučni u radu, no nisu ni potpuno tihi. Pored matične ploče se nalaze dva velika proreza za kabele, a i na pokrovu napajanja su dva za donje konektore na matičnoj ploči. Nosači za 2.5″ diskove su postavljeni vertikalno i potrebno ih je skinuti kako bi se na njih montirali SSD/HDD-i.