coolermaster_ms120_1 coolermaster_ms120_2

Na test smo dobili Cooler Masterov MasterSet MS120 koji se sastoji od tipkovnice i optičkog miša, namijenjenih igračima s nižim budžetom. Tipkovnica dolazi s poznatim mem-chanical prekidačima, UV-presvučenim Cherry poklopcima za prekidače i RGB LED rasvjetom s različitim svjetlosnim efektima. Miš je optički, s maksimalnom rezolucijom senzora od 3.500 DPI-a, a i on ima tri zone LED rasvjete. Tipkovnica ima i multimedijske tipke, ima anti-ghosting opciju s do 26 simultano pritisnutih tipaka.

coolermaster_ms120_3

Tipkovnica i miš su zapakirani u klasičnu kartonsku kutiju, na kojoj je jasno grafikom naglašeno kako je riječ o osvijetljenom kitu. Unutar kutije su smješteni zasebno, i dobro zaštićeni. Uz miša i tipkovnicu jedino što još dolazi je knjižica s uputstvima. U njoj su bitna objašnjenja kako se kontrolira osvjetljenje, jer je to na ovoj tipkovnici sve hardverski, tj. nema softvera za podešavanje osvjetljenja.

coolermaster_ms120_4

Po vađenju odmah primjećujemo kako je tipkovnica zadovoljavajuće robusna, s masom od priličnih 1041.5 grama. Široka je 441 milimetar, duboka 132.5, a visoka 38 milimetara. U potpunosti je napravljena od plastike, konstrukcija je vrlo čvrsta i nema apsolutno nikakvog uvijanja. Na test nam je stigla s US layoutom, što i nije neki problem jer svatko s većim iskustvom zna gdje se nalaze hrvatski dijakritički znakovi napamet. Jedino što na ovoj tipkovnici povremeno zasmeta je malena Enter tipka i pronalaženje slova “Ž” koje je točno iznad Entera.

coolermaster_ms120_5

S donje je strane tipkovnica opremljena s četiri gumene podloge koje sprječavaju klizanje po površini, a podešavati se može i nagib s izvlačivim nogicama koje također imaju gumu protiv klizanja. Kabel je gumeni, dužine 1.8 metara i s USB 1.1 konektorom na svom vrhu. Pooling rate je 125 Hz. Firmware je nadogradiv putem updatea koji se skine s CoolerMasterovih stranica, a mi smo koristili verziju od 19.9.2017.

coolermaster_ms120_6

CoolerMaster na ovoj tipkovnici koristi svoje poznate mem-chanical prekidače koji su kombinacija membranskih i mehaničkih. Prekidač ima čvrsto kućište u kojem je metalna opruga i taktilni klip. Na klip je nasađen Cherryev UV presvučeni poklopac koji je lagano konkavan. Prekidači prilikom rada proizvode dosta glasan “klikutavi” zvuk koji bi mogao zasmetati i onima naviknutim na glasnu mehaniku. Uz to, tipke imaju i dosta veliki otpor pri pritiskanju. Sve ovo znači kako je pisanje veće količine teksta malo zamorno, jer je tipkovnica bučna i potrebna je veća sila za pritisak. Ipak, nakon tjedan dana pisanja na ovoj tipkovnici već smo se priviknuli i napisati veću količinu teksta nije bio naročit problem. Proizvođač navodi kako je trajnost  prekidača 50 milijuna klikova, pa trajnost ne bi trebao biti problem.

coolermaster_ms120_7

Tipkovnica ima 104 tipke, od kojih neke imaju dvostruku ulogu. Layout je klasičan sa zadovoljavajuće velikim tipkama (osim entera) i numeričkim dijelom. Gornje tipke od F1 do F7 služe za kontrolu osvjetljenja, a te funkcije pozivamo Fn tipkom. Moguće je tako pojedinačno mijenjati boje (Fn+F1), pojačavati jednu od tri osnovne boje (Fn+F2, Fn+F3 i Fn+F4), zatim izbor različitih načina rada osvjetljenja (Fn+F5), smjer kretanja efekata osvjetljenja (Fn+F6), te brzinu efekata (Fn+F7). Fn + ESC koristimo za uključivanje/isključivanje osvjetljenja. Sve ovo će biti prikazano i na videu koji se nalazi na sljedećoj stranici. Fn+F9 i F10 su za Normal i Turbo način rada, a Fn+F11 i F12 su za Full Keyboard Lock/Unlock i Windows Key Lock/Unlock. Uz to, tipkovnica ima i multimedijske tipke Pa tako pozivamo funkcije Play/Pause, Next Track, Volume Up, Stop, Previous Track, i Volume Down pritiskom tipke Fn + INS, HOME, PAGE UP, DEL, END i PAGE DOWN. Tipkovnica ima u anti-ghosting funkciju, pri čemu registrira svaki od 26 simultanih pritisaka. Kako bi zapamtila korisnikov odabir boja i odabranih opcija, u tipkovnici je i 32 KB memorije.