coolermaster_hyper_212_evo_v2_1 coolermaster_hyper_212_evo_v2_2

Iz CoolerMastera nam je na test stigao njihov Hyper 212 Evo V2. Ovaj poznati model je nadograđen i poboljšan s asimetričnim dizajnom toplovodnih cijevi, koji sada omogućava 100% kompatibilnost s RAM modulima, a i profil hladnjaka je nešto smanjen. Hladnjak i dalje koristi Direct Contact tehnologiju toplovodnih cijevi, a novi je SickleFlow 120 ventilator.

Hyper 212 je serija hladnjaka koja je već dugo vremena prisutna na tržištu i korisnicima je dobro poznata. Prije dvije godine smo testirali Black Edition izvedbu, a ove nam je na test stigla Evo V2 koja je poboljšana u svakom smislu.

coolermaster_hyper_212_evo_v2_3 coolermaster_hyper_212_evo_v2_4

Pakiranje se nije znatnije mijenjalo u odnosu na prethodne izvedbe. I dalje hladnjak dolazi u crno-ljubičastoj kartonskoj kutiji na kojoj se nalaze sve bitne informacije i fotografija proizvoda. Unutar kutije je hladnjak s tvornički montiranim ventilatorom smješten u plastično ležište, a uz njega je tu i jamstveni listić (proizvođač daje 2 godine jamstva), upute za instalaciju, te kutija s dijelovima za instalaciju.

U kutiji se nalaze nosači za dodatni ventilator, nosači za socket, univerzalni donji plastični nosač, vijci, matice, termalna pasta, plastične kapice za nosač te Y adapter za dva ventilatora. Podržani su socketi – AMD AM4, AM3/+, AM2/+, FM2/+ i FM1, te Intel LGA 2066/2011-v3/2011/1200/1366 i 115x.

coolermaster_hyper_212_evo_v2_5 coolermaster_hyper_212_evo_v2_6

Hladnjak je novog dizajna s asimetrično postavljenim tijelom za bolju kompatibilnost s memorijskim modulima. I dalje je zadržana tower izvedba, a asimetrija se očituje u položaju tijela u odnosu na bazu. Dimenzije su samo malo drugačije nego kod prijašnjih Hyper 212 modela te iznose 120 x 80 x 155 milimetara (širina x dubina x visina). To znači da je i dalje kompaktan i kompatibilan i s užim kućištima, te velikim brojem matičnih ploča na tržištu.

coolermaster_hyper_212_evo_v2_7 coolermaster_hyper_212_evo_v2_8

Baza hladnjaka je aluminijska, a napravljena je tako da su i nosači njen sastavni dio. Kroz bazu prolaze četiri toplovodne cijevi koje se dalje penju kroz aluminijske listove prema vrhu. CoolerMaster je uz Evo V2 odlučio pakirati i novi SickleFlow 120-milimetarski ventilator koji ima novi način montaže plastičnim kopčama. Na sebi ima i gumene podloške za smanjenje prijenosa vibracija na tijelo hladnjaka. Ventilator ima 4-pinski konektor, te ima promjenjivu brzinu vrtnje od 650 do 1.800 okretaja u minuti. Razina buke koju stvara prema navodima proizvođača je 8 do 27 dBA, a mi smo Meterk MK09 uređajem s udaljenosti od oko 50 centimetara na otvorenom bench stolu izmjerili ugodnih 38 dBA na maksimumu. Maksimalni deklarirani protok zraka je 62 CFM-a, a statički pritisak iznosi 2,52 mmH2O što je solidna vrijednost. MTTF za ventilator je 160.000 radnih sati.

coolermaster_hyper_212_evo_v2_9

Baza je kao što smo napisali napravljena od jednog komada aluminija, a ima integrirane nosače i vijke. Kroz nju prolaze četiri bakrene toplovodne cijevi koje imaju direktan kontakt s integriranim hladnjakom procesora čime je poboljšana odvodnja topline. Završna obrada je solidna, cijevi su u ravnini s aluminijem i nasjedanje na bazu je pravilno. S ove fotografije najbolje možemo i vidjeti asimetričan dizajn, tj. pomak baze u odnosu na tijelo kako bi se osigurala kompatibilnost s memorijskim modulima.

coolermaster_hyper_212_evo_v2_10 coolermaster_hyper_212_evo_v2_11

coolermaster_hyper_212_evo_v2_12 coolermaster_hyper_212_evo_v2_13

Hladnjak smo testirali na Intelovoj platformi, a sam postupak instalacije je identičan i za AMD platforme. Najprije je potrebno pripremiti donji univerzalni nosač, tj. na njega složiti vijke i plastične kapice na mjesta za pojedine Intel ili AMD sockete. Na vijke se tada s gornje strane montiraju odstojnici, grede te thumb vijci koje drže grede.

coolermaster_hyper_212_evo_v2_15 coolermaster_hyper_212_evo_v2_16

Cijeli sklop na socketu ima malo lufta jer su nosači na hladnjaku fiksni, da se lakše prilagodi postavljanje samog hladnjaka. Naravno, moglo je to biti i bez lufta kao kod nekih drugih proizvođača, no u CoolerMasteru su procijenili da je ovako najbolje. Na postavljeni hladnjak jednostavno montiramo ventilator s plastičnim nosačima i vidimo da je kompatibilnost s DIMM utorima odlična. Čak i sa stražnje strane ima dovoljno mjesta za push-pull konfiguraciju, a da ventilatoru ne zasmetaju hladnjaci VRM-a.