corsair_5000d_13

Pogledom u unutrašnjost kućišta otvara nam se pogled na pregradne sustave koje je Corsair osmislio za 5000D. Kao prvo, na dnu je pokrov za napajanje i jedan kavez za dva 3,5-inčna diska, a kao drugo, tu je metalna pregrada s desne strane koja služi za kanaliziranje zraka kojeg usisavaju bočni (opcijski) ventilatori.

Na lijevoj se strani nalazi prostor za matičnu ploču u koji će najbolje stati ona standardnih ATX dimenzija, ako želimo ugraditi veću, tada spomenuta pregrada s desne strane mora van. Osim ATX ploča lagano stanu i sve manje, a kućište dolazi s tvornički predinstaliranim odstojnicima. Kao što vidimo, na lijevoj je strani sedam PCIe proreza čiji su pokrivni limovi sivi, a svaki od njih je pričvršćen s thumb vijkom. Ujedno, tu su i dva vertikalna proreza, a Corsair opcijski nudi i produžni PCIe kabel s već pripremljenim mjestima za montažu na pokrov napajanja za vertikalnu orijentaciju grafičke kartice.

corsair_5000d_14

Ispod spomenutog lima koji kanalizira zrak nalaze se dva veća gumirana proreza za provlačenje kabela pa taj prorez ujedno služi i za aranžiranje kabela, tj. njihovo skrivanje od pogleda. Corsair uz ovo kućište isporučuje dva 120-milimetarska ventilatora, a u kućište ih ukupno stane deset. Ako više volite 140-milimetarske njih stanu četiri – dva na vrh i dva na prednju stranu. Uz zračno hlađenje u kućište je moguće ugraditi i radijatore vodenog hlađenja i to njih čak četiri – tri 360-milimetarska (na vrh, na prednju i na bočnu stranicu), te 120-milimetarski na ispuh.

Isporučeni 120-milimetarski ventilatori su poznati Corsairovi AirGuide modeli koji imaju dizajn za smanjenje vrtloženja zraka za bolji protok i efikasnije hlađenje. Ventilatori su tihi u radu, a spojeni su na hub na stražnjoj strani nosača za matičnu ploču.

corsair_5000d_15

Poklopac napajanja uz spomenuta mjesta za montažu produžnog PCIe kabela za vertikalnu orijentaciju grafičke kartice ima i rešetku za cirkulaciju zraka, ali i dva mjesta za montažu 2,5-inčnih SSD-a. Ispod matične ploče dva su veća proreza za provlačenje kabela. Prednja strana kaveza je plastična i u ovoj osnovnoj konfiguraciji dozvoljava protok zraka prema diskovima i napajanju. Plastika se može ukloniti i na njeno mjesto staviti poklopac koji dolazi kao standardna oprema.

Inače, mjesta za komponente ima dovoljno. U kućište stanu grafičke kartice dužine do 420 milimetara, te hladnjaci za procesor visine do 170 milimetara.

corsair_5000d_16

Desna je bočna stranica metalna, no ima mrežu za usis zraka te plastični filtar za prašinu s unutarnje strane. Na kućište nasjeda kao i lijeva stranica u dva plastična mehanizma u koje ulaze loptice koje se nalaze na stranici. Dodatno, tu su i dva thumb vijka s gumenim podloškama za čvršće pričvršćivanje.

corsair_5000d_17 corsair_5000d_18

Skidanjem bočne stranice prvo što vidimo su vrata koja pokrivaju stražnju stranu nosača matične ploče, te nosač za tri 120-milimetarska ventilatora ili pak 360-milimetarski radijator. Vrata nemaju mehanizam koji ih drži i tvornički dolaze zalijepljena trakom. Njihova svrha nam nije u potpunosti jasna. Znamo da su tu da sakriju kabele, diskove i napajanje no s obzirom na to da je bočna stranica od punog metala, nije staklena, ne vidimo im baš svrhu.

corsair_5000d_19

Vrata su ovješena na dva panta i jednostavno se skidaju te otkrivaju pogled na također vrlo zanimljiv dio kućišta. Corsair je sa stražnje strane nosača matične ploče svašta nešto lijepoga pripremio kupcima. U prvom redu, tu su tri plastična nosača za 2,5-inčne diskove, zatim jedan metalni nosač koji prekriva izrez za matičnu ploču, te dva plastična kanala za aranžiranje kabela. Jedan se proteže lijevom vertikalom, tik uz gumene proreze, a drugi je smješten oko proreza za matičnu ploču u obliku slova L. Za ovaj je sistem Corsair pripremio i jednostavne čičak trake koje je moguće ukloniti ili jednostavno još dodati, a u bundleu dolazi još dodatnih traka kao što ćemo kasnije vidjeti. Između dvije plastične vodilice smjestio se i hub za ventilatore na koji je ukupno moguće spojiti njih pet, a njega putem kabela spajamo na matičnu ploču uz pomoć koje je moguće regulirati brzinu vrtnje istih.

corsair_5000d_20

Na lijevoj strani se nalazi nosač za tri ventilatora ili za 360-milimetarski radijator kojeg je moguće i ukloniti, baš kao i pokrov ispod njega koji služi za skrivanje kabela i kanaliziranje zraka kojeg ova tri ventilatora usišu iz okoline.