cryorig_h7_m9_plus_1 cryorig_h7_m9_plus_2

Tajvanski Cryorig nam je poslao dva svoja hladnjaka koji su poznati od ranije, ali su za nova Plus izdanja doživjeli blagi facelift. H7 Plus je tower hladnjak opremljen s dva 120-milimetarska ventilatora, a M9 Plus je manji tower hladnjak, također opremljen s dva ventilatora ali 92-milimetarska. M9 i H7 kakve smo testirali prošle godine su imali samo po jedan ventilator, pa su Plus modeli zapravo njihove push-pull varijante. Oba podržavaju iste sockete, a kakve su im performanse čitajte u nastavku teksta.

cryorig_h7_m9_plus_3

H7 Plus, baš kao i H7 kojeg smo testirali prije godinu dana, dolazi u kartonskoj kutiji, jedva malo većoj od njega samog (ovaj put je kutija jedino veća zbog drugog ventilatora). Grafika je ponešto izmijenjena u odnosu na prethodnika, a i dalje se na kutiji nalaze sve bitne informacije o proizvodu. Uz hladnjak na kojeg su tvornički montirani ventilatori, dolazi i kit za instalaciju koji mu omogućava kompatibilnost s AMD-ovim FM1/2 i AM/2(+)/3(+)/4, te Intelovim LGA115x socketima. Kao i kod H7, izostala je podrška za Intelove HEDT i AMD-ove Threadripper procesore koju ima H7 Quad Lumi varijanta. Osim kita za instalaciju tu je i 4-gramska šprica CP7 termalne paste, kartica za registraciju proizvoda, Y splitter za 4-pinske konektore, te upute za instalaciju.

cryorig_h7_m9_plus_4 cryorig_h7_m9_plus_5

Tijelo hladnjaka nije mijenjano u odnosu na H7, i masa mu je identična – 577 grama. Tek kada instaliramo oba ventilatora dolazi do razlikama u dimenzijama i masi. Pune dimenzije su 126 x 123 x 145 milimetara, a masa je 845 grama. TDP je sa 140, narastao na 150 W.

Tri niklane bakrene toplovodne cijevi promjera šest milimetara su u hladnjaku, te prolaze od bakrene baze (također niklani C1100 bakar), kroz 40 aluminijskih limova prema vrhu i završavaju ispod ukrasne crne gornje ploče. Limovi su debljine 0.4 milimetra, a razmak među njima je 2.2 milimetra. Međusobno su spojeni svijanjem, bez lemljenja. I struktura limova je ostala jednaka, a oblikovani su saćasto (Hive Fin), s većim rupama na mjestu gdje zrak ulazi te manjim na izlazu, što povećava brzinu zračne struje i poboljšava svojstva hlađenja (Jet Fin Acceleration).

cryorig_h7_m9_plus_6

S donje strane vidimo da je baza u offsetu u odnosu na tijelo čime je omogućena potpuna kompatibilnost s DIMM utorima i memorijskim modulima. Hladnjak ih u potpunosti izbjegava pa moduli mogu biti bilo koje visine. Ovdje vidimo i karakteristične “škare”, tj. nosač koji se prilagođava pojedinom socketu, tj. razmaku rupa na njemu.

cryorig_h7_m9_plus_7

Ventilatori su poboljšani u odnosu na onaj na H7, te nose ime QF120 Black Balance. 120-milimetarski su, teže 134 grama, a imaju promjenjivu brzinu vrtnje od 300 do 1.600 okretaja u minuti. Protok zraka im je 59 CFM-a, statički pritisak 1.65 mmH2O, a maksimalna buka 25 dB. Mi smo s Meterk MK09 uređajem s udaljenosti od 50 centimetara izmjerili buku od dosta visokih 44 dB pri maksimalnom broju okretaja.

cryorig_h7_m9_plus_8 cryorig_h7_m9_plus_9

cryorig_h7_m9_plus_10

Cryorig je H7 Plus (kao i H7), zamislio kao iznimno jednostavnog za ugradnju. Premda oni tvrde da će vam biti potrebne samo četiri minute, to nije uvijek tako. Pogotovo ako ste neiskusni. I dok je mehanizam jednostavno za posložiti na ploču i prilagoditi ga rupama, pričvršćivanje hladnjaka je potrebno obaviti s donje strane matične ploče, pa je zapravo to najlakše napraviti dok je ona u kućištu. I suprotnom, potrebno ju je postaviti vertikalno, s jedne strane odvijačem stezati, a s druge strane rukom pridržavati cijeli hladnjak dok ne “ulove” sva četiri vijka.

cryorig_h7_m9_plus_14

cryorig_h7_m9_plus_13 cryorig_h7_m9_plus_12

Instalacija na AMD ploče se odvija na identičan način, a jedino je potrebno donju ploču okrenuti na suprotnu stranu u odnosu na to kako sjeda na Intelove sockete. Problem na koji smo naletjeli s AMD-om je vezan za Gigabyteovu X470 Aorus Gaming 7 WiFi ploču. Probleme smo imali s donjom aluminijskom pločom koju je potrebno skloniti kada imamo univerzalne donje nosače koji su širi, ali i s visokim VRM hladnjakom zbog kojeg ventilator nije mogao sjesti kako treba, već je stršao malo iznad hladnjaka.