cryorig_h7_1 cryorig_h7_2

Nakon većeg brata H5, na red za test dolazi i Cryorigov H7 hladnjak koji je namijenjen i za AMD i za Intel procesore. H7 je po konstrukciji i dizajnu vrlo sličan H5, samo je dimenzijama manji kako bi stao u manja kućišta. I on donosi saćasti dizajn aluminijskih listova koji smanjuju turbulencije i povećavaju protok zraka, a uz njega dolazi jedan 120-milimetarski ventilator koji se vrti na maksimalnih 1.600 okretaja u minuti. Kakve su mu performanse provjerili smo i s Ryzenom 7 1800X i s Core i7 8700K procesorom.

cryorig_h7_3 cryorig_h7_4

H7 dolazi u identično dizajniranom pakiranju kao i H5 Ultimate, a s pakiranja vidimo kako podržava identične sockete kao i on. Način ostvarivanja prava na trogodišnje jamstvo je isti, a baš kao i H5, i H7 je adekvatno zaštićen u kutiji od eventualnih mehaničkih utjecaja iz vana. Ventilator je već predinstaliran, a sve što dolazi s njim je spremljeno u dvije kartonske kutijice koje dodatno osiguravaju hladnjak.

cryorig_h7_5

Uz hladnjak dolazi i velika CP7 termalna pasta, set nosača za ventilator koji se naknadno može ugraditi u push-pull konfiguraciju, uredno spremljene upute te donji plastični nosač, vijci i plastični odstojnici. H7 se po načinu montaže dosta razlikuje od H5, i ovdje je za sve sockete dovoljna samo jedan donji nosač, a razlog je što H7 ima predinstalirane pomične nosače koje ćemo kasnije vidjeti. Kompatibilnost sa socketima kreće abecedno od AMD-ovih FM1/2/+, AM2/+/3/+ (AM4 nije podržan), a nastavlja se s Intelovim LGA 115x i 775 (Intelovi HEDT sistemi nisu podržani).

cryorig_h7_6

Dizajnom je ovaj tower hladnjak vrlo sličan H5, a tome doprinosi i crni aluminijski pokrov na vrhu koji skriva toplovodne cijevi, ali i čini lijepu simbiozu s crnim ventilatorom. Dimenzije hladnjaka s ugrađenim ventilatorom su 98 x 123 x 145 milimetara (D x Š x V), a masa je 711 grama. Samo tijelo hladnjaka, bez ventilatora, teško je 577 grama. Deklarirani maksimalni TDP procesora kojeg može hladiti iznosi 140 W.

cryorig_h7_7

Hladnjak ima četrdeset aluminijskih limova debljine 0.4 milimetra i razmaka 2.2 milimetra. Limovi su međusobno spojeni svijanjem, bez lemljenja. Kroz hladnjak prolaze tri toplovodne cijevi promjera 6 milimetara, a završavaju u C1100 bakrenoj bazi presvučenoj niklom, kao što su to uostalom i same cijevi. Konstrukcija hladnjaka je vrlo dobra, baš kao i završna obrada te materijali.

cryorig_h7_8

Niklana baza je zadovoljavajuće glatka, a sve će sitne nesavršenosti ionako popuniti termalna pasta. Na bazi se kao što vidimo nalaze nosači, tj. škare koje su pomične i koje tako prilagođavamo različitim socketima.

cryorig_h7_9

Skidanjem ventilatora primjećujemo saćasti dizajn (Hive Fin), poznat s H5 Ultimate koji omogućuje Jet Fin Acceleration, tj. ubrzanje protoka zraka (princip venturijeve cijevi) i redukciju turbulencija koje se inače stvaraju pri ulazu zraka u gusto postavljene aluminijske limove. Ventilator je promjera lopatica 120 milimetara, i promjenjive brzine vrtnje od 300 do 1.600 okretaja u minuti. Deklarirana radna buka je od 10 do 25 dBA, a mi smo na maksimumu na udaljenosti od oko 30 centimetara pametnim telefonom izmjerili vrlo čujnih 52 dB. Maksimalni pritisak koji ventilator stvara je 1.65 mmH2O, a protok zraka 49 CFM-a.

cryorig_h7_10 cryorig_h7_11

S obzirom na to, da se ovaj hladnjak ne može pričvrstiti s gornje, nego samo s donje strane matične ploče, to malo komplicira ugradnju. Kao što smo rekli, donja je ploča univerzalna i s jedne strane ju okrećemo za Intel sockete (udubljena), a s druge strane za AMD sockete (ravna). Vijci dolaze s donje strane, imaju križ za odvijač, a na njih (kad su već vijci provučeni kroz rupe na matičnoj ploči), dolaze plastični odstojnici.

cryorig_h7_12 cryorig_h7_13

Nakon montaže nosača, potrebno je prilagoditi škare na hladnjaku, namjestiti ih, okrenuti ploču držeći hladnjak na njoj i odvijačem sve stegnuti. Djeluje komplicirano, i onome tko to radi prvi put će svakako i biti, no iskusniji će se korisnici lako snaći. Hladnjak i ventilator ne dolaze do memorijskih utora i tu nema nikakvih problema s kompatibilnosti. Osim na Intelovoj platformi, kao što ćemo na sljedećoj stranici vidjeti, H7 smo testirali i na AMD-ovoj. Pravila za instalaciju su identična, a kao što znamo Crosshair VI Hero ima dva seta rupa pa je moguće instalirati i ovakve starije AM3 hladnjake.