Enermax Liberty 500W i Silverstone Zeus 650W

Datum objave 28.02.2006 - Bruno Banelli

Uvod

Danas je imati dobar PC sa nekvalitetnim napajanjem isto kao imati novi BMW i u njega točiti lož ulje. U svakom slučaju, fundament svakog današnjeg PC računala gladnog snage, je imati kvalitetno napajanje koje je sposobno pružiti Vašoj konfiguraciji svaki elektron koji joj je potreban da bi funkcionirala normalno. Zbog toga su se revni proizvođači napajanja odlučili pružiti nam taj konfor i bezbrižno lutanje bespućima PC-a, a ovaj puta imamo se priliku zabaviti s Enermaxovim pulenom iz Liberty serije s čitavih pola kilovata. Liberty serija posebna je po tome što su napajanja iz te serije modularna, odnosno imaju mogućnost spajanja konektora po potrebi, što pridonosi većoj urednosti u kućištu i analogno tome efikasnijem hlađenju. Dakako, vlasnicima kućišta s prozirnim stranicama modularna napajanja su zanimljivo poglavito zbog izgleda.

Ovoga puta naša "testna konfiguracija" bila je slijedeća: AMD Athlon 64 X2 4200+, 2GB DDR (2x 1GB), 2x GeForce 7800 GTX SLI, 250 GB SATA disk, DVD-RW uređaj, dodatna PCI kartica te dva 120mm ventilatora. Navodnici su ovdje s razlogom, napajanje nije bilo testirano pod "pravom" konfiguracijom, nego pod skalamerijom raznih otporničkih dekada i drugih opterećenja ekvivalentnih potrošnji gore navedene konfiguracije. Ono što je najbitnije u cijeloj priči je da su svi ovi silni vati zapravo vrlo nategnute računice. Naime, uzeto je u izračunu da su apsolutno sve komponente u "konfiguraciji" pod "punim opterećenjem". Naravno, teško je maksimalno opteretiti sve komponente istodobno tako da ćete maksimalnu deklariranu potrošnju eventulno dostići tek pri igranju igara koje, u ovom slučaju, znaju iskoristiti i mogućnosti dvojezgrenih procesora. S druge strane, računica se radikalno mijenja ako u cijelu priču uračunamo i overclockiranje.

Prije nego što se pogledamo napajanja koja smo ovaj put imali prilike testirati, za lakše razumijevanje tematike predlažemo vam da bacite pogled na naš SMPS handbook, koji će vam dobro poslužiti kao podloga za razumijevanje naših testova napajanja.

A sada, pogledajmo što nam na ovom polju može ponuditi Enermaxov Liberty.

Enermax Liberty 500W

Enermax je, kao što smo napomenuli, modularno napajanje snage 500W. Dopadljive crne boje i 120mm ventilatora s donje strane napajanje se dići raznim naljepnicama i referencama, počevši od svih mogućih i nemogućih zaštita, podlijeganje standardima i slično. Uz to, pored glavnog ATX kabla (koji je zajedno s EPS 8-pinskim kablom permanentno "implementiran" u napajanje) dolazi i fan header za kontrolu brzine ventilatora, kojeg nismo imali prilike isprobati zbog tehničkih neizvedivosti odnosno načina testiranja.


Ono što nas se na prvi subjektivan dojam dojmilo više od napajanja je, začudo, prilično kvalitetan priručnik na zavidnom broju svjetskih jezika, remen te torbica za spremanje kabela. Također, svi kablovi imaju mrežasti oplet, što ih spriječava da se raspletu i uvelike pridonosi općem dojmu, iako nije presudno za performanse. Kabeli s "molexima" i SATA power konektorima dugački su ~70 cm, odnosno deskriptivnije, dovoljno dugački da se protegnu po čitavoj dijagonali CM Stackera, primjerice. Ti isti "molexi" koriste nešto sto Enermax naziva "Easy plug", a radi se jednostavnijem načinu izvlačenja "molex" konektora iz uređaja. Ostali kabeli, uključujući i kabel za PCI-E grafičke kartice te ATX kabel, dugački su ~60cm. Samo napajanje ima tvorničko jamstvo u trajanju od tri godine, dok je jamstvo u HR trgovinama u pravilu 2 godine.


Također, ATX i EPS konektori su ATX 2.0 kompatibilni, no jednim pokretom ruke ih se dade rastaviti, što efektivno daje 20+4pin ATX odnosno 4+4pin EPS konektor. Opet, izvanredan potez od Enermaxa; nerijetko se znalo dogoditi da baš ta 4 dodatna pina zapinju za nekakav kondenzator ili slično. Toga s ovim Enermaxom nema.

Sto se tice neelektričnih značajki, dodali bi i atraktivan transparentni 120mm ventilator, koji unatoč svojem vrlo blagom dizajnu lopatica i niskom broju okretaja, ima neobičan zvuk. Apropo zvuka, isti nismo specifično mjerili, ne zbog nedostatka opreme već zbog nedostatka mjesta. Gluha komora koja bi bila potrebna za izvođenje relevantnih testova jednostavno nije bila dostupna, pa je bilo besmisleno raditi to, makar i u koliko toliko mirnoj sobi. Ventilator, dakle... Pa, iako nije glasan, autor ovih redaka drži da se radi o klasičnom PWM napajanom ventilatoru, sto mu daje posebni "traktoraški" štih, posljedicu PWM načina rada. No, ova opaska je čisto subjektivne prirode i nije relevantna za konačni sud, te ne utječe na njega. Od preliminarnih stvari, ovo je manje više sve što se dalo zapaziti, pa je vrijeme da pogledamo drugog pokusnog kunića na ovom testu.

Silverstone ST65ZF (Zeus 650W)

Drugi na red došao je Silverstoneov Zeus od, za PC, monstruoznih 650W. Također crne boje kao i Enermax, ovo napajanje krasi fundamentalno drugačija konstrukcija. Potpuno podlijeganje ATX standardu, koje upotpunjava 80mm ventilator agresivnih lopatica i visoke brzine vrtnje. Napajanje, logično, također posjeduje sve zaštite i slično, prva zamjerka koju imam jest sama kutija u kojoj napajanje dolazi. Radi se o kutijici (i to doslovce) koja u sebi sadrži napajane, naponski kabel, nekoliko vijaka i uputstva za uporabu; Čarli dolazi s više uputstava, a kutijica više priliči nekakvom tvrdom disku ili nečemu sličnih gabarita. Ipak, nije problem, no vraćanje napajanja je čista umjetnost za kojeg Vam, ako imate "prstiće" kao autor, definitivno treba ženska ruka ukoliko usput ne želite polomiti kutiju. Ono što rastužuje je tričava godina dana jamstvenog roka, što tvornički što od strane trgovina u HR, što je za napajanje ovakve klase sramotno. Zanimljivo je i prisustvo EPS P10 konektora koji se koristi u PCI backboneovima i sličnim uređajima.

Nakon objavljivanja članka predstavnici Silverstonea su nam ukazali na to da napajanje zapravo ima jamstveni rok u trajanju od tri godine. Naime, Europska regulativa kaže da jamstveni rok uređaja mora biti najmanje dvije godine, no Silverstone je ovo proširio na tri. Razlog zašto je u priručniku napajanja navedena samo jedna godina je vrlo jednostavan (zapravo pomalo priglup). Naime, priručnici su isti za cijeli svijet, uključujući i SAD, gdje Silvestone nudi samo jednu godinu jamstva (što odgovara mnogo blažim američkim zakonskim regulativama). U skladu s novim informacijama, promijenili smo i ocjenu ovog napajanja.

Rekoše da ne treba suditi čovjeka po kaputu, pa tako nećemo (previše) suditi napajanje po kutiji. I zaista, izvadivši to čudo iz kutije, ima se što za vidjeti. 4 SATA i 6 "molex" konektora dolaze neopleteni i neosigurani plastičnim podvezicama, što je također u redu, pače, nužno budući da se radi o 2 kabela s po 3 "molexa" (~85cm) odnosno 2 kabela s 4 SATA power konektora (~60cm). ATX, EPS i PCI-E kabeli opleteni su, a duljina im je nešto više od 60cm. Zanimljiva je boja kabela koji su korišteni za 12V rail. Naime, dotični su žuto-zeleni, što je klasična boja za uzemljenje u električnim instalacijama. Čemu ovakav izbor, nije jasno, napose zbog činjenice da je u priručniku boja tog kabela označena s "yellow" odnosno "žuta". Intrigantno, no sasvim nebitno.

Ovo napajanje također ima ATX 2.0 i SSI kompatibilnost, no samo je ATX konektor kao i kod Enermaxa "odvojiv", odnosno dade se koristiti 20-pinski ili 24-pinski konektor jednostavnim odvajanjem. EPS konektor je na ovom napajanju 8-pinski (što ne čudi, obzirom na snagu), no u Silverstoneu su mislili i na slabija računala pa postoji adapter s 8 na 4-pinski EPS konektor.

Ventilator je, za razliku od Enermaxova, postavljen sukladno preporukama ATX specifikacije i ne štedi na protoku zraka. Bučan no žestok, jednostavan je opis ovog ventilatora i tu se nema što duljiti.

Struji struuuja...

Bit ovoga testiranja nije bilo napasanje okica beznačajnim brojkama; krajnjem korisniku je sasvim svejedno daje li njegovo napajanje točno 5V ili manje od +-5%, budući da su te vrijednosti propisane standardom, a red veličine zelenih novčanica koje dajete za njega nije dovoljno za laboratorijske izvore. Također, pored standardnih prikaza vrijednosti napona, testiran je i ripple (izmjenična komponenta u istosmjenom naponu). Autor ovog clanka takodjer je pokusao izmjeriti i holdup time, no to mu nije pošlo za rukom, nažalost. Nadamo se da ćemo u budućim testovima moći biti više izdašniji s podatcima, no za sada, samo toliko.

Linija

Enermax Liberty 500W

Silverstone Zeus 650W
3.3V
3.23-3.35V
3.3V
5V
5.10-5.13V
5.01V
12V1
12.21-12.22V
12.07V
12V2
12.28-12.30V
12.05-12.07V

Tablica napona

Linija

Enermax Liberty 500W

Silverstone Zeus 650W
3.3V
~15mVpp
jedva mjerljiv
5V
~20mVpp
jedva mjerljiv
12V1
~80mVpp
~80mVpp
12V2
~105mVpp
~80mVpp
12V3
nema
~70mVpp
12v4
nema
~80mVpp

Tablica ripplea

Od bitnijih opservacija, što se tiče Enermaxa, primjećeno je da napajanje pri opterećenju radi lagani overvolt, no unutar zadanih tolerancija. Varijacija napona su bile minimalne te stoga većinom zanemarive. Ipak, da ne izvodimo srednju vrijedost, prikazane su minimalne i maksimalne vrijednosti. Ripple je također bio u zadanim tolerancijama, iako je je osjetno povišen na prvom 12V railu. Opet, također nema mjesta panici ni brizi, jer, ponavljamo, sve su vrijednosti unutar zadanih tolerancija.

Ako je ikada bilo lijepo gledati u voltmetar, to je bilo s ovim Silverstoneom. Pretočeno u hrvatski, napajanje nije ni trepnulo, a naše opterećenje bila mu je proljetna šetnja parkom. Također, budući da je napajanje EPS kompatibilno (što uključuje niže tolerancije od ATX napajanja), zadovoljstvo je reći da je najveće odstupanje bilo nesto više od pola posto. Svaka čast Silverstoneovim inžinjerima.

Zaključak

Za kraj, sumarizirajmo naše dojmove. 500W, modularnost, urednost, pedantnost te zadovoljavajuće preformanse zaista čine Enermaxovo napajanje besprijekornim u jednom zatvorenom sustavu. Ipak, na konačnu ocjenu napajanja ne utjeću isključivo njegove karakteristike, nego i cijena (u trenutku objave ovog članka, 848 kn). Na nju pak treba gledati vrlo subjektivno - ako smatrate da je 300kn više od "nemodularnih" 500W napajanja također renomiranih proizvodjaca vrijedno, Enermax možete slobodno staviti na uži popis za kupovinu.

Silverstoneov Zeus je nažalost, prilično "nedefiniran". Očito je da puca na high-end, što dokazuje električnim mjerenjima, no opet, nudi samo godinu dana garancije, što je za ozbiljniji workstation ili low-end server krajnje neprihvatljivo. Cijenom od oko nemalih ~1100 kn, investicija u ovo napajanje nije uputna za sve korisnike, no za ovu klasu ista je zaista povoljna. Valja naglasit i da ovo napajanje ima vrlo bučan, ali i moćan ventilator što nije nikakav problem za server, ali vjerojatno će zasmetati korisnicima koji bi Zeusa htjeli staviti u svoju kućnu "beštiju".