Ukoliko vam se sviđa Define Mini, a želite pravo Midi kućište s podrškom za ATX ploče tada je R3 model za vas. Uz to, ovo kućište osim u testiranoj Black Pearl varijanti, dolazi i u Arctic White, Silver Arrow te Titanium Grey bojama. Kućište je pakirano u stiliziranu kutiju, unutar koje je dobro zaštićeno baš kao i svaki drugi Fractalov model. Na kutiji se nalaze osnovne informacije, pa će kupac lako vidjeti ima li R3 sve što mu treba.

Identičnog dizajna kao i Mini, R3 je jedino rastao u dimenzijama. 207.40 x 442 x 521.2 mm i masa od 12.5 kg dovoljno govore o masivnosti, a u R3 će te moći smjestiti Mini ITX, Micro ATX i ATX ploče. Razlika u visini od oko 50 mm u odnosu na Mini, bila je dovoljna za smještanje sedam utora za dodatne kartice sa stražnje strane, te zadržavanje 120 mm ventilatora na ispuhu. Uz to, R3 ima čak četiri rupe sa gumenim zavjesicama za cijevi vodenog hlađenja. Sa bočne se strane nalazi prostor za 120/140 mm ventilator, koji je kao i kod Mini-a obložen apsorpcijskim materijalom kojeg je potrebno ukloniti.

Po otvaranju prednjih vrata dočekuje nas identičan prizor kao i kod Mini-a, dva su prostora za 120 mm ventilator, a tvornički je ugrađen jedan. Svaki od ventilatora ima svoja vratašca i mrežicu, tj. filter protiv prašine. prostora za 5.25" uređaje su dva, s tim da se donji može konvertirati u 3.5". Prednji je panel na vrhu, a s lijeva na desno se nalaze Audio priključci, Alu Power tipka (LED-ica ispod), te dva USB2.0 i jedan eSATA utor. Kao što smo to i ranije napisali, svi modeli trenutno u prodaji moraju imati i USB3.0 utore – tako nas barem uvjeravaju u M Sanu.

S donje se strane nalazi prostor na koji nasjeda ventilator napajanja sa filterom, te jedan prostor za dodatni 140 mm ventilator. Taj dodatni ventilator smještamo u posebne nosače koje možete vidjeti na slikama ispod. Nogice su gumene, prednje su široke a stražnje uske, a radi ekskluzivnosti plastični su rubovi zlatno bojani.

Kada uklonimo bočnu stranicu otvara nam se pogled na unutrašnjost slične koncepcije kao kod ARC modela. No razlika ipak ima. Prva je ta da je kavez za diskove sa osam ladica jedinstven, tj. nije dvostruk kao kod ARC-a. Moramo priznati kako bi radije vidjeli ARC-ov model kaveza i u ovom R3, jer je puno praktičniji. Osam je bijelih ladica opremljeno silikonskim čepićima baš kao i ranije, a mehanizam postavljanja ladica u vodilice je dovoljno čvrst da ne dolazi do pomicanja istih. 5.25" kavez prima dva takva uređaja, a donji je moguće konvertirati u 3.5". Cable management je i kod ovoga kućišta odličan, zbog mnogo prostora za provlačenje kabela koji se nalaze u blizini matične ploče. Fractal s ovim kućištem isporučuje samo dva 120 mm ventilatora (1350 o/min), koji imaju solidne performanse, no i malo povećanu buku.

Ranije spomenuti jedinstveni kavez za diskove ograničava kupca prilikom izbora grafičke kartice na "samo" 290 mm. S druge strane ograničeni ste i visinom CPU hladnjaka od 165 mm što je za 15 mm manje nego kod ARC-a. Na vrhu se ovaj put nalaze dva prostora za dodatne 140 mm ventilatore koji su kada njih nema zaštićeni apsorpcijskim materijalom. Kada je u punom pogonu, R3 radi tiho, tj. većina se buke ne ispušta van kućišta a zbog velikog volumena i dobrog provjetravanja ni zagrijavanje nije visoko.

I uz R3 dolazi standardan set vijaka, distancera, plastičnih vezica, a tu je i kontroler broja okretaja za tri ventilatora te maskica za 5.25" na 3.5" konverziju. Uz to i knjižica s uputstvima je tu. Define R3 je uvećana kopija Mini-a s naravno pokojom razlikom. Zbog toga je i cijena rasla, no ne previše. Na domaćem će te ga tržištu naći u rasponu cijena od 720 – 800 kuna, što je fer iznos za ono što nudi. To je u prvom redu kvalitetna izrada, potpuna zvučna izolacija unutrašnjosti, solidno provjetravanje i dosta prostora za sve (ili većinu) komponenata.

Ukupan zaključak o ova četiri Fractala nećemo zasebno donositi jer smo za svako kućište to posebno napravili. Za kraj ćemo samo reći kako nam se od svih modela najviše svidio ARC koji zbog svojih odličnih karakteristika i odnosa uloženo/dobiveno zaslužuje najvišu ocjenu, a uz to je i pravi best buy.