Fractal_Design_Define_R6_11 Fractal_Design_Define_R6_12

Bočna stranica od kaljenog stakla ima metalni okvir, koji služi za montažu u sklop kućišta. Na desnoj je strani izvučeni dio koji nasjeda u kućište, a straga su dva “štifta” koji ulaze u plastičnu kopču te tako drže stranicu uz kućište. Jasno, dodatno se stranica može i pričvrstiti thumb vijcima. Kaljeno je staklo debelo 4 milimetra, otporno je na grebanje, a i zatamnjeno je 33%. Fractal u bundleu daje i krpicu za održavanje stakla čistim.

Fractal_Design_Define_R6_13 Fractal_Design_Define_R6_14

Gornja je strana zapravo metalni poklopac ispod kojega se nalazi plastični okvir s mrežicom koja služi kao filtar prašine. Sve je to dio ModuVent tehnologije koja je u ovom kućištu u trećoj generaciji. Gornji panel se odvaja pritiskom na poveću tipku, koja ga oslobađa kako bi ga mogli ukloniti ili kompletno, ili samo gornji metalni dio kako bi ispod filtra mogli ugraditi ventilatore ili radijator. Dva su layouta, standardni i otvoreni. U otvorenom možemo ugraditi do tri 120/140-milimetarska ventilatora ili jedan 140/280/420-milimetarski radijator debljine 35 milimetara. U zatvorenom layoutu možemo maksimalno ugraditi do dva 120/140-milimetarska ventilatora ili 120/240/360-milimetarski radijator. Čitav je sustav odlično zamišljen i izveden i nudi stvarno mnoštvo mogućih kombinacija.

Fractal_Design_Define_R6_15

Unutrašnjost je podijeljena pokrovom za napajanje i kavezima za diskove pa je s lijeve strane samo komora ili prostor za ugradnju matične ploče, hladnjaka i kartica. No, sve je potpuno modularno pa se korisnik može igrati s uređenjem unutrašnjosti po svojim željama – ukloniti nosač kaveza za diskove u potpunosti ili ga pak prebaciti na drugu stranu. Prostor je dovoljan za eATX (do 285 milimetara širine), ATX, mATX i ITX ploče, grafičke kartice duljine do 300 milimetara u standardnom layoutu i do 400 milimetara u otvorenom layoutu. Otvor za instalaciju CPU hladnjaka sa stražnje strane je vrlo velik, a hladnjak može biti maksimalne visine čak 185 milimetara. Oko matične ploče se nalazi pet gumiranih proreza za kabele, a onaj na vrhu za EPS konektor je dovoljno širok za manevriranje čak i kada se na procesoru nalazi hladnjak.

Fractal_Design_Define_R6_16 Fractal_Design_Define_R6_17

Iz ove perspektive vidimo kako je pokrov napajanja cijelom dužinom mrežast za bolje provjetravanje, što je posebno bitno kod tvorničkog setupa u kojem je donji ventilator ipak malo iznad napajanja. U našem je slučaju to bilo bitno i zbog fanless napajanja koje smo ugradili za potrebe testa. Na lijevoj se strani, odnosno na kavezu za diskove nalazi poklopac s dva thumb vijka koji služi samo kao ukras, kako se ne bi vidjeli “ružni” prorezi, a opet ga je lako skinuti kada zatreba pristup ili ako pak želimo nosač prebaciti na desnu stranu kućišta. GP-14 ventilatori koje Fractal isporučuje uz ovo kućište su više namjenski, imaju LLS ovješenje i aerodinamički su oblikovani za efikasan protok zraka i nisku razinu buke. Maksimalna brzina vrtnje je 1.000 okretaja u jednoj minuti, s maksimalnim pritokom zraka od 68.4 CFM-a i zračnim pritiskom od 0.71 mmH2O. Kabeli su dugi 500 milimetara, a konektor je tropinski.

Fractal_Design_Define_R6_18 Fractal_Design_Define_R6_19

Desna je strana posebno zanimljiva, jer nudi bijele metalne ladice za diskove. Na vrhu su četiri horizontalne koje primaju 2.5 i 3.5-inčne, a na dnu su  još dvije takve. Sve ladice imaju i gumene čepove za eliminaciju vibracija 3.5-inčnih mehaničkih diskova. Desno, ispod otvora za stražnji nosač CPU hladnjaka se nalaze dvije vertikalne ladice za 2.5-inčne diskove. Sve su ladice pričvršćene thumb vijcima, a diskove je potrebno pričvrstiti klasičnim vijcima – nisu tool-less. Kabeli od prednjeg panela se spuštaju po prednjoj vertikali i ne smetaju onima koji se penju po srednjoj vertikali, a koji imaju i dvije velcro vezice za pričvršćivanje.

Fractal_Design_Define_R6_20 Fractal_Design_Define_R6_21

Na spomenutoj se srednjoj vertikali nalazi i Nexus+ Smart Hub kontroler za ventilatore koji ima SATA konektor za napajanje i tropinski konektor koji spajamo na ploču. Tada uz pomoć ploče možemo kontrolirati brzinu vrtnje do devet ventilatora. U jednoj od ladica se nalazi i kutija u kojoj je bundle, tj. oprema koja nam je potrebna za sklapanje računala. Popis te opreme se nalazi i na kutiji, a osim različitih vrsta vijaka, odstojnika tu je i šest plastičnih vezica, krpica za brisanje stakla te vrlo koristan alat za pričvršćivanje odstojnika.

Fractal_Design_Define_R6_22 Fractal_Design_Define_R6_23

Kao i kod dosadašnjih testova kućišta, odlučili smo se za ugradnju Gigabyteove Z370 Aorus Ultra Gaming matične ploče koja se naravno ugodno smjestila na odstojnicima. Na ploči je bio i7-8700K i bio je spreman kit za montažu Noctue D15. Vertikalne su ladice ugostile dva SSD-a, a instalacija je vrlo laka i mjesta za kabele ima dovoljno, čak i one s konektorima L profila. Napajanje je bilo kao i do sada, Seasonicovo Fanless Titanium 600W.