fractal_define_s_15

Skidanjem lijeve bočne stranice nam se otvara prostrana unutrašnjost u kojoj fale elementi poput nosača za diskove i optičke uređaje i sve je zapravo jedna velika komora kroz koju zrak lakše prolazi. Kućište prima ATX, Micro ATX i Mini ITX ploče čiji se nosač nalazi ukomponiran u pregradu s lijeve strane odmah iznad prostora za napajanje. Oko prostora za matičnu ploču se nalaze četiri rupe s gumenim oblogama koje služe za lakše provlačenje i aranžiranje kabela. Na mjestu gdje matična ploča završava (sredina kućišta), nalazi se stepenica, gdje pregrada ulazi 20 mm u prostor što je napravljeno zbog tri nosača za 3.5″ diskove koji se nalaze sa stražnje strane pregrade. Na tom je mjestu predviđena i mogućnost montaže cilindričnog rezervoara vode kojeg postavljamo vertikalno uz pomoć pripadajućih bracketa (maks. 350 x 80 mm), a na dnu kućišta su i rupe za različite tipove vodenih pumpi (DDC, D5), pa je ovo kućište izrazito “water cooling friendly”.

fractal_define_s_16 fractal_define_s_17

Unutrašnjost je kućišta vrlo prostrana pa tako možemo ugrađivati grafičke kartice dužine 425/450 mm, CPU hladnjake do visine od 180 mm, napajanja dužine 170/180 mm (u ovisnosti da li je ventilator 120 ili 140 mm) ili 300 mm (bez ventilatora). Kućište ukupno prima čak 9 ventilatora veličine 140 mm, a tu je i spomenutih sedam slotova za proširenja matične ploče (grafičke, zvučne i ine kartice).

fractal_define_s_18

I stražnja je strana pregrade jednako zanimljiva kao i prednja jer donosi zanimljiva rješenja nosača tvrdih diskova. Lijevi je dio (gledano s boka kao na slici), dubine 40 mm i sadrži tri nosača za 3.5″ diskove koji se na njih montiraju vertikalno a mogu primati i 2.5″ diskove (imaju gumene čepiće za prigušenje buke). Uz to, na desnom se dijelu, tik ispod proreza za stražnji nosač hladnjaka na matičnoj ploči nalaze još dva vertikalna nosača za 2.5″ diskove. Za menadžment kabela je na lijevoj strani 40 mm, a na desnoj 20 mm, s tim da je Fractal ovdje genijalno primijenio četiri velcro trake za lakše aranžiranje već postojećih, ali i onih kabela koje tek trebamo provući instalacijom komponenata.

fractal_define_s_19

Postavljanje odstojnika, tj. nosača matične ploče je olakšano dodatkom thumb matice kojom ih lakše zatežemo a pozitivno je i što je unaprijed postavljen nosač koji služi kao fiksator ploče pa je njeno pričvršćivanje olakšano. Ugradnja CPU hladnjaka je moguća i izvan ali i unutar kućišta, a jedino je s ovako velikim hladnjakom potrebno unaprijed planirati i pričvrstiti +12V EPS konektor unaprijed. Ploča koju smo koristili je Asusova 970 PRO Gaming/Aura čiju će te recenziju moći čitati uskoro. Napajanje koje smo koristili je naše standardno SuperFlower Leadex Platinum 1200W za koje ima i više no dovoljno mjesta u kućištu.

fractal_define_s_20

Aranžiranje kabela u ovom slučaju nije najpedantnije jer se sve odmah po testiranju rastavlja, no uz velcro trake i dovoljno prostora ovome kućištu možemo dati čistu peticu u tom dijelu. Problem ovakvog smještaja tvrdih diskova je činjenica kako je njihovo hlađenje otežano, a to se posebno odnosi na 3.5″ diskove koji kako znamo moraju biti dobro hlađeni. Stoga je Define S ipak pogodnije za SSD-e koji se ne griju toliko.

fractal_define_s_21

Ventilatore smo na D15 okrenuli na ovaj način kako ne bi stršali iznad memorijskih modula, no vanjski je ipak preporučljivo prebaciti na iznad memorija da puše direktno po prvom bloku hladnjaka. Na kraju nam je još jedino preostalo ubaciti Sapphire R9 Fury Nitro karticu kako bi ova gamerska mašina bila spremna za rad. Sveukupno gledajući ovo je jedno od najboljih kućišta koje smo testirali po pitanju jednostavnosti ugradnje komponenata.

fractal_define_s_23 fractal_define_s_24

Mašinu smo malo i opteretili u radu i igri te s HWiNFO64 aplikacijom nadzirali temperature. Setup je bio tvornički, znači nismo dodavali nikakve dodatne ventilatore, a pri tome smo izmjerili buku od 36 dB u stanju mirovanja i oko 44 dB pod opterećenjem. Prigušenje buke je radilo vrlo dobro, jer je s otvorenom bočnom stranicom ona iznosila već “čujnijih” 48 dB. Temperature su i nakon dužeg opterećenja ostale u granicama normale, a to je moguće i dodatno poboljšati s dodavanjem ventilatora.