Fractal Design Define S test

Datum objave 11.03.2016 - Krešimir Matanović

Define S - prvi dio

fractal_define_s_1 fractal_define_s_2

Nakon dugo vremena ponovno testiramo jedno Fractalovo kućište. I premda je Define S predstavljen prije skoro godinu dana još uvijek je riječ o kućištu vrlo zanimljivog koncepta koje donosi neke nove razine protočnosti zračne struje i mogućnosti hlađenja moćnih komponenata. Potpuni nedostatak kaveza za diskove ili optičke uređaje omogućuje neometan protok zraka od usisa gdje imamo mogućnost ugradnje tri ventilatora veličine 140 mm, prema komponentama i stražnjoj strani kućišta. To je omogućeno novim načinom smještaja nosača za diskove koji su sa stražnje strane pregrade koja nosi matičnu ploču i komponente. Define S dolazi u smeđoj kartonskoj kutiji s tipičnim Fractalovim dizajnerskim obilježjima, te svim bitnijim informacijama o proizvodu s tzv. explode slikom kućišta i njegovih sastavnih dijelova.

fractal_define_s_4 fractal_define_s_5

Define S je standardno pakirano u najlon i u debeli stiropor, a uz njega u kutiji se nalaze i korisničke upute za instalaciju (uz njih je i lokalizacija na hrvatski koju stavlja uvoznik Microline), tu je maleni pamflet koji kupca upoznaje s Fractalovim proizvodima, te kutija u kojoj se nalaze svi potrebni vijci, odstojnici, plastične vezice i nosači za rezervoare s vodom. Kućište je naime vrlo fleksibilno po pitanju smještaja sistema vodenih hlađenja, pa tako na prednju stranicu prima radijatore veličine 360 mm.

fractal_define_s_6

Define kućišta su nam dobro poznata jer smo ih u zadnje četiri godine testirali četiri (Define Mini, R3, R4, i XL R2), i uvijek su na nas ostavljali pozitivan dojam. Define S prati neke osnovne smjernice dizajna svojih prethodnika, međutim tu nikada nije bilo nekih elemenata koji su bili naročito privlačni. Poprilično uniformirani dizajn, zatvorenost i crna boja apsolutno svih elemenata više idu u korist funkcije nego forme. A funkcija je u ovom slučaju maksimalno prigušenje buke te maksimiziranje protočnosti zračne struje.

fractal_define_s_7

Prednja stranica kućišta je potpuno plastična i lišena je ikakvih elemenata, osim malenog proreza na vrhu iza kojeg se krije plava statusna LED-ica koja signalizira da računalo radi, ali i HDD aktivnost. Na vrhu se nalazi prednji panel koji je opremljen s dva 3.5 mm utora za slušalice i mikrofon, Reset tipkom, Power tipkom te s dva USB 3.0 utora. Tipke i konektori su zadovoljavajuće kvalitete te ostavljaju dojam dugovječnosti.

fractal_define_s_8

Obje su bočne stranice kućišta potpuno zatvorene (i obložene materijalom za upijanje zvuka), a samo je na lijevoj (gledano sprijeda), postavljen plastični pokrov (ModuVent), preko rupe s nosačima za bočni 120/140 mm ventilator. Obje su stranice pričvršćene s po dva thumb vijka koji ostaju na stranicama nakon što ih odvijemo. Define S se može naručiti i s prozirnom bočnom stranicom za one koji vole pokazati svoj hardver. Stražnja je strana klasičnog rasporeda gdje napajanje dolazi na dno, a iznad njega se nalazi sedam mjesta za proširenja (slotovi na matičnoj ploči). Na vrhu su ispušni 140 mm ventilator te prorez za stražnje I/O portove matične ploče.

fractal_define_s_10 fractal_define_s_11

Na gornjoj se strani kućišta nalaze tri ModuVent plastična pokrova koje je moguće s unutarnje strane ukloniti (plastične kopčice), čime se otvara prostor za montažu tri 120/140 mm ventilatora ili pak 420 mm radijatora. U slučaju montaže 420 mm radijatora na vrh kućišta, na prednju stranicu više ne stane 360 mm, nego 280 mm radijator. Ukupna visina radijatora na obje stranice može biti 55 mm (radijator + ventilatori). S donje strane se nalazi filter za prašinu kojeg se lako ukloni radi čišćenja, a osim što pokriva usis napajanja, pokriva i mjesto za još jedan 120/140 mm ventilator koji je moguće montirati iza napajanja. Nožice su gumene i dosta teško (9.1 kg) i veliko (233 x 451 x 520 mm) kućište sigurno drže na podlozi.

fractal_define_s_12 fractal_define_s_13

Prednju, plastičnu stranicu je lako ukloniti povlačenjem na donjem dijelu, čime nam se otvara pristup velikom plastičnom filteru za prašinu koji pokriva sva tri mjesta za usisne 120/140 mm ventilatore. Filter s jedne strane drže magnetne kopče a s druge strane su nosići koji ulaze u proreze na metalnoj stranici. Kao što sa slika vidimo, zrak ulazi kroz bočne proreze prednje stranice, te naravni s donje strane. Ventilatori koje Fractal "bundla" uz ovo kućište su njihovi klasični GP14 (140 mm), hidrauličkog ovješenja i s maksimalnom brzinom vrtnje od 1.000 okretaja (68.4 CFM), koji su u radu zadovoljavajuće tihi.

fractal_define_s_14

Obje su bočne stranice, te gornja obložene materijalom za upijanje zvuka, poznatim iz ostalih Fractalovih kućišta. Ovaj materijal upija i prigušuje određenu količinu zvuka, ali djeluje i kao toplinski izolator pa je potrebno adekvatno provjetravanje kućišta kako ne bi došlo do pretjeranog zagrijavanja. Već je i kod ranijih modela to bilo dobro riješeno, a S sa svojim karakterističnim dizajnom unutrašnjosti je još efikasniji.

Define S - drugi dio

fractal_define_s_15

Skidanjem lijeve bočne stranice nam se otvara prostrana unutrašnjost u kojoj fale elementi poput nosača za diskove i optičke uređaje i sve je zapravo jedna velika komora kroz koju zrak lakše prolazi. Kućište prima ATX, Micro ATX i Mini ITX ploče čiji se nosač nalazi ukomponiran u pregradu s lijeve strane odmah iznad prostora za napajanje. Oko prostora za matičnu ploču se nalaze četiri rupe s gumenim oblogama koje služe za lakše provlačenje i aranžiranje kabela. Na mjestu gdje matična ploča završava (sredina kućišta), nalazi se stepenica, gdje pregrada ulazi 20 mm u prostor što je napravljeno zbog tri nosača za 3.5" diskove koji se nalaze sa stražnje strane pregrade. Na tom je mjestu predviđena i mogućnost montaže cilindričnog rezervoara vode kojeg postavljamo vertikalno uz pomoć pripadajućih bracketa (maks. 350 x 80 mm), a na dnu kućišta su i rupe za različite tipove vodenih pumpi (DDC, D5), pa je ovo kućište izrazito "water cooling friendly".

fractal_define_s_16 fractal_define_s_17

Unutrašnjost je kućišta vrlo prostrana pa tako možemo ugrađivati grafičke kartice dužine 425/450 mm, CPU hladnjake do visine od 180 mm, napajanja dužine 170/180 mm (u ovisnosti da li je ventilator 120 ili 140 mm) ili 300 mm (bez ventilatora). Kućište ukupno prima čak 9 ventilatora veličine 140 mm, a tu je i spomenutih sedam slotova za proširenja matične ploče (grafičke, zvučne i ine kartice).

fractal_define_s_18

I stražnja je strana pregrade jednako zanimljiva kao i prednja jer donosi zanimljiva rješenja nosača tvrdih diskova. Lijevi je dio (gledano s boka kao na slici), dubine 40 mm i sadrži tri nosača za 3.5" diskove koji se na njih montiraju vertikalno a mogu primati i 2.5" diskove (imaju gumene čepiće za prigušenje buke). Uz to, na desnom se dijelu, tik ispod proreza za stražnji nosač hladnjaka na matičnoj ploči nalaze još dva vertikalna nosača za 2.5" diskove. Za menadžment kabela je na lijevoj strani 40 mm, a na desnoj 20 mm, s tim da je Fractal ovdje genijalno primijenio četiri velcro trake za lakše aranžiranje već postojećih, ali i onih kabela koje tek trebamo provući instalacijom komponenata.

fractal_define_s_19

Postavljanje odstojnika, tj. nosača matične ploče je olakšano dodatkom thumb matice kojom ih lakše zatežemo a pozitivno je i što je unaprijed postavljen nosač koji služi kao fiksator ploče pa je njeno pričvršćivanje olakšano. Ugradnja CPU hladnjaka je moguća i izvan ali i unutar kućišta, a jedino je s ovako velikim hladnjakom potrebno unaprijed planirati i pričvrstiti +12V EPS konektor unaprijed. Ploča koju smo koristili je Asusova 970 PRO Gaming/Aura čiju će te recenziju moći čitati uskoro. Napajanje koje smo koristili je naše standardno SuperFlower Leadex Platinum 1200W za koje ima i više no dovoljno mjesta u kućištu.

fractal_define_s_20

Aranžiranje kabela u ovom slučaju nije najpedantnije jer se sve odmah po testiranju rastavlja, no uz velcro trake i dovoljno prostora ovome kućištu možemo dati čistu peticu u tom dijelu. Problem ovakvog smještaja tvrdih diskova je činjenica kako je njihovo hlađenje otežano, a to se posebno odnosi na 3.5" diskove koji kako znamo moraju biti dobro hlađeni. Stoga je Define S ipak pogodnije za SSD-e koji se ne griju toliko.

fractal_define_s_21

Ventilatore smo na D15 okrenuli na ovaj način kako ne bi stršali iznad memorijskih modula, no vanjski je ipak preporučljivo prebaciti na iznad memorija da puše direktno po prvom bloku hladnjaka. Na kraju nam je još jedino preostalo ubaciti Sapphire R9 Fury Nitro karticu kako bi ova gamerska mašina bila spremna za rad. Sveukupno gledajući ovo je jedno od najboljih kućišta koje smo testirali po pitanju jednostavnosti ugradnje komponenata.

fractal_define_s_23 fractal_define_s_24

Mašinu smo malo i opteretili u radu i igri te s HWiNFO64 aplikacijom nadzirali temperature. Setup je bio tvornički, znači nismo dodavali nikakve dodatne ventilatore, a pri tome smo izmjerili buku od 36 dB u stanju mirovanja i oko 44 dB pod opterećenjem. Prigušenje buke je radilo vrlo dobro, jer je s otvorenom bočnom stranicom ona iznosila već "čujnijih" 48 dB. Temperature su i nakon dužeg opterećenja ostale u granicama normale, a to je moguće i dodatno poboljšati s dodavanjem ventilatora.

Zaključak

fractal_define_s_22

Da Fractal Design radi kvalitetna i dobra kućišta znamo već četiri godine, pa ne iznenađuje što su svoje iskustvo pretočili u ovako zanimljiv proizvod koji nudi zanimljiv dizajn unutrašnjosti i velik broj mogućnosti kombinacija različitih tipova hlađenja. Ako slažemo custom vodeno hlađenje, Define S nudi mjesto za montažu pumpe i cilindričnog rezervoara vode, uz naravno mjesta za radijatore veličine do 420 mm (kombinacije su 420 na vrhu + 280 na prednjoj strani ili 360 + 360 mm). Ovo sve naravno vrijedi i za zatvorene sisteme vodenog hlađenja, a ukoliko se odlučimo na potpuno zračno dobro je znati kako ukupno možemo ugraditi čak devet ventilatora. Prigušenje buke je pri tome vrlo dobro, a i izolacija od prašine je dobro riješena filterima koji se jednostavno čiste. Mjesta ima sasvim dovoljno i za najveće komponente, a menadžment kabela je s velikim prorezima i velcro trakama odlično riješen. Kvaliteta izrade je kao i uvijek na visokom nivou, i tu nemamo nikakvih zamjerki. Malena zamjerka može ići na relativno neadekvatno hlađenje 3.5" tvrdih diskova, što nije problem ukoliko gradimo sistem isključivo sa SSD-ima. Cijena Define S kućišta na hrvatskom tržištu se kreće već od oko 670 kuna na više (s PDV-om), pa je i s te strane vrlo konkurentno. Sve u svemu, Define S je odličan proizvod.