gigabyte_b550_aorus_master_10 gigabyte_b550_aorus_master_11

Ploča s donje strane ima identično metalno pojačanje kao i X570 Aorus Xtreme. Ona služi dvojaku funkciju – jedna je pojačanje kompletne čvrstoće, a druga je povećanje rashladne površine za elektroničke komponente napojne jedinice smještene s donje strane PCB-a. Ovo je i veliki razlog zašto je Xtreme, pa i ova Master hladnija sa stražnje strane i oko socketa od drugih ploča.

gigabyte_b550_aorus_master_12

Nakon skidanja plastičnog pokrova otkriva nam se konfiguracija hladnjaka napojne jedinice koji je napravljen sastavljanjem aluminijskih limova. Ovakav je hladnjak znatno učinkovitiji od punih aluminijskih jer lakše otpušta toplinu u okoliš, pogotovo kada postoji i određeni protok zraka preko njih. Hladnjaci su povezani s jednom plošnom toplovodnom cijevi koja ima direktan kontakt s integriranim MOSFET-ima preko LAIRD-ove 7.5 W/mK termalnom podlogom.

gigabyte_b550_aorus_master_13

Gigabyte je dosta resursa uložio u poboljšano hlađenje komponenata ove ploče, pa ovdje vidimo koliko su i M.2 hladnjaci masivni, kolika je ploča za stražnju stranu, te kako izgleda i koliko je masivan hladnjak čipseta. B550 je malo manje kompleksan od X570 pa nema potrebe za aktivnim hlađenjem, a ovaj hladnjak ostaje blago zagrijan i pri dugotrajnim opterećenjima. Isto tako, hladnjaci na napojnoj jedinici i pri overclockingu ostaju mlaki s površinskim temperaturama od oko 40°C što je za svaku pohvalu.

gigabyte_b550_aorus_master_14

Konačno dolazimo i do ove masivne napojne jedinice koja je kao što smo rekli doslovno prekopirana s moćne X570 Aorus Xtreme ploče koja košta preko 750 €. Riječ je o 14 + 2 faznoj konfiguraciji pri čemu je 14 faza namijenjeno x86 jezgrama, a dvije su za SOC. Svih 14 faza je opremljeno s Infineonovim (International Rectifier) TDA21472 integriranim MOSFET-ima (buck gate-driver, Schottky dioda te low side i high side MOSFET-i), koji svaki mogu isporučiti 70 ampera (70 A) struje za ukupnih 1.120 ampera! Sve to kontrolira moćni Infineonov XDPE132G5C 16-fazni kontroler koji podržava struje od 1.000 ampera. Ovo je vrlo napredan kontroler predstavljen 2019. godine koji ima telemetrijske registre za real-time nadzor, zatim phase fault protection flag s auto kompenzacijom, promjenjivu frekvenciju prebacivanja od 200 kHz do 2 MHz po fazi, ima Adaptive Transient algoritam te je visoko učinkovit.

Jasno je da je na ovu ploču moguće staviti Ryzen 9 3950X i overlclockirati ga bez većih problema, čak i s ekstremnim tipovima hlađenja. Tako je ploča jedva osjetila naš overclockirani Ryzen 9 3900X na 4,3 GHz, te se hladnjaci nisu pošteno ni zagrijali. Tako smo površinski izmjerili oko 40°C (infracrveni termometar), a HWInfo je poazao maksimalnu temperaturu na jednom senzoru od 73°C kod OCCT Large data i 77°C kod Small Data testa.

gigabyte_b550_aorus_master_15

Gigabyte na ovoj ploči donosi Dual BIOS konfiguraciju (2x 256 Mbit) koju potpisuje AMI, za razliku od Aorus Pro ploče koja ima Single BIOS. Tri su PCIe utora pune dužine, a samo je gornji po PCIe 4.0 x16 standardu, dok su donja dva PCIe 3.0 x4. Drugi slot dijeli resurse sa SATA 4 i 5 portovima.

Tri su M.2 socketa i svi su pokriveni hladnjacima. Prvi je dužine 110 milimetara, kontroliran od strane procesora i podržava SATA/PCIE 4.0 x4 uređaje. I druga dva su dužine 110 milimetara, a oba podržavaju PCIe 4.0 x4 uređaje.

Ploča donosi i Smart Fan 5 tehnologiju koja uključuje osam 4-pinskih konektora za ventilatore i pumpe vodenih hlađenja, zatim sedam temperaturnih senzora na ploči, dva vanjska sa senzorima u bundleu, jedan noise detection port i kabel. Svi konektori za ventilatore podržavaju do 24 W na izlazu, imaju OCP zaštitu, a tu je i intuitivna kontrola brzine vrtnje ventilatora.

gigabyte_b550_aorus_master_16

Stražnji je I/O panel poprilično bogat te uključuje:

  • 2 x SMA antenna connectors (2T2R)
  • 1 x HDMI port
  • 6 x USB 2.0/1.1 ports
  • 5 x USB 3.2 Gen 2 Type-A ports (red)
  • 1 x USB Type-C port, with USB 3.2 Gen 2 support
  • 1 x Q-Flash Plus button
  • 1 x RJ-45 port
  • 1 x optical S/PDIF Out connector
  • 5 x audio jacks

S obzirom na to da je ovo top model B550 serije, Gigabyte se potrudio i opremio je stražnji I/O panel s čak šest USB 3.2 Gen 2 portova – 5x Type A i 1x Type C propusnosti 10 Gbps. Ako netko poželi na ploču ugraditi APU, tu je jedan HDMI port

 gigabyte_b550_aorus_master_uefi_2 gigabyte_b550_aorus_master_uefi_3
gigabyte_b550_aorus_master_uefi_4 gigabyte_b550_aorus_master_uefi_5
gigabyte_b550_aorus_master_uefi_6 gigabyte_b550_aorus_master_uefi_1

UEFI sučelje smo već vidjeli kod Aorus Pro ploče, a možemo ponoviti da izgleda vrlo dobro, intuitivno je i brzo. Opcija za tweakanje ima dovoljno, a i opcije za overclocking su bogate.

Od softvera imamo APP Center sa @BIOS, EasyTune, Fast Boot, Game Boost, ON/OFF Charge, RGB Fusion, Smart Backup i System Information Viewer aplikacijama. Tu je i podrška za Q-Flash Plus (nadogradnja BIOS-a bez ijedne komponente na ploči), Q-Flash i Xpress Install, ali i Norton Internet Security (OEM), XSplit Gamecaster + Broadcaster (12 months license) te Realtek 8125 Gaming LAN Bandwidth Control Utility.