Prva stvar koja upada u oči nakon što pogledate ploču je masivno hlađenje koje je zaduženo za održavanje čipseta i drugih zagrijanih komponenti na što nižoj temperaturi. Oni koji se sjećaju prethodne Gigabyteove ploče koju je krasio sufiks DQ6 (ovdje se možete podsjetiti) znaju da je na ovoj ploči bilo slično, no osjetno manje masivno hlađenje. U principu je riječ o o kombinaciji hladnjaka koji se nalaze na MOSFET-ima oko procesora (dakle sklopu koji regulira napajanje procesora) te dijelovima čipseta – northbridgeu i southbridgeu, a povezani su toplovodnim cijevima. Dakako, cijeli je sistem pasivan tako da je tih rad ploče zagarantiran.

Ipak, korištenje masivnog hlađenje ima i svoje nedostatke, a to je u prvom redu problematična instalacija hladnjaka na procesora te pristupanje određenim konektorima na ploči. Za hlađenje ove ploče koristili smo Thermaltakeove hladnjak BigTyphoon VX koji se može pohvaliti povećim gabaritima i 120-milimetarskim ventilatorom. Ovaj se hladnjak instalira na jednak način kao i Intelovi BOX hladnjaci, no s obzirom na njegovu veličinu i zakrčenost LGA775 utora na Gigabyteovoj ploči, ovaj se inače lagani način instalacije u našem slučaju pretvorio u noćnu moru. Elementi hladnjaka na čipsetu blokirali su pristup osiguračima koji fiksiraju hladnjak na ploču, pa smo na kraju cijelu ploču morali izvaditi van iz kućišta i hladnjak instalirati na ovakav način. Zanimljivo je da je to upravo tip gnjavaže koji smo htjeli izbeći korištenjem overclockerskog hladnjaka koji ima standardni način montaže. Ipak, pozitivno je što smo ovako velik hladnjak uopće mogli instalirati na Gigabyteovu ploču, no ne možemo se zakleti da je isto moguće s nekim drugim velikim hladnjacima.

Na poleđini ploče Gigabyte je također postavio hladnjake, dvije bakrene pločice koje se nalaze ispod procesora/northbridgea (veća) i southbridgea (manja). Isprva smo misli da je veću ploču nije moguće maknuti bez da olabavimo hladnjaka na čipsetu s obzirom da dva vijka koji drže najmasivniji dio hladnjaka čipseta nalaze uporište upravo na ploči koja se nalazi na donjoj strani matične ploče. Srećom, igrom slučaja smo bacili pogled na priručnik gdje je jasno opisan postupak skidanja Crazy Cool hladnjaka (da, to je "pravo" ime bakrene pločice) i alternativnog načina fiksiranja hladnjaka čipseta za matičnu ploču uz pomoć dvije matice koje spadaju u dodatnu opremu matične ploče. Sve u svemu, bravo Gigabyte.

Prije nego što krenemo prema "južnom" dijelu ploče, bacimo pogled na hladnjak čipseta iz drugog kuta koji nam ujedno otkriva i backpanel ploče. Na ovoj slici je vidljivo koliko je masivan i visok dio hladnjaka koji se nalazi na northbridgeu. Što se tiče stražnje pločice s konektorima, sve je na mjestu, uključujući po jedan LPT i COM konektor. Premda već par godina nismo koristili ove konektora, nekima će možda zatrebati, a P35-DQ6 nije manjkava u ovom pogledu.