Otpakiranje

Iz Gigabytea nam je na test stigao njihov novi GS27Q X monitor za igrače. Riječ je o monitoru s IPS panelom dijagonale 27 inča i rezolucije 2.560 x 1.440 piksela. Panel ima deklarirano vrijeme odziva od 1 milisekundu, te maksimalno osvježenje slike od 240 Hz. Riječ je o monitoru koji ima jednostavno podnožje, koje ne nudi velike ergonomske mogućnosti, pa je stoga i vrlo povoljan. U recenziji ćemo provjeriti je li dobar i zadovoljava li standarde igrača koji možda gledaju nadogradnju sa svojih 1080p monitora na nešto veće.

U videu otpakiranja, koji se mogli pogledati već nekoliko dana na našem Youtube kanalu možemo vidjeti da je monitor pakiran na uobičajeni način. Smješten je između dva debela stiropora, odvojen od postolja, i u debeloj kartonskoj kutiji. Uz njega kupac će dobiti postolje, nosač, organizator za kabele, napojni kabel, Display Port kabel, jamstveni listić i upute za korištenje.

Opis

gigabyte_gs27q_x_1

GS27Q X je dio Gigabyteove Gaming serije proizvoda i zamišljen je kao povoljna alternativa 1080p monitorima s brzim IPS panelom rezolucije 2560 x 1440 piksela, tj. svima onima koji žele napraviti skok gore u rezoluciji. Istina je da 1080p na 27-inčnom monitoru ne izgleda uvijek lijepo, vide se pojedini pikseli, pa je 1440p puno prihvatljivija opcija. Uz današnje upscaling tehnike kao što su AMD-ov FSR ili Nvidijina DLSS omogućavaju glatko igranje i s malo slabijim grafičkim karticama.

Prije gotovo četiri godine smo testirali dva Gigabyteova igraća monitora koji su imali istu dijagonalu i istu rezoluciju te vrlo slične stope osvježenja. Modeli M27Q i Aorus FI27Q-X donijeli su 170 Hz i 240 Hz stope osvježenja, ali tada po puno višoj cijeni nego što danas košta ovaj monitor. Istina, imali su i ergonomske nosače i neke napredne funkcije, no igrači zapravo samo žele brz i dobar panel, a po povoljnoj cijeni. I tu u priču ulazi naš današnji junak. GS27Q X je jednostavnog dizajna, i ovdje forma samo prati funkciju. Rubovi oko ekrana su relativno uski, a samo je donji širi koji ujedno sadrži i naziv proizvođača.

gigabyte_gs27q_x_2

Straga je monitor također bez većih dizajnerskih zahvata, ali se vidi tu i tamo koji gamerski detalj, te da nije baš riječ o uredskom modelu. Kompletno je napravljen od plastike, no zadovoljavajuće kvalitete koja se ne uvija i monitor je dovoljno robustan i čvrst. Dimenzije monitora su 619 x 447 x 172 milimetra s postoljem. Bez postolja je širina monitora 50,2 milimetra. Masa bez postolja je 4,7, a s postoljem 5,7 kilograma. Naravno, u ovaj širi dio monitora koji se proteže po sredini je osim elektronike koja kontrolira rad panela smješten i napojni pretvarač. Pretvarač prima ulazni napon u rasponu od 100 do 240 V (50 ili 60 Hz). Monitor prema tvorničkim podacima troši 34 W energije u radu, a spada u Energetski razred F s prosječnom potrošnjom od 26 kWh na 1.000 radnih sati.

gigabyte_gs27q_x_3 gigabyte_gs27q_x_4

Postolje je dovoljno široko i osigurava dobru stabilnost monitoru na različitim podlogama, a sam nosač nije pretjerano ergonomskih karakteristika. Kao što ste mogli vidjeti u videu otpakiranja, dozvoljava samo podešavanja po nagibu između -5° i +20°. Tako da pri kupovini ovog monitora morate biti sigurni da je njegova visina točno onakva kakvu trebate za svoj stol. Naravno, uvijek se nagibom može podešavati kut gledanja, no i to je ograničeno, pa često korisnici postavljaju knjige ili nešto slično ispod ovakvih monitora kako bi imali ravan pogled na ekran. Straga na nosač je moguće montirati i plastični organizator kabela koji ste vidjeli u videu. On omogućava uredno slaganje i spuštanje kabela iza nosača kako ne bi bili u vidnom polju.

gigabyte_gs27q_x_5

Samo postavljanje nosača je jednostavno i sve što treba je gurnuti ga u klizač gdje ga onda zaglavi plastični nosić. Pritiskom na nosić oslobađamo nosač za proces demontaže. Naravno, monitor podržava i VESA način montaže i to po 100 x 100 standardu. Na dnu se monitora nalazi i maleni joystick kojim upravljamo svim funkcijama OSD-a ili Sidekicka. Dužim pritiskom prema gore uključujemo i isključujemo monitor, a kraćim potvrđujemo odabire u meniju. Na prednjoj se strani monitora u donjem desnom kutu nalazi i bijela LED-ica koja signalizira rad.

gigabyte_gs27q_x_6 gigabyte_gs27q_x_7

Na desnoj se strani ispod zadebljanja (gledano straga) nalazi utičnica za napojni kabel, a tu je i Kensington Lock. S lijeve su strane smještena dva HDMI 2.0 ulaza, jedan Display Port 1.4 i jedna utičnica za 3,5-milimetarski jack slušalica (passthrough). Monitor podržava Gigabyteov poznati Sidekick koji smo već ranije imali prilike isprobati, a ovaj put je dovoljno samo spojiti HDMI ili Display Port kabel kako bi on radio. Ranije je potrebno bilo spojiti i USB. Ovaj monitor kao što vidimo nema USB hub, jer se išlo na što nižu cijenu prema kupcu.

Meni (OSD) i Sidekick

gigabyte_gs27q_x_8 gigabyte_gs27q_x_9

gigabyte_gs27q_x_10 gigabyte_gs27q_x_11

OSD je standardan za Gigabyte. Jedan pritisak na joystick nam nudi izbor Settings, Game Assist, Crosshairs i Power Off. Settings meni nudi bogate opcije i menije – Gaming, Picture, Display, PIP/PBP, System, Language i Reset All. Gaming sadrži Black Equalizer, Super Resolution, Display Mode, Overdrive (250 Hz) i FreeSync Premium. Picture nudi preddefinirane profile kao što su Standard, Gaming, Movie, Reader, sRGB, Custom i ECO. Pod pojedinnim profilima možemo podešavati opcije kao što su Brightness, Contrast, Color Vibrance, Sharpness, Gamma, Color Temperature, LowBlue Light, DCR i Reset.

gs27q_x_sidekick_1 gs27q_x_sidekick_2

gs27q_x_sidekick_3 gs27q_x_sidekick_4

Sidekick je sada dio Gigabyte Control Center aplikacije i nudi djelomične opcije OSD-a u obliku aplikacije pa nekim od funkcija možete upravljati putem miša.

Panel i kvaliteta slike

gigabyte_gs27q_x_12

Panel je IPS tipa, dijagonale je 27 inča te ima vidljivu površinu od 596,74 x 335,66 milimetara. Omjer stranica je 16:9, a rezolucija 2.560 x 1.440 piksela, s razmakom između piksela od  0,2331 x 0,2331 milimetra. Panel je 8-bitni s FRC funkcijom te je u stanju prikazati 1,07 milijardi boja. Maksimalno osvjetljenje je 300 nita, a maksimalni kontrast je 1.000:1. U ovoj seriji postoji i model GS27QXA koji podržava i DisplayHDR 400. Kutevi gledanja su tipični za IPS panel – 178°/178°. Proizvođač obećava i vrijeme odziva od 1 milisekunde, a kao što smo već naveli, preko Display Port kabela je maksimalna stopa osvježenja 240 Hz ili u overclock modu 250 Hz. Ako monitor spajate putem HDMI-a, maksimalna stopa osvježenja je 144 Hz. MPRT persistance smo izmjerili na vrlo dobrih 3,8 milisekundi na Test UFO stranici, a MCR je bio 262.

gs27q_x_spyder_2 gs27q_x_spyder_1

Mjerenja kolorimetrom Spyder 5 su pokazala pokrivenost od 100% sRGB, 81% AdobeRGB spektra i 83% P3 spektra boja što je sasvim solidno. Boje su bogate, monitor je užitak gledati, a jedino što bi na prvi pogled i bez mjerenja moglo biti bolje je svjetlina, tj. snaga pozadinskog osvjetljenja. Izmjerena krivulja Gamme ne prati najidealnije 2.2 krivulju, već je izmjereno 2.3, a gray ramp se kretao između 6700K i 7350K od 25 do 100% ulaznog RGB-a što je solidna vrijednost.

Maksimalna izmjerena svjetlina je bila 268 cd/m2 što je ispod maksimalnog tvorničkog podatka i potvrda dojma da bi svjetlina mogla biti jača. Kontrast od 50 do 100% svjetline je iznosio 630:1, što je dosta niže od obećanih 1000:1, no i dalje vrlo solidno. Bijela točka je bila na visokih 7.00 kelvina.

Uniformiranost boja je solidna no odstupa čak do 8,1 delta u donjem desnom kutu pri 100% osvjetljenja! Uniformiranost se poboljšava kako smanjujemo jačinu osvjetljenja, no i dalje ostaje visoka u tom donjem desnom kutu. Uniformiranost pozadinskog osvjetljenja je izvrsna s maksimalnim odstupanjem od 5% u desnom srednjem kvadrantu pri 100% osvjetljenja, te nešto raste kako smanjujemo snagu pozadinskog osvjetljenja, no ne više od 7%.

Na kraju dolazimo do preciznosti prikaza boja koja je sasvim solidna. Maksimalni Delta E je iznosio 4,22 no na jednoj od zelenih nijansi, a minimalni 0,51 na crvenoj. Prosjek je sasvim solidnih 1,60 deltaE. Ukupno gledano, ovaj je ekran zaslužio ocjenu od 4,5 po mjerenim vrijednostima.

gigabyte_gs27q_x_13

Naš dojam je da je ocjena malo previsoka zbog lošije uniformiranosti boja u donjem desnom kutu, no sve u svemu smo ipak zadovoljni performansama ovog panela. Za svakodnevni je rad odličan jer je slika vrlo oštra i ujednačeno dobra, a za igranje je izvrstan. Isprobali smo nekoliko naslova i u svima se pokazao brz, bez primjetnog ulaznog kašnjenja. Brzi pokreti su bili iznimno fluidni, a nismo primijetili ni ghosting ni izraženiji overshoot. Panel je iznimno sposoban i odličan za igru. Jedino bi voljeli da je svjetlina malo jača za igranje na dnevnom svjetlu.

Zaključak

gigabyte_gs27q_x_14

GS27Q X je vrlo sposoban monitor koji će vam osigurati glatku igru, fluidne pokrete i brzo vrijeme odziva. Slika je oštra, s vrlo dobrim prikazom boja, čija bi uniformiranost mogla biti bolja, no to ipak nećete primijetiti u svakodnevnom korištenju. Monitor nudi osnovnu razinu opreme i ergonomije i tu ne treba očekivati previše. Proizvođač je išao na povoljnu cijenu pa su kompromisi nužni. S cijenom od oko 330 € u njemačkim dućanima je sasvim konkurentan i predstavlja odličan korak prema gore ako se sada igrate na 1080p monitoru. OSD je bogat opcijama i nudi igračima zanimljivu Gaming Assist funkciju koja postavlja nišane, stabilizira nišan, tajmer i fps na ekran. Sidekick je također vrlo zanimljiv jer to sve omogućava putem aplikacije u operativnom sustavu. S GS27Q X svakako nećete pogriješiti i ima našu toplu preporuku.