Gigabyte GTX580 SuperOverclock – impresivna u svakom pogledu

Datum objave 22.07.2011 - Krešimir Matanović

Opis

Kutija na kojoj dominira crna boja karakteristična je za SuperOverclock seriju. Na prednjoj se strani kartonskog omota nalazi ime modela, SOC logo, te Gauntlet i UDV+ logoi, uz informaciju o taktu GPU-a. Na stražnjoj se strani nalaze podrobnije informacije uz slikovite opise pojedinih tehnologija i mogućnosti ove kartice. I premda su nam sve SOC tehnologije i do sada manje više poznate, ova kartica je ekskluzivna po činjenici da je trenutno najjača u toj seriji i da sa sobom donosi Extreme Dual BIOS tehnologiju. Riječ je naime o dvostrukom BIOS-u, od kojih je jedan za svakodevnu upotrebu, a drugi rješava cold bug problem u slučaju kada karticu hladimo tekućim dušikom. Ekstremna kartica dakle za ekstremne korisnike.

Gigabyte nikada posebno nije bio izdašan s bundleom pa je tako i ovaj put. Istina, sve potrebno za normalan rad je tu, no ništa što bi malo razmazilo kupca. U paketu su uz karticu tako jedan Molex-to-6-pin i jedan Molex-to-8-pin PCIe Power adapter, DVD s aplikacijama i upravljačkim programima, knjižica s uputstvima i ono možda najvrijednije HDMI kabel s pozlaćenim kontaktima.

Kartica koristi isti onaj WindForce 3X hladnjak kao i prošle godine testirana GTX470 SOC pa su izgledom vrlo slične. Uz nju i HD6970 SOC, te GTX480 SOC modeli koriste isti hladnjak. Kartica je dugačka točno 27.9 cm, što ju čini za nešto preko 1 cm dužom od referentnog modela. PCB je kao i uvijek u slučaju SOC modela obojan u Gigabyteovu plavu boju, a unutar se njega nalazi dvostruko više bakra nego što je to uobičajeno kod drugih proizvođača - Gigabyte to kao što znamo naziva 2oz Copper (niža impedancija i poboljšana disipacija topline). I ovaj je SOC sazdan na UltraDurable VGA+ temeljima. Tome karakteristično je korištenje NEC-ovih Proadlizer Quintuple kondenzatora kapaciteta do 5000uF koji donose bolju apsorbciju buke pri gigahertznim frekvencijama, niski ESL/ESR, podnose višu struju i imaju višu frekvenciju preklopa. Gigabyte na SOC kartice ugrađuje GDDR5 memoriju isključivo Tier 1 proizvodača kao što su Samsung i Hynix, te koristi Japanske solid state kondenzatore snižene ESR (Equivalent Series Resistance) vrijednosti, prigušnice sa feritnom jezgrom i MOSFET-a snižene RDS(on) vrijednosti. GPU se bira Gauntlet postupkom, a kako bi zadovoljio SOC standarde mora biti u stanju podnijeti više napone i frekvencije. Uz poboljšano hlađenje sve to rezultira sposobnošću za 24/7 radom na overclockiranim vrijednostima u odnosu na referentne Nvidijine modele, te povećanje daljnjeg overclocking potencijala.

Posebna je pažnja na ovoj kartici pridodana napojnoj jedinici koja ima 12 faza za GPU te 2 faze za memoriju. Svaka se faza sastoji od pripadajućih joj MOSFET-a (na kojima se nalazi zaseban aluminijski hladnjak, prigušnica s feritnom jezgrom i Solid State kondenzatora. Između faza i memorijskih čipova i GPU-a stoje još i Proadlizer Quintuple kondenzatori. Na stražnjoj se strani uz njih nalaze i LE diode koje signaliziraju rad pojedine faze. Pod opterećenjem je naravno svih 12 faza aktivnih, no čim se zahtjevi smanje automatski se smanjuje i broj aktivnih faza. U gornjem se desnom kutu kao i uvijek nalaze dodatni PCIe Power konektori. Na ovoj su kartici baš kao i na referentnom modelu tu jedan 8-pinski i jedan 6-pinski konektor koji zajedno s PCIe utorom karticu opskrbljuju s maksimalnih 300W snage. Ta je snaga potrebna kako bi tvornički overclockirani GF110 grafički procesor i Hynixove memorijske čipove mogli bez problema još dodatno overclockirati. GF110 procesor je kao što znamo napravljen u 40nm proizvodnom procesu u Tajvanskom TSMC-u. Sastoji se od 512 CUDA jezgri / shadera koji se pak nalaze unutar četiri graphics processing clustera. Shaderi u procesoru na ovoj SuperOverclock kartici rade na 1710MHz što je za 166MHz više nego na referentnim karticama. Ostatak grafičkog čipa radi na 855MHz. Oko procesora je raspoređeno 12 Hynixovih memorijskih čipova kapaciteta 128MB, pa ukupni kapacitet iznosi 1536MB. Čipovi su naravno GDDR5, a na ovoj kartici rade na brzini od 1025MHz, odnosno 4.1Gbps efektivno, i s grafičkim procesorom komuniciraju preko sabirnice širine 384 bita.

Već i referentni Nvidijin model ima solidno riješeno hlađenje koje se sastoji od turbinskog ventilatora i velikog aluminijskog pasivca čija je baza bakrena Vapour komora. Gigabyteu to nije dovoljno zbog 24/7 rada na povišenim taktovima, pa koristi svoj prokušani WindForce 3X hladnjak. Njega karakteriziraju tri ventilatora postavljena pod različite kuteve, čime se eliminira stvaranje vrtložnih struja zraka, a time i buka. Ispod crnog aluminijskog poklopca koji služi kao heatsink i kao ukras, nalazi se veliki aluminijski hladnjak koji kombinira dvije niklane toplovodne cijevi (heatpipe) promjera 8 mm, te jednu plošnu bakrenu toplovodnu cijev koja je ujedno i kontaktna površina s IHS-om na grafičkom procesoru. Koliko je ovakvo hlađenje efektno i tiho vidjet ćemo iz testova. GTX580 SOC karticu karakterizira i Extreme Dual BIOS tehnologija, namijenjena ekstremnim overclockerima. Pritiskom na Extreme tipku koja se nalazi na PCB-u izabiremo BIOS koji je specijalno podešen za eliminaciju cold bug-a prilikom hlađenja s tekućim dušikom (LN2). Tipka u normalnom radu svijetli plavom, a kada je odabran Extreme način rada crvenom bojom. Uz to se na PCB-u nalaze i mjerne točke napona baš kao i na ostalim jačim SOC modelima.

Gigabyte za ovu karticu preporuča minimalno 750W napajanje (tj. za cijeli sistem baziran na Core i7 3.2GHz procesoru), s naravno jednim 6-pinskim i jednim 8-pinskim PCIe Power konektorom. Ipak, karticu ćemo često koristiti i za samo prikaz 2D slike, pa je i sklop za nadzor potrošnje vrlo bitan element na njoj. U mirovanju postoje dva nivoa spuštanja taktova, baš kao i kod referentnog modela. U prvoj fazi GPU radi na 405MHz, shaderi na 810MHz a memorija na 162MHz. U drugoj, dubljoj fazi GPU radi na 50.6MHz, shaderi na 101MHz a memorija na 67.5MHz.  Kartica donosi dva DL DVI-I i jedan HDMI 1.4a video izlaz, a u svemu je ostalom identična referentnom modelu - podržava DX11 API, 3-way SLI, CUDA, Physx, 3D Vision Surround te Nvidia Surround tehnologije.

Gigabyte uz ovu karticu daje i poznatu OC Guru aplikaciju koja je doživjela promjene u dizaju i načinu korištenja. I dalje to nije idealno, no napredak je vidljiv. Aplikacija se odlikuje mogućnosti izmjene napona i frekvencije GPU-a i memorije, te nadzora potrošnje struje, temperature, brzine vrtnje ventilatora (uz mogućnost izmjene te brzine), itd. Moguće je spremiti do pet overclocking profila za kasniju upotrebu, a uz to je karticu moguće staviti i u Green način rada pri čemu se spuštaju radni taktovi (korisnik sam podešava na koju se razinu spuštaju maksimalni taktovi) i smanjuje potrošnja. Toliko u opisu i krenimo na overclocking i testove.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem

Test sistem :: Hardware
Platforme

Asus Sabertooth X58

Procesor(i)

Intel Core i7 980X

Memorija

3x 2GB DDR3 Exceleram @ 1600MHz

Grafičke kartice

Gigabyte GTX580 SuperOverclock;

Forceware: 275.33

Zvučna kartica

On Board

Napajanje Thermaltake ToughPower 1.2kW
Hard disk(ovi)

Hitachi 500GB SATA II

DVD-RW HP GSA-H60L

Testni sistem :: Software
OS Windows 7 Ultimate 64-bit
Chipset datoteke

Intel 9.1.0.1007

DirectX verzija 11 (SDK Feb 2010)
F1 2010 Max. details, FRAPS (Monza race)
Battlefield Bad Company 2 Maximum details, DX11, HBAO ON
Mars Benchmark

Benchmark, maksimalni detalji

Lost Planet 2 Demo, DX11, High
Mafia II Maximum details
Metro 2033 DX11, Very High, SSAO ON
Crysis 2 Zadnji DX9 update, Extreme
DIRT 3 Maks. detalji, DX11
Shogun 2 Maks. detalji, DX11
S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat Demo, DX11, Very high, SSAO High
 

Način testiranja i overclocking

Karticu smo testirali na našem standardnom test stroju koji se sastoji od Asusove Sabertooth X58 ploče, Intelovog Core i7-980X procesora te ukupno šest gigabajta Exceleramove radne memorije u 3 x 2GB kombinaciji. Ni s ovako jakom karticom još nemamo potrebe overclockirati 980X prilikom testa jer on još uvijek nije usko grlo sistema. Set benchmarka koji smo koristili djelomično je poznat iz naših ranijih testova, a dodali smo i neke novije naslove. S obzirom da nismo mogli nabaviti sve kartice za testiranje novijih naslova usporedbu će te u njima vidjeti tek s referentnom HD6970 karticom. Test zagrijavanja i potrošnje smo proveli sa Battlefield Bad Company 2 naslovom koji poprilično zagrije i optereti sve kartice. Kao i uvijek mjerena je potrošnja cijelog sistema. Na isti su način mjerene i temperature pod opterećenjem. Napomenuti treba i kako će te u tablicama vidjeti rezultate samo za 1920 x 1200 rezoluciju jer smatramo kako se nitko s ovom karticom neće igrati na manjoj, a monitor s većom rezolucijom nažalost još uvijek nemamo.

Kod dodatnog je overclockinga ova kartica došla na svoje. Bez ikakvog podizanja napona uspjeli smo ju sa 855/1710MHz za GPU i Shadere podići na 950/1900 MHz. Blaga korekcija s 1.1 na 1.15V omogućila nam je stabilan rad na 980/1960MHz. Uz malo viši napon i ekstremnije hlađenje taktovi od preko 1000MHz su za ovu karticu mačji kašalj. Točnije jedni su ju Švedski overclockeri pod LN2 "dobili" na čak 1550MHz za GPU. Memoriju smo više kozmetički podiigli s 1025 na 1125MHz no na račun toga nismo zabilježili veliko povećanje u performansama. Kao i uvijek, u zasebnoj tablici će te moći vidjeti porast performansi ostvaren overclockingom.

Rezultati testova - 1.dio

3DMark11

Score
Radeon HD6990 @ 880
9255
  
2x Radeon HD6970
9088
  
Radeon HD6990 @ 830
8845
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
6872
  
GeForce GTX580
5972
  
Asus Radeon HD6970
5318
  
AMD Radeon HD6970
5259
  
 
0250050007500100
00
 

 

Najnoviji 3DMark 11 je solidan alat za testiranje grafičkih kartica, no ipak je riječ samo o sintetici. SOC kao što vidimo donosi solidan napredak od oko 15% u odnosu na referentni model.

Battlefield Bad Company 2

1920x1200 @ 4xAA, 16xAF
Radeon HD6990 @ 880
124,328
  
2x Radeon HD6970
123,833
  
Radeon HD6990 @ 830
122,839
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
105,217
  
GeForce GTX580
93,678
  
GeForce GTX570
81,272
  
Radeon HD6970
75,989
  
 
025507510012
5
 
 

Battlefield još uvijek može zagrijati i najjače kartice, ali je dobro optimiziran pa je framerate s ovim high-end modelima vrlo visok. Gigabyteova kartica je kao što vidimo za oko 12% brža u odnosu na referentni model.

Crysis 2

1920x1200 @ 4xAA, 16xAF, DX9
Nvidia GTX590
92,45
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
63,74
  
AMD Radeon HD6970
55,25
  
AMD Radeon HD6950
47,38
  
 
025507510
0
 
 

Jedan od najnovijih testova u našoj kolekciji još uvijek vrtimo na DX9 API-u. Kao što vidimo SOC je ovdje za oko 15% brži od slabijeg ali i jeftinijeg HD6970 modela.

DIRT 3

1920x1200 @ 4xAA, 16xAF
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
79,63
  
AMD Radeon HD6970
64,22
  
 
02040608
0
 
 

I DIRT 3 je novi benchmark pa još nemamo dovoljno kartica za usporedbu, no EGO 2.0 je izvrsno optimiziran pa je framerate odličan čak i pri maksimalnim postavkama i DX11 efektima.

F1 2010

1920x1200 (AA On, AF 16x)
2x Radeon HD6970
114,617
  
Radeon HD6990 @ 880
102,884
  
Radeon HD6990 @ 830
99,833
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
79,239
  
GeForce GTX580
67,472
  
GeForce GTX570
61,367
  
Radeon HD6970
51,467
  
 
02040608010012
0
 
 

Starija, 1.5 verzija EGO-a se za SOC karticu pokazala jednako zahtjevna kao i novija u DIRT-u 3. Ona je u ovome testu za dobrih 17% brža od referentne GTX580.

Lost Planet 2

1920x1200 @ 4xAA
Radeon HD6990 @ 880
67,5
  
2x Radeon HD6970
66,95
  
Radeon HD6990 @ 830
64,9
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
62,05
  
GeForce GTX580
56,7
  
GeForce GTX570
49,1
  
Radeon HD6970
42,9
  
 
0357
0
 
 

Lost Planet 2 je definitivno Nvidijin teritorij, koji profitira na jakom teselacijskim performansama Fermi kartica. Tako se po performansama ovaj SOC model prbližuje čak i dvoglavoj H6990 kartici, a od referentne je za oko 10% brži.

Mafia II

1920x1200 (AA On, AF 16x, Phsyx off)
2x Radeon HD6970
90,7
  
Radeon HD6990 @ 880
87,7
  
Radeon HD6990 @ 830
85,4
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
71,9
  
GeForce GTX580
64,6
  
Radeon HD6970
61,1
  
GeForce GTX570
56,7
  
 
025507510
0
 
 

Mafiu II smo testirali i s uključenim Physxom no karticu nismo imali s čim usporediti (od jačih modela) pa samo za informaciju na ovoj istoj je rezoluciji postigla prosječnih 40.7 fpsa (PhysX High). Bez fizike je naravno brža, a referentnom modelu bježi za oko 11%.

Rezultati testova - 2.dio

Mars benchmark

1920x1200 @ 4xAA
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
79,77
  
AMD Radeon HD6970
61,67
  
 
02040608
0
 

 

Mars benchmark testira performanse kartica za nadolazeću istoimenu igru kineske podružnice Epic-a. baziran je na Unreal Engine-u 3 i pokazuje APEX integraciju te Physx. Mi smo testirali bez Physx-a jer benchmark iz nekog razloga nije prepoznao da imamo PhysX karticu, pa smo za usporedbu ubacili i HD6970 performanse. Bilo kako bilo, ova nas igra nije nimalo impresionirala svojim izgledom a framerate i nije tako loš.

Metro 2033

1920x1200 @ AAA, 16xAF
2x Radeon HD6970
52,083
  
Radeon HD6990 @ 880
49,433
  
Radeon HD6990 @ 830
48,228
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
32,039
  
GeForce GTX580
29,672
  
Radeon HD6970
26,389
  
GeForce GTX570
24,772
  
 
020406
0
 
 

Dobri stari Metro 2033 i dalje "guši" i najjače kartice. SOC je tako samo za slabašnih 8% nadvisila referentnu karticu.

Shogun 2

1920x1200 @ 4xAA, 16xAF
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
48,925
  
AMD Radeon HD6970
48,487
  
 
0102030405
0
 
 

Shogun 2 je naslov koji definitivno više "odgovara" AMD karticama, pa je zanimljivo kako je ovo jedini benchmark u ovome članku u kojem je HD6970 jednako brza kao i GTX580 SOC.

S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat

1920x1200 @ 4xAA, 16xAF
2x Radeon HD6970
105,25
  
Radeon HD6990 @ 880
102
  
Radeon HD6990 @ 830
98,5
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
70,65
  
GeForce GTX580
64
  
Radeon HD6970
57
  
GeForce GTX570
49,5
  
 
030609012
0
 

 

I kao posljednji 3D test dolazi Call of Pripyat u kojem je GTX580 SOC za oko 10% brža od referentne Nvidijine GTX580.

Overclocking

3D Mark 11 (Performance)
Gigabyte GTX580 SuperOverclock @ OC
7603
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
6872
  
 
020004000600080
00
 
Crysis 2 (19x12 @ 4xAA, 16xAF)
Gigabyte GTX580 SuperOverclock @ OC
68,52
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
63,74
  
 
0357
0
 
DIRT 3(19x12 @ 4xAA, 16xAF)
Gigabyte GTX580 SuperOverclock @ OC
88,5
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
79,63
  
 
030609
0
 
Metro 2033 (19x12 @ AAA, 16xAF)
Gigabyte GTX580 SuperOverclock @ OC
35,271
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
32,039
  
 
01020304
0
 
Shogun 2 (19x12 @ 4xAA, 16xAF)
Gigabyte GTX580 SuperOverclock @ OC
54,75
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
48,925
  
 
020406
0
 
 

Overclocking je u prosjeku donio dodatno ubrzanje od oko 10 - 11%. Na već ionako visok framerate u svim igrama taj porast je zapravo nepotreban. Možda će tek dobro doći u nekim budućim zahtjevnijim naslovima.

Potrošnja

Idle (W)
Radeon HD6970
125
  
GeForce GTX570
130
  
GeForce GTX580
130
  
Radeon HD6990 @ 830
134
  
Radeon HD6990 @ 880
140
  
Radeon HD6990 @ OCCT
140
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
158
  
2x Radeon HD6970
202
  
 
015531046562
0
 
Load (W)
Radeon HD6970
358
  
GeForce GTX570
369
  
GeForce GTX580
411
  
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
468
  
Radeon HD6990 @ 830
482
  
Radeon HD6990 @ 880
531
  
2x Radeon HD6970
599
  
Radeon HD6990 @ OCCT
615
  
 
015531046562
0
 
 

Potrošnja se ove kartice kreće u razumnim granicama. Ova najveća izmjerena je bila u Bad Company 2 igri, dok se realno kreće oko prosječnih 450W. Isto tako vidomo da je to za oko 50W više nego kod refrentne kartice, no ova je Gigabyteova sve samo ne obična pa joj tu razliku opraštamo.

Temperature

Idle (°C)
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
36
  
Nvidia GeForce GTX580
37
  
 
030609
0
 
Load (°C)
Gigabyte GTX580 SuperOverclock
74
  
Nvidia GeForce GTX580
85
  
 
030609
0
 
 

Rashladni je Windforce 3x sistem kao što vidimo vrlo učinkovit, a pri tome nije bučan. Buka je otprilike na razini referentnog hladnjaka koji je zapravo iznenađujuće tih ukoliko se sjetimo onoga na GTX480 ili pak HD6970 i HD6990 karticama. Tek se pri overclockingu nivo buke podigne, no i dalje je na podnošljivom nivou uz temperaturu koja ne prelazi 77 - 78°C (980/1125MHz).

Zaključak - Conclusion

Zaključak

Gigabyte je još jednom impresionirao. GTX580 SuperOverclock je izvrsno posložena kartica koja u svemu daleko ispred referentnih modela i koja će zadovoljiti sve profile igrača, ali i ekstremne overclockere. Sve naravno koji si ju mogu priuštiti jer joj je cijena u Njemačkoj nemalih 480 €. To je za oko 60 do 80 € skuplje nego primjerice standardne Gigabyteove GTX580 izvedbe. No, za tu cijenu dobit ćete karticu koja je napravljena bez ikakvih kompromisa, s najboljim komponentama, sa odličnom 12+2 faznom napojnom jedinicom, ručno izabranim GPU-om i na kraju s odličnim hlađenjem. Mi smo s OC Guru aplikacijom osnovni GPU takt od 855MHz dogurali do čak 980MHz što je za oko 27% iznad Nvidijinih referentnih vrijednosti. Ni pod LN2 za koju je posebno opremljena neće razočarati - Šveđani su ju naime na preko 1500MHz natjerali! Dovoljno to govori koliko je ova GTX580 SuperOverclock kartica moćan komad hardvera koji svom vlasniku jamči ekskluzivnost ali barem još dvije godine bezbrižnog igranja u maksimalnim detaljima.

 

Conclusion

Gigabyte managed to impress once again. GTX580 SuperOverclock is a great card which is miles in front of reference model, and which will satisfy not only all type of gamers, but also extreme overclockers. From the financial side, it will satisfy everyone who have 480 € to spare. That is between 60 an 80 € more than for example other Gigabyte GTX580 models. But, for that price you get a product which is made without any compromises, with best components, with robust 14-phase PWM design, cherry picked GPU and with great cooling system. We managed to push it from 855MHz all the way to 980MHz for the GPU which is about 27% above Nvidia specifications. This card is even prepared for the LN2 cooling, and as we have seen some Swedish overclockers pushed it as far as 1550MHz for the GPU! That we think, says enough of this mighty piece of hardware, which guaranties exclusivity to its owner and at least two more years of care free gaming in highest details.