Mnogi će se s nostalgijom sjetiti Hrvojevih eGPU, mid-end eGPU i high-end eGPU članaka iz 2015. godine, kada su ovakvi gotovi proizvodi još bili samo u najavama raznih proizvođača. No, već su neko vrijeme realnost i jedno je stiglo i do našeg laba na testiranje. U uvodnom smo videu mogli vidjeti kako je riječ o Gigabyteovom RX 580 Gaming Boxu koji na prijenosnik priključujemo putem Thunderbolt 3 veze odnosno USB 3.1 Gen. 2 priključka. Osim RX 580 koji je najnoviji, Gigabyte proizvodi i GTX1070 te GTX1080 “boxeve”.

gigabyte_rx580_gaming_box_1

U pakiranju uz Gaming Box dolazi i torbica za prenošenje s malo ručkom i remenom za rame, te kabeli za napajanje odnosno onaj s USB 3.1 Gen. 2 Type C konektorima za Thunderbolt vezu. Torbica je slična high-end torbama za fotografsku opremu, ima debelu meku ispunu i dobro čuva Gaming Box od eventualnih oštećenja prilikom transporta.

gigabyte_rx580_gaming_box_2 gigabyte_rx580_gaming_box_3

Sam je Gaming Box vrlo jednostavnog dizajna, crne je boje, dimenzija 212 x 96 x 162 milimetra i mase oko 2.4 kilograma. Kućište je čelično, s aluminijskim mrežama na lijevom i desnom boku kroz koje struji zrak. Na prednjoj se strani nalazi samo Gigabyte logo, dok se na stražnjoj strani nalaze video izlazi grafičke kartice – tri Display Porta 2.0 i jedan HDMI 1.4, zatim Schuko utičnica za kabel napajanja, USB hub s četiri USB porta, jedan USB Type C port (Thunderbolt) i ispuh malenog 40-milimetarskog ventilatora koji hladi napajanje. Tri su plava USB porta su po 3.0 standardu a jedan crveni podržava Quick Charge 3.0 i Power Delivery (PD 3.0) tehnologije. Kompletna komunikacija se odvija putem Thunderbolt 3 veze koja s 40 Gbps propusnosti može prenositi i video signal i USB signal istovremeno i bez gubitka na performansama. Mi smo isprobali kako radi sa spojenom tipkovnicom i mišem, te USB stickom i usporenja nije bilo s istovremenim igranjem igre. S obzirom na četiri video izlaza na Gaming Box možemo spojiti i eksterni monitor, a mi smo sve testove odradili na prijenosniku i njegovom ekranu.

gigabyte_rx580_gaming_box_4 gigabyte_rx580_gaming_box_6

Skidanjem “haube” vidimo kako je posložena unutrašnjost. Na dnu se nalazi PCB s PCIe 3.0 x16 utorom i elektronikom za kontrolu USB huba te Thunderbolt 3 čipom. U PCIe utor je umetnuta RX 580 kartica koja ima aluminijski hladnjak s četiri toplovodne cijevi i tanki ventilator za hlađenje. U karticu je ukopčan 8-pinski konektor iz napajanja koje se nalazi odmah tik do nje. Napajanje je snage 450 W s efikasnošću od preko 90% što je ekvivalent 80 Plus Gold standardu. Napajanje je full range ulaza, što znači kako ulazni napon može varirati od 100 do 240 V (7-3.5A i 60-50Hz). U napajanje je sa stražnje strane integriran maleni ventilator koji nije pretjerano bučan. Ispred napajanja su još dva malena ventilatora koji su smješteni tako da ispuhuju topli zrak iz kućišta prema van kako bi se izvlačio topli zrak s grafike. Oni stvaraju dosta buke i ostaju uključeni još neko vrijeme nakon što smo prestali koristiti grafiku.

 gigabyte_rx580_gaming_box_5

Na custom PCB je smješten RX 580 grafički čip koji kao što znamo ima 2304 stream procesora (shadera), a može raditi u tri moda – OC (1355 MHz), Gaming (1340 MHz) i Silent (1320 MHz). Memorije je 8 GB, GDDR5 je tipa i radi na 2.000 MHz tj. na efektivnom data rateu od 8 Gbps. Grafička kartica podržava simultani prikaz slike na do četiri monitora maksimalne rezolucije 7680 x 4320. U radu se grafički čip zagrijava do maksimalnih 68°, a brzina rada ventilatora ne prelazi 900 okretaja u minuti pri čemu je vrlo tih. Gaming Box općenito radi zadovoljavajuće tiho sve dok se malene dvije zujalice na ispuhu ne počnu jače vrtjeti, što je najviše izraženo kada prestanemo koristiti grafiku. No čim odrade svoj posao i temperatura padne isključe se i buka nestane.

gigabyte_rx580_gaming_box_8 gigabyte_rx580_gaming_box_9

gigabyte_rx580_gaming_box_10

Za upotrebu Gaming Boxa nam je potreban prijenosnik s Thunderbolt 3 kompatibilnošću i Windows 10 operativnim sistemom. Naravno, Gaming Box je kompatibilan i s Appleovim prijenosnicima. Za potrebe testa smo koristili novi Dell Latitude 7490 koji nam je ustupio Comtel Corp, a čiju će te recenziju moći čitati uskoro. Nakon instalacije Thunderbolt i grafičkih drivera, možemo instalirati i Aorus Graphics Engine aplikaciju za nadzor i kontrolu rada. Uz pomoć nje možemo mijenjati profile rada, overclockirati ali i kontrolirati način rada LED osvjetljenja. RGB LED-ice se nalaze tik ispod grafičke kartice na donjem PCB-u, a nekoliko je pretpodešenih modova rada – Cycling, Consistent, Flash, Dual Flash i Breathing. Softver radi dobro, stabilan je i jednostavan za korištenje. Općenito je rad Gaming Boxa i softvera vrlo dobar, te nismo naišli na probleme.