I Gigabyte je kao i drugi proizvođači predstavio nove verzije X570 ploča, pa je danas pred nama X570S AERO G. Model je to namijenjen tzv. stvaraocima sadržaja, kreatorima, baš kao i Asusova ploča koju smo testirali prije nekoliko dana. AERO je ono što je nekad bio Vision, prenosi sličan dizajn te naravno namjenu.

Kao i kod Asusove ProArt X570S-Creator WIFI ploče, napravili smo unboxing video u kojem možete vidjeti pakiranje, kako je ploča smještena i zaštićena unutar kutije, te naravno koji je sadržaj kutije. Bundle se sastoji samo od osnovnih stvari:

 • Korisničke upute i instalacijski vodič
 • Medij s upravljačkim programima i aplikacijama
 • 4x vijka za M. uređaje
 • G Connector (za prednji panel)
 • Mikrofon za mjerenje buke
 • 4x SATA kabela
 • WiFi antena
 • 2x temperaturne sonde
 • RGB produžni kabel

gigabyte_x570s_aero_g_1

Gigabyte je dakle napustio svoj Vision brand i nastavio s Aerom kojeg koriste i za drugi hardver, primjerice prijenosnike. Prošle godine smo testirali Z590 Vision G ploču i zaključili kako je Gigabyte na dobrom putu punude modernih tehnologija i brze povezivosti za one kupce kojima je to potrebno za posao. Sada su stepenicu podigli još malo više, promijenili branding u AERO, nadogradili dizajn i dodali još malo nove tehnologije. Uskoro će vjerojatno doći i nasljednica testirane ploče sa Z690 čipsetom, no do tada se evo zabavljamo s X570S AERO G modelom.

gigabyte_x570s_aero_g_2

Ploča je zanimljivog dizajna i kao i sve moderne dosta je teška od svog silnoga aluminija. Od njega su jasno napravljeni svi hladnjaci koji su sve veći, ali i više ih ima. Dva su na VRM jedinici, pa četiri na M.2 socketima, a ni onoga koji je na čipsetu ne smijemo zaboraviti. PCB je crni, hladnjaci su u kombinaciji crne, bijele i sive boje, a bijeli je poklopac pokrova stražnjih I/O portova. Layout ploče, tj. razmještaj komponenata po PCB-u je solidan, i sve je kako treba biti unatoč vidljivoj gužvi.

gigabyte_x570s_aero_g_3 gigabyte_x570s_aero_g_4

VRM hladnjaci su masivni i nadvisuju AM4 socket, no problema s kompatibilnosti s CPU hladnjacima ne bi smjelo biti. Jasno, kod onih velikih s vanjskim ventilatorima će ti stršati iznad tijela hladnjaka no na to smo već navikli. Jasno, to treba uzeti u obzir kod izbora kućišta. Memorijski slotovi su primaju do 128 GB DDR4 memorije frekvencije do 5.400 MHz prilikom overclockinga. Na ovom dijelu ploče nalazimo uobičajene konektore za ventilatore i vodene pumpe (6x), RGB i ARGB konektore, header za temperaturni senzor, ATX konektor, Q_Flash_Plus tipku, te interni USB 3.2 Gen 2 konektor. Tik do hladnjaka čipseta nalazi se i THB_C header, te četiri dijagnostičke LED-ice – VGA, CPU, BOOT i DRAM.

gigabyte_x570s_aero_g_18

Napojna jedinica je 14 fazna (12+2), a integrirani MOSFET-i su 50-amperski SiC649A, a kontroler je 8-kanalni Intersilov ISL229004. Na VRM-u su dva veća aluminijska hladnjaka povezana s toplovodnom cijevi koji drže temperaturu VRM-a pod kontrolom – na oko 60°C s Ryzenom 9 5950X. Ovakav setup je sasvim adekvatan i za overclocking navedenog procesora, u što smo se i sami uvjerili kada smo ga uspješno digli na 4,6 GHz za sve jezgre i odradili test stabilnosti.

gigabyte_x570s_aero_g_5

Na donjem je dijelu ploče gotovo sve prekriveno hladnjacima i poklopcima. Ispod bijelog plastičnog poklopca se nalazi audio jedinca u čijem je srcu Realtekov ALC-1220-VB CODEC kojem pripomažu i audio kondenzatori, a tu je i softverska podrška za DTS:X Ultra. Ploča ima četiri M.2 slota od kojih svi podržavaju 110-milimetarske uređaje. Prvi je slot integriran s procesorom i radi u PCIe 4.0 x4 ili SATA modu s Ryzenima 5000 i 3000 serije. Donja tri su integrirana u čipset, a gornji podržava samo PCIe 4.0 x4, dok donja dva uz PCIe 4.0 podržavaju i SATA M.2 SSD-e.

Slotova za proširenje karticama je tri. Prva dva su integrirana u procesor i podržavaju PCIe 4.0 x16, odnosno x8 modove rada (ili 2x x8 ako su oba popunjena). Donji je integriran u čipset, a podržava PCIe 4.0 x4 mod rada. Podrška za više grafičkih kartica dolazi u obliku Quad-GPU CrossFire-a te 2-way SLI-a.

gigabyte_x570s_aero_g_6

U donjem se redu uz rub ploče nalaze uobičajeni konektori i headeri. Nabrojimo samo neke – F_Audio, ARGB i RGB LED headeri, COM, USB 2.0 i 3.0, TPM, dodatna dva 4-pinska konektora za ventilatore (ukupno 8) itd. X570 čipset je u novoj seriji ploča izgubio aktivno hlađenje pa ga sada hladi masivan pasivni aluminijski hladnjak. U normalnom radu se ne zagrijava previše, a kod overclockinga mu temperatura zna skočiti i do 55°C. Za razliku od nekih jačih Gigabyteovih modela ova ploča ima samo jedan 256-Mbitni BIOS.

gigabyte_x570s_aero_g_7 gigabyte_x570s_aero_g_8

Stražnji I/O panel ima integriranu zaštitu i poprilično je popunjen:

 • 2 x USB 2.0/1.1 porta
 • 2 x SMA konektora za antenu (2T2R)
 • 1 x HDMI port
 • 1 x DisplayPort In port
 • 1 x USB Type-C port s USB 3.2 Gen 2×2 podrškom
 • 1 x USB Type-C port s USB 3.2 Gen 1 podrškom
 • 4 x USB 3.2 Gen 2 Type-A porta (crveni)
 • 2 x USB 3.2 Gen 1 porta
 • 1 x RJ-45 port
 • 1 x optički S/PDIF Out konektor
 • 5 x audio jackova

Na stražnjem su panelu svakako najzanimljiviji RJ45, WiFI SMA konektori i USB Type C port. Za mrežnu se povezivost ove ploče brine Intelov 2,5-gigabitni LAN kontroler koji radi solidno, a za bežičnu je tu Intelov AX200 WIFI 6 modul (802.11ax) koji radi na dva mrežna pojasa (2,4 i 5 GHz). Svakako je potrebno napomenuti da se AX200 nalazi samo na Rev 1.0 pločama kao što je naša testna, dok na novijoj Rev 1.1 verziji dolazi WIFI 6E modul i to MTK912K koji radi na tri pojasa (2,4, 5 i 6 GHz). USB konektora je dovoljno i straga i na unutarnjim konektorima, a samo je jedan Type C USB 3.2 Gen 2×2 (20 Gbps) kojeg omogućuje ASMedijin zaseban kontroler.

gigabyte_x570s_aero_g_9 gigabyte_x570s_aero_g_10

gigabyte_x570s_aero_g_11 gigabyte_x570s_aero_g_12

gigabyte_x570s_aero_g_13 gigabyte_x570s_aero_g_14

UEFI sučelje je “fancy” bijelo, a funkcionalnost mu je ista kao i na bilo kojoj drugoj Gigabyteovoj X570 ploči u ovom rangu. “U ovom rangu” znači ploči koja nije namijenjena ekstremnijem overclocku pa nema dosta naprednih mogućnosti. No, ono osnovno je tu i sučelje je zapravo poprilično dobro i brzo. Ono gdje Gigabyte mrvicu kaska za Asusom je softver koji još uvijek nije na istoj razini. APP Center je glavna aplikacija a i ostatak “ponude” je poznat – @BIOS, Easy Tune, RGB Fusion, Smart Backup itd. Ovo je područje na kojem Gigabyte itekako ima mjesta za napredak.