gigabyte_x670e_aorus_pro_x_1 gigabyte_x670e_aorus_pro_x_2

Gigabyte je u svoju ponudu dodao novu X670E ploču koju su nazvali Aorus Pro X. Riječ je o njihovoj vjerojatno najljepšoj ploči do sada koju krasi sivi PCB, te sivo-bijeli hladnjaci i elementi. Iz kojeg god kuta ju pogledate je lijepo osmišljena i dizajnirana, a uz to donosi i vrlo bogatu opremu. Namijenjena je jasno AMD Ryzen procesorima serije 7000 a donosi moćnu napojnu jedinicu, masivne hladnjake, PCIe 5.0 x16 pojačani slot, četiri M.2 slota, 2,5-gigabitni LAN te potpuno novi WiFi 7.

Ploča dolazi u lijepo dizajniranoj bijeloj kutiji koja s prednje strane ima poznati Aorus logo, a na stražnjoj se nalaze fotografije proizvoda, kao i objašnjenja nekih tehnologija koje donosi. Unutar kutije je kao i uvijek dobro zaštićena u antistatičku vrećicu i kartonsko ležište, a ispod nje se nalazi bundle koji nije naročito bogat te uključuje:

 • naljepnica za kućište s Aorus grbom
 • listić s regulatornim obavijestima (manual se mora skinuti s weba)
 • četiri SATA kabela
 • antena za WiFi (2T2R)
 • Q konektor za prednji panel
 • mikrofon za noise detection funkciju
 • dva temperaturna senzora

gigabyte_x670e_aorus_pro_x_3

Dobro su nam poznate Gigabyteove Aero ploče koje imaju crni PCB i bijelo-sive elemente, no novi X modeli koji osim u ovoj X670E izvedbi, dolaze i sa Z790, B760M i B650 čipsetima, nadmašuju vizualno sve što smo do sada vidjeli od ovoga proizvođača. S dodatkom sivog PCB-a koji je takav i s donje i s gornje strane ova je ploča drugačija i puno ljepša od svega ostalog što Gigabyte proizvodi. Zbog više bijelih detalja nam je ljepša i od ROG Maximus Z790 APEX ploče. Gigabyte je svakako pogodio dizajn, barem što se nas tiče. Jako nam se sviđa sivi PCB, a onda i svi sivo-bijeli hladnjaci na njemu, te bijeli detalji kao što su kopče memorije, nosači za hladnjak procesora, bijele tipke na Reset, Power i Clear CMOS prekidačima kao i prvi PCIe utor koji je bijel i ujedno kompletno oklopljen u sivi metal.

gigabyte_x670e_aorus_pro_x_4

Kada je u pitanju oprema, layout i mogućnosti, negdje je između X670E Aorus Master i X670E Aorus Elite AX ploča. Jasno, bliže je Elite AX modelu na čijem je PCB-u i sazdana, no neki su elementi dodani i više je opreme. Generalno, layout je odličan, sve je gdje i treba biti, a Gigabyte je neke elemente i popravio u odnosu na Elite AX dodavši više 4-pinskih konektora – tri su iznad DIMM utora, tri su ispod 24-pinskog ATX konektora i dva su na dnu. Jasno, svi se mogu kontrolirati putem Smart Fan 6 opcije u UEFI sučelju ili putem softvera. I ostalo je sve lijepo posloženo uz rubove ploče, pa i jedan HDMI port koji služi za spajanje malenih dijagnostičkih monitora za kućište. Gigabyte ga ima u ponudi i zove ga Sensor Panel.

gigabyte_x670e_aorus_pro_x_5

Oko AM5 socketa se smjestila napojna jedinica koja je u istoj 16+2+2-faznoj konfiguraciji kao i kod Elite AX ploče. Riječ je je twin dizajnu sa 16 Vcore 70-amperskih integriranih MOSFET-a, dva SOC 60-amperska i dva 90-amperska za PCIe. PWM kontroler je Infineonov 14-fazni XDPE192C3B. 70-amperski integrirani MOSFET-i korišteni za Vcore su nam nepoznati, a za ostatak su korišteni Intersilovi 99390 (90A) i ONSemi NCP303160 (60A). Oko socketa ima dovoljno mjesta za sve hladnjake, no kod onih s vanjskim ventilatorima bi moglo biti problema, te će isti stršati iznad. Naravno, najzgodnije rješenje ovoga problema je AIO hladnjak.

gigabyte_x670e_aorus_pro_x_27 gigabyte_x670e_aorus_pro_x_28

Hladnjak VRM-a je sastavljen od dva aluminijska rebrasta bloka povezana debelom 8-milimetarskom toplinskom cijevi. Senzor na ploči je pokazivao maksimalnih 62°C pod opterećenjem što je solidan rezultat. Mjerenjem topline hladnjaka vanjskim IC termometrom smo utvrdili kako je maksimalna temperatura 61,1°C što se poklapa s internim senzorom. Istovremeno, hladnjak X760E čipseta se jako zagrijavao pa smo izmjerili visokih 58,3°C, dok je interni senzor očitavao 64°C. Sve temperature internih senzora smo iščitali iz HWiNFO64 aplikacije. Općenito, dobro je osigurati dobar protok zraka preko cijele ploče kako bi temperature ostale u normali kod najvećih opterećenja.

gigabyte_x670e_aorus_pro_x_6

Za razliku od Elite AX ova ploča ima oklopljene DIMM utore, koji podržavaju DDR5 memoriju. Integrirani memorijski kontroler u procesoru podržava maksimalno do 192 GB memorije i to DDR5-8000 pri overclockingu. Podržani su AMD EXtended profili za overclocking (EXPO). Iznad DIMM slotova se nalaze tri 4-pinska konektora za ventilatore i vodenu pumpu te dva RGB headera. Desno od utora su smještene Power i Reset tipke, 24-pinski konektor za napajanje, tri 4-pinska konektora za ventilatore, USB 3.2 interni port, i LED-ice za POST dijagnostiku (VGA, CPU, BOOT i DRAM).

gigabyte_x670e_aorus_pro_x_7 gigabyte_x670e_aorus_pro_x_9

Pri dnu se ploče na lijevoj strani nalazi audio jedinica i dalje bazirana na starom Realtekovom ALC897 CODEC-u, oko kojega su smješteni i audio kondenzatori. Gigabyte dakle i dalje debelo zaostaje za Asusom koji mahom koristi novije CODEC-e i naprednije audio komponente. Uz donji rub se nalaze uobičajeni konektori i headeri. Dva su 4-pinska konektora za ventilatore, a tu se smjestila i CMOS tipka, dva ARGB headera, interni USB konektori itd. LAN kontroler je Intelov 2,5-gigabitni koji je zamijenio Realtekov na Elite AX ploči. Iznad donjeg ruba se kao i do sada nalaze i tri PCIE x16 utora. Prvi odozgo je u potpunosti oklopljen i pojačan s donje strane (pojačanje se idi na drugoj slici), te radi na PCIe x16 5.0 standardu. Donja dva su x16 dužine ali rade po PCIe 3.0 x4 i PCIe 3.0 x2 standardu.

gigabyte_x670e_aorus_pro_x_8

Četiri su M.2 slota i za razliku od Elite AX ploče ispod prvog odozgo se nalazi aluminijski hladnjak s pripadajućom termalnom podloškom. Ostali M.2 slotovi nemaju donje hladnjake. Gornji hladnjaci su potpuno tool-less i to pozdravljamo a kako funkcioniraju ste mogli vidjeti u videu. Prvi M.2 socket podržava uređaje veličine do 25110 po PCIe 5.0 x4 standardu i kontroliran je od strane procesora. Prvi ispod njega je također kontroliran od strane procesora te podržava 22110 uređaje po PCIe 5.0 x4 standardu. Donja dva kontrolira čipset i oni podržavaju 22110 uređaje po PCIe 4.0 x4 standardu. Uz M.2, na ploči se nalaze i četiri SATA 6 Gbps konektora s podrškom za RAID polja diskova.

gigabyte_x670e_aorus_pro_x_10 gigabyte_x670e_aorus_pro_x_11

Stražnji je I/O panel vrlo bogat opcijama i tu se nalaze:

 • 1 x Q-Flash Plus tipka
 • 2 x SMA konektora za antenu (2T2R)
 • 1 x HDMI port
 • 4 x USB 3.2 Gen 1 porta
 • 4 x USB 2.0/1.1 porta
 • 3 x USB 3.2 Gen 2 Type-A porta (crveni)
 • 1 x USB Type-C port, s USB 3.2 Gen 2×2 podrškom
 • 1 x RJ-45 port
 • 3 x audio jacka

Novost u ovoj generaciji je svakako Qualcommov Wi-Fi 7 QCNCM865 modul u ovoj 1.0 reviziji ploče. Za napomenuti je i da revizija 1.1 ima MediaTek Wi-Fi 7 MT7927, RZ738 modul. Qualcommov na ovoj ploči jasno radi po 802.11be standardu (WiFi 7), podržava tri mrežna pojasa – 2,4, 5 i 6 GHz, s 320 MHz širinom kanala na 6 GHz pojasu. Podržan je i Bluetooth 5.3. Mreža radi odlično i prijam signala je jako dobar, a tek bi voljeli da je Gigabyte napravio malo stabilniju antenu dodavši joj postolje.

gigabyte_x670e_aorus_pro_x_12

Ploča ima i osvijetljeni Aorus natpis na pokrovu stražnjih I/O portova, ispod kojeg su ARGB LE diode. Kako sve skupa radi ste mogli vidjeti na kraju unboxing videa, a uz to na ploči se nalaze i tri ARGB headera, te jedan RGB header za dodana rasvjetna tijela.

gigabyte_x670e_aorus_pro_x_15 gigabyte_x670e_aorus_pro_x_16

gigabyte_x670e_aorus_pro_x_17 gigabyte_x670e_aorus_pro_x_18

Rasvjetu kao i sve ostalo vezano za ploču kontroliramo putem Gigabyte Control Center aplikacije koja nudi opcije poput RGB Fusiona, Performance ali i Fan Control. Sve je intuitivno i dobro radi, premda softver nije na razini Asusovog. Gigabyte nudi i cFosSpeed aplikaciju za nadzor i kontrolu mrežnog prometa, a ekskluzivan partner su i s HWiNFO kompanijom koja proizvodi softver za nadzor parametara rada računala.

gigabyte_x670e_aorus_pro_x_19 gigabyte_x670e_aorus_pro_x_20

gigabyte_x670e_aorus_pro_x_21 gigabyte_x670e_aorus_pro_x_22

gigabyte_x670e_aorus_pro_x_23 gigabyte_x670e_aorus_pro_x_24

UEFi sučelje je doživjelo manje kozmetičke promjene u pogledu tipaka, ali vizualno prati sivi karakter ploče i moramo priznati da izgleda dobro. Mrvicu je manje čitljivo u odnosu na standardnu verziju no lijepo je da prati vanjštinu ploče. Sučelje je vrlo brzo i bogato opcijama. Sve opcije za napredni overclocking su tu, a ploča podnosi i overclocking pod ekstremnim hlađenjem. Puno je opcija i za tweakanje, tj. prilagođavanje potrebama korisnika. Kao i na ostalim X670E pločama BIOS je moguće nadograditi jedino putem bootabilnog USB-a u flash.nsh aplikacije, pa će to biti problem za manje iskusne korisnike.