gigabyte_z490_master_13

Napojna jedinica je vrlo bitna na novim pločama jer je 10C/20T procesor gladan struje. Stoga je Gigabyte redizajnirao jedinicu i napravio ju 14-faznom, sa Intersil/Renesasovim ISL99390 90-amperskim power stageovima (integriranim low i high side MOSFET-ima, s driverom), iza kojih su kvalitetne prigušnice i kondenzatori (solid polimeri s tantal anodama).

gigabyte_z490_master_14 gigabyte_z490_master_15

Za jednu je fazu zadužen i 50-amperski SiC651A od Vishay Siliconix-a. Kontroler je također Intersilov ISL69269, koji je 8+2, pa na svim fazama imamo dublere koji se nalaze s donje strane. Sve to hladi masivni hladnjak s direct touch toplovodnom cijevi i dvije debele termalne podloške između. Pravi zadatak za ovu jedinicu nije naš 6C/12T procesor, a prave mišiće mora pokazati kod overclockinga 8C/16T i 10C/20T procesora.

gigabyte_z490_master_16

Ploča je opremljena sa svom silom opreme za komunikaciju s vanjskim svijetom. U prvom redu su tu 2.5G LAN i WiFi 6 802.11ax mogućnosti. Za prve je zadužen Intelov I255 kontroler koji kako smo vidjeli ima hardverski bug pa može stvarati probleme s određenom 2.5G opremom no mi to nismo mogli provjeriti zbog nedostatka iste. No preko 1Gbps mrežne opreme sve radi kako treba. S druge strane tu je Intelova AX201 WiFi 802.11ax + Bluetooth 5 kartica sa štapnom Aorus natenom koja omogućava do 2.4Gbps propusnost (kombinirano 2.4 i 5 GHz). Povezivost je odlična kao i kvaliteta signala što smo isprobali uz pomoć Asusovog RT-AX88U routera.

Audio sustav je također moćan sa Realtekovim ALC1220-VB CODEC-om, ESS-ovim Sabre ES9118EQ DAC-om (125 dB SNR, 32-bitm 192 kHz PCM, THD+N -112dB), i s podrškom za DTS:X Ultra audio. Kondenzatori su japanski, i predviđeni za audio jedinice. Svi su konektori pozlaćeni za čišći signal prema opremi.

gigabyte_z490_master_16a gigabyte_z490_master_16b

Stražnji je panel bogat konektorima i utorima, a ima i dvije tipke – jednu za resetiranje postavki BIOS-a i drugu za snimanje BIOS-a s USB diska bez procesora. Kompletan popis izgleda ovako:

 • 1 x Q-Flash Plus button
 • x Clear CMOS button
 • 2 x SMA antenna connectors (2T2R)
 • 1 x HDMI port
 • 1 x USB Type-C™ port, with USB 3.2 Gen 2 support
 • 3 x USB 3.2 Gen 2 Type-A ports (red)
 • 2 x USB 3.2 Gen 1 ports
 • 4 x USB 2.0/1.1 ports
 • 1 x RJ-45 port
 • 1 x optical S/PDIF Out connector
 • 5 x audio jacks

Osim tri M.2 utora na ploči se nalazi i šest horizontalnih SATA 6Gbps konektora pa su mogućnosti za storage šarolike. Ploča je napravljena u poznatom Gigabyteovom Ultra Durable dizajnu, ima 6-slojni PCB, kvalitetne komponente, strujne zaštite, te dvostruki 256 Mbitni BIOS (DualBIOS, AMI UEFI).

gigabyte_z490_master_17 gigabyte_z490_master_18

Ploča donosi i RGB LED osvjetljenje u dvije zone – PCH hladnjak i pokrov stražnjeg I/O-a. Tu je standardna podrška za RGB Fusion 2.0 softver, različite efekte i mogućnost kontrole dodatnih RGB i ARGB LED uređaja koje možemo i spojiti preko četiri headera na ploči (2x RGB i 2x ARGB).

gigabyte_z490_master_uefi_1 gigabyte_z490_master_uefi_2

gigabyte_z490_master_uefi_3 gigabyte_z490_master_uefi_4

gigabyte_z490_master_uefi_5 gigabyte_z490_master_uefi_6

UEFI sučelje je redizajnirano, novi su Easy i Advanced načini prikaza. Easy prikazuje bitne informacije o hardveru kao što su takt procesora, memorije, brzine ventilatora i kapaciteti diskova. Advanced je kao i uvijek namijenjen korisnicima koji su iskusniji i koji žele više od svog hardvera. Tu su kao i do sada Favorites, Tweaker, Settings, System Info., Boot i Save&Exit tabovi. Sama se funkcionalnost nije bitnije mijenjala, a intuitivnost je podignuta na malo viši nivo čime se Gigabyte približava do sada neprikosnovenom vladaru sučelja, Asusu. Opcija za tweakanje je mnoštvo, kao i naprednih funkcija za overclocking u tweaking dijelu.

Za razliku od Asus-a Gigabyte je uključivanje XMP profila memorije izvukao van dijela automatskog overclockinga, no oni su se poslužili i pomalo nepoštenom praksom poznatom od ranije. Je li bug ili ne, ne znamo, ali Gigabyte uvijek forsira maksimalne performanse procesora, bio Enhanced Multi-Core Performance uključen ili u modu Auto ili tamo gdje nikako ne bi smio – u isključenom stanju. Tako ovaj BIOS uvijek forsira maksimalne performanse procesora što rezultira frekvencijom od 4,5 GHz za jednu jezgru, te 4,2 GHz za sve jezgre. Sjetimo se, kod Asusove Maximus XII Hero (WiFi) ploče se to nije dešavalo i u isključenom stanju je frekvencija svih jezgara padala na 3,3 do 3,7 GHz u ovisnosti o opterećenju. Gigabyte se dakle koristi starim trikovima, a hoće li doći kakav ispravak ovoga “buga” vidjet ćemo, a za sada je i u starom F3 tako i u novom F5e koji je donio poboljšanje performansi u gamingu.

gigabyte_z490_master_app_center gigabyte_z490_siv

Sa softverske strane tu su standardni APP Center, Easy Tune i System Information Viewer, koji donose brojne poznate funkcionalnosti kao što su @BIOS, RGB Fusion, SmartBackup, Smart TimeLock itd. Softver koji dolazi zasebno je i Nortonov Internet Security (OEM verzija, trial), cFosSpeed i XSplit Gamecaster + Broadcaster (12-mjesečna licenca).