gigabyte_z590_aorus_extreme_1 gigabyte_z590_aorus_extreme_2

Kao kruna našeg dosadašnjeg testiranja Z590 ploča dolazi najmoćnija do sada – Aorus Extreme. Gigabyte se stvarno potrudio oko ovogodišnje flagship ploče i kupcima ponudio novu razinu ekskluzivnosti i kvalitete. Z590 Aorus Extreme donosi moćnu 20 + 1 faznu napojnu jedinicu sa 100-amperskim integriranim MOSFET-ima, moćan rashladni sustav, Thunderbolt 4 podršku preko dva Type C porta, brzu 10-gigabitnu mrežu, kvalitetnu audio jedinicu s eksternim DAC-om za slušalice, Aorus Pro Gen4 adapter za SSD-e i još mnoštvo toga. Sve je kao i do sada upakirano u zanimljivu cjelinu koja se uvelike razlikuje od drugih ploča na tržištu.

gigabyte_z590_aorus_extreme_3 gigabyte_z590_aorus_extreme_4

Kao što ste mogli vidjeti u našem unboxing videu Gigabyte je ovu ploču smjestio u prilično ekskluzivno pakiranje. Riječ je o povećoj kartonskoj kutiji s ručkom za prenošenje, čija je stranica magnetom kopčana za ostatak kutije. Otvaranjem poveće stranice uočavamo kartonsko ležište u kojem je ploča poklopljena s blister poklopcem te odmah izložena pogledu. Ispod nje je u malenim kutijicama vrlo uredno složeno sve ono što dolazi uz ploču, a bundle je poprilično bogat.

gigabyte_z590_aorus_extreme_5 gigabyte_z590_aorus_extreme_6

Uz veliki list s mnoštvom naljepnica, nalazimo i knjižicu s uputstvima o korištenju, kratki instalacijski vodič, dva termalna senzora (sonde), jedan mikrofon za detekciju buke, Aorus naljepnicu za kućište, maleni thumb USB stick s upravljačkim programima i aplikacijama, dvije Aorus antene (2T2R), šest SATA 6 Gbps kabela, Aorus čičak trake za aranžiranje kabela, Q konektor, Y adapter za USB 2.0 portove, zatim dva produžna kabela za RGB LED, produžni kabel za spajanje konektora prednjeg panela (Q konektora) i set vijaka za M.2 slotove.

gigabyte_z590_aorus_extreme_7 gigabyte_z590_aorus_extreme_8

gigabyte_z590_aorus_extreme_9

U bundle ulazi i Aorus Pro Gen4 AIC adapter, koji je spreman za prihvat dva PCIe 4.0/3.0 M.2 SSD-a- Gigabyte ovaj adapter ima u dvije izvedbe – zasebno se prodaje model s četiri M.2 slota s aktivnim hlađenjem, a uz ploče daju ovakav s pasivnim hladnjakom i dva M.2 slota. Zajedno s tri M.2 slota na ploči, s ovim adapterom je moguće istovremeno koristiti čak pet M.2 SSD-a. Od tih pet, čak četiri PCIe 4.0 ako koristimo 11. generaciju procesora Core.

gigabyte_z590_aorus_extreme_10 gigabyte_z590_aorus_extreme_11

I posljednja stvar u bogatom bundleu je ESSentialov USB DAC (digital to analog converter) namijenjen slušalicama. DAC se spaja preko USB Type C sučelja na ploču, a onda se jednostavno u njega ukopčaju slušalice preko 3,5-milimetarskog sučelja. U uređaju se nalazi ESS Sabre HiFi ES9280CPRO čip koji podržava audio format do 32-bita/384 kHz PCM data (DSD128). Na izlazu daje 2V napona pri 300 Ohma ili 1,4 V napona pri 32 Ohma, s automatskom prilagodbom impedancije. Frekvencijski opseg je 20 do 40.000 Hz, uz DNR od 118 dB. THD+N je do -118 dB (1.4Vrms@300Ohma) i do -109 dB (34mW@32 Ohma).

Kućište uređaja je napravljeno od materijala koji upija elektromagnetske smetnje, a u uređaju se nalazi dvostruko uzemljenje, premium WIMA kondenzatori, te je primijenjen Ultra low-noise dizajn. Osim na PC-u, ovaj se DAC može koristiti i uz prijenosnike, ali i na Android uređajima.

gigabyte_z590_aorus_extreme_12

Sada kada smo prošli kroz cijeli bundle dolazimo i do ploče. U osnovi je riječ o ploči koja je dizajnom vrlo bliska prošlogodišnjoj Z490 Aorus Extreme, uz poneke sitnije izmjene. I dalje usvaja potpuno oklopljeni, tj. zatvoreni dizajn u kojem se PCB praktički i ne vidi. Sve je ili prekriveno aluminijem ili plastikom. Tako su organizirani i portovi, headeri i konektori – svi su pod oklopom, na rubovima ploča i horizontalne orijentacije. Ploča je nakrcana opremom i konekorima, no pokrov i s gornje i s donje strane pročišćava dizajn. Ploča Extreme je napravljena po Ultra Durable standardu, što znači da su primijenjeni kvalitetni materijali i komponente. Proizvođač se hvali oklopljenim PCIe i DIMM slotovima, te dizajnom punih pinova na glavnim strujnim konektorima (EPS + ATX).

gigabyte_z590_aorus_extreme_13

Izgled ploče, tj. dizajn je vrlo jednostavan. Prevladavaju sivi i crni tonovi, a tome treba dodati i dvije RGB LED zone koje nisu pretjerano napadne. Ploča je većim dijelom pokrivena i s gornje i s donje strane, a to je zahtijevalo malo više inženjerskog iskustva u planiranju smještaja konektora, headera i slotova. Iz toga razloga imamo i neke od adaptera koje moramo spojiti na ploču kako bi izvukli van određene konektore koji fizički nisu stali na ploču. Jedini sekundarni vertikalni konektor na ploči je interni USB 3.2, koji se nalazi tik do DIMM utora. Layout je generalno dobar, inženjeri su se potrudili sve smjestiti za lakšu dostupnost i tu nemamo nikakvih zamjerki.

gigabyte_z590_aorus_extreme_14

Prostor oko socketa je standardne veličine, mjesta ima i za velike hladnjake. Naravno, oni s velikim vanjskim ventilatorima će biti manje kompatibilni jer će on stršati van, pa će većina korisnika za hlađenje vjerojatno koristiti AIO, kao što smo i mi tijekom testa. Kada se koristi AIO, tj. vodeni hladnjak za procesor bitno je osigurati dobru zračnu struju preko VRM hladnjaka.

gigabyte_z590_aorus_extreme_15 gigabyte_z590_aorus_extreme_16

Gigabyte je kod Z490 Aorus Extreme ploče koristio 16+1 faznu jedinicu s 90-amperskim integriranim MOSFET-ima, a kod ove je to pojačao na 20 + 1 fazu sa 100-amperskim integriranim MOSFET-ima. Da, dobro ste pročitali, ova ploča je u stanju dati 2.100 Ampera struje procesoru u ekstremnim situacijama (LN2 hlađenje i slično), te možda bitnije za svakodnevnu upotrebu – rasporediti potrebnu količinu struje preko više faza i time omogućiti niže radne temperature. Uz ovako moćne Vishayeve SiC840 100-amperske Power Stageove (ili integrirane MOSFET-e) tu su i kvalitetne prigušnice, te Tantal Polymer kondenzatori. Faze su poduplane, a kontroler je poznati ISL69269.

Sve to je hlađeno impresivnim hladnjakom sastavljenim od aluminijskih limova koji je opremljen termalnom podloškom visoke toplinske provodljivosti, a ima i dizajn direktnog kontakta toplovodne cijevi. Hladnjak osim VRM-a ima zadatak hladiti i Aquantijin 10-gigabitni LAN kontroler koji ima svoju zasebnu termalnu podlošku. Čitav sustav funkcionira odlično, struja je podijeljena između 20 faza, i temperatura se VRM-a ne penje iznad 60°C čak i kada overclockiramo naš i7-10850H procesor.

gigabyte_z590_aorus_extreme_17 gigabyte_z590_aorus_extreme_18

Memorijski slotovi su tik do LGA1200 socketa, svi su oklopljeni i podržavaju brzine memorije od 5.400 MHz prilikom overclockinga. Gigabyte je koristio najkraći mogući routing do procesora tj. njegovog memorijskog kontrolera (Daisy Chaining), a svi su vodovi dodatno izolirani kako bi interferencije bile što niže. Iznad memorijskih utora se nalaze mjerne točke napona, LED dijagnostika, OC Ignition tipka i dva vertikalno orijentirana 4-pinska konektora za ventilatore i vodenu pumpu. Još se pet takvih konektora nalazi odmah uz gornji desni rub ploče ispod plastičnog poklopca, a svi su oni kontrolirani uz pomoć Smart Fan 6 aplikacije. Tu imamo i dva prekidača – Reset i Power koji su integrirani u pokrov. U nastavku uz rub ploče imamo horizontalni ATX konektor, te Front_Panel i dva RGB LED headera. Na gornjoj strani ploče, između dva VRM hladnjaka nalaze se i dva oklopljena 8-pinska EPS konektora za napajanje procesora.