honor_8x_10 honor_8x_11 honor_8x_12

Na Androidu 8.1.0. je Huaweiev EMUI 8.2.0 launcher koji izgleda solidno, i donosi dosta promjena u odnosu na stock iskustvo Androida. Novosti u ovoj verziji su dodatak Party Moda za simultanu reprodukcije iste pjesme preko više uređaja, poboljšanja u Face Unlock opciji, dodatak strojnog učenja za Galeriju itd. Lockscreen svaki puta prikazuje drugu fotografiju, a na njemu se nalazi sat, datum i prečac za kameru. Po otključavanju nas dočekuje dva homescreena na kojima se nalaze sve prečaci za instalirane aplikacije koji su ili pojedinačno smješteni ili u foldere. Na oba se homescreena na dnu nalaze ista četiri prečaca za telefon, SMS poruke, Chrome i kameru, ispod kojih su tri “tipke” za kretanje menijima (Back, Home i Task Manager). Face Unlock je oplemenjen s AI Power opcijom (machine learning) pa sada prepoznaje i promjene na vašem licu kao što je izrast brade, sunčane naočale, duža kosa itd.

honor_8x_13 honor_8x_14 honor_8x_15

Pull down notifikacijski meni je u dva dijela, prvim povlačenjem pozivamo jednoredni, a drugim dvoredni meni koji je jasno prilagodljiv potrebama korisnika. Homescreenove možemo uređivati po svojim željama, mijenjati wallpapere, dodavati widgete i načine tranzicije. Zvukove podešavamo kroz zaseban meni koji se otvara kada pritisnemo klackalicu za zvuk, a zasebno mijenjamo Ringtone, Media, Alarme i pozive. Na početnom se lockscreenu nalaze i aplikacija kao što su Phone Manager (optimizacija rada, cleanup, virus scan itd.), zatim Themes (četiri preddefinirane teme i mogućnost skidanja novih), Music (Huaweieva aplikacija za glazbu) i Video (ponovno Huaweieva aplikacija za reprodukciju videa). Sučelje na ovom uređaju radi glatko i brzo, tranzicije su dobre i svakodnevno korištenje uređaja je vrlo ugodno iskustvo.

honor_8x_16 honor_8x_17 honor_8x_18

Settings meni nudi mnoštvo opcija za promjenu načina rada uređaja, prilagodbe po vlastitim željama, a organiziran je standardno s ladicama opcija. Battery nudi dvije razine štednje baterije, opciju za automatsko ili ručno spuštanje rezolucije ekrana na 720 x 1560 piksela kada je potrebno zaštedjeti energiju (korisno i kod igara koje možemo ubrzati igranjem). Display opcija donosi mogućnost promjene moda boje i temperature o čemu smo već pisali, uključivanje Eye Comfort opcije, korištenje Default opcije za Notch ili njegovog skrivanja crnom trakom, primjene veličine teksta itd.

honor_8x_19 honor_8x_20 honor_8x_21

Skladišnog prostora je na ovome uređaju i više no dovoljno, a korisnik na praznom uređaju ima dostupnih  oko 115 GB prostora, a nudi se i opcija za Clean Up koja nudi opcije ako što su čišćenje za Similar and Blurry images, Junk Videos, Rarely Played Music, Large Files, Unused apps i Installation packages.

Sučelje kamere je standardno za EMUI, a opcije možemo vidjeti u videu iznad. Zanimljivost je AI fotografija koja je potpomognuta strojnim učenjem i koja prepoznaje do 22 kategorije scena te prema tome podešava parametre. Uz to tu je i Moving Picture opcija za animirane fotografije, zatim skeniranje QR kodova i prepoznavanje objekata za pomoć pri kupovini. Glavni izbornik nudi šest opcija – Aperture, Night, Portrait, Photo, Video i More. Pod More su opcije Pro, Slow-mo, Panorama, AR Lens, Light painting, HDR, Time-Lapse i slični modovi.

Kvaliteta fotografija uvelike ovisi o količini svjetla, čega u ovim tmurnim danima baš i nema pa fotografije prava reprezentacija onoga što ova kamera može. Količina detalja na 20 MP fotografijama je vrlo dobra kao što se vidi na gornjoj (45% crop), a donje dvije su napravljene u Portrait odnosno AI modovima pa su manje (50% crop). AI je odmah prepoznao da je riječ o biljci, prilagodio postavke i napravio najsvjetliju snimku, a bez primjetnog gubitka detalja – osim činjenice da je manje piksela. Video materijal snimljen u 1080p pri 60 fps-a je vrlo dobar i oštar, a kao i kod fotografija primarno je imati dobro ambijentalno osvjetljenje za bolju kvalitetu. Selfie fotografije su rezolucije 16 MP i solidne su, a opcija Perfect Selfie donosi poboljšanja svima onima koji nisu zadovojni svojim izgledom.