Intel već duže vremena proizvodi solidne ploče, kojim se pokušavaju dodvoriti i zahtjevnijim korisnicima, te overclockerima. Takav je slučaj i s ovom platformom, pa su uz moćne procesore predstavili i DX79IS, ploču koja je njihov do sada najjači i najopremljeniji model. Dobro poznati "Skull" motiv je zadržan i s ovom serijom, a osim na pakiranju nalazi se i na samoj ploči te na mousepadu koji dolazi u bundleu. Na pakiranju se uz one osnovne informacije o ploči, nalazi i popis podržanih tehnologija, tj. značajki koje donosi ova Extreme serija i novi SBE procesori.

Bundle nije naročito impresivan, no moramo priznati kako mousepad izgleda odlično. Uz njega će te dobiti i zaštitni lim za stražnji I/O, te triple i dual SLI konektore. Povrh svega, tu je uz upute o korištenju i jedan termalni senzor kojeg je moguće spojiti na samu ploču. Uz ovo, Intel na poleđini pakiranja tvrdi kako se u bundleu nalazi i Bluetooth 2.1/WiFi 802.11 b/g/n modul, no njega u našoj kutiji nije bilo. Ukoliko želi privući više kupaca u budućnosti, Intel će ipak još dodatno morati poraditi na bundleu i barem dodati SATA kabele za početak. No, moguće kako će bundle biti potpuniji u retail verzijama.

X79 serija donosi drugačiji raspored komponenti na sjevernoj strani ploče u odnosu na prethodnu X58 seriju. Procesorsko je ležište, mehanizam i nosač za hladnjake smješten više prema desnom rubu ploče, dok su mu i s jedne i s druge strane postavljeni DIMM utori. Bilo je to nužno, zbog četverokanalne konfiguracije koju SBE procesori podržavaju. Iznad i ispod CPU ležišta smještena je napojna jedinica. Ostatak je layouta manje više jednak dosadašnjim modelima, no već na prvi pogled vidimo kako je ova ploča "pretrpanija" od bilo koje Intelove koju smo do sada vidjeli. Ipak, ukupan layout je dobar, baš kao i igled ploče. Kombinacija crnog PCB-a (osam slojni s 3D bakrenim slojevima), crno-plavih utora i plavo-sivih aluminijskih hladnjaka izgleda vrlo dobro.

U detaljnijem pregledu ploče krećemo kao i uvijek s njene sjeverne strane. Kao što smo rekli, novo je LGA2011 ležište, mehanizam za kopčanje procesora i nosač za hladnjake poprilično masivni sklop koji znatno dodaje na težini ploče. Sada su umjesto jedne kopče, tu postavljene dvije, koje je potrebno otkopčavati i zakopčavati određenim redosljedom. Oko mehanizma se nalaze i nosači za hladnjak (četiri rupe s navojem), čime se olakšava montaža i standardiziraju dimenzije mehanizmi za kopčanje aftermarket hladnjaka. Uz ovu ploču i procesor, Intel po prvi put daje i vodeno hlađenje u kitu, koje potpisuje Asetek. Znak je to, kako se šest jezgreni procesor dosta zagrijava i kako hladnjaci moraju biti kapacitetniji. Ono se ležišta, sa svake stran smještaju četiri DIMM utora koji primaju četvero kanalnu konfiguraciju radne memorije brzine do 1600MHz (overclockingom i više). DIMM utori su smješteni na ovaj način iz razloga da vodovi do posljednjih utora ne bi bili predugački. Iznad i ispod se ležišta nalazi razdvojena osam fazna napojna jedinica, koju hlade pasivni aluminijski hladnjaci. Na donjem je dijelu VRM-a, hladnjak, niklanom toplovodnom cijevi spojen s hladnjakom na X79 PCH-u. Od ostalih zanimljivosti na sjevernom dijelu, tu je D720200AF1 USB3.0 kontroler, smješten tik do lijevih DIMM utora, te CHIL CHL8328 napojni regulator smješten iznad gornjeg dijela VRM-a. 8-pinski EPS konektor je također smješten tik do gornje napojne jedinice, a 24-pinski je na samom desnom rubu ploče.

Na donjem lijevom dijelu ploče uz rub su smješteni Intelov 82579LM Gigabit Ethernet PHY kontroler, ispod kojeg je još jedan Intelov LAN kontroler – 82574L. Realtekov se audio kontroler, ALC892 smjestio još južnije, a do njega je na zanimljivom mjestu smješten i mali tweeter (buzzer). PCIe x16 utora su tri (najniži podržava brzine do x8), a iznad najgornjeg se vertikalno smjestila baterija. Između su se još smjestili i jedan PCI, te dva PCIe x1 utora (PCIe stazica je ukupno četrdeset podržano od strane procesora). Na samom se donjem rubu ploče nalazi set kontrolnih LED-ica, zatim četveropinski konektor za ventilator (na ploči ih je ukupno četiri – crvena boja), do kojeg su Power On i Reset tipke, LED dijagnostika, te interni 1394a (FireWire), FrontPanel, USB3.0 i USB2.0 utori. Iznad se USB3.0 utora smjestio još jedan D720200AF1 USB3.0 kontroler. SATA 3Gbps i 6Gbps utori, njih ukupno šest, smjestili su se horizontalno uz sam desni rub ploče (plava dva su 6Gbps). Ispod se masivnog hladnjaka s poznatom lubanjom, nalazi X79 PCH, koji ima punu x16/x16 GPU konfiguraciju s podrškom za Crossfire i SLI konfiguracije.

I/O stražnji panel:

  • 1 x Back-to-BIOS tipka
  • 2 x USB3.0 utora
  • 6 x USB2.0 utora
  • 1 x FireWire utor
  • 2 x Gigabit LAN (RJ45) utora
  • 1 x Optical S/PDIF out
  • 5 x Audio jackova

Sa softverske strane ova ploča podržava Intelove Extreme Tuning Utility, Express Installer i Express BIOS Update aplikacije. Uz to, Intel daje i ESET-ov Smart Security 5 antivirusni program. Mi smo za overclocking s ovom pločom koristili isključivo UEFI BIOS, koji je Intel posložio na način sličan prethodnim modelima. Na taj način korisnici dobivaju novije sučelje na stari poznati način. BIOS je solidno izveden, premda ne i maštovito kao kod npr. ASUS-a, a sve glavne postavke je lako naći i podesiti. Posebnu smo pažnju posvetili Performance dijelu koji dozvoljava overclocking. Postavki je dosta s kojima se možemo igrati, raspon napona dozvoljava i ozbiljniji overclocking i sve djeluje solidno. Intelova DX79IS ploča tako puca na naprednije uz parolu "When it`s all Intel, it`s all good", a kao što vidimo napravili su i solidan posao. Kako se ponašala u praksi i kakve smo rezultate postigli provjerite daje u tekstu.