Intel i7-3960X, i7-3930K & DX79SI – šest jezgreni Sandy Bridge

Datum objave 14.11.2011 - Krešimir Matanović

Intel i7-3960X i i7-3930K

Prije točno tri godine, Intel je predstavio X58 platformu i Nehalem (Bloomfield) procesore za nju. Nehalemi su bili napravljeni u 45nm Hi-k Metal Gate proizvodnom procesu, imali su 731 milijun tranzistora i sjedili su na tada potpuno novom LGA ležištu sa 1366 pinova. Tada je to bio revolucionaran korak, jer je u high-end platformu Intel uveo derivat serverske platforme što se ogledalo u činjenici da je Nehalem arhitektura koristila QPI sabirnicu baš kao i Westmere-EP, tj. Xeon procesori. Nešto malo više od dvije godine nakon toga, na tržište su stigli i šest jezgreni modeli kodnog imena Gulftown koji su bili napravljeni u 32 nm proizvodnom procesu, brojali impresivnih 1.17 milijardi tranzistora i donijeli znatan napredak u performansama u odnosu na četvero jezgrene Bloomfielde (pogotovo u multithreaded aplikacijama). Sada, Intel tržištu donosi novu high end platformu i nove procesore, koji su bazirani na početkom ove godine predstavljenoj Sandy Bridge, tj. Core arhitekturi druge generacije. Utoliko, nova high end platforma više nije izvedena iz serverskog svijeta, nego predstavlja nadogradnju na mainstream desktop Sandy Bridge platformu.

Ta je dakle Sandy Bridge arhitektura poslužila za izradu ovih novih Sandy Bridge-E procesora koji donose dvije jezgre više, povećanu količinu L3 cache memorije i potpuno novo LGA2011 pakiranje. Procesori podržavaju do sada poznate Hyper-Threading i Turbo Boost 2.0 tehnologije, podršku za AVX i AES, četrdeset PCIe stazica (duplo više od ostalih Sandy Bridge procesora), podršku za SSE4.1 & SSE4.2 instrukcije, te ono najbitnije integrirani memorijski kontroler s podrškom za četvero kanalnu DDR3 memoriju brzine do 1600MHz. Sandy Bridge-E jezgra u punoj konfiguraciji ima čak 2.27 milijardi tranzistora uz impresivnu površinu od 434,72 mm2 (20.8 mm x 20.9 mm). U odnosu na prošlu generaciju donosi više L3 priručne memorije, niže latencije, više radne frekvencije (Turbo 2.0) i veću memorijsku propusnost. Koliko je točno brži od prethodnika, i7-980/990X vidjeti ćemo i iz testova. Chip-to-chip sučelje kojim CPU komunicira s čipsetom (PCH) je Direct Media Interface (DMI) druge generacije baš kao i kod ostalih Sandy Bridge procesora, čime se napušta QPI (QuickPath Interconnect) do sada korišten u high end desktop platformi.

Na toj novoj Sandy Bridge-E arhitekturi, Intel danas predstavlja dva nova procesora. i7-3960X i i7-3930K, a u pripremi je slabiji četverojezgreni model i7-3820. Nama su na test stigla oba danas predstavljena procesora - jedan je poslao Intel u svom testnom kitu, a jedan Gigabyte. U opisu ćemo krenuti od jačeg modela i pune Sandy Bridge-E konfiguracije. Taj procesor nosi X u svom imenu (Extreme Edition), potpuno je otključan, a osnovni radni takt mu je 3.3GHz (niže nego kod i7-990X modela koji je radio na 3.46GHz). Turbo Boost 2 tehnologija omogućuje mu podizanje radne frekvencije sve do 3.9GHz u trenutcima kada procesor radi unutar svog 130 Wattnog TDP-a. Procesor kao što smo rekli ima 6 jezgri (12 threadova), koje međusobno dijele čak 15MB L3 priručne memorije (16-way, 2.5MB po jezgri). Ostatak je cache arhitekture identičan ostalim Sandy Bridge procesorima - L1 (8-way) se memorija dijeli na instrukcijsku i podatkovnu a svake ima točno 32KB po logičkoj jezgri, dok L2 (8-way) priručne memorije pak ima 256KB po jednoj logičkoj jezgri. Slabiji, i7-3930K se od jačeg razlikuje po 100MHz nižem radnom taktu (3.2GHz do 3.8GHz uz Turbo Boost), manjoj količini L3 (LLC) memorije - 12MB, dok i on ima u potpunosti otključan množitelj čime je omogućen jednostavan overclocking.

Na slikama iznad možete vidjeti usporedbu divovskih SBE procesora u odnosu na Gulftowna (980X), koji pored njih izgleda kao igračkica :) Treći procesor kojeg Intel na tržište namjerava pustiti u prvom kvartalu iduće godine, model i7-3820, ima 4 jezgre (8 threadova), radi na frekvencijama od 3.6GHz do 3.9GHz (uz Turbo Boost) te je samo djelomično otključan. Pretpostavljamo kako će množitelj biti moguće podići samo za četiri vrijednosti iznad nominalne. Uz manje jezgri ide i manje L3 memorije, pa će nje biti 10MB, dok TDP ostaje na 130W. S novim LGA2011 ležištem stiže i novi mehanizam za zaključavanje procesora na matičnu ploču, a u skladu s velikim dimenzijama samog procesora, tj. njegovog pakiranja i on je vrlo masivan. Po prvi je puta tako potrebno koristiti dvije polugice, a u sam mehanizam postavljeni su i nosači za hladnjake. Prema trenutno preporučenim cijenama i7-3960X model će koštati 990 USD, a i7-3930K 555 USD za količine od 1000 komada. Za četverojezgreni model i7-3820 cijena još nije određena. Toliko u opisu procesora, okrećemo se DX79IS ploči.

Intel DX79SI Siler

Intel već duže vremena proizvodi solidne ploče, kojim se pokušavaju dodvoriti i zahtjevnijim korisnicima, te overclockerima. Takav je slučaj i s ovom platformom, pa su uz moćne procesore predstavili i DX79IS, ploču koja je njihov do sada najjači i najopremljeniji model. Dobro poznati "Skull" motiv je zadržan i s ovom serijom, a osim na pakiranju nalazi se i na samoj ploči te na mousepadu koji dolazi u bundleu. Na pakiranju se uz one osnovne informacije o ploči, nalazi i popis podržanih tehnologija, tj. značajki koje donosi ova Extreme serija i novi SBE procesori.

Bundle nije naročito impresivan, no moramo priznati kako mousepad izgleda odlično. Uz njega će te dobiti i zaštitni lim za stražnji I/O, te triple i dual SLI konektore. Povrh svega, tu je uz upute o korištenju i jedan termalni senzor kojeg je moguće spojiti na samu ploču. Uz ovo, Intel na poleđini pakiranja tvrdi kako se u bundleu nalazi i Bluetooth 2.1/WiFi 802.11 b/g/n modul, no njega u našoj kutiji nije bilo. Ukoliko želi privući više kupaca u budućnosti, Intel će ipak još dodatno morati poraditi na bundleu i barem dodati SATA kabele za početak. No, moguće kako će bundle biti potpuniji u retail verzijama.

X79 serija donosi drugačiji raspored komponenti na sjevernoj strani ploče u odnosu na prethodnu X58 seriju. Procesorsko je ležište, mehanizam i nosač za hladnjake smješten više prema desnom rubu ploče, dok su mu i s jedne i s druge strane postavljeni DIMM utori. Bilo je to nužno, zbog četverokanalne konfiguracije koju SBE procesori podržavaju. Iznad i ispod CPU ležišta smještena je napojna jedinica. Ostatak je layouta manje više jednak dosadašnjim modelima, no već na prvi pogled vidimo kako je ova ploča "pretrpanija" od bilo koje Intelove koju smo do sada vidjeli. Ipak, ukupan layout je dobar, baš kao i igled ploče. Kombinacija crnog PCB-a (osam slojni s 3D bakrenim slojevima), crno-plavih utora i plavo-sivih aluminijskih hladnjaka izgleda vrlo dobro.

U detaljnijem pregledu ploče krećemo kao i uvijek s njene sjeverne strane. Kao što smo rekli, novo je LGA2011 ležište, mehanizam za kopčanje procesora i nosač za hladnjake poprilično masivni sklop koji znatno dodaje na težini ploče. Sada su umjesto jedne kopče, tu postavljene dvije, koje je potrebno otkopčavati i zakopčavati određenim redosljedom. Oko mehanizma se nalaze i nosači za hladnjak (četiri rupe s navojem), čime se olakšava montaža i standardiziraju dimenzije mehanizmi za kopčanje aftermarket hladnjaka. Uz ovu ploču i procesor, Intel po prvi put daje i vodeno hlađenje u kitu, koje potpisuje Asetek. Znak je to, kako se šest jezgreni procesor dosta zagrijava i kako hladnjaci moraju biti kapacitetniji. Ono se ležišta, sa svake stran smještaju četiri DIMM utora koji primaju četvero kanalnu konfiguraciju radne memorije brzine do 1600MHz (overclockingom i više). DIMM utori su smješteni na ovaj način iz razloga da vodovi do posljednjih utora ne bi bili predugački. Iznad i ispod se ležišta nalazi razdvojena osam fazna napojna jedinica, koju hlade pasivni aluminijski hladnjaci. Na donjem je dijelu VRM-a, hladnjak, niklanom toplovodnom cijevi spojen s hladnjakom na X79 PCH-u. Od ostalih zanimljivosti na sjevernom dijelu, tu je D720200AF1 USB3.0 kontroler, smješten tik do lijevih DIMM utora, te CHIL CHL8328 napojni regulator smješten iznad gornjeg dijela VRM-a. 8-pinski EPS konektor je također smješten tik do gornje napojne jedinice, a 24-pinski je na samom desnom rubu ploče.

Na donjem lijevom dijelu ploče uz rub su smješteni Intelov 82579LM Gigabit Ethernet PHY kontroler, ispod kojeg je još jedan Intelov LAN kontroler - 82574L. Realtekov se audio kontroler, ALC892 smjestio još južnije, a do njega je na zanimljivom mjestu smješten i mali tweeter (buzzer). PCIe x16 utora su tri (najniži podržava brzine do x8), a iznad najgornjeg se vertikalno smjestila baterija. Između su se još smjestili i jedan PCI, te dva PCIe x1 utora (PCIe stazica je ukupno četrdeset podržano od strane procesora). Na samom se donjem rubu ploče nalazi set kontrolnih LED-ica, zatim četveropinski konektor za ventilator (na ploči ih je ukupno četiri - crvena boja), do kojeg su Power On i Reset tipke, LED dijagnostika, te interni 1394a (FireWire), FrontPanel, USB3.0 i USB2.0 utori. Iznad se USB3.0 utora smjestio još jedan D720200AF1 USB3.0 kontroler. SATA 3Gbps i 6Gbps utori, njih ukupno šest, smjestili su se horizontalno uz sam desni rub ploče (plava dva su 6Gbps). Ispod se masivnog hladnjaka s poznatom lubanjom, nalazi X79 PCH, koji ima punu x16/x16 GPU konfiguraciju s podrškom za Crossfire i SLI konfiguracije.

I/O stražnji panel:

  • 1 x Back-to-BIOS tipka
  • 2 x USB3.0 utora
  • 6 x USB2.0 utora
  • 1 x FireWire utor
  • 2 x Gigabit LAN (RJ45) utora
  • 1 x Optical S/PDIF out
  • 5 x Audio jackova

Sa softverske strane ova ploča podržava Intelove Extreme Tuning Utility, Express Installer i Express BIOS Update aplikacije. Uz to, Intel daje i ESET-ov Smart Security 5 antivirusni program. Mi smo za overclocking s ovom pločom koristili isključivo UEFI BIOS, koji je Intel posložio na način sličan prethodnim modelima. Na taj način korisnici dobivaju novije sučelje na stari poznati način. BIOS je solidno izveden, premda ne i maštovito kao kod npr. ASUS-a, a sve glavne postavke je lako naći i podesiti. Posebnu smo pažnju posvetili Performance dijelu koji dozvoljava overclocking. Postavki je dosta s kojima se možemo igrati, raspon napona dozvoljava i ozbiljniji overclocking i sve djeluje solidno. Intelova DX79IS ploča tako puca na naprednije uz parolu "When it`s all Intel, it`s all good", a kao što vidimo napravili su i solidan posao. Kako se ponašala u praksi i kakve smo rezultate postigli provjerite daje u tekstu.

Intel Liquid Cooling RTS2011LC

Kao što smo spomenuli, Intel u Reviewer`s kitu daje i vodeno hlađenje imena RTS2011LC kojeg potpisuje Asetek. U kutiji se nalazi gotov, zatvoren sistem hlađenja (pumpa, cijevi, radijator), jedan ventilator i mehanizam za montažu na podržane LGA 2011/1155, kao i 1366/1156 sockete. Upute su također tu, kratke ali jasne.

Sklopljen sistem direktno montiramo na IHS procesora. Dimenzije ventilatora su 120mm x 120mmx 25mm uz protok zraka od 74 CFM i buku koja varira od 21 dBA@ 800 RPM pa do 35 dBA@ 2200 RPM. Radijator je aluminijski dimenzija 150mm x 118mm x 37mm, a kompletna stvar teži 820 grama. Gumene su cijevi dovoljno fleksibilne i relativno duge pa problema s montažom u razna kućišta ne bi trebalo biti.

Pumpa se nalazi iznad bakrene baze koja nasjeda na procesor, visine je 33 mm, a kroz cijevi i radijator tjera propilen-glikol tekućinu. Montaža je na ploču vrlo jednostavna, a malo više igranja zahtjeva sklapanje mehanizma, tj. njegovih plastičnih dijelova. Corsair je sa H serijom to ipak malo elegantnije riješio. Preporučena maloprodajna cijena ovoga RTS2011LC će biti između 85 i 100 USD.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem

Test sistem :: Hardware
Platforme

Intel DX79SI:

Asus Sabertooth X79

Procesor(i)

Intel i7-3960X;

Intel i7-3930K

Memorija

G.Skill 2 x 2GB F3-17000CL9-4GBXMD;

G.Skill 2 x 4GB F3-14900CL9-8GBXL

Grafičke kartice

Gigabyte GeForce GTX580 SOC

Driveri: Forceware 285.26;

Zvučna kartica

On Board

Hard disk(ovi)

Hitachi Deskstar 500GB SATA II

Napajanje Thermaltake ToughPower 1200W
DVD-RW HP GSA-H60L

Testni sistem :: Software
OS Windows 7 Ultimate 64-bit SP1
Chipset datoteke

Intel Chipset Driver

DirectX verzija 11
Futuremark

3D Mark 11;

PCMark 7

Heaven Benchmark

v2.5, High

wPrime

v2.00

7-Zip

v. 4.65

Cinebench

Release 11.5

AIDA64 Extreme Edition

v.1.8

x264 Benchmark v.3.0, v.4.0
S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat

Benchmark demo

- High, DX11, 0xMSAA

Dirt 3 In game benchmark, Max. details
Media Converter V.7.1.15.55
TrueCrypt

v 7.1

 

Način testiranja i overclocking

Naš se test sistem sastojao od dvije ploče - već opisane Intelice DX79SI i Asusove Sabertooth X79 čiju će te recenziju, uz Gigabyteovu X79-UD5 moći pročitati uskoro. Uz Intelovo smo rješenje vodenog hlađenja koristili i Corsairov H80 koji se ipak pokazao moćnijim. Uz standardnu "bateriju" testova do sad viđenu kod recenzija procesora, koristili smo i tri grafička testa. Testirali smo i zagrijavanje procesora, te potrošnju cijelog sistema pod opterećenjem (OCCT, grafika nije bila opterećena). Za test nismo imali certificiranu Quad Channel memoriju, već smo koristili kombinaciju dva memorijska kita - G.Skill 2 x 2GB F3-17000CL9-4GBXMD i G.Skill 2 x 4GB F3-14900CL9-8GBXL, šte je rezultiralo ukupnim kapacitetom od 12GB. Intelica je bez problema s ovakvom konfiguracijom potegla na standardnih 1866MHz pri 9-9-9-28, dok se Asusica malo mučila i trebalo joj je dodatnog uvjeravanja (č: napona). Procesore smo usporedili sa starijim 980X Gulftownom, Sandy Bridge i7-2600K i i5-2500K, te novim AMD-ovim FX-8150 modelom. i7-2600K rezultata nema u svim testovima, jer ga trenutno nismo mogli nabaviti, no u budućim ćemo testovima i to ispraviti.

Overclocking Sandy Bridge E procesora je vrlo jednostavan zbog činjenice kako imaju otključane množitelje, te kako su im ploče u stanju pružiti dovoljno struje za takav način rada. Ipak, 130W TDP je nešto što nam je govorilo kako bi visoke temperature koje bi SBE procesori mogli razviti mogle biti problem i kako nećemo moći napon dizati visoko kao kod običnih SB modela. Uz dizanje množitelja tu je i mogućnost dizanja osnovnog takta od 100MHz kojeg generira CK505 generator. Osnovni se takt kod SBE-a dijeli na više strana - jedan za CPU i RAM, drugi za PCIe i treći za I/O. To nam omogućuje podizanje jednoga bez utjecaj na drugoga, pa se takt za CPU može finije podešavati nego kod običnih SB modela. Mi smo se zbog kratkoće vremena zadržali samo na podizanju množitelja. Intelica se u tome pokazala slabijom i i7-3960X pri naponu od 1.46V nije htio ići više od 4.8GHz. Na Asusu je priča bila drugačija i CPU je na istom naponu potegnuo sve do stabilnih 5.0GHz. i7-3930K smo overclockirali samo na Asusovoj Sabertooth X79 ploči, a on na istom tom naponu od 1.46V nažalost nije htio stabilno raditi na više od 4.8GHz. Kako vrijeme bude prolazilo i kako budemo testirali i druge modele ploče, nadamo se da će se i taj procesor uspjeti stabilizirati na lijepih i okruglih 5.0GHz. Sve iznad toga je i s moćnim vodenim hlađenjem previše. Procesori se zagrijavaju i preko 90°C, pa je daljnje podizanje napona nepreporučljivo, tj. rezultira nestabilnošću.

Rezultati testova - 1.dio

Futuremark

PCMark 7
Intel Core i7-3960X
3236
  
Intel Core i7-3930K
3155
  
Intel Core i7-980X
3051
  
 
070014002100280035
00
 
3DMark 11
Intel Core i7-3960X
7430
  
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
7308
  
Intel Core i7-3930K
7234
  
Intel Core i7-980X
7173
  
AMD FX-8150 @ 4.86GHz
7041
  
Intel Core i5-2500K
6780
  
AMD FX-8150
6733
  
AMD FX-6100 @ 4.72GHz
6353
  
AMD Phenom II X6 1055T
6140
  
AMD Phenom II X4 980 BE
6025
  
AMD FX-6100
6024
  
 
020004000600080
00
 

 

Za početak krećemo s Futuremarkovim PC Markom i 3D Markom u njihovim najnovijim izdanjima. Po očekivanjima, novi su procesori brži od starijeg 980X modela. Jači, i7-9360X za oko 6%, a i7-3630K za oko 3.5%. I u grafičkom su testu razlike vrlo slične.

7-Zip

Score (MIPS)
Intel Core i7-3960X @ 5.0GHz
41502
  
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
39248
  
Intel Core i7-3960X
30849
  
Intel Core i7-980X
29058
  
Intel Core i7-3930K
28938
  
Intel Core i7-2600K @ 4.8GHz
27777
  
AMD FX-8150 @ 4.86GHz
26179
  
AMD FX-8150
20957
  
Intel Core i7-2600K
20101
  
Intel Core i5-2500K
14254
  
 
0105002100031500420
00
 
 

i u 7-Zipu je slično. Jači je model za oko 6% brži od 980X procesora, a 3930K je čak i nešto sporiji. Overclockingom smo postigli odlična ubrzanja, za oko 35% kod jačeg, te oko 35.5% kod slabijeg.

Cinebench R11.5

Rendering x CPU (CB-CPU)
Intel Core i7-3960X @ 5.0GHz
14,43
  
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
13,91
  
Intel Core i7-3960X
10,42
  
Intel Core i7-3930K
10,13
  
Intel Core i7-2600K @ 4.8GHz
9,31
  
Intel Core i7-980X
8,82
  
AMD FX-8150 @ 4.86GHz
7,27
  
Intel Core i7-2600K
6,87
  
AMD FX-8150
6,01
  
AMD Phenom II X6 1090T
5,72
  
Intel Core i5-2500K
5,51
  
 
0 5101
5
 
 

Nova je SBE arhitektura ovdje ipak pokazala zube i pobjegla od Guftowna za preko 18% u slučaju jačeg SBE-a, i za oko 15% u slučaju 3930K modela. U odnosu na i7-2600K, i7-3960X je za oko 51% brži. Overclocking je ponovno donio vrlo lijepa ubrzanja.

MediaConverter7

Time (s)
Intel Core i7-3960X @ 5.0GHz
64
  
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
65
  
Intel Core i7-3960X
69
  
Intel Core i7-3930K
70
  
Intel Core i7-980X
70
  
AMD FX-8150
75
  
Core i7-2600K
85
  
AMD Phenom II X6 1055T
89
  
 
030609
0
 
 

Nedostatak se Quick Synca gotovo pa i ne osjeća, sirova je snaga SBE procesora bila dovoljna za najbrža vremena.

TrueCrypt

AES (GB/s)
Intel Core i7-3960X @ 5.0GHz
6,7
  
Intel Core i7-3960X
5,2
  
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
5,1
  
Intel Core i7-3930K
4,8
  
Intel Core i7-980X
4,7
  
AMD FX-8150
3,3
  
Intel Core i5-2500K
2,8
  
 
03,57
 
 
AES-TwoFish (MB/s)
Intel Core i7-3960X @ 5.0GHz
903
  
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
801
  
Intel Core i7-3960X
734
  
Intel Core i7-3930K
722
  
Intel Core i7-980X
695
  
AMD FX-8150
544
  
Intel Core i5-2500K
387
  
 
050010
00
 
Serpent-AES (MB/s)
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
609
  
Intel Core i7-3960X @ 5.0GHz
584
  
Intel Core i7-3960X
449
  
Intel Core i7-3930K
430
  
Intel Core i7-980X
377
  
AMD FX-8150
343
  
Intel Core i5-2500K
237
  
 
035070
0
 
 

Ovdje smo se vratili na oko 8% razlike između 3960X i 980X modela. Čudan je pak rezultat prilikom overclockiranja slabijeg SBE-a. No TrueCrypt benchmarku se zna češće desiti da izbaci krivi rezultat.

wPrime

1024M Time (s)
Intel Core i7-3960X @ 5.0GHz
118,482
  
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
119,543
  
Intel Core i7-3960X
160,54
  
Intel Core i7-980X
161,165
  
Intel Core i7-3930K
164,566
  
Intel Core i7-2600K
225
  
AMD Phenom II X6 1090T
254,36
  
AMD FX-8150
275,996
  
Intel Core i5-2500K
321,608
  
AMD FX-6100
412,201
  
 
010020030040050
0
 
 

Ponovno nema velike razlike između SBE i Gulftown procesora. U odnosu na 2600K stvari su jasno drugačije, a ubrzanje overclockingom je ponovno odlično.

Rezultati testova - 2.dio

x.264 Benchmark

v.3.0 Score (fps)
Intel Core i7-3960X @ 5.0GHz
140,92
  
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
136,14
  
Intel Core i7-3960X
104,45
  
Intel Core i7-3930K
101,58
  
Core i5-2500K
95,39
  
Intel Core i7-980X
87,7
  
Core i5-2300
83,43
  
AMD Phenom II X4 980 BE
78,54
  
AMD FX-8150
77,1
  
AMD Phenom II X6 1055T
67,52
  
AMD FX-6100
67,32
  
 
05010015020025
0
 
v.4.0 Score (fps)
Intel Core i7-3960X @ 5.0GHz
227,09
  
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
223,84
  
Intel Core i7-3960X
166,24
  
Intel Core i7-3930K
164,18
  
Intel Core i7-980X
150,54
  
 
05010015020025
0
 
 

Ovdje su razlike SBE-a i Gulftowna ponovno mrvicu veće, a dobitak overclockingom je i dalje odličan.

AIDA64 - RAM

Read (MB/s)
Intel Core i7-3960X @ 1866MHz
20512
  
Intel Core i7-3930K @ 1866MHz
19980
  
Intel Core i5-2500K @ 1600MHz
18502
  
Intel Core i7-3930K @ 1600MHz
17109
  
Intel Core i7-3960X @ 1600MHz
16794
  
Intel Core i7-980X @ 1600MHz
14232
  
AMD FX-8150 @ 1866MHz
14189
  
 
011000220
00
 
Write (MB/s)
Intel Core i7-3960X @ 1866MHz
19277
  
Intel Core i7-3930K @ 1866MHz
18939
  
Intel Core i5-2500K @ 1600MHz
18874
  
Intel Core i7-3960X @ 1600MHz
15053
  
Intel Core i7-3930K @ 1600MHz
14324
  
Intel Core i7-980X @ 1600MHz
12555
  
AMD FX-8150 @ 1866MHz
10683
  
 
011000220
00
 
Copy (MB/s)
Intel Core i5-2500K @ 1600MHz
20676
  
Intel Core i7-3960X @ 1866MHz
20118
  
Intel Core i7-3930K @ 1866MHz
18394
  
AMD FX-8150 @ 1866MHz
18241
  
Intel Core i7-3960X @ 1600MHz
16323
  
Intel Core i7-3930K @ 1600MHz
16008
  
Intel Core i7-980X @ 1600MHz
13349
  
 
011000220
00
 

 

Memorijske su performanse kao što vidimo slabije. To je zbog činjenice da ipak nismo radili u punoj quad channel konfiguraciji. Ploča je prijavljivala QC, no po rezultatima vjerujemo da je radila u dual channelu. Ipak, ovo nije drastično utjecalo na ostale performanse, jer rijetko koja aplikacija koju smo mi koristili može i zna iskoristiti 51GB/s teoretske memorijske propusnosti koju SBE platforma nudi.

AIDA64 - cache

L1 Read (MB/s)
Intel Core i5-2500K
118735
  
Intel Core i7-3930K
118395
  
Intel Core i7-3960X
118337
  
Intel Core i7-980X
55584
  
 
04000080000120
000
 
L1 Write (MB/s)
Intel Core i5-2500K
59360
  
Intel Core i7-3930K
59197
  
Intel Core i7-3960X
59159
  
Intel Core i7-980X
55561
  
 
02000040000600
00
 
L1 Copy (MB/s)
Intel Core i5-2500K
118702
  
Intel Core i7-3930K
115171
  
Intel Core i7-3960X
115104
  
Intel Core i7-980X
111069
  
 
04000080000120
000
 
L2 Read (MB/s)
Intel Core i5-2500K
67285
  
Intel Core i7-3960X
66956
  
Intel Core i7-3930K
65115
  
Intel Core i7-980X
37016
  
 
034000680
00
 
L2 Write (MB/s)
Intel Core i5-2500K
35568
  
Intel Core i7-3960X
35179
  
Intel Core i7-3930K
34855
  
Intel Core i7-980X
33620
  
 
018000360
00
 
L2 Copy (MB/s)
Intel Core i7-3960X
58383
  
Intel Core i5-2500K
56543
  
Intel Core i7-3930K
53998
  
Intel Core i7-980X
49250
  
 
02000040000600
00
 
L3 Read (MB/s)
Intel Core i5-2500K
37188
  
Intel Core i7-3960X
30122
  
Intel Core i7-3930K
27911
  
Intel Core i7-980X
22246
  
 
020000400
00
 
L3 Write (MB/s)
Intel Core i5-2500K
26410
  
Intel Core i7-3960X
24782
  
Intel Core i7-3930K
22082
  
Intel Core i7-980X
12838
  
 
014000280
00
 
L3 Copy (MB/s)
Intel Core i5-2500K
32053
  
Intel Core i7-3960X
28831
  
Intel Core i7-3930K
24922
  
Intel Core i7-980X
21392
  
 
017000340
00
 
 

Cache su performanse kao što vidimo dosta rasle u odnosu na Gulftown procesor, a po očekivanju su tu negdje sa Sandy Bridge procesorom. Tek je veliki L3 cache osjetnije sporiji, što je bilo i za očekivati.

Rezultati testova - 3.dio

Dirt 3

Minimum - 1920x1200 (4xAA)
Intel Core i7-3960X @ 5.0GHz
76,53
  
Intel Core i7-3960X
71,49
  
Intel Core i7-3930K
71,33
  
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
70,5
  
Intel Core i7-980X
68,42
  
AMD Phenom II X6 1055T
67,03
  
AMD FX-8150
66,63
  
AMD FX-8150 @ 4.86GHz
65,46
  
AMD FX-6100 @ 4.72GHz
65,43
  
Intel Core i5-2500K
65,09
  
AMD Phenom II X4 980 BE
64,53
  
AMD FX-6100
64,43
  
 
030609
0
 
Average - 1920x1200 (4xAA)
Intel Core i7-3960X @ 5.0GHz
88,74
  
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
83,38
  
Intel Core i7-3960X
83,33
  
Intel Core i7-3930K
81,69
  
Intel Core i7-980X
81,54
  
AMD FX-8150 @ 4.86GHz
77,94
  
AMD FX-8150
77,55
  
AMD FX-6100 @ 4.72GHz
77,51
  
AMD FX-6100
77,44
  
Intel Core i5-2500K
76,55
  
AMD Phenom II X6 1055T
76,43
  
AMD Phenom II X4 980 BE
75,19
  
 
030609
0
 

 

Napokon igre, što su svi gameri i očekivali. Nova će im se SBE arhitektura jako svidjeti, što je već vidljivo i po ovom naslovu. Primjetni su pomaci i na minimalnom, ali i na prosječnom broju sličica u sekundi - SBE briljira :)

F1 2011

Minimum - 1920x1200 (4xAA)
Intel Core i7-3960X
81
  
Intel Core i7-3930K
80
  
Intel Core i7-980X
72
  
Intel Core i7-3960X @ 5.0GHz
66
  
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
56
  
 
0408012
0
 
Average - 1920x1200 (4xAA)
Intel Core i7-3960X @ 5.0GHz
111
  
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
106
  
Intel Core i7-3960X
97
  
Intel Core i7-3930K
96
  
Intel Core i7-980X
88
  
 
0408012
0
 
 

Ponovno ista situacija, s tim da tek kod overclockiranih procesora dolazi do pada minimalnog broja sličica. Prosječni je dosta veći od našeg dosadašnjeg favorita - 980X.

S.T.A.L.K.E.R. CoP

Minimum - 1920x1200 (4xAA, DX11, Ultra)
Intel Core i7-3960X @ 5.0GHz
38,75
  
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
38
  
Intel Core i5-2500K
36,5
  
Intel Core i7-980X
36,5
  
Intel Core i7-3960X
36,25
  
Intel Core i7-3930K
36
  
AMD FX-8150 @ 4.86GHz
34,75
  
AMD FX-8150
34,25
  
AMD FX-6100 @ 4.72GHz
33,75
  
AMD Phenom II X4 980 BE
33,5
  
AMD FX-6100
32
  
AMD Phenom II X6 1055T
31,75
  
 
0316
2
 
Average - 1920x1200 (4xAA, DX11, Ultra)
Intel Core i7-3960X @ 5.0GHz
62
  
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
61,75
  
Intel Core i7-3960X
61,25
  
Intel Core i7-3930K
61,25
  
Intel Core i7-980X
61
  
AMD Phenom II X4 980 BE
60,75
  
Intel Core i5-2500K
60,75
  
AMD FX-8150 @ 4.86GHz
60,5
  
AMD FX-6100
60,25
  
AMD FX-6100 @ 4.72GHz
60,25
  
AMD FX-8150
60,25
  
AMD Phenom II X6 1055T
60
  
 
0316
2
 
 

S.T.A.L.K.E.R. je vrlo ujednačen u prosječnom broju sličica, dok se na minimumu ipak vide razlike, pogotovo kada SBE overclockiramo.

Potrošnja

Idle (W)
AMD FX-8150
108
  
AMD FX-6100
117
  
AMD Phenom II X4 980 BE
142
  
Phenom II X6 1055T
145
  
AMD FX-6100 @ 4.72GHz
149
  
Intel Core i7-3930K
159
  
Intel Core i7-3960X
160
  
Intel Core i7-980X
165
  
AMD FX-8150 @ 4.86GHz
195
  
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
251
  
Intel Core i7-3960X @ 5.0GHz
255
  
 
011022033044055
0
 
Load (W)
AMD FX-6100
212
  
Intel Core i7-980X
244
  
AMD Phenom II X4 980 BE
245
  
Phenom II X6 1055T
248
  
AMD FX-8150
249
  
Intel Core i7-3930K
262
  
Intel Core i7-3960X
265
  
AMD FX-6100 @ 4.72GHz
295
  
AMD FX-8150 @ 4.86GHz
403
  
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
517
  
Intel Core i7-3960X @ 5.0GHz
542
  
 
011022033044055
0
 
 

Potrošnja ovih moćnih procesora je tek malo veća nego kod AMD-ovog Bulldozera što je za svaku pohvalu. Ipak, kada overclockiramo sve se granice probijaju, pa tako bez sudjelovanja grafike i7-3960X uspjeva progutati čak 540W snage.

Temperature

Idle (°C)
Intel Core i7-3930K
34
  
Intel Core i7-980X
34
  
Intel Core i7-3960X
35
  
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
50
  
Intel Core i7-3960X @ 5.0GHz
52
  
 
025507510
0
 
Load (°C)
Intel Core i7-3930K
49
  
Intel Core i7-980X
56
  
Intel Core i7-3960X
60
  
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
88
  
Intel Core i7-3960X @ 5.0GHz
94
  
 
025507510
0
 
 

Zagrijavanje je također sasvim u granicama normale, sve dok se ne prijeđe na overclocking. Tada će i Corsair H80 u punoj brzini pokleknuti pred i7-3960X procesorom :)

Zaključak - Conclusion

Zaključak

Core i7-3960X je bez premca trenutno najbrži desktop procesor na svijetu, a ništa drugo od Intela nismo ni očekivali. U svim uvjetima briljira i postiže visoke performanse, bilo da je riječ o multi-threaded ili single-threaded aplikacijama, a čak je vrlo brz i u igrama. Nedostatak Quick Synca u odnosu na originalnu SB arhitekturu se gotovo niti ne osjeti, no ipak je u neku ruku šteta što ga nema u top Intelovom procesoru. Overclocking mogućnosti su odlične i ovaj glomazni 130W čip je u stanju svojih šest jezgri potjerati sve do 5GHz - impresivno. i7-3930K je pun pogodak, s tek malo slabijim performansama u aplikacijama koje znaju iskoristiti 3MB L3 memorije viška kod jačeg modela. Tu je naravno i 100MHz niži radni takt, no preporučena cijena od 550 USD, ga čini boljim odabirom. Slabiji je tek u overclockingu gdje s teškom mukom ide preko 4.8GHz. S obzirom da memorija nije radila u punoj quad channel konfiguraciji, memorijska je propusnost u ovom testu ostala na razini Sandy Bridgea, no to bi u idealnim uvjetima trebalo rasti za oko 50%. Zbog svih ovih prednosti, SBE procesori su odličan high-end proizvod u kojem će uživati oni s velikim potrebama i dubljim džepom. Običnim smrtnicima će i standardna SB platforma još uvijek biti dovoljna. Ukoliko pak imate nekakav Gulftown setup, pogotovo ako je riječ o 980X ili 990X procesorima, prelazak na SBE i nije pretjerano isplativ. Veća je razlika jedino u overclocking potencijalu.

Intelova DX79SI ploča je na kraju krajeva vrlo solidan proizvod, koji ima dvije mane - X79 čipset i nemogućnost izvlačenja maksimuma iz i7-3960X procesora. X79 čipset nije donio ništa revolucionarno osim teoretske PCIe 3.0 podrške i 40 PCIe stazica. Nema tu nativne USB3.0 podrške, samo su dva SATA 6Gbps kanala podržana, a i zagrijavanje je dosta visoko. Drugi će to proizvođači ploča riješiti dodatnim kontrolerima i ventilatorima na PCH-u, no zbog toga ova Intelova ploča djeluje prazno, tj. nedostojna ovako visoke klase proizvoda. Danas ćemo još testirati i dvije X79 ploče - Asusovu Sabertooth X79 i Gigabyteovu X79-UD5, pa stoga stay tuned.

 

Conclusion

Core i7-3960X proved to be the fastest desktop processor currently, but nothing less was expected from Intel. It has great performance, whether it is working with multi-threaded or single-threaded applications, and it is even very fast in games. We almost don`t feel the lack of Quick Sync to the original SB architecture, but it would be great if they could implement it their top product. Overclocking performances are great for this bulky 130W chip. It is capable of pushing its six cores to 5GHz which is pretty impressive. i7-3930K is also great, with only a bit weaker performance in applications that know how to use the extra 3MB of L3 memory in stronger model. There is of course the lower the clock speed of 100MHz, but recommended price of 550 USD makes it a far better choice. It is weaker only in overclocking where you can`t push it stable over 4.8GHz. Given that memory was not working at full quad channel configuration, the memory bandwidth in this test remained at Sandy Bridge levels, but it would ideally grow by about 50%. Because of these advantages, SBE processors are an excellent high-end product which will be enjoyed by those with greater needs and deeper pocket. For the rest, original SB platform will still be more than sufficient. If however, you have a Gulftown setup, especially when it comes to 980X or 990X processors, transitin to the SBE and is not overly profitable. The difference is only in the overclocking potential (Gulftown will hardly go past 4.5GHz).

Intel DX79SI board is ultimately a very solid product, which has two main disadvantages - X79 chipset and an inability to draw the maximum out of i7-3960X processor. X79 chipset did not bring anything revolutionary except the theoretical support for PCIe 3.0 and 40 PCIe lanes. There is no native support USB3.0, only two SATA 6Gbps channels supported, and the heat it generates is quite high. Other manufacturers will solve this problem by introducing additional controllers and fan cooling on PCH, but because of that the Intel board looks a bit empty, almost unworthy of such high-class product. Today we will also test two additional X79 boards - Asus˙s Sabertooth X79 and Gigabyte`s X79-UD5 so stay tuned.